Груевски ги намали цените

жал не жал друже никој не не прашува
баш ме интересира како би ми одговорила власта
како е можно со потрошувачката кошница 12.824 денари и студент во друг град а плата просек 8.000 да преживее едно семејство

жал не жал друже никој не не прашува
баш ме интересира како би ми одговорила власта
како е можно со потрошувачката кошница 12.824 денари и студент во друг град а плата просек 8.000 да преживее едно семејство

ne ja prasuvaj vlasta....ili bi ti rekle kako i do sega ili ja ne znam:)

како може цените дасе намалиле кога се е покачено
смоките од 10 ---> 12 ден

на итна сединца на влада треба да се расправа по ова прашање!
мислам дека ММФ треба да понуди некој аражман, исто така и светската банка, за да се амортизира ударот од наглото покачување на цената на смоките

доле влада! стоби флипс 10 денари! ..или ќе јадеме квики само

мислам дека ММФ треба да понуди некој аражман, исто така и светската банка, за да се амортизира ударот од наглото покачување на цената на смоките

добор де само тоа ми текна сеа сите ќе се лажеме дека ништо не се покачило ?
дека се повеќе пари ни одат за плаќање на сметките и храната

добор де само тоа ми текна сеа сите ќе се лажеме дека ништо не се покачило ?
дека се повеќе пари ни одат за плаќање на сметките и храната

јас пола плата ја давам само за кирија и пат до работа, а живеам во ЕУ. па не се жалам

смоките не спаќаат во основните продукти за живот. без нив и тоа како се може. смоките може да се и 30 денари, никој не те тера да купуваш.

btw, се зезав малку, ми дојде интересено наголото зголемување на цените на смоките :wink:

:smir:

не е тоа до оваа власт
до сите влади досега до сите политички партии
досега се вадеа демек цените кренале заради нафтата
ама еве цената на нафтата нагло падна а цените остануваат исти

Статистиката им е супер. НЕзависна е и непартиски определена. И пред секои избори има намалување на цени и зглемување на потрошувачка. А како се постигнува ова просто со манипулација на цена
Еден леб кошта 23 ден, ама ќе се најде некаде некој сув исушен за 19 па ќе стават втората цена. Една паштета кошта 16 денари, ама исто ќе се најде некоја стара расипана или павена од ноево гомненци за 8 денари па таа ќе ја стават во потрошувачката кошница. И ете ви попуст.

јас пола плата ја давам само за кирија и пат до работа, а живеам во ЕУ. па не се жалам

смоките не спаќаат во основните продукти за живот. без нив и тоа како се може. смоките може да се и 30 денари, никој не те тера да купуваш.

btw, се зезав малку, ми дојде интересено наголото зголемување на цените на смоките :wink:

:smir:

Да,ама со останатата половина од платата можеш да наполниш најмалку 10тина Македонски “потрошувачки кошнички“.Инаку киријата и превозот ваму никој не го рачуна за трошок,иако рака на срце понекогаш може да ни биде и поголем од една просечна плата.:toe:

Статистиката им е супер. НЕзависна е и непартиски определена. И пред секои избори има намалување на цени и зглемување на потрошувачка. А како се постигнува ова просто со манипулација на цена
Еден леб кошта 23 ден, ама ќе се најде некаде некој сув исушен за 19 па ќе стават втората цена. Една паштета кошта 16 денари, ама исто ќе се најде некоја стара расипана или павена од ноево гомненци за 8 денари па таа ќе ја стават во потрошувачката кошница. И ете ви попуст.

браво,еве го најпаметниот пост денеска,

п.с.има леб и за 7 денари ако се запниш да побараш:smir:

браво,еве го најпаметниот пост денеска,

п.с.има леб и за 7 денари ако се запниш да побараш:smir:

Оној за прехрана на добитокот го продаваат и по 5 денари,на големо се разбира.:toe:

Да,ама со останатата половина од платата можеш да наполниш најмалку 10тина Македонски “потрошувачки кошнички“.Инаку киријата и превозот ваму никој не го рачуна за трошок,иако рака на срце понекогаш може да ни биде и поголем од една просечна плата.:toe:

па не би рекол дека баш е така. точно е дека никогаш нема да страдаш.
ако збориме статистички, минимум би потрошил 150 евра (по особа зборам) месечно за осонови намирници и редовни оброци, а максиум 200 евра. се над е фрлање храна и пари. кога се ќе се одземе и додаде, западњачката плата со сите плусови и минуси не се разликува од македонската, во размер секако :)

инаку, кога јас би реботел 4 недели, а парите сите би биле за мене, тогаш во македонски услови тоа би значело, наместо плата од 15.000. плата од 30.000

па не би рекол дека баш е така. точно е дека никогаш нема да страдаш.
ако збориме статистички, минимум би потрошил 150 евра (по особа зборам) месечно за осонови намирници и редовни оброци, а максиум 200 евра. се над е фрлање храна и пари. кога се ќе се одземе и додаде, западњачката плата со сите плусови и минуси не се разликува од македонската, во размер секако :)
инаку, кога јас би реботел 4 недели, а парите сите би биле за мене, тогаш во македонски услови тоа би значело, наместо плата од 15.000. плата од 30.000

Да бидеме реални,сум бил малку надвор од Македонија и ги знам условите,многу продукти со прилично добар квалитет и со разумен рок на траење се далеку поефтини одколку во Македонија.Кај нас трговците предпочитаат тоа да го фрлат пред да им ја намалат цената а потрошувачката кошничка од 12 000 денари или 200 евра се однесува за цела фамилија и од далеку се гледа дека нема шанси со неа 4 члено семејство да помине цел месец.Друга е работата што 40% од работоспособното население во Македонија нема апсолутно никакви примања,значи е невработено.Доколку тоа се случува во една Германија на пример,знаеш ли што би било со 25 милиони невработени Германци,како споредба,без примања,без платен стан или енергетски трошоци,па ќе се испоизедат меѓусебе,никој нема да смеее да излезе ни на улица ако не е добро вооружен.Токму затоа Македонија е своевиден феномен кого ни најврвните социолошки умови и аналитичари не можат да го разјаснат,како се успева да се преживее,со полни кафеани,прилично снабдени продавници во кој нема масовни грабежи и насилства,дури и имаме прилично весел мелос,со игри,песни и весело расположение и покрај визното ГЕТО,па и негирањето на идентитетот од соседите,секојдневните закани од внатрешни тензии и слично.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom