Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Римз, сериозно треба да си ги разгледаш ставовите и познавањата....десна рака на Тодор Александров е Петар Чаулев...оној истиот великан кој ги обедини Македонците и Албанците против српската хегемонија во Охрид, 1913та година...каде меѓу другото го имаш и спомнато Свидн, оној истиот со кој сега „делиш мислење“...

Сошиј ми га Ѓуро..

Не сум ти ја Зевс да ме етикетираш дека делам мислење. Ниту сум член на ВМРО па секое утро да идам до штаб да земам листа на активности, тези и идеи кои треба да се бранат за тековниот ден. Не лупетај глупости, читај, пишувај, и биди паметен. Не биди глуперда ко некои дечурлана на форумов, имам добро мислење за тебе, сочувај го.

Братот, те цитирам пак, твој пост...не мој

Јасно потенцира дека се бори за СЛОБОДНА И ОБЕДИНЕТА Македонија, а доколку тоа не е возможно би прифатил да го предаде оружјето во замена за создавање на ФЕДЕРАЦИЈА каде Македонскиот народ бил бил ЕДНАКОВ со останатите :

Alexandroff also stated that, if only his demands were granted, the Macedonians would lay down their arms and recognise the Serbian Kingdom, subject of course to it being reconstructed as a Federal State in which Macedonia would enter on equal rights....

Нема да дискутирам за нели, како што ти тврдиш, да не дојдам до погрешен закључок. Барај некој што знае англиски да види дали ТВОЈОТ заклучок убаво си го превел, или погрешно си го сфатил...

Јас ти сугерирав, затоа што очигледно еднаш месечно ги менуваш своите ставови...:kesa:

Ритта Петровна Гришина - член на Институтот на Словенски Истражувања при Руската Академија на Науки, оддел - Историја на Словенските народи во периодот на Светските Војни.

Нејзини зборови за убиството на Александров:

В исторических исследованијах неоднократно упоминалось, что данное Александрову обештание не обнародовать Манифест без его разрешенија было нарушено. Ныне на давно дискутируемыј вопрос об обстојательствах публикации Манифеста можно получить документальныј ответ - указание пришло из Москвы и принјато оно было на самом высоком уровне. 19 ијунја 1924 г. Политбјуро ЦК РКП(б), занимајась на своем заседании болгаро-македонскими проблемами, в числе прочего постановило:
"Декларацију македонских автономистов опубликовать за их подписьју." Что из этого получилось - хорошо известно. Если вспомнить, что одној из главных целеј большевиков и Коминтерна в отношении национальных организациј было добитьсја их об'единенија, а также попытатьсја овладеть их руководством, то в случае с ВМРО автономистов это оказалось невозможным. Большего, чем бумажныј Манифест, - не получилось. Оставалось скомпрометировать Александрова, т.е. разрушить сложившујусја иерархију организации, дискредитировать ее руководство. Результатом стала взаимоистребительнаја распрја, Александров и многие другие македонские дејатели были убиты, македонское движение понесло большие жертвы. 22 сентјабрја 1924 г. Чичерин направил в берлинское полпредство СССР ориентировку: "Александров совершил предательство и поплатилсја жизньју. Мы в этом не участвовали. Это не наших рук дело. Не наш метод. Но положительные результаты его смерти признаем."Гришина Р.П. Балканы конца XIX – начала XX вв.: лики модернизирујуштегосја обштества (југо-восток полуострова).
http://www.inslav.ru/o_vojni.html

If one the Bolshevkis' and Comintern's main aims with respect to national organisations was to unite them and try to take over their leadership, then in the case with the autonomist VMRO this proved impossible. Nothing more than the paper Manifesto was achieved.
What was left was to compromise Alexandrov, i.e. destroy the established hierarchy of the organisation and discredit its leadership.
The result was fratricidal strife, Alexandrov and other Macedonian activists were killed, the Macedonian movement sustained many casualties. On 22 September 1924 Chicherin sent a report to the Berlin legation of the USSR: "Alexandrov committed a betrayal and paid with his life. We did not participate in that. It was not by our hands. Not our method. But we acknowledge the positive results of his death."

Римз, сериозно треба да си ги разгледаш ставовите и познавањата....десна рака на Тодор Александров е Петар Чаулев...оној истиот великан кој ги обедини Македонците и Албанците против српската хегемонија во Охрид, 1913та година...каде меѓу другото го имаш и спомнато Свидн, оној истиот со кој сега „делиш мислење“...

E tuka si se zaebal ...Albanec koa ke kaze nesto ne lize pak ... ko tvojot Aleksandrov...

On moze go nejke Platon , no vistinata mu e podraga e taka da znaes

Јас ти сугерирав, затоа што очигледно еднаш месечно ги менуваш своите ставови...:kesa:

Во мојот став кој што си го линкал, го ругам Свидн дека он брани пријателство помеѓу Срби и Македонци, кое што никогаш не постоело. Е сега, кажи ми ти мене, кога сум го сменил јас тој став? Каде со пишувањата за Александров реков дека србите се браќа, убави (добро освен курвицине на Пинк) добродушни и што ти ја знам што??

И после јас менувам став??? Не знаеш што зборуваш, ама нормално, напад е најбоља одбрана, нели?

Oчигледно и погрешно си ме разбрал...Не станува збор за србите, тука сме на исто рамниште...зборам за конретнава тема, каде ти потврдуваш небулози од страна на servus canis a.k.a. sweden a.k.a Winston, а само ти воочувам дека на една тема истите луѓе од ВМРО даваш коментари без никакви сомнежи за нивното национално самоопределување ниту за нивната дејност...што се смени(освен темата)?

Јас и целам во име на Вистината...servus canis

Popusi caris to the servus canis...na kogo be ti srpsko kuce be klosaru eden Lisicanski so prvo oddelenie ?

Rekov dosta Ve toleriram so navredi , koj kurac se prais intelektualec demek znaes latinski ... Ova ti e prv i zadnji zuti karton :nenene:

Она што се обидувате да го прескокнете и искривите:

aleksandrovlx5.jpg

Oчигледно и погрешно си ме разбрал...Не станува збор за србите, тука сме на исто рамниште...зборам за конретнава тема, каде ти потврдуваш небулози од страна на servus canis a.k.a. sweden a.k.a Winston, а само ти воочувам дека на една тема истите луѓе од ВМРО даваш коментари без никакви сомнежи за нивното национално самоопределување ниту за нивната дејност...што се смени(освен темата)?

Се смени начинот на кој што ти и Братот сакате да "владеете" со вашето (не)знаење, каде што самите користите Википедија извори, а другите ги правите улави кога го прават истото.

Второ, давате линкови од некои си пишани книги, од некој си типац, каде што тој опишува директен разговор со Александров, значи ДИРЕКТЕН!!! разговор, каде што Александров негира поврзаност со Мајски манифест, а после, истото лице (Братот) кога виде дека се најде во небрано, постира ДРУГ!!! копи пејст на руски, каде што нит е читливо нит ништо, со беден превод на англиски, демек бил приморан да го негира манифестот, дека ќе го убиеле....

Абе Трн...Херој, не се плаши да умре...он просто умира. За цел. А не за плачи пичка, пљукни залепи ставови. Знаеш кај би стигнал Александар Македонски кога би се негирал самиот себеси за некој да не го скине? Што би постигнал Скендербег, Хитлер, Мусолини, тако даље?

Знаеш ти многу убаво што зборувам, и што ми е мене поентата, него признај, фетиш ти е да ме вадиш од кожа со такви некои си педерски изјави каде што алудираш дека јас имам било каква поврзаност со Свидн гејот кој што не знам ни зашто е дозволен да биде пак на форум (двојни аршини??).

Крајна поента...сфати ако сакаш, ако не, боли ме милојко идам да играм ВоВ...

НЕ ПОСТИРАЈТЕ РАБОТИ ШТО НЕ ГИ ЧИТАТЕ ДО КРАЈ!!! Можат да содржат контрадикторни работи од тоа што самите вие го тврдите.
АКО САКАТЕ ДА ПРЕВЕДЕТЕ НЕШТО ОД АНГЛИСКИ, консултирајте се пред да изградите став околу тоа прашање, дека очигледно слаби сте во тоа поле, особено со последниот пост каде што Братот на многу банален начин од црно, преводот испадна бел.
Кога ВМРО и АЛЕКСАНДРОВ, се борат за исти цели, а испаѓа дека едните го решаваат другиов, тогаш нешто труло се случило...или овој вториов кецал кај што не требал, или велепредавство.

Трн, не ми продавај демагогија. Просто е. Ден и Ноќ. Црно и Бело.

Нит користев извори од википедија, нит гугл, нит па знам кој е Александров, отворено и свесно потврдувам. Читам тоа што Братот постира, и барам нелогичности и прашувам. Самиот тој што тврди, не е во состојба да ми одговори, тоа што го тврди..

ТОА МИ Е ПОЕНТАТА!!!

...што се смени(освен темата)?

Како бе што се смени.... :) Зарем ти се сомневаше во ЛИЦЕМЕРИЕТО на шќиптарите?

Само уште една пародија на “соживот“, башка инстинктивно го тера од внатре..мене лично да ми контрира... мотивите се читат меѓу редови
:helou:

НЕ ПОСТИРАЈТЕ РАБОТИ ШТО НЕ ГИ ЧИТАТЕ ДО КРАЈ!!! Можат да содржат контрадикторни работи од тоа што самите вие го тврдите.

А бе шќип... од желбата да се истакнеш, самиот не читаш до крај.

Од толку аргументи... само ептен слепец неможе да ја сфати суштината на целата поента.

Само друг е проблемот, едно е да неможеш,а друго е да несакаш.

Прво, поделбата на Р. Македонија, албанците ја одбија. Македонците ја понудија.
Второ. Албанците се државотворен народ во оваа држава, умре времето на Македонија на Македонција, идеологија која што чинеше животи, за џабе.
Ај малку офтопик да се вмешам :)
Ова е моја претпоставка. Али Ахмети изгледа со тој "Илирски устав" им се исфура на теорристите дека ќе ја прави голема Албанија. Ама кога виде дека Македонците даваат отпор и не е се толку лесно покрај ЦИА&компани, ја одби поделбата бидејќи тргнаа со желба да земат цел пакет(Битола, Прилеп, Струга...) и затоа Али го одби.
Па сега доаѓа тоа сакаме соживот, ако можевме ќе ја делевме :icon_lol:

Aimo temus ushmalkus tolerantus.
Mirnus da ne Serpicus Caesarus baniranus bezprichinus.
Falus.

Зошто штом се појави rymz, на било која тема, одма почнува да го врти фокусот на албанците, или лично на него? Темава е за нешто друго и општо.

Инаку залудно е веќе да се дискутира, се дур дискутантите се од досегашниот калибар.

Го имаме Свидн, кој е дупка историја, кој не го занима Македонија, ...и се пика тука за да меле без основа (а, и самиот не знае за што меле).

Па, го имаме Зевсус, кој заблуден и заслепен од лична омраза, не ги гледа фактите кои му се нудат пред нос, него истура, онака "спортски гнев", и мкне особи ко Свидн.

И го имаме Рајмз, кој истотака не се интересира ни за Александров, ни за Македонската историја, али еве дошол да си контрира и да разводнува дискусија.

Има еден куп факти.
Има фотографии.
Има дури и снимки.
А, најважно, во срцето со Александров го делиме сонот "Македонија на Македонците".

Па, калимеровци и паљачовци, абе џабе везете.
Постовите ви се млатење празна слама.
Еден ебан факт у позадина немаат.
Ајт.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom