Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ок, да не дозволуваме Србија и Србите да не тргнат од суштината на темава.

А, суштината е дека Бугарите ни крадат и валкаат наши дејци и наша историја.
Уште пострашно, ние сами им даваме доброволно.
Пример за тоа е химната, пример за тоа е Александров.

a be nacnuvas diskusija i posle na diskusijava vikas ne me vlecete za jazik?

kralot i srbija si ja izigrale ulogata na porobuvac i nema sto nie sega da iame razbiranje za seto toa koga tie bile porobuvaci vrz makedonskiot narod

makedonija nema drzava, ama imala vekovna borba za da ja dobie istata sto voopsto ne amnestira nekogo da okupira obna sto ne e negovo.

a okopuator ko okupator segde e krvnik.

end of story

a okopuator ko okupator segde e krvnik.

end of story

Па немора да е баш така.

Може да имаш окупација каде ќе постават полтронска влада но народот не се чепка (освен ако не се буни).

Може и да имаш окупација каде има масовни цивилни жртви со силувања, мачења и што ти уште не.

Може да имаш окупација каде второто се случува проследено со масовна колонизација на население од земјата окупатор.

И уште безброј меѓуваријанти.

Екстремен пример е каде домашната власт е толку корумпирана и толку го пљачкосува населението што окупаторот е пречекан како ослободител (под услов да се задржи само на првата точка).

Па немора да е баш така.

Може да имаш окупација каде ќе постават полтронска влада но народот не се чепка (освен ако не се буни).

Може и да имаш окупација каде има масовни цивилни жртви со силувања, мачења и што ти уште не.

Може да имаш окупација каде второто се случува проследено со масовна колонизација на население од земјата окупатор.

И уште безброј меѓуваријанти.

Екстремен пример е каде домашната власт е толку корумпирана и толку го пљачкосува населението што окупаторот е пречекан како ослободител (под услов да се задржи само на првата точка).

krvnik ne znaci samo vo fizicka smisla..okupatorot gi koristi resursite na okupiranoto podracje vo sekoj slucaj. Dali preku poltronski vladi ( visievska francija, protektorat slovacka , ili nedic vo srbija ili dr primeri ) sepak se zapazuvaat interesite na okupatorot.
vo nasiot slucaj imavme klasicna asimilatorska okupacija izrazena so nagonski dejstvija od strana na okupatorot.

krvnik ne znaci samo vo fizicka smisla..okupatorot gi koristi resursite na okupiranoto podracje vo sekoj slucaj. Dali preku poltronski vladi ( visievska francija, protektorat slovacka , ili nedic vo srbija ili dr primeri ) sepak se zapazuvaat interesite na okupatorot.
vo nasiot slucaj imavme klasicna asimilatorska okupacija izrazena so nagonski dejstvija od strana na okupatorot.

Што правиме со случаите каде народот мислеќи дека одбира демократска влада се заебал,па избрал непотисти со декларативна демократија само пред јавноста а која всушност е прикриен комуњаризам?

П.С.-Знаеш дека кукавиците се ведат во гнездата на други птици одкако нивните родители ќе им го подметнат јајцето?

Несомнено си во право но истото може да го прави и домашна власт. Значи зборот окупатор и окупација во одредени случаи можат да бидат многу растегливи. Во суштина битно е колку владетелот (туѓ или свој) во колкав обем го експлоатира населението и ресурсите и во колкав обем ти е ограничена слободата на сопствено себеизразување.

Крал Марко.

За него не ми е многу јасно зашто тој период е некако замаглен и јавноста скоро ништо не знае. Како било третирано населението, дали имало српска или македонска војска, дали кнезовите биле Срби или Македонци мене не ми е познато. Какво било официјалното име на државата? Со кого одржувал дипломатски односи?

Со доаѓање на Турците станува вазал што е трагично само по себе.

Несомнено си во право но истото може да го прави и домашна власт. Значи зборот окупатор и окупација во одредени случаи можат да бидат многу растегливи. Во суштина битно е колку владетелот (туѓ или свој) во колкав обем го експлоатира населението и ресурсите и во колкав обем ти е ограничена слободата на сопствено себеизразување.
Дефиницијата несомнено може да се аплицира на Србите и нивното владеење со Македонија (делумно и од '45. натака, кога со суптилни методи ограничуваат слобода на себеизразување, експлоатираат ресурси итн.)

Откако тоа го заклучивме, дај да се вратиме на химната и, поради неа, и на Александров.
Зошто ни требаше пола век за воопшто да прозбориме за нив?
Каде се изгуби трагата од химната која одеше во позадина на првото заседание на АСНОМ, и на која борците, револуционерите положуваа заклетва?
Конечно, зошто доброволно се откажуваме од нив, кога се таков суштински дел од Македонската борба?

Со доаѓање на Турците станува вазал што е трагично само по себе.

Ako ne stanel vazal ke stanel Cento, pa na "Goli Otok".....kaj da se zavrtis isto ti se fakja, osven sto nekoi posle gi "slavat", drugite gi plukaat... :).......dunsteri po forumi...:)

ах СХС...тоа беше држава...д ленд оф д фри:vozbud:[/quote]

Tочнооо...килограм тутун бил откупуван по цена од динар и пол,цена која била еднаква на еден килограм сирење...Ах,кај се бе тие времиња?

За него не ми е многу јасно зашто тој период е некако замаглен и јавноста скоро ништо не знае. Како било третирано населението, дали имало српска или македонска војска, дали кнезовите биле Срби или Македонци мене не ми е познато. Какво било официјалното име на државата? Со кого одржувал дипломатски односи?

Со доаѓање на Турците станува вазал што е трагично само по себе.[/quote]

Крал Марко е секако дел и од српската историја,меѓу тамошната јавност познат како Марко Кралевиќ.Вистинското име на неговиот татко не е ВОЛкашин како што ние знаеме,туку Вукашин-име кое е и до ден денес среќавано и често присутно меѓу машките српски имиња.Така да ова ме наведува да помислам дека крал Марко можеби има повеќе српско потекло отколку македонско.Македонска војска во НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕМАЛ,држава на овие простори во ниту еден случај не можело да постои во 14.век,т.е.во времето на крал Марко,затоа што е јасно нагласено дека за време на владеењето на Марко НАШИТЕ ЗЕМЈИ биле веќе под турско ропство,што значи дека границите на денешнава територија на МК.веќе биле во склоп на Османската Империја.

ах СХС...тоа беше држава...д ленд оф д фри:vozbud:

Tочнооо...килограм тутун бил откупуван по цена од динар и пол,цена која била еднаква на еден килограм сирење...Ах,кај се бе тие времиња?[/QUOTE]

Уште ли ве лажат комунистите?

Крал Марко е секако дел и од српската историја

Секако дека е дел, како што е и Душан дел...Но Марко е МАКЕДОНСКИ КРАЛ, како што бил МАКЕДОНСКИ ЦАР Душан. И двајцата Македонци, кои владееле и со србите, и со бугарите, и со бошњаците, арбрешите и црногорците.

Tочнооо...килограм тутун бил откупуван по цена од динар и пол,цена која била еднаква на еден килограм сирење...Ах,кај се бе тие времиња?

Уште ли ве лажат комунистите?[/quote]

Абе тој збори за кралството СХС, тогаш комунистите беа илегала....ептен назад сака...

Крал Марко е секако дел и од српската историја,меѓу тамошната јавност познат како Марко Кралевиќ.Вистинското име на неговиот татко не е ВОЛкашин како што ние знаеме,туку Вукашин-име кое е и до ден денес среќавано и често присутно меѓу машките српски имиња.Така да ова ме наведува да помислам дека крал Марко можеби има повеќе српско потекло отколку македонско.Македонска војска во НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕМАЛ,држава на овие простори во ниту еден случај не можело да постои во 14.век,т.е.во времето на крал Марко,затоа што е јасно нагласено дека за време на владеењето на Марко НАШИТЕ ЗЕМЈИ биле веќе под турско ропство,што значи дека границите на денешнава територија на МК.веќе биле во склоп на Османската Империја.[/quote]

Не ВОЛКашин нит ВУКашин, туку В'ЛКАШИН.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom