2023 мислам дека беше првото поголемо поскапување. Јас би рекол дека 2022 беше последната евтина сезона. И помеѓу 2024 и 2025 мислам дека немаше поскапувања. Лани цените на аранжманите беа речиси исти како во 2024.
Доста зависи и од тоа дали одиш преку агенција која сеуште се пробива и е релативно нова или некоја што е повеќе децении и има естаблирано име. Ова што пишав примерот беше со Escape Travel, која не дека беше скроз нова тогаш, ама сеуште беше во процес на пробивање плус отвараа нова канцеларија во Центар, па имаа доста попусти и поволности тогаш. Сега сигурно се поскапи, бидејќи доста се имаат пробиено. Иста приказна беше со Јк Травел, во 2015 чинам беше за багатела пари се патуваше со нив, после наредно лето откако веќе се пробија, си ги имаа дигнато цените. Од поголемите агенции последно добро што имам начекано е 9 ноќи со Савана во Макарска со превоз, во јули за 220 евра по човек. Тоа беше 2019 година и последна година каде што ја работеа Макарска со цел аранжман. Тешко дека ќе има вакви ефтини цени повеќе, особено кај агенции како Фибула, Савана, Аурора итн...
Лани на Тасос, Скала Потамиа, фамилијарно апартман со 2 соби (дневна со кујна плус посебна спална) 7 ноќевања 700€, и тоа уплативме 2 недели пред да идеме... оваа година испод 1000 евра нема ништо покомотно да се најде.
Доста зависи и од тоа дали одиш преку агенција која сеуште се пробива и е релативно нова или некоја што е повеќе децении и има естаблирано име. Ова што пишав примерот беше со Escape Travel, која не дека беше скроз нова тогаш, ама сеуште беше во процес на пробивање плус отвараа нова канцеларија во Центар, па имаа доста попусти и поволности тогаш. Сега сигурно се поскапи, бидејќи доста се имаат пробиено. Иста приказна беше со Јк Травел, во 2015 чинам беше за багатела пари се патуваше со нив, после наредно лето откако веќе се пробија, си ги имаа дигнато цените. Од поголемите агенции последно добро што имам начекано е 9 ноќи со Савана во Макарска со превоз, во јули за 220 евра по човек. Тоа беше 2019 година и последна година каде што ја работеа Макарска со цел аранжман. Тешко дека ќе има вакви ефтини цени повеќе, особено кај агенции како Фибула, Савана, Аурора итн...
Ама мислам дека со малите агенции проблем е самата логистика: трансфери од и до аеродром, комуникација со туристите и сл - тие немаат свои капацитети во државите, туку соработуваат пред се со Фибула и Аурора. Затоа јас одам директно или во Фибула, или во Аурора, зашто знам дека барем од организациски аспект се ќе биде беспрекорно и навистина не можам да се пожалам ни од едните ни од другите, до сега.
Зошто за Грција не идете преку nikana. Од букинг и аирбнб се поефтини.
За од нашите агенции зависи што бараш. Агенциите наши имаат и ефтини смештаи, ама делуваат на визба.
Никана е ист принцип како букинг само што парите ги уплаќаш или преку девизна или преку Paysend. Секогаш плаќаш 30%, останатото на лице место.
За од нашите агенции зависи што бараш. Агенциите наши имаат и ефтини смештаи, ама делуваат на визба.
Никана е ист принцип како букинг само што парите ги уплаќаш или преку девизна или преку Paysend. Секогаш плаќаш 30%, останатото на лице место.
Во Грција не сум бил никогаш (како што еднаш реков, освен транзитно). Жена ми е „преголем патриот“, затоа, хаххаах.
Искрено, мене ме нервира тоа да мора да мислам сам што треба да направам: да најдам Airbnb, да мислам како ќе стигнам до сместувачкиот капацитет, да мислам за јадење, пиење, екскурзии, па како ќе се вратам назад... Затоа секогаш одам со (Ultra/Premium) All Inclusive. Се ти е однапред смислено, буквално за ништо не се замараш, твое е само да го пуштиш мозокот на пасење и да уживаш. Е сега нормално, сето тоа си кошта повеќе пари, ама ја претераа со покачувањата, секоја ебана година. Изгор стана. А за Грција, ко што знам, нема аранжмани со all-inclusive патувања по нашиве агенции, па така... Ќе остане некогаш во иднина.
Не се баш ко букинг, 100 пати се покомплицирани, нема резервација одма како на букинг, праќаш барање за резервација па они го контактираат домаќинот па ти враќаат на маил, па коа сакаш нема место па ајде за друг апартман па пак ќе проверат, па ќе ти предложат они некои сместувања кои се слободни па сеа ти ги разгледуваш тие понудените и така у круг, а иначе да доста се поефтини ама има и повеќе замарање.
Во Грција не сум бил никогаш (како што еднаш реков, освен транзитно). Жена ми е „преголем патриот“, затоа, хаххаах.
Искрено, мене ме нервира тоа да мора да мислам сам што треба да направам: да најдам Airbnb, да мислам како ќе стигнам до сместувачкиот капацитет, да мислам за јадење, пиење, екскурзии, па како ќе се вратам назад... Затоа секогаш одам со (Ultra/Premium) All Inclusive. Се ти е однапред смислено, буквално за ништо не се замараш, твое е само да го пуштиш мозокот на пасење и да уживаш. Е сега нормално, сето тоа си кошта повеќе пари, ама ја претераа со покачувањата, секоја ебана година. Изгор стана. А за Грција, ко што знам, нема аранжмани со all-inclusive патувања по нашиве агенции, па така... Ќе остане некогаш во иднина.
Ееее (ултра) ол инклузив е утакмицата, но не мислам дека има такво нешто у грчка, најблиску такво нешто у Турција, можда и Албанија, ама за таму не знам нит сум бил нит ќе идам. За грчка копно исто не сум бил долго време, ама ако човек има кола и нема проблем да вози, пари фрлени во ветер се преку агенција. Иначе последно бев Тунис, препорачувам (таму има ол инклузив ама не е баш ко турскиот).
Не се баш ко букинг, 100 пати се покомплицирани, нема резервација одма како на букинг, праќаш барање за резервација па они го контактираат домаќинот па ти враќаат на маил, па коа сакаш нема место па ајде за друг апартман па пак ќе проверат, па ќе ти предложат они некои сместувања кои се слободни па сеа ти ги разгледуваш тие понудените и така у круг, а иначе да доста се поефтини ама има и повеќе замарање.
Па едноставно од кога ќе ти кажат дека нема место игнорираш и продолжуваш понатака. Можеби сум имал среќа јас па одма наоѓам слободен термин.
Ма да јас во Јануари резервирам па скоро се е слободно
Нормално дека имате Ол инклузив и во Грција ама не е тоа пракса ко Турција и Египет пример
Никана воопшто не се ефтини повеќе и они начукаа дебели провизии
Мене поради ЕЕС процедурата која конечно ќе мораат да ја почнат, ова година ми наликува на Корона туризам, само тоа ќе биде само за нонЕУ стоката...проблемот е што и во нонЕУ дестинации има гужва, а се тоа сега ќе се појача...можеби најдобра опција е авионски во Турција....некој се надеваат дека ЕЕС системот нема да се користи во сезона,но од друга страна ако не ги сликаат нонЕУ туристите тоа е проблем кој се одовлекува...Веќе има и Дискриминација, британските туристи (кој многу повеќе трошат од скопјаништата и србенда) ќе патуваат без ЕЕС...но не е само ЕЕС, тука е и ла Њиња, еве веќе ги покажа забите со поплавување на плажите.....
Svaka stranka govori o moru, ali nitko ne štiti more. Na toj razlici zarađuju se milijarde, a mi je plaćamo zdravljem! Što se zapravo događa? Rijeka, Pula, obala Krka, priobalna sela Istre — svi dijele isti prešućeni problem: kanalizacija koja ne postoji ili ne radi, septičke jame koje cure...
Нормално дека имате Ол инклузив и во Грција ама не е тоа пракса ко Турција и Египет пример
Никана воопшто не се ефтини повеќе и они начукаа дебели провизии
Escape Travel сега се како главна агенција. Други агенции од нив ги купуваат аранжманите, ама на крај пак идеш со Escape Travel.
Така иде овој бизнис со туристички агенции. Обично тој што има превоз, свои автобуси е главен и помалите агенции му ги продаваат истите аранжмани и нормално кај нив е поскапо оти си земаат провизија.
На пример Vardar Express едино возеа нонстоп за Турска и сите аранжмани со автобус они ги извршуваа.
За Солун пред неколку дена уплатив у Идеал Травел за да на крај одам со Бисер Пром со картата од Идеал Травел, оти они имаат автобуси и се партнери.
Истиот аранжман, иста цена оти еднодневен.
А имаат и многу фирми-ќерки, на пример Escape Travel е сопственик и на Go Travel и Waikiki. Ganic е сопственик и на Идеал Травел, итн...
Конкретно за Скијатос островот во Грција годинава у сите туристички агенции ќе ги видиш:
Акмене Студио
Вила Елегант
Вила Зои 1
Вила Зои 2
Ама баш у сите агенции ги има само овие у понуда. Едни со други се партнери и ги препродаваат аранжманите, за да на крај пак Escape Travel го изврши аранжманот, т.е. превозот. Иначе кај Escape Travel е најефтино.
Ова важи за Скопје. Иначе од Битола има добри дестинации и малку е поефтино оти е поблиску.
Fibula, Savana, Aurora се малку поелитни туристички агенции.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.