Кавијар

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
115
Делиција за едни, знак на престиж и показател на богатство за други, афродизијак за трети, главно јадење после мезе за четврти итн. = кавијар. Сте јаделе? Не сте јаделе? Го обожавате? Не можете да го поднесете? Идеја за темава ми даде ова подолу..

- Не би сакале вашите деца да не го осетат вкусот на кавијарот? Епа затоа престанете да го купувате наредните шест години - предупредуваат членовите на WWF (Светска организација за заштита на природата), тврдејќи дека во последните 15 години бројот на јесетри во Каспиското езеро, најчесто поради илегален лов, се намалил за 40%.

Симболот на Русија покрај далеку познатата вотка или пак калашников, кавијарот може сериозно да го снема - предупредуваат од WWF.

Економската криза која се појави после распаѓањето на СССР во 1991 година, доведе до масовен илегален лов на јесетри во делтата на Волга без гајле околу нивната големина. Оваа појава локалните власти не можеа да ја спречат.

Едноставно дојде до многу брзо истребување на овие ретки риби. Според податоците со кои располага WWF, секоја година само на Руското подрачје се конзумираат повеќе од илјада тони кавијар, од кои 92% доаѓаат од илегалниот лов.

Кавијарот на советите им беше достапен се до шеесетите од кога стана редок и скап. Како и да е, илегалната продажба на кавијарот во Русија ќе допринесе за негово исчезнување, а цената на овие мали кутиички што може да ги видите во некој поснабдени дисконти ќе биде уште повисока.

Заработката во секој случај е одлична, а за тоа дали нашите деца ќе можат да пробаат барем малку од него, ќе остане да видиме.

Јас имам јадено кавијар неколку пати. Прекрасен е!:je:

Јас бутам нон стоп кавијар, црн и црвен, подеднакво, маматааа, ефтин е тука, гага скоро.

Имам јадено само црвен и добро беше ама ногу скапо

Го јадам, го обожавам! Ептен највеќе го сакам. Имам среќа што многу луѓе од мојата фамилија патуваат па ја имам честа да ми го носат од странство, таков без конзерванси и слично. Највише го сакам дој од бакалар, црн и крупен. Бејк ролс, путерче и 5-6 зрнца одозгора. Закон

5-6 зрнца, а бе лажица цела бе еееј. Белуга, есетрина.

Jas ednas probav i od sto bese mnogu skap mi bese zal da go plknam a i nemase smisla na sred tepih da prljam. Bljak.
Ne sakam ligavi i soleni raboti osobeno ne meki kavijaresti :(

Imam jadeno i toa mnogu pati. Nego dozivuvam kako nisto posebno,ali ok e.Vkus na riba ima :):):) Crn sum jadela,od iranskiot.

Garfield напиша:
5-6 зрнца, а бе лажица цела бе еееј. Белуга, есетрина.

Лажица цела од црниот ситниот. Од црвениот по пола лажичка

А бе од се, е сеа у вторник има да се напукам ко вол белуга, за ефтини пари.

Бљак, Имам пробано, имам уште шанса да го конзумеирам често ама не ми се свиѓа.Многу ми е јак и црвениот и црниот. Море сум пробувал со крекерчиња, со милион чуда никако не ми иде.

imam jadeno crn kavijar povbeke pati i iskreno ne mozam da go svaram,ic ne mi se sviga

Кавијар е светска работа!!!Цената све си кажува----Ако не знаеш што е најдобро прашај што е најскапо!

eeej jas licno obozavam morski stvari i takvi raboti ali kavijar nemozam da smislam...kolku e odvratno bljaaaaak me potsekja na ribinoto malso so go piev ko kopilj BLJAK

BusHav напиша:
Кавијар е светска работа!!!Цената све си кажува----Ако не знаеш што е најдобро прашај што е најскапо!
Е како да не, да ти шитнам гомца за 1000 евра? :-)

Сум имал можност да пробам, ама одбивно ми беше и си продолжив со кашкавалите и свинските вратои! :-)

Kavijar , ne e moja stvar , mora mnogu kolkicini pijalok za sekoj zalak taka da ne biva :)))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom