Исусови молитви

• Креатор на темата Креатор на темата me4ka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 април 2008
Мислења
71
Поени од реакции
2
dali znaete koja se narekuva isysova molitva a koja gospodova pretpostavuvam ne ?????:nenene:

Za molitvata

Исусова молитва? Не би требало да има една конкретна молитва, бидејќи низ Новиот Завет Исус се молел повеќе пати, и на различни начини, во различни ситуации.:helou:

Molitvata kako takva, pretstavuva razgovor pomegu covekot i Boga. isusovata molitva "Gospodi Isuse Hriste, pomiluj me!", e edna od najosnovnite molivi vo zivotot na covekot, molitva koj sto postojano treba da ja upotrebuvame. A Gospodovata moliva e: Oce nas koj si na nebesta da se sveti imeto Tvoe, da dojde carstvoto Tvoe, da bide voljata Tvoja kako na neboto taka i na zemjata, lebot nas nasusen daj ni go denes i prosti ni gi dolgovite nasi kako sto i nie im gi prostuvame na nasite dolznici i ne ne voveduvaj vo iskusenije no izbavine od lukaviot.Amin. Mislam dea ovaa moliva pogolem del od narodot ja znae.poz.

A Gospodovata moliva e: Oce nas koj si na nebesta da se sveti imeto Tvoe, da dojde carstvoto Tvoe, da bide voljata Tvoja kako na neboto taka i na zemjata, lebot nas nasusen daj ni go denes i prosti ni gi dolgovite nasi kako sto i nie im gi prostuvame na nasite dolznici i ne ne voveduvaj vo iskusenije no izbavine od lukaviot.Amin. Mislam dea ovaa moliva pogolem del od narodot ja znae.poz.

Toa e Taa Gospodova molitva: Oce nas koj si na nebesata... vo koja e se opfateno sto ni e potrebno za spasenie. Citaj ja sekoj den i tvoe e carstvoto nebesno,no samo ako toa sto go kazes i go ispolnuvas.

Tak e vo potpolnost se slozuvam.:bravo:

A Gospodovata moliva e: Oce nas koj si na nebesta da se sveti imeto Tvoe, da dojde carstvoto Tvoe, da bide voljata Tvoja kako na neboto taka i na zemjata, lebot nas nasusen daj ni go denes i prosti ni gi dolgovite nasi kako sto i nie im gi prostuvame na nasite dolznici i ne ne voveduvaj vo iskusenije no izbavine od lukaviot.Amin. Mislam dea ovaa moliva pogolem del od narodot ja znae.poz.

Toa e Taa Gospodova molitva: Oce nas koj si na nebesata... vo koja e se opfateno sto ni e potrebno za spasenie. Citaj ja sekoj den i tvoe e carstvoto nebesno,no samo ako toa sto go kazes i go ispolnuvas.

Болтуваното ја покажува Господовата молитва, а Исусовата е следната: „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилувај ме мене грешниот/грешната„. Оваа молитва треба да ја практикуваат сите православни верници, затоа што го насочува умот кон Севишниот а воедно ги изгонува помислите кои лукавиот ги наметнува во умот. Исусовата молитва најдобро ја практикуваат т.н. исихасти, т.е. врвни монаси-подижниици, кои целиот ден ја практикуватт умствено, до мерка во која молитвата се спушта во срцето од монахот па затоа таа молитва се нарекува и умно-срдечна. Така вели и Апостолот Павле „Молете се постојано„. Исихастите токму тоа и го постигнуваат, така да цел ден (деноноќие) нивниот ум е насочен кој Оној Кого го сакаат.

И поздрав до верните: Христос воскресна!

Гледам во овие латино сапунициве (ретко ретко :)) дека повеќе се молат на Богородица отколку на Бога. Католици се. Знае некој нешто повеќе за тоа? Да се молиш на женско е како да се молиш за милост (материјално добро) а на машко за милост (спас).

Гледам во овие латино сапунициве (ретко ретко :)) дека повеќе се молат на Богородица отколку на Бога. Католици се. Знае некој нешто повеќе за тоа? Да се молиш на женско е како да се молиш за милост (материјално добро) а на машко за милост (спас).

На кратко и за тоа.
За римокатолиците е својствено тоа што на мајката Божја и придаваат поголемо значење и од самиот Христос. Тоа е едно од римокатоличките забегувања во однос на изворното христијанство.
Православието не забранува молитва кон Богородица, туку токму спротивното. Мајката Божја (како и сите Светии) се наши посредници пред Христа Бога,како што сам Христос е посредник пред својот Отец небесен за целиот род човечки. А што друго би молеле, освен спасение на душите?

А што друго би молеле, освен спасение на душите?
Целосно Ништење на Валканите и Лукавољубците?

„...сте слушнале од старите: „око за око-заб за заб„. А Јас пак ви велам: љубете ги непријателите свои..„ вели Господ.
Непријателите ги љубат само врвните верници, како, на пример, Стефан, првомаченикот, кој на Бога Му вели:„..прости им, не знаат што прават...„ додека неговите го убивале со каменување, според старозаветниот принцип на казнување.
А за верните, доволно е да не ги мразат непријателите, не заради непријателите, туку заради сами себе, за да не наликуваат на своите непријатели.
Така, од Бога се бара милоста Негова, за прошка на гревовите и влез во Царството небесно, „... а се друго ќе ви се придодаде и преумножи....„ би рекол Христос.

„...сте слушнале од старите: „око за око-заб за заб„. А Јас пак ви велам: љубете ги непријателите свои..„ вели Господ.
Непријателите ги љубат само врвните верници, како, на пример, Стефан, првомаченикот, кој на Бога Му вели:„..прости им, не знаат што прават...„ додека неговите го убивале со каменување, според старозаветниот принцип на казнување.
А за верните, доволно е да не ги мразат непријателите, не заради непријателите, туку заради сами себе, за да не наликуваат на своите непријатели.
Така, од Бога се бара милоста Негова, за прошка на гревовите и влез во Царството небесно, „... а се друго ќе ви се придодаде и преумножи....„ би рекол Христос.
Pa Hristos toa go rekol, ne mozebi!

А ова се учи на памет и после се кажува пред спиење, у црква или ..?!

А ова се учи на памет и после се кажува пред спиење, у црква или ..?!

Се работи за т.н. молитвено правило, каде се читаат молтитви по одреден основ. На пример, наутро, се читаат утринските, навечер, пред спиење, вечерните. Преку ден, се читаат молитвите пред и по секоја работа и пред и по секоје јадење. Постојат и други зависно од потребите: пред и после причест, пред исповест, пред патување и сл. како и молтитви за различни потреби во текот од денот и од активноста.
Молитвите на почетокот се читаат а кога ќе се научта на памет, само се изговарат. Молитвите најчесто се читаа во домот, на работно место и сл. а после причеста, на пример, се читаат молитвни за после причест од сите учесници во причеста, значи, се работи за заедничко читање на молитвите во црковниот храм. Како вели еден од Светиите: „..добро е да се молите а уште подобро е да се молите заедно...„

Православните верници живеат по два принципи:
-молитви
-Свети Тајни

Молитвите се секојдневна должност (разговор со Творецот) а Светите Тајни се практикуваат зависно од нивната улога во животот од верникот-поретко, почесто или еднаш во животот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom