За него не ми е многу јасно зашто тој период е некако замаглен и јавноста скоро ништо не знае. Како било третирано населението, дали имало српска или македонска војска, дали кнезовите биле Срби или Македонци мене не ми е познато. Какво било официјалното име на државата? Со кого одржувал дипломатски односи?
Со доаѓање на Турците станува вазал што е трагично само по себе.[/quote]
Крал Марко е секако дел и од српската историја,меѓу тамошната јавност познат како Марко Кралевиќ.Вистинското име на неговиот татко не е ВОЛкашин како што ние знаеме,туку Вукашин-име кое е и до ден денес среќавано и често присутно меѓу машките српски имиња.Така да ова ме наведува да помислам дека крал Марко можеби има повеќе српско потекло отколку македонско.Македонска војска во НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕМАЛ,држава на овие простори во ниту еден случај не можело да постои во 14.век,т.е.во времето на крал Марко,затоа што е јасно нагласено дека за време на владеењето на Марко НАШИТЕ ЗЕМЈИ биле веќе под турско ропство,што значи дека границите на денешнава територија на МК.веќе биле во склоп на Османската Империја.