Instagram

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.083
Поени од реакции
2.571
боже петра. ало се сликаат за да се курчат, тоа нема врска со предизвикување на мажи. Колку е наивно да си мислиш дека на жена само темата маж и се врти во глава.

Јас велам се сликаат за да се покажат, за да глумат филм дека се кул, дека живеат јак богат живот, дека се поубави од некоја трета (ова го прават често), можеби и за да привлечат некој маж узпат оваа опција не е исклучена, ама е последна во листата наведени причини. Некои се сликаат и за кариера и пари од инфлуенсерски статус и брендови за гратис (ова ќе да е прва причина). Да бе изгореа овие за ебење па се слекоа да предизвикаат мажи. Поооооо каква глупост.
Ае сеа седни и размисли една секунда. Ама не посегнувај по тастатурата колку да истипкаш и да ми вратиш, туку контемплативно постави си ги прашањава:
Зошто луѓето сакаат социјален статус, слава, пари, моќ и добар физички изглед? Зошто таа сака да е поубава од нејзините пријателки? Зошто некој сака да е поубав од своите пријатели? Зошто некој сака внимание?

Луѓето како и сите живи организми на планетата Земја преживуваат и се размножуваат. Скоро секој психолошки модул во нашиот ум е дериват на генот у склоп со околината. Универзалните модули што не зависат од културолошките и други фактори постојат пошто некако ја зголемуваат шансата да опстанеме и да се размножиме. Луѓето се комплицирани и многу работи во нашиот ум денеска не ни изгледаат како нешто што ќе ни помогне да опстанеме и да се размножиме. Ама свесно и несвесно твојот и мојот ген „го користат" нашиот организам за да се размножат.

Ти не знаеш дека сеа пишуеш на кајгана за да си кул, да добиеш социјален статус и да се осеќаш добро за да се размножиш и да опстанеш. Ако си саркастичен, тоа го правиш бидејќи сарказмот ти го пуни егото со самодоверба и чувство на супериорност, па тоа ти ја зголемуе шансата да опстанеш и да се размножиш. Таа што сака да е поубава од другарките тоа го сака за да има најголем социјален статус у племето и да може да одбира најмногу мажи за да си напраи убав плод со асална генетика - била свесна за истото или не.

Нам не ни се допаѓа да го редуцираме човекот на биокибернетски систем што се реплицира. Звучи дехуманизирачки и тоа е сосема разбирливо. Ама нашата потреба да се доживуваме како свесни суштества и да емпатизираме со другите постои бидејќи тоа го зголемуе опстанокот.
:) Што поблизок ни е некој, толку повише се грижиме (Хамилтоновото правило удира на најјако).

Така што, да, таа сака внимание за да најде маж. Јас ти го пишуем ова бидејќи мојот ген „мисли" (фигуративен говор, не е стварно свесен) дека ова некако ќе му помогне да се размножи.
Како? Не знам, ваљда несвесно/свесно те патронизирам и испаѓам посупериорен, овде добивам социјален статус - а со тоа мојот глуп ген се самозалажува дека ќе добијам поише ресурси пошто сум вреден за групава. И тој мисли дека со овие знаења ќе ти помогнам и на тебе да се размножиш, а со тоа и самиот тој ќе се размножи (у исто племе сме, па генетски сме послични. Ако ти се размножиш, дел од мојот ген ќе се размножи преку прокси).
Мојот глуп ген не конта дека у модерно доба со интернет џабе вложуем интелектуални ресурси на форумов бидејќи ја и ти не сме у исто племе и размената на овие информации нема да ни помогне да преживееме/да се размножиме.
 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
2.882
Поени од реакции
5.358
Ае сеа седни и размисли една секунда. Ама не посегнувај по тастатурата колку да истипкаш и да ми вратиш, туку контемплативно постави си ги прашањава:
Зошто луѓето сакаат социјален статус, слава, пари, моќ и добар физички изглед? Зошто таа сака да е поубава од нејзините пријателки? Зошто некој сака да е поубав од своите пријатели? Зошто некој сака внимание?

Луѓето како и сите живи организми на планетата Земја преживуваат и се размножуваат. Скоро секој психолошки модул во нашиот ум е дериват на генот у склоп со околината. Универзалните модули што не зависат од културолошките и други фактори постојат пошто некако ја зголемуваат шансата да опстанеме и да се размножиме. Луѓето се комплицирани и многу работи во нашиот ум денеска не ни изгледаат како нешто што ќе ни помогне да опстанеме и да се размножиме. Ама свесно и несвесно твојот и мојот ген „го користат" нашиот организам за да се размножат.

Ти не знаеш дека сеа пишуеш на кајгана за да си кул, да добиеш социјален статус и да се осеќаш добро за да се размножиш и да опстанеш. Ако си саркастичен, тоа го правиш бидејќи сарказмот ти го пуни егото со самодоверба и чувство на супериорност, па тоа ти ја зголемуе шансата да опстанеш и да се размножиш. Таа што сака да е поубава од другарките тоа го сака за да има најголем социјален статус у племето и да може да одбира најмногу мажи за да си напраи убав плод со асална генетика - била свесна за истото или не.

Нам не ни се допаѓа да го редуцираме човекот на биокибернетски систем што се реплицира. Звучи дехуманизирачки и тоа е сосема разбирливо. Ама нашата потреба да се доживуваме како свесни суштества и да емпатизираме со другите постои бидејќи тоа го зголемуе опстанокот.
:) Што поблизок ни е некој, толку повише се грижиме (Хамилтоновото правило удира на најјако).

Така што, да, таа сака внимание за да најде маж. Јас ти го пишуем ова бидејќи мојот ген „мисли" (фигуративен говор, не е стварно свесен) дека ова некако ќе му помогне да се размножи.
Како? Не знам, ваљда несвесно/свесно те патронизирам и испаѓам посупериорен, овде добивам социјален статус - а со тоа мојот глуп ген се самозалажува дека ќе добијам поише ресурси пошто сум вреден за групава. И тој мисли дека со овие знаења ќе ти помогнам и на тебе да се размножиш, а со тоа и самиот тој ќе се размножи (у исто племе сме, па генетски сме послични. Ако ти се размножиш, дел од мојот ген ќе се размножи преку прокси).
Мојот глуп ген не конта дека у модерно доба со интернет џабе вложуем интелектуални ресурси на форумов бидејќи ја и ти не сме у исто племе и размената на овие информации нема да ни помогне да преживееме/да се размножиме.
1620087261306.png

Човекот е станат многу покомплициран од тоа како природата го замислила. Како од инает баш напротив пробува да оди против сите природни закони.
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.083
Поени од реакции
2.571
Прегледај го приврзокот 294357

Човекот е станат многу покомплициран од тоа како природата го замислила. Како од инает баш напротив пробува да оди против сите природни закони.
Овие недоразбирања се појавуваат бидејќи повеќемината не разбираат како функционира природната селекција. Накратко ќе објаснам за да не идам оф топик, темава е за Инстаграм. И екстремно ќе сиплифицирам пошто другата опција е реферати за биологија, психологија и др.

1. Човекот не може да оди против природата. Сѐ што прави човекот е природно инаку немаше да може да го направи. Штом може да го направи, тоа значи дека нештото е во склад со природните закони. Практично, сѐ што се случувало, се случува и ќе се случува е во склад со природните закони и затоа се реализира како настан. Работите што не се во склад со природата никогаш нема да се случат. Природните законитости се физичките законитости. Тие ти дозволуваат да не праиш деца, неправењето деца не ја побива гравитацијата, ниту пак природната селекција. Природната селекција не вели дека секој ќе се размножи или дека секој сака да се размножи. Таа вели дека многу од модулите во нашиот ум го помогнале размножувањето, но многу одмагаат - па така, пимеѓу другото, се дешава и природната селекција.

2. Поради плејада од фактори луѓето може да изумрат како вид. Утре може да се деси нуклеарна војна и да изумре човештвото. Тоа е бидејќи глупите гени мислат дека ќе опстојат ако искористат оружје против конкуренцијата.

Колку е нешто покомплицирано, поподложно е на расипуење. Поради комплексноста на човечкиот мозок и хаосот, луѓето прават работи кои се спротивни на нивните интереси и/или опстанок и размножување. Можам да наведам многу примери кои доведуваат до намалување на шансата за опстанок, а се резултат на комплексна интеракција од генетско околинските фактори. На пример, мене веројатно не ми расте шансата за опстанок со ова што го пишуем, ама програмата во мојот ум гледа прагма у муабетов (објаснив погоре и зошто). Испосникот решил да не праи дете, туку да му се посвети на Бог - без разлика на тоа што неговата потреба за обожување божество можеби влече корен од еволуционата потреба за племенска кохезија (има повеќе фактори, ама симплифицирам за да доловам поента). И сево ова не ја менува природната селекција, ниту ја побива истата. Зошто? Бидејќи и со сево ова, желбите за статус, лепота и моќ се епифеномени на генот кој сака да се реплицира. Ова се номотетички феномени, се јавуваат во сите култури поради што се сведуваат на истиот НЗС. Зошто во скоро сите култури постои желбата за моќ, статус и внимание? Некој/а можеби нејќе статус. Како тој/таа ќе се размножи? Тој/таа можеби користи други стратегии за да се размножи (емпатија и хипи пристап на пример) или не користи ништо и нема да се размножи. Или користи, ама немал/а среќа. Но каков и да е случајот, нема бегање од природната селекција. Таа е прост алгоритам. Некои луѓе прават деца и нивните гени ќе продужат. Други не прават деца и нивните гени нема да продужат. Тие гени што ќе продужат ќе бидат почести, па во комбинација со околинските фактори (воспитање, култура, камен по глава итн.) ќе ја оформат популацијата од луѓе. Таа популација ќе може да продужи само ако има ресурси и начин да се размножи. Па така, тие што го праат тоа подобро продужуваат даље. И ако размислиш, ќе видиш дека не може да избегаш од тоа.
Многу жени што решаваат да не прават деца нема да напраат деца. Некои жени ќе напраат деца. Така што ќе продужи даље потомството на жените што напраиле деца.

И ја не поставуем некаква етика овде. Секој нека си праи шо му е филм. Ама кој што и да праи, работите ќе се одвиваат така како што објаснив. Поради кои и да е причини резултатот е или праење потомство или непраење потомство. Ја ќе бидам депресивен нихилист пошто се измешале особините за размишљање што ми го зголемуваат опстанокот, со хроничната депресија која е резултат на мутации што ми го сјебуваат фитнесот и ред други +/- фактори, а крајниот продукт ќе биде или праење дете или ќе отпаднам од генетскиот базен. Ојле не е нихилист, има пари (опортуни фактори), самодоверба, можда презема ризици и други +/- ствари. Го вртиш тркалото на хаосот, во 20% сценарија Ојле загинуе у мафијашка пресметка или паѓа од мотор, у 80% сценарија праи дете и иде даље.

Све друго се наративчиња што си ги раскажуеме. :D
 
Последно уредено:

Govinda

Јоги, Боги, Роги
Член од
20 април 2014
Мислења
4.833
Поени од реакции
5.546
Наааакрааааткоооо у завршува со потрошена една тастатура, испишан еден том во кој иронијата е шо нишо не е искажано. А можеше да се ќаже нештото во буквално 2-3 збора. :facepalm:
 

Trent Alexander Arnold

Liverpool, UK
Член од
30 јули 2020
Мислења
624
Поени од реакции
3.596
Наааакрааааткоооо у завршува со потрошена една тастатура, испишан еден том во кој иронијата е шо нишо не е искажано. А можеше да се ќаже нештото во буквално 2-3 збора. :facepalm:
Aj be dosta seresh ti... Ti ebam toa magareto glupo.
 
Член од
13 април 2021
Мислења
352
Поени од реакции
1.023
Мојот глуп ген не конта дека у модерно доба со интернет џабе вложуем интелектуални ресурси на форумов бидејќи ја и ти не сме у исто племе и размената на овие информации нема да ни помогне да преживееме/да се размножиме.
Да, за мнозинството. Тоа е главната поента. Денешната младина се фокусира на мобилни телефони, инстаграм лајкови и следбеници, наместо да читаат, да разговараат, да дискутираат. Постои негативна корелација меѓу технолошкиот развој и луѓето, а тоа се отсликува на прогресивното размислување и интелектот на човекот.

Кога веќе спомна размножување, па и генетика, една од причините на цела оваа проблематика може да биде и фактот што се поголем е бројот на неуки луѓе со огромни семејства, дали заради традицијата, морални некои сфаќања или едноставно недоволно знаење и достапност до ресурси за контрола на раѓање и планирање семејство.

Луѓето треба да излезат од својата комфорна зона за да се подобрат ама во оваа технолошка ера изгледа отежната мисија. За среќа или за жал ете постои малцинство кое вложува во своите интелектуални ресурси и се издвојува од мнозинството.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.920
Ае сеа седни и размисли една секунда. Ама не посегнувај по тастатурата колку да истипкаш и да ми вратиш, туку контемплативно постави си ги прашањава:
Зошто луѓето сакаат социјален статус, слава, пари, моќ и добар физички изглед? Зошто таа сака да е поубава од нејзините пријателки? Зошто некој сака да е поубав од своите пријатели? Зошто некој сака внимание?

Луѓето како и сите живи организми на планетата Земја преживуваат и се размножуваат. Скоро секој психолошки модул во нашиот ум е дериват на генот у склоп со околината. Универзалните модули што не зависат од културолошките и други фактори постојат пошто некако ја зголемуваат шансата да опстанеме и да се размножиме. Луѓето се комплицирани и многу работи во нашиот ум денеска не ни изгледаат како нешто што ќе ни помогне да опстанеме и да се размножиме. Ама свесно и несвесно твојот и мојот ген „го користат" нашиот организам за да се размножат.

Ти не знаеш дека сеа пишуеш на кајгана за да си кул, да добиеш социјален статус и да се осеќаш добро за да се размножиш и да опстанеш. Ако си саркастичен, тоа го правиш бидејќи сарказмот ти го пуни егото со самодоверба и чувство на супериорност, па тоа ти ја зголемуе шансата да опстанеш и да се размножиш. Таа што сака да е поубава од другарките тоа го сака за да има најголем социјален статус у племето и да може да одбира најмногу мажи за да си напраи убав плод со асална генетика - била свесна за истото или не.

Нам не ни се допаѓа да го редуцираме човекот на биокибернетски систем што се реплицира. Звучи дехуманизирачки и тоа е сосема разбирливо. Ама нашата потреба да се доживуваме како свесни суштества и да емпатизираме со другите постои бидејќи тоа го зголемуе опстанокот.
:) Што поблизок ни е некој, толку повише се грижиме (Хамилтоновото правило удира на најјако).

Така што, да, таа сака внимание за да најде маж. Јас ти го пишуем ова бидејќи мојот ген „мисли" (фигуративен говор, не е стварно свесен) дека ова некако ќе му помогне да се размножи.
Како? Не знам, ваљда несвесно/свесно те патронизирам и испаѓам посупериорен, овде добивам социјален статус - а со тоа мојот глуп ген се самозалажува дека ќе добијам поише ресурси пошто сум вреден за групава. И тој мисли дека со овие знаења ќе ти помогнам и на тебе да се размножиш, а со тоа и самиот тој ќе се размножи (у исто племе сме, па генетски сме послични. Ако ти се размножиш, дел од мојот ген ќе се размножи преку прокси).
Мојот глуп ген не конта дека у модерно доба со интернет џабе вложуем интелектуални ресурси на форумов бидејќи ја и ти не сме у исто племе и размената на овие информации нема да ни помогне да преживееме/да се размножиме.
Se ova ti vazi za 90% od populacija.... se e nagon za prezivuvanje...i program za parenje...

Tuku dali ti Botko koga bi go nadminal toj nagon, bi se realiziral da ne kazam doshol na vrvot na piramidata na Maslov, seushte kje pishuvash na kajgana?

Прегледај го приврзокот 294357

Човекот е станат многу покомплициран од тоа како природата го замислила. Како од инает баш напротив пробува да оди против сите природни закони.
Priroden zakon e edno dete od covecka rasa da go odgleduvaat i majka i tatko odgovorno... zenite nemaat izbor na odgovoren partner i od zavisnost za opastanok od mashkoto vleguvaa u brak duri so iluzii deka on kje sozree i ponese odgovornost za svojata funkcija... denes toa ne mora da go pravat vekje mozat sami da se grizat za sebe.... tie shto naletale na redok primerok mazjak kako shto treba se razmnozuvaat dalje a ostali so moja ogromna podrshka ne ragjaat... i na toj nacin ima shansi da se smali populacijata i opstaneme kako rasa.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
13.196
Поени од реакции
17.040
Наааакрааааткоооо у завршува со потрошена една тастатура, испишан еден том во кој иронијата е шо нишо не е искажано. А можеше да се ќаже нештото во буквално 2-3 збора. :facepalm:
даедалус намерно пишува вакви постови да психички не истошти
 
Член од
17 мај 2016
Мислења
3.020
Поени од реакции
3.382
Дали некој од тука е баниран/деактивиран на инстаграм исто како мене?
 

Govinda

Јоги, Боги, Роги
Член од
20 април 2014
Мислења
4.833
Поени од реакции
5.546

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
652
Поени од реакции
2.280
@ChadTheFratBoy

1stoplighting-10k-followers.jpg
Автоматски споено мислење:

oh god no, не се можни проверив и навистина има ваков јузер :pos::pos::pos:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom