Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 23: @Lester Freamon - Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО...)

Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО и да станеме даночен и бизнис рај?

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Сите се експерти за воспитување деца док не добијат деца :icon_lol:
Абе не секој е за деца, мене така ми вика експертизата, огромен процент на луѓе не знаат да се менаџираат ни себеси, а не пак други луѓе.

Ti za zhalanje si bil be.
То е, шо че прајш, не сме сите курнази ;)

• Хаха
Reactions: Mud
Абе не секој е за деца, мене така ми вика експертизата, огромен процент на луѓе не знаат да се менаџираат ни себеси, а не пак други луѓе.

То е, шо че прајш, не сме сите курнази ;)
Така е, само врвни менаџери како газди на ит фирмички смеат да имаат деца :ROFLMAO:

Така е, само врвни менаџери како газди на ит фирмички смеат да имаат деца :ROFLMAO:
Нема врска работната позиција, може да си со 4то и да знаеш да менаџираш, а може да имаш и 5 докторати и да си изгубен во простор и време.

Да не одиме оф-топик, деца може, и ќе има секој што сака да има, ама не значи дека другите ќе им ги трпиме. Како што пишав претходно, да е до мене, ќе им опашам казна на родителите, па ќе научат како се воспитуваат, и ова не е само за авиони, туку за секаде.

И то шо викаш има стоки од народ една крава да им дајш да водат две че загинат.

А и далеку е курназлакот на 3-5 години кога исфрустриран татичко или мамичка со очи че те сосечат ако ја подкрениш раката а не па да чепниш во колачината на маса ставени токму за вас.

Нема врска работната позиција, може да си со 4то и да знаеш да менаџираш, а може да имаш и 5 докторати и да си изгубен во простор и време.

Да не одиме оф-топик, деца може, и ќе има секој што сака да има, ама не значи дека другите ќе им ги трпиме. Како што пишав претходно, да е до мене, ќе им опашам казна на родителите, па ќе научат како се воспитуваат, и ова не е само за авиони, туку за секаде.
Затоа те пецнав пошо вакви муабети може само некој што нема деца да прави.

Дете е дете, до 4 години немаат ни свест, како ти на тоа суштество ќе му објасниш дека на некој у авион му смета викање??

Тоа ми е муабетот сите се експерти у теорија ама у пракса е друго.

Како што пишав претходно, да е до мене, ќе им опашам казна на родителите, па ќе научат како се воспитуваат, и ова не е само за авиони, туку за секаде.
Od slucka shto sum ja videl.
Detence 3-4 godini isplasheno od vibraciite pocnuva da placi posle poletuvanjeto.
Avionot poln do posledno mesto.
Majkata se pravi da go smiri i ne i uspeva, nekoj albanec pred neze i vika daj mi go mene da probam.
Majkava mu go dava i covekot za 2 min go smiri i pocna deteto duri da se smee .
Nikoj od patnicite ne se pozhali na placenjeto i site probuvaja da go smirat so bomboncina igracki....

Eh ama toa beshe koga narodot beshe ushte normalen socijalen i so razbiranje.
sega pola svet opicen i se im smeta, socijalizacija nula pa i zatoa ja imame temava.

Супер. Минувам сега пасошка и излегувам што по брзо надвор, оставајќи ги зад себе лигавите деришта со нивните родители кои си ги чекаат осумте куфери и трите колички.:cool:

Следен @ComfortablyNumb

Во спринт им ставаш 30 оброци. На еден тантрум трошиш .5 стори поинтс.
Прегледуваш на крај KPIs и ако не деливернале го успиваш кучето миленик.
Ако кенка во авион пред сите деца му прекинуваш договорот и иде на посвојување, како лекција за другите.
Родителите кои не знаат да се менаџираат и нив и децата не читале документација:

1768732626599.png

Како дете никогаш не ме удриле, ама имав таква стравопочит што само кога ќе ме погледнеше некој од родителите, веднаш се стишував. Денешниве родители само се закануваат, а ништо не преземаат, мекуши. Скоро гледав другар и жена му, на детето само му се закануваат, а тоа веќе ги има проценето и им се качува на глава, и на нив и на сите околу.
Кога ме носеле на гости, прашував дали може да каснам од тоа што е на масата, а не да ја дигнам куќата во воздух како денешниве деца. Ама ако ти кажат казнет си, значеше казнет, ми имаат спакувано компјутер на таван со недели оти почнав да гејмам по цел ден и намалив на оценките, додека не поправив се не видов ни телевизор, ни компјутер.
Претходниот пат кога прашав за професионални родители ми објаснија дека Ибрахимович ги пуштал да возат точак во билокакви временски услови и ги учел да се самостални. Тоа не е ништо ново во земји како Холандија, точакот се вози по -12 и снегови а на 14 веќе работат и на 18 се отселени. Таква е културата, што значи од старт се успешни родители според Ибрахимович. Ти викаш стравопочит а не даваш примери како таа се воспоставува. Тргна ќотек од маса и само рече ти земале компјутер поради оцени, а тоа значи веќе си бил 7+ и е out of scope. Мислам дека сите ќариме ако дадете вистинки пример како се расте дете што не плаче во авион наместо да нѐ мочате од горе. Мислиш казна како одземање гаџет функционира секогаш, па родителите во авионот едноставно не се доследни или не им текнало?

Последно ми седна една на моето седиште на прекуокеански лет. Не ја ни погледнав, ја викнав стјуардесата, ја покажав картата и таа ја стана.
Па можело да прашаш прво искрено. Многу надмено од твоја страна.

Detence 3-4 godini isplasheno od vibraciite pocnuva da placi posle poletuvanjeto.
Majkata se pravi da go smiri i ne i uspeva, nekoj albanec pred neze i vika daj mi go mene da probam.
Nikoj od patnicite ne se pozhali na placenjeto i site probuvaja da go smirat so bomboncina igracki....

sega pola svet opicen i se im smeta, socijalizacija nula pa i zatoa ja imame temava.

На последен лет леташе жена со две деца кои беа расплакани и не успеваше да ги смири. Една бабичка од позади нив со која не се познаваа, наместо да медитира, го заигра едното девојче тодлерче. Му збореше, се смешкаа, го прошета. Бабичето го напушти летот со исполнето срце. Многу битна поента чепна, народот нема разбирање ниту е социјален, гледаш не зборат ако некој згрешил седиште, само стискаат копче. Ако некое бебе плаче само се вртат назад и упатуваат погледи кои треба да значат дека потфрлаш како родител и да скокнеш додека сме во лет за сечие добро.

Сигурен си? Дечкото нема многу време и е алергичен на цитирање.

Последно уредено:
Во спринт им ставаш 30 оброци. На еден тантрум трошиш .5 стори поинтс.
Прегледуваш на крај KPIs и ако не деливернале го успиваш кучето миленик.
Ако кенка во авион пред сите деца му прекинуваш договорот и иде на посвојување, како лекција за другите.
Родителите кои не знаат да се менаџираат и нив и децата не читале документација:

Прегледај го приврзокот 467169

Претходниот пат кога прашав за професионални родители ми објаснија дека Ибрахимович ги пуштал да возат точак во билокакви временски услови и ги учел да се самостални. Тоа не е ништо ново во земји како Холандија, точакот се вози по -12 и снегови а на 14 веќе работат и на 18 се отселени. Таква е културата, што значи од старт се успешни родители според Ибрахимович. Ти викаш стравопочит а не даваш примери како таа се воспоставува. Тргна ќотек од маса и само рече ти земале компјутер поради оцени, а тоа значи веќе си бил 7+ и е out of scope. Мислам дека сите ќариме ако дадете вистинки пример како се расте дете што не плаче во авион наместо да нѐ мочате од горе. Мислиш казна како одземање гаџет функционира секогаш, па родителите во авионот едноставно не се доследни или не им текнало?

Па можело да прашаш прво искрено. Многу надмено од твоја страна.

На последен лет леташе жена со две деца кои беа расплакани и не успеваше да ги смири. Една бабичка од позади нив со која не се познаваа, наместо да медитира, го заигра едното девојче тодлерче. Му збореше, се смешкаа, го прошета. Бабичето го напушти летот со исполнето срце. Многу битна поента чепна, народот нема разбирање ниту е социјален, гледаш не зборат ако некој згрешил седиште, само стискаат копче. Ако некое бебе плаче само се вртат назад и упатуваат погледи кои треба да значат дека потфрлаш како родител и да скокнеш додека сме во лет за сечие добро.

Сигурен си? Дечкото нема многу време и е алергичен на цитирање.
Друже, ова е целосна тема за анализирање. Имам читано доста за ова, ме интересира психологијата, особено што истата е основа на продажби и бизнис. Ако пребараш за Still Face Experiment од 70-тите, ќе видиш дека уште тогаш е докажано дека децата одма влегуваат во стрес и хаос кога родителот е емоционално непредвидлив, нервозен или „ладен“, и тоа без ништо да каже, со друг збор го копираат однесувањето на родителот. На оваа тема многу интересна е и теоријата за приврзаност на John Bowlby, пребарај, баш убаво е објаснето како детето ја гради емотивната стабилност преку тоа што го гледа и чувствува од родителите/оние кои ги одгледуваат и им се во најблиска околина. На кратко, децата на таа возраст не знаат сами да расудуваат ниту да се контролираат, туку ги позајмуваат емоциите и реакциите од родителите. Затоа и пишав дека луѓе што не знаат да се контролираат/менаџираат себеси, во идеален свет не треба да имаат деца додека не се средат (но ова во идеален свет, во реалност, баш таквите имаат).
Автоматски споено мислење:

Небитно е на нација/раса/образование, мало дете гледа и следи емоции/реакција. Ако си ти смирен, ќе се смири и тоа, исто и за постапките, од тебе гледа дали има одобрување (позитивна) или негативна реакција, ако еднаш помине истата со одобрување од твоја страна, во иднина неговото расудување е дека така треба.

Друже, ова е целосна тема за анализирање. Имам читано доста за ова, ме интересира психологијата, особено што истата е основа на продажби и бизнис. Ако пребараш за Still Face Experiment од 70-тите, ќе видиш дека уште тогаш е докажано дека децата одма влегуваат во стрес и хаос кога родителот е емоционално непредвидлив, нервозен или „ладен“, и тоа без ништо да каже, со друг збор го копираат однесувањето на родителот. На оваа тема многу интересна е и теоријата за приврзаност на John Bowlby, пребарај, баш убаво е објаснето како детето ја гради емотивната стабилност преку тоа што го гледа и чувствува од родителите/оние кои ги одгледуваат и им се во најблиска околина. На кратко, децата на таа возраст не знаат сами да расудуваат ниту да се контролираат, туку ги позајмуваат емоциите и реакциите од родителите. Затоа и пишав дека луѓе што не знаат да се контролираат/менаџираат себеси, во идеален свет не треба да имаат деца додека не се средат (но ова во идеален свет, во реалност, баш таквите имаат).
Автоматски споено мислење:

Небитно е на нација/раса/образование, мало дете гледа и следи емоции/реакција. Ако си ти смирен, ќе се смири и тоа, исто и за постапките, од тебе гледа дали има одобрување (позитивна) или негативна реакција, ако еднаш помине истата со одобрување од твоја страна, во иднина неговото расудување е дека така треба.
Се ова убаво функционира во теорија, во идеални услови да кажам, а во пракса е ужасно тешко. За тантрум прво што пишува е дека родителот треба да е смирен.

А контролирање емоции се учи од мал, и посебно не со фрази “ако не прекинеш со плачење ќе ти дадам причина зошто да плачеш” со кои бевме израснати ние.
Додека ние растевме плачењето на децата беше сфатено како лигавење, какви емоции каков стрес. И сега наеднаш стануваат достапни еден куп информации околу тоа како се одгледуваат деца, и секој сака да ги следи пошто секој го сака најдоброто за своето дете. А 90% од родителите имаме проблеми со контрола на емоции која е резултат на нашето детство. И ова пример излага на виделина откако имаш деца, пошо пред тоа никогаш не си бил во таква физичка/ментална состојба на хроничен умор/стрес.

Затоа прво скокни па кажи оп.

Ако си ти смирен, ќе се смири и тоа, исто и за постапките, од тебе гледа дали има одобрување (позитивна) или негативна реакција, ако еднаш помине истата со одобрување од твоја страна, во иднина неговото расудување е дека така треба.
Но поназад велат многу се фрустрирале кога детето кенкало а родителите не го регистрирале неговиот тантрум. Не си го пребирале детето, биле смирени. Може да напишеш што конкретно ти или еден родител треба да направи кога две годинки тодлер кенка?

Може да напишеш што конкретно ти или еден родител треба да направи кога две годинки тодлер кенка?

Screenshot_20260118_134235_Chrome.jpg

Едноставно е.

Проблемот се денешните европски закони шо ни ги наметнаа и во воспитниот традиционален систем што сме го имале. Денешните родители не си ги тепаат децата, и тоа е голем пропуст.

Да бе шо е следно, бледо розева ролка, смути од аронија у рака и кансел слушалките?
Аууу како ти го цензурираја постот, уште еднаш зборот воук да не го слушнам по темиве штом сте толку чувствителни.

Еугенизмот е пуштен на максимум во нацијата ни супериорна.
Само најубавите од нас ко Катарина Ивановска ќе ги спариме. Нација од саде убави Македонци.
Иронично на еден убав славен маж од нашите не ми текнува, ама ќе најдеме некое баце, исто да е врвен егземплар на нас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom