Колку чини закупена линија?

• Креатор на темата Креатор на темата prshost
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 март 2009
Мислења
5
Поени од реакции
0
Здраво другарчиња, ова ми е прв пост а и воопшто прво членство во некој Македонски форум, сакав да прашам дали некој знае колку чини да се изнајми закупена линија од т-хоме и шо брзини и bandwidth нудат? И дали освен т-хоме има и некоја друга компанија што го нуди ова?

Фала однапред

Tuka i tuka imas informacii ama za ceni ke trebe da se javis da prasas.

Vidi go i ova.

Uslugata na telekom e neprifatliva za tvojata cel zatoa sto dobivas mali brzini na transfer i strasno skapa usluga .

Ako sakas svoj server mozes da najdes vo nekoja od stranskite hosting firmi iznajmeni serveri koi se do 100Mbits a cenata se dvizi od 20 do 100 USD vo zavisnost od konfiguracijata na serverot.

Uslugata iznajmeni linii najcesto ja koristat banki koi im treba za platen promet postojan internet itn. znaci pravni lica definitivno.no e strasno skapa.

Ako sakas svoj server mozes da najdes vo nekoja od stranskite hosting firmi iznajmeni serveri koi se do 100Mbits a cenata se dvizi od 20 do 100 USD vo zavisnost od konfiguracijata na serverot.
Оф-топик: Да не те видам уште еднаш да си лупнел ваква цена. 20 до 100 USD изнајмен сервер... Ако не доставиш во рок од 24 часа линк од изнајмен сервер за 20 USD, ќе ти дадам црвен картон за офтопик. 20 USD... а при sign out и те прашуваат кај сакаш да го минеш летниот одмор.

Он: ефтина и квалитетна изнајмена линија (а за било каков сервер треба таква, ако е веќе јавен) нема да најдеш во Македонија. Ако најдеш пиши.

Спрема тоа тука имаш еднократен надоместо од 150 000 денари и уште некои трошоци имаше плус И месечно по 60 000 денари... за 2/2 Mbps :uvo:

Секретарка оди со ценава? :vozbud:

Ако намената ти е за сервери, незнам зошто ти е изнајмена линија. Подобро решение би ти било да закупиш колокација во некој од македонските провајдери.

Ова е секогаш подобро решение од закупување сервер во странство, пред се поради тоа што можеш кога сакаш сам да интервернираш на машината во најкраток можен рок, за било каков проблем.

Официјално колокација има само во МТ а таа чини рака и бубрег, месечно.
Неофицијално, не знам кој се нуди "колокација" (во подрум или под бирото на директорот нека стои компјутерот, не е проблем).
Вистинска колокација има МТ, со јавни цени, ракови, со одредена ампеража и се останато.

Официјално колокација има само во МТ а таа чини рака и бубрег, месечно.
Колку и да чини, чини поефтино отколку закупена линија, за намена за која планира дечкото да ја користи :)

Вака, цените во странство одат од 40-600 евра за изнајмен дедикејтед сервер, но тоа не ми е поентата, целта ми е да си напрам сопствен дата центар, ако ми требаше колокација ке си земев во странство! За ова ми треба конекција од 100 Мбпс до 1 Гбпс, дали некој воопшто го нуди ова и по шо цени!

За 100Mbps или 1Gbps конекција нема да треба куќа да им препишеш. Туку да ја продадеш. И раат си еден месец.

За 100Mbps или 1Gbps конекција нема да треба куќа да им препишеш. Туку да ја продадеш. И раат си еден месец.

Значи џабе си сонвам за сопствен дата центар:toe: Ми останва да си изнајмам сервери!

И над се друго еден заебан ХП сервер чини 2000 евра да го купиш:uvo:

Јас не знам како воопшто помислувате на такви работи без да фатите убаво да го осмислите бизнисот што го планирате.
Значи, за колокација треба да ти дадат струја, 24 часа дневно секоја минута од секој час, 30 дена во месецот. А тоа чини пари. Само на струја да седи компјутерот чини одредена сума.
Треба простор да ти изнајмат на ракот. И тоа чини пари.
Серверот да си го купиш, чини многу пари. Зборуваме за МАШИНА, не зборуваме за компјутерче на кое ќе плескаш кантер 2 часа дневно, 3 пати неделно.
Конекција према интернет....
Не е ефтино и не може да биде ефтино. Е сега, дека нема логика и 1000 евра месечно да чини, нема. По светот цена на колокација со 20A ел. енергија, 10 или 100Mbps full-duplex конекција, одреден bandwidth (1-2-5TB месечно)... чини околу 100 евра месечно. За dedicated bandwidth (конекција која е само твоја и не ја делиш со никој друг во дата центарот) сметај цена од ~3 евра месечно по мегабајт. Значи тоа се светски цени. Кај нас (телеком, други не знам) 5Mbps full-duplex dedicated bandwidth чини околу 120.000 денари месечно или 2000 евра.

Вака, цените во странство одат од 40-600 евра за изнајмен дедикејтед сервер, но тоа не ми е поентата, целта ми е да си напрам сопствен дата центар, ако ми требаше колокација ке си земев во странство! За ова ми треба конекција од 100 Мбпс до 1 Гбпс, дали некој воопшто го нуди ова и по шо цени!

Дали конекцијата ја сакаш во Скопје или во друг град од Македонија?

До 5 Мбита/с 70 евра по мегабит. За повеќе, цената се договара. Врска
Interoute-Твој рутер/свич. Јавни IP адреси.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom