Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Упс...Јас се извинувам...не куче....лингур, српски лингур кај кој веројатноста е 99,9% дека Каракачанов вмешал „прст“ во младите студентски денови :)

Прашајте ја докторицата да не била на „скијање“ у Бугарија тој период...:vozbud:

A ova fakt e ???

Ti be ne zema kese ? :kesa:

Izvinuj mu se kako znaes i umeesh dur ne ti stignal pred vrata . Zaebancija e zaebancija, politika e politika aj kuche, aj lingur aj sve ama ova :nenene: :nenene: :nenene: majki spominjanje u vakva konotacija :nenene: :nenene: :nenene: i toa nego sto propatil od Bugari so godini aloooooo

Za ova ti treba da se kaes dur ne ti e kasno sto si pisal ne za toa koj bil u pravo ili ne bil za toa himna ko da e taa bitna ...

I na kraju kraeva stvarno mislis ako potoris nesto 100 pati ke bide fakt ???

Znaes li ti sto e definicija za fakt ???

Kaj ima u politika be fakti se se toa poluvistini nema crno belo i ja budala se zamaram so tebe . Samo ke ti kazam ZGRESI :kesa:

Jas moite razocaruvanja ke si gi socuvam i ostavam skrieni,nekade vo dlabinata na dusata.
-Da rabotis za nacionalen,zaednicki interes vo drzava vo koja sto narodot nema i ne saka da postigne nacionalna svest,vo drzava kade sto partijata i partiskite diktati se povazni i poverodostojni ne samo od nacionalniot interes nego i od familijata...
-da se zanimavas so site onie hieni koi sto imaat pred se interes i zaradi toa se zafatile za rabota (a ne bi nisto da zavrsat,nego da troluvaat i da pobaruvaat zgora na se)
-so site onie mentalno poremeteni spodobi sto glumat TV zvezdi
- lopovi koi sto edvaj cekaat da te zakrpat za nekoj dinar kriejki se zad nacionalnata kauza...
-da gi toleriras uste zgora na se napadite za `poeni i reputacija` od razno-razni koi sto ti stanale ljubomorni (a ti djentli bi im poklonil se i bi gi teral u kurac),
-da trpis ponizuvanja i kvalifikacii od momci jaki samo na tastatura...
-da se zaebavas i so nekoi novi oligofreni koi sto po partiska linija resile da izigravaat DB- pa i i znacka im dale...:nesvest:,`tvoeto` DB da ti ruinira makedonska akcija
da si go zaboravis licniot,intimniot zivot...
e KAZNA sama po sebe.

O.K. Skoro godina dena,okolu 4.000 eu licni pari,seto raspolozlivo vreme i energija... toa bese zasega.
Rekov jas i prethodno.
Imam eden proekt za zavrsuvanje koj sto ke go zavrsam ako treba i na trepavici zastanat...
i fiksno ke se povlecam.
Nemam namera da izluduvam na mladi godini...
nemam namera da bidam partiski poltron
nemam namera polno da zavisam od bilo kogo i da ne mozam samostalno da dignam bilo kakva akcija.
Neka se zanimavaat drugi.
Ova bese samo prv obid,tolku mozev-mnogu nauciv...
dodeka sam ne bidam 100% spremen da komandam brod,da odberam ekipa i zgora na se se toa sam da go platam...nema da ima sleden.

Kolku do makedoncite i makedonskiot narod...
koj sto jas silno go ljubam...
ama mora da vi kazam nekolku fakti:
1.Telinja ste.Silno ste nezainteresirani za site onie delovi od zivotot sto se vikaat zaednicki (znaci moi,tvoi...na site) i silno se plasite da prezemete bilo sto.I promisleno i so interes vleguvate voogan (cest na isklucoci).
2.Mnogu brzo zaboravate.Da zaboravis deka nekoj ti napravil steta od preku 20 milijardi dolari i te usporuva na sekoj mozen i ne mozen plan i da mu otides na odmor vo negovata Grcija samo mesec dena posle forsirana kampanja so koja sto se predocuva sto se ti sele `milite komsii`... e presedan.
Ne viden... ne zapamten vo istorijata do sega.
I zbori za slabost od vnatre.
3.I ne na kraj...ako del od tie sto sakaat i treba da se zafatat so resavanje na ovie simptomi na edna nacija vo izumiranje imaat seriozni dvojbi okolu toa sto e makedonsko i vo golem del odslucaevite nivnite tvrdenja nemaat ni 5%razlika so onie na Karakacanov...
jas navistina ne gledam izlez.
:toe:
I umoren sum od site tie pizdarii i svinjarii.
Veke podolgovreme si go gledam Crni Bombarder...
onaa poslednata scena...
koga si igra so slusalkite i mikrofonot...
Bye-bye... :helou:
Me razocaravte.

Многу убава песна според мене и мислам дека ако не се враќа како химна бар преработка да се направи

Многу убава песна според мене и мислам дека ако не се враќа како химна бар преработка да се направи
Се надевам дека ќе му текне на некој и тоа да го направи. Сепак, таа песна воздигнувала комити, патриоти и партизани, за слобода на Македонија...сакал некој да си признае или не. Местото на таа песна и е во историјата, штета што под налет на бугарско-југословенската пропаганда има изгубени луѓе во однос на овој марш, и штета што македонците допуштиле бугарската тајна служба да ја искористи против нас, богами и против самите нив, со присвојувањето на истата од страна на свињата Каракачанов.

J...ako del od tie sto sakaat i treba da se zafatat so resavanje na ovie simptomi na edna nacija vo izumiranje imaat seriozni dvojbi okolu toa sto e makedonsko i vo golem del odslucaevite nivnite tvrdenja nemaat ni 5%razlika so onie na Karakacanov...
jas navistina ne gledam izlez.

Двојбите ќе постојат секогаш и секаде кадешто има манипулација со фактите за политички потреби, како што беше на пример обвинението против Заев.

Дека ваквите делби не се ништо ново, многу убав пример дава Кузман Шапкарев во неговата автобиографија. Негде во 1842-43, по смртта на владиката Калиник, за охридски владика бил назначен (цитирано) “еден караманлиски грк, 70—80-годишен старец на име Јосиф, човек сосема и до коските развратен и за ништо неспособен, по примерот на кого беше тргнала и целата негова свита така, што митрополијата во неговото време прилегаше на свињарница и блуднишки брлог“. Нормално, граѓаните од Охрид почнале да се бунат и да бараат владиката да биде сменет, но, имало и такви кои го бранеле. Па така, епархијата била поделена на две партии: една за владиката, друга против владиката.

Нешто многу слично има последниве години во австралиската епархија на МПЦ, со владиката Петар, кадешто борбите мешу неговите приврзаници и неговите противници достигнаа физички пресметки, повреди, омрраза и неможност за заеднички живот.

Суштината е: сегде кадешто има авторитет, постојат луѓе кои со респект го следат и почитуваат тој авторитет, и други кои имаат помалку респект. Но кога од позицијата на тој авторитет произлегуваат очигледни лаги, тогаш е многу лесно лончињата да се побркаат. Оние што безусловно го почитуваат авторитетот, гледаат на противниците како на недостојни, ниски и безумни суштества; оние пак кои ја согледале дволичноста на високодостојникот, ги сметаат неговите приврзаници за бескарактерни подлизурковци.

Поуката за тебе: делбите околу поврзаноста на нашата историја со бугарската имаат иста таква позадина, преполна со манипулација. Наједноставен начин, како што ќе беше и со Заев, е да се дозволи без емоции да се прегледаат сите факти, и потоа да се прават заклучоци.

Зошто секој еден искрен и чесен Македонец кој сака да си задржи до своето Македонско во себе и до она исконско и вековно Македонско на овој народ, веднаш е оквалификуван како Бугар?

Дали некој мој став, како чесен и искрен Македонец кој сака да си држи до своето е протумачен како бугар(аш/с)ки? Ете, нека се јави кој смета дека е повикан да одговори. Или па, можеби не сум чесен и искрен македонец.

Ма ја предлагам да се затвори темава, не е можна дискусија со вакво плукање, башка 50 евра казна сега се плаќа.

Ќе дојде време кога аргументите на едната страна или другата ќе дојдат до израз.

Тогаш тие што ќе имаат доблест ќе признаат дека грешеле и ќе прифатат вина за сите кажани навреди.

Ќе видиме барем кој има карактер.

Никогаш нема да дојде време кога ќе се договориме. Мислам, не во нашите животни векови. За да дојде до такво време, треба силна економска промена, некои 30 години за мало калибрирање на свеста и подесување на курсот, па потоа и помирување (односно, со твои зборови кажано - вадење на куровите на маса и признавање т.е. прифаќање вина).

Само, бидејќи сме во информатичко доба, а само полошо ќе станува уз годиниве.... Не сакам да помислам дека за 100 години нашите внуци ќе се срамат од нас.

А дека ќе затворам теми ради плукање меѓу Македонци - нема. Јас како дел од една администрација која е максимално либерална давам/е можност да се дискутира и да се пеглаат разлики или -па оштро да се спротистават ставови и да извлечеме една поука, повеќе или помалку оправдана од таа дискусија.

Што зборуваат фактите?
1.Нова Македонија јавува дека на АСНОМ се пеела Изгреј зора на с/в/л/ободата.

2.Музиката е напишана од бугарин, текстот од.....неможам да се сетам кој, Коста Солев прави препев т.е. превод на Македонски.
Со оглед на тоа дека доколку ме служат меморијата и логиката добро (Рацин гине 43-та), песнава се пеела на АСНОМ на Македонски а не на бугарски? Значи, била преведена со причина пред АСНОМ. Едноставно и без тупење, може да заклучиме дека Рацин ја земал како добра ударничка песна, сметал дека ќе подигне морал и ја превел(или па веќе се пеела, овој напрајл превод).

По оваа логика и Марсељезата или Дојчланд Ибер Алес да ги превеле, пак ќе биле мотивирани - а делото ќе било исто - позајмување туѓа песна и користење на моќта на мелодиката и текстот, ритмиката и хармонијата, проткаено со симболиката, за мотивација на борците.

Ќе било делото исто, доколку тој наш "братски" комшиски народ од кој сме ја земале песната (народ кој силом прилике, ради ова или она историски бил покурназ од нас, и честопати се поставил во ситуација да не негира, анектира, асимилира) и ден денес тврди дека Македонците се Бугари, дека Македонскиот јазик не постои него е дериват на бугарскиот. Поранешниот Македонски премиер Љубчо Георгевски, херојот на поборниците за самостојна македонија, македонскиот Че Гевара во раните 90-ти - денес има бугарски пасош и за мене е ништо повеќе од потенцијално шизофренично предавничко гомно, поради тоа. (не само) Емоционалните конекции помеѓу македонските политичари и бугарските политици кои алудираат на "мижи асан да ти баам" политика за самобитност и некакви национални борби на кои се алудира (кога е позната една поинаква позадина - се причина, барем кај мене, за резистентност и емоционален немир при согледување на фактиве, бидејќи од сите страни фрчат ножеви, мајки и шајки - а како реков, тоа ќе потрае според мене уште добри 30-50 години.

Дај Боже да не сум во право.

3. Песната како песна е тотално непозната за 80% од македонците со сигурност - што е причина плус огромен дел од нив од старт да ја прогласат за туѓа. Причините за тоа се (со голема доза на можна реалност) политиките кои завладеале на овие простори како резултат на епилогот по втората светска војна. И тоа е така, како факт.

-----------
Заклучок: Сомнително потекло. Ајде да гледаме од денешен аспект. Точно е дека мора да ја цениме и почитуваме историјата, ама не сметам дека тоа треба да го правиме преку нивото кое самите нас не претвора во нови вардарци, Пиринци и Егејци грабнати на три фронта да се борат меѓу себе. Еднаш не распарчиле, не смееме да дозволиме повторно да се случи тоа.

Ако ја отфрлиме песната, како бугарска - никаков зијан кај Македонците нема да направиме. Кај бугарашите, емоционално пореметување до некоја нова песна, нова панихида или нов споменик - за лечење на тоа емоционално пореметување. Кај оној македонец кој силно верува дека е песната наша и заслужува истакнување, разочараност.

Ако ја прифатиме, априори отфрлајќи секакви двојби за потеклото, него како фактичка химна на АСНОМ - Бугарашите ќе се задоволни, македонците кои веруваат дека е наша песна, такуѓере (дебатите со бугарите ќе продолжат долго после тоа), а македонците во глобала ќе се збунети и ќе треба долго време да се објаснува и појаснува зошто нешто што наликува на негација на Македонизмот, сега се истакнува како најмакедонското нешто што воопшто се случило (бар на полето на музиката) последниов век?

Многу работа треба да се направи за да се расчистат некои сомнежи од минатото. Многу години треба да поминат за на луѓето или да им биде гајле за истите работи,или да го променат начинот или аголот на гледање кон работите. А, пак, некои работи ВЕЧНО ќе останат во сомнеж, просто поинаку не може да биде - освен доколку не се случи некое ново Сан Стефано, па некому сето ова да му заличи на совршено логичен епилог на една сага.

Ситуацијава ми личи како Дејвид Коперфилд да не натера да му најдеме игла во неговиот стог сено. И, пак ќе речам... Бог нека ни е напомош, Македонијо. Не сакам да звучам катаклизмично, но едноставно за толкувањата на овој дел од историјата кој влијае силнои ден денес... немам позитивна мисла.

И јас сум за оваја стопати е подобра од сегашнава

Ако ја отфрлиме песната, како бугарска - никаков зијан кај Македонците нема да направиме.
Освен национален срам, затоа што им даваме легитимитет да си ја присвојат песната која не е нивна, а потоа да им се потврдува тезата дека Тито ги направи нив Македонци, затоа што при првото заседание на АСНОМ, се интерпретирала „бугарска“ песна како химна, и која дури три години била официјалната химна на НР Македонија.

Каде бе батка?

Партизаните нели водеа борби против Бугарскиот фашист, за после да пејат „бугарска песна за химна“?

Имате ли малку во тоа главите?

Освен национален срам, затоа што им даваме легитимитет да си ја присвојат песната која не е нивна, а потоа да им се потврдува тезата дека Тито ги направи нив Македонци, затоа што при првото заседание на АСНОМ, се интерпретирала „бугарска“ песна како химна, и која дури три години била официјалната химна на НР Македонија.

Каде бе батка?

Партизаните нели водеа борби против Бугарскиот фашист, за после да пејат „бугарска песна за химна“?

Имате ли малку во тоа главите?

Претпоставувам дека Љубе Бошковски истото би го рекол за ВМ, Љубчо за Мара Бунева, Петко за Стојко, Станко за Радко.

Значи, голата вистина е дека Тито ни наметнал химна, историја, јазик и знаме за нашата држава. Што значи тоа? Да не бил Тито ќе сме имале поинаква држава или ќе немавме држава? Ајде, ќе го шириме муабетов до кај сакаш... Бидејќи, на проста претпоставка вакво прашање не може да се сведи. Шо е нашава земја тогаш? Вештачка творба? Измислена земја врз фалшиви факти? Што сме ние? Луѓе без свое јас? Што биле Македонците, нашите предци пред 50 години? Глуви и ќори?

Или, сега е времето за броба?

Ова е природна творевина:
9789.jpg

Знамето кое му било предадено на делегатот што го отворил заседанието на АСНОМ било ова:
Vostanickoto_zname_na_Ilindenskoto_vostanie_i_Krusevskata_Republika_od_1903.jpg

Компарираш работи што не се за компарирање. Убаво ме сфати што мислев со тоа што го напишав, па не мора да се правиме на Тошо.

И да. Вие сте луѓе без свое „јас“....барем сеуште.

Компарираш работи што не се за компарирање....
И да. Вие сте луѓе без свое „јас“....барем сеуште.
Компарирам работи кои е незгодно да се компарираат, и не ми одговараат нит мене нит тебе - а не дека не се за компарирање.
Mрзам кога Македонец ќе употреби "Вие" говор.

Ајде, дај ми ја шемата која треба да ја следам покрај емоцијата кон мојата Земја, за да имам свое јас. Сакам да те задоволам.

Изгреј Зора ќе ни е света песна.
Александрофф ќе ни е на ѕид.
На Мара панихида ќе и прајме.
Тоа е тоа?

А да, србо-комунистите се говеда.
Ќе забораев.

Доволно ли е братко?
Дал сум сега Македонец со свое Јас?

Значи, неможам да разберам зошто толкаво инсистирање на некои работи...кои во моментов не се погодни и подриваат, наместо фокусирање на други работи кои ќе се во секој случај далеку попродуктивни?

наместо фокусирање на други работи кои ќе се во секој случај далеку попродуктивни?
А ако ти посочам дека и покрај тоа што го кажуваш ова, ништо не правиш по тоа прашање?!

Затоа и впрочем употребив „Вие“...

Трнчо.
На луѓево почна да им се гади од тебе....не приметуваш ?
Ај одјеби со се тие твои демагогии мајку му.
Ако ти е добра, слободно пуштај си ја по дома....никој не ти брани.
На кого му објаснуваш тука.
На децава од 16/17 години?
И што уствари уште сакаш да ни докажеш на "НАС" Македонците, после постот на Serpico....срварно не ми е јасно.

Ако ја прифатиме, априори отфрлајќи секакви двојби за потеклото, него како фактичка химна на АСНОМ - Бугарашите ќе се задоволни, македонците кои веруваат дека е наша песна, такуѓере (дебатите со бугарите ќе продолжат долго после тоа), а македонците во глобала ќе се збунети и ќе треба долго време да се објаснува и појаснува зошто нешто што наликува на негација на Македонизмот, сега се истакнува како најмакедонското нешто што воопшто се случило (бар на полето на музиката) последниов век?

Многу работа треба да се направи за да се расчистат некои сомнежи од минатото. Многу години треба да поминат за на луѓето или да им биде гајле за истите работи,или да го променат начинот или аголот на гледање кон работите. А, пак, некои работи ВЕЧНО ќе останат во сомнеж, просто поинаку не може да биде - освен доколку не се случи некое ново Сан Стефано, па некому сето ова да му заличи на совршено логичен епилог на една сага.

.

Од што си добар говорник кој може со саати да дискутира, за што никој не те оспорува, некогаш знаеш да се заборавиш во поентата, единствената.

Нема “НИЕ“ што да прифаќаме или негираме, фактите кои треба да ги милуваме се следните:

Маршов се изведувал на АСНОМ. Имаш повеќе извори кои ти го повторуваат тоа.

Значи дали ЈАС или ТИ ,сакале несакале, допаѓало или иритирало, маршот се изведувал.

Јас како Македонец, и ти како Македонец, без да навлегуваме во други примери на кои ќе се повикуваме ( Бунева, Александров) и дефокусираме од темава, туку само врз основа на овој МАРШ, сакам да ми појасни некој што во конкретниов марш претставува НЕГАЦИЈА на Македонизмот?

(се надевам текстот нема да ти биде основен “аргумент“ бидејќи свесно ќе наметнеш уште една поопасна теза во генерална смисла)

Потребно е волја, за да се расчистат сомнежите од историјата.
Бидејќи сите многу не чини оваа мизерна самодоверба во самите себе и историјата.

Трнчо.
На луѓево почна да им се гади од тебе....не приметуваш ?
Ај одјеби со се тие твои демагогии мајку му.
Ако ти е добра, слободно пуштај си ја по дома....никој не ти брани.
На кого му објаснуваш тука.
На децава од 16/17 години?
И што уствари уште сакаш да ни докажеш на "НАС" Македонците, после постот на Serpico....срварно не ми е јасно.

Малку си грешка. На луѓето им се гади, конечно, од сдс предавниците, од комунистичката стока.
Требаше некое време да помине за поголемиот дел од народот да ги раскринка.
А Трн и Серпико се патриоти, нема ти никогаш да се приближиш до нивното ниво.
Тие имаат направено за Македонија, толку колку ти имаш и твоите отпомогнато и заебано, да ти се сневиди се` во живот.
Песнава не треба да се гледа како да биде за следна химна, чисто да се објаснат некои нешта низ историјата кои се навистина интересни.
Колку се уништувало се кое било македонско, од страна на се разбира поголемата сила, србската за темава, други за други теми.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom