Ајде, гласаме за максимум 3 песни. До утре вечер до 20:23.
Сите што @Ska Maniac ги дисквалификува не ги ставив и јас, се надевам не сум утнал некој. Самиот @Ska Maniac не пријави песна, значи нема да ја брани титулата.
Ајде, гласаме за максимум 3 песни. До утре вечер до 20:23.
Сите што @Ska Maniac ги дисквалификува не ги ставив и јас, се надевам не сум утнал некој. Самиот @Ska Maniac не пријави песна, значи нема да ја брани титулата.
Едит: Затоа што Злате ми ја закључи тремата за пријавување овде ќе ви одговорам на сите.
@парва Ми Плешемо е ска песна од Прљаво Казалиште. Целиот албум Црно Бијели Свијет се смета за еден од првите ска албуми во Југославија. Затоа и пишав во воведот дека Југославија за тоа време и за тие медиуми (без интернет, само со тв и радио) биле и те како во тек со овој прилично непознат правец.
@DonRistovski Песни Глупави Лесни е ска. Тоа е втората хит песна на Суперхис со која што се прославија покрај Раде.
@Rollo Tomassi ти бараше дефиниција. Од музички аспект не знам. Најлаички ќе ти објаснам дека ска-то е реге само на 1.25 брзина отсвирено. Друга груба дефиниција е панкери кога свират реге уствари испаѓа ска. Овие две дефиниции важат само за Ту Тон, вториот бран од Британија.
Од првиот бран нема некои познати песни, особено за тие што не слушаат ни ска ни реге.
Од вториот бран покрај тројцата пријавени со Меднесс, само @Darklady со Спешлс се пријави и ова се 2 од неколкуте 99% познати британски бендови што имаат свирено ска т.е. 2 тone.
Еве и неколку британски филмови каде што се опишува оваа субкултура :
Лабаратотрија Звука, Бијело Дугме, Идоли, Прљаво Казалиште, Шарло Акробата, Хаустор се имињата од екс- Ју што биле во чекор со светските трендови.
Од третиот бран кој е воглавно и првично е амерички, највеќе се пријавивте : Рил Биг Фиш, Сублим, Ноу Доубт, Стрит Лајт Mанифесто, Голдфингер.
Овие се сите ска - панк. Различно од панк со труби што постиравте.
Дубиоза па и Суперхикс (иако почнуваат како амерички ска - панк бенд) сега се микс на многу стилови. И овие спаѓаат во истава категорија.
Во 20:23 се затвори гласањето, како што беше најавено, ама нешто сјебав со опциите во анкетата и несакајќи го продолжив гласањето за пола саат. Ич не очекував зашто ем ова не ми е омилен правец во музиката, ем и не се разбирам толку од него, ама некако, не знам како - победив, па очекувајте ја наскоро новата тема.
Во 20:23 се затвори гласањето, како што беше најавено, ама нешто сјебав со опциите во анкетата и несакајќи го продолжив гласањето за пола саат. Ич не очекував зашто ем ова не ми е омилен правец во музиката, ем и не се разбирам толку од него, ама некако, не знам како - победив, па очекувајте ја наскоро новата тема.
Победи затоа што покрај балакнскиве бендови, Атена се најпознати од овој жанр. Секако за лаици тука правам муабет. Башка што рандом песна од Евровизија ги направи да бидат хит 20 години без престан. Од модерниве евровизиски песни оваа е најпуштна песна до сега па дури е и попопуларна од некои победници.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.