Глобално затоплување - нормален период низ кој земјата поминува?

• Креатор на темата Креатор на темата P.Griffin
  • Време на започнување Време на започнување
Ти значи комплетно не разбираш за шо разговараме. Глобалното затоплување е факт! Непознато е што го предизвикува т.е. е природен процес.

А шо тебе те тера да мислиш па дека луѓето влијаат на глобалната клима? Ал Гор со приказните за мали деца?

На кој му веруваш ти, на некој шо сака да ти зема пари или на науката? Зошто ако има карбонски даноци ти ќе платиш од твојот џеб пошто ќе се одрази на цената на производство!

Е па затоа де и те прашав зошто мислиш дека глобалното затоплување предизвикано од човекот е лага. :)

Сега, да видиме...
Некои сакаат наводно да го искористат глобалното затоплување како аргумент и да воведат даноци и сл.
Зошто тоа досега се нема случено?
Зошто пропадна Кјото? Копенхаген?
Зошто не воведоа даноци за испуштачите на ЦО2?

Ако сакаа тие тоа да го сторат, ќе го направеа пред 30 години.
Изгледа многу поголема корист имаат од користењето ресурси кои испуштаат ЦО2...

Од друга страна, пак, зошто државите би си нанеле таква штета со воведување даноци за ЦО2? Производството им оди супер, профитот исто така.
Доколку воведат даноци, голем број луѓе и фирми ќе се преориентираат кон "зелени" ресурси, како што е сончевата енергија и др, за кои пак истите држави (или голем број) даваат субвенции?
И?
Која е поентата да си наштетат самите?

Па според ова и сосем нормално е што самитот во Копенхаген пропадна...

А дека затоплувањето е предизвикано од човекот, ете ти погоре имаш информации, ако се малку кажи, ќе најдеме уште.
Како што и имам речено порано, природните промени не се случуваат толку нагло....

А дека затоплувањето е предизвикано од човекот, ете ти погоре имаш информации, ако се малку кажи, ќе најдеме уште.
Како што и имам речено порано, природните промени не се случуваат толку нагло....

Кои се “ТИЕ“ да те прашам јас тебе прво? Реферираш кон некоја група луѓе никако да сфатам кои се тие семоќници.

Глобалното затоплување е приказна која ја измисли Ал Гор и една група квази „зелени“ научници кои имаат со намера да заработуваат од квази испитувања со кои тие ќе ја „спасуваат“ планетата земја. А покрај тоа пак и добиваат глобална контрола на индустрискиот развој со непотребните „зелени“ стандарди шо ќе ги наметнат. Дефакто ќе му оневозможат на третиот свет слободен индустриски развој и ќе му наложат да купува/користи технологија од западот. И многу многу други стратегии шо немам намера да ти ги објаснувам, а искрено немаш ни желба да ги разбериш. Се ова е базирано на лажирање, преувеличување и хипотези НЕзасновани на наука.

Поради тоа што научниот круг не ги поткрепува овие шпекулативни претпоставки паѓаат и обидите да се протнат одредбите.

И пак ќе ти кажам нема шо ти да мислиш или јас да мислам. Ти можиш да речиш дека вонземјани ја загреваат земјата и затоа има глобално затоплување, твое право е да верваш во секоја претпоставка. Прашањето е дали научни когнитивни докази има, на кој начин точно тоа се случува. Дека човековото влијание ја затоплува глобалната клима, научно објаснение НЕМА!

Тие информаци ти шо ми ги даваш се претпоставки, едно со друго немаат дирекна врска. Исто како да ти покажам јас тебе график за зголемена сексуална активност низ годините и да ставам до неа график со зголемување на температурите и да градат хипотеза базирана на претпоставка дека токму сексот поради топлината ослободена од телата се затоплува и ќе изумриме сите ако не апстинираме. Незнам попросто како да ти објаснам, зошто да се биде „зелен“ (екологист) во денешно време е религијаи да пробам да ти објаснам јас тебе е исто како да убедуваш некој јеховин сведок во каква заблуда е.

Глобално затоплување - Конспирација? Лага? Вистина?

А што е вистина и што е лага? Милион факти на една, и на друга страна.
И кој е тој што ќе го даде конечниот заклучок? Науката? Постои ли воопшто конечен заклучок по било кое истражување?

Можеби се работи за циклус кој земјата го доживува во нејзиното патешествие низ универзумот, а можеби е и "масонска" стратегија на долги стази - вредна број со многу нули..
Можеби е и CO2, но доколку не го испуштавме во атмосферата, сеуште ќе живеевме во камено време.
Можеби е и нешто што сеуште не сме доволно еволуирани да го разбериме..

Гледано од сите можни аспекти, анализирано на сите можни начини, и пак недоволно за заклучок. Зошто? Зошто и заклочокот е временски, и живее паралелно со времево во кое живееме и ние. Можеби е така, но човекот секогаш ќе истражува, да не случајно "не било " така. И до кога?

Мислам дека се работи за индивидуалната потреба да се постигне врв во умешноста на светот да му се пренесе нешто ново, додека сме живи. После смртта не е ни битно дали сме биле во право, дали средствата биле оправдани и целта постигната. Можеби грешам, но јасно е дека премал е човековиот век за да носиме заклучок за билошто.

Нашата ментална еволуција е таа што не издвојува од сите други (познати) форми на живот и претставува темел фактор за најголемите откритија и најголемите мистерии, кои човекот ги спознал преку неговата креативност, љубопитност и фантазија. Тој процес е несопирлив и бесконечен, а разликите во размислувањето и сваќањето што се појавуваат, се дел од природната селекција која луѓето ги сортира односно - зближува или оддалечува.

--- надополнето ---

Да сумирам,

Се топел мразот, се кревало нивото на светските води, се губел озонот, климатски промени, тектонски движења бла бла бла... во ред. И јас гледам National Geographic, и јас читам секаква литература.
Сето тоа е доволно да се создаде истражувачка атмосфера, почеток на нешто кое подоцна лесно ке премине во комерцијално профитабилна структура со големи трошоци и минимални добивки.
Евентуално и да има резултат од сето тоа, лесно може да се класифицира како појава што човекот не може да ја контролира.
Ке се градат објекти од типот на CERN, ќе се трошат многу неповратливи ресурси, и се` тоа во името на нашата иднина.
Нормално, ке има кој да се богати од сето тоа, на сметка од сите останати. Но, таков е овој живот... опстанок и синџир на исхрана :)

Според мене, оправдано, според други - оспорено.
За човештвото - неопходно.

Ние немаме појма зошто то се случва на нашата планета, за Марс мислам дека нема доволно податоци ни да се шпекулира, а не пак нешто конкретно да се кажи.

Нема? Што мислиш, од каде дојдоа податоците? Да не им ги пратија Марсовците можеби?

Значи на Марс, атмосферски и на површината нема вода во течна форма. А на 'Phoenix Lander' мисијата, rover-от од каде имаше кондензирани капки вода на себе? Да не врнело можеби дожд на Марс, а? Не ме терај да вадам слики (кои ако те интересира можеш сам да ги најдеш, постираш, и објасниш, бидејќи нели ти распологаш со сите факти).

Значи ледот од северниот пол на Марс СЕ ТОПИ. Можеш да споредиш и слики во временска разлика од една деценија и сам да си увидиш. А ова го имаш како информација и од НАСА, и од други вселенски агенции.

Чекај, баш самиот рече дека немаме поим што го предизвикува Глобалното Затоплување. Тогаш зошто го дрвиме на темава? Онака ме интересира.

Иначе смешно е стварно да агитираш по форуми за "Man Made" глобално затоплување ако немаш некој интерес финансиски од истото. Барем моментално со сите информации достапни на интернет можи многу лесно да се заклучи која е целта на квази хипотезите за глобалното затоплување.

Како прво, брзаш со заклучоци за мене. Јас лично не ја подржувам man-made верзијата за 'Глобално Затоплување', а со сите достапни информации, особено нови, во контекст на климата, не знам зошто ова се уште се нарекува и 'Глобално Затоплување'. Ако било што, во моментов сме поблизу до 'Глобално Замрзнување' (не, не зборам ради зимава, температурите во глoбала се ненормално паднати на северната хемисфера уште крајот на претходната пролет, и како што гледаш, секоја зима се повеќе и повеќе опаѓаат)

Најсоодветен термин би било 'Климатски Промени', бидејќи се чини дека варираат во температура, на секои неколку години. Климатолозите денес се помалку ја подржуваат теоријата (да теорија е) за Глобално Затоплување а се повеќе таа за Замрзнување.

Природата го предизвикува тоа, и се чини дека е нормален процес низ кој минува. Човечкиот фактор има скоро неизмерливо минимална улога во неговото "влошување".

@ Human, мамутите се најдени замрзнати додека се во движење, се хранеле и сл., што значи дека смрзнале за неверојатно брзо време. Секако дека природата може тоа да го изведе, како што викаш, "преку ноќ" :).

Кои се “ТИЕ“ да те прашам јас тебе прво? Реферираш кон некоја група луѓе никако да сфатам кои се тие семоќници.

Глобалното затоплување е приказна која ја измисли Ал Гор и една група квази „зелени“ научници кои имаат со намера да заработуваат од квази испитувања со кои тие ќе ја „спасуваат“ планетата земја. А покрај тоа пак и добиваат глобална контрола на индустрискиот развој со непотребните „зелени“ стандарди шо ќе ги наметнат. Дефакто ќе му оневозможат на третиот свет слободен индустриски развој и ќе му наложат да купува/користи технологија од западот. И многу многу други стратегии шо немам намера да ти ги објаснувам, а искрено немаш ни желба да ги разбериш. Се ова е базирано на лажирање, преувеличување и хипотези НЕзасновани на наука.

Поради тоа што научниот круг не ги поткрепува овие шпекулативни претпоставки паѓаат и обидите да се протнат одредбите.

И пак ќе ти кажам нема шо ти да мислиш или јас да мислам. Ти можиш да речиш дека вонземјани ја загреваат земјата и затоа има глобално затоплување, твое право е да верваш во секоја претпоставка. Прашањето е дали научни когнитивни докази има, на кој начин точно тоа се случува. Дека човековото влијание ја затоплува глобалната клима, научно објаснение НЕМА!

Тие информаци ти шо ми ги даваш се претпоставки, едно со друго немаат дирекна врска. Исто како да ти покажам јас тебе график за зголемена сексуална активност низ годините и да ставам до неа график со зголемување на температурите и да градат хипотеза базирана на претпоставка дека токму сексот поради топлината ослободена од телата се затоплува и ќе изумриме сите ако не апстинираме. Незнам попросто како да ти објаснам, зошто да се биде „зелен“ (екологист) во денешно време е религијаи да пробам да ти објаснам јас тебе е исто како да убедуваш некој јеховин сведок во каква заблуда е.

А бе каков Ал Гор, бе... :), каква технологија.
Сиромашните земји технолошки секогаш ќе бидат зависни од богатите и тоа е факт, нема бегање од тоа. Без разлика дали сиромашниот ќе гради термоцентрала на јаглен или сончева електрана, пак му треба технологија од некој поразвиен од него.
Друг факт е, тоа што постојат многу производители на електрани (сончеви панели, ветерници итн.) за производство на струја и тоа доста мали компании. Така да... профитот по никој начин нема да замине во некои големи компании, како што е случај со нафтените компании, главно до пред десетина години.

Глобалното затоплување е потврдено од многу научници ширум светот.

Потоа, ти презентирав доста докази дека во глобалното затоплување најголем удел има човекот. Имаш докази, статистика за просечните годишни температури, испуштањето ЦО2 во атмосферата, масовното сечење шуми.... и сето тоа совршено се поклопува со силинот индустриски развој во светот кој е почнат некаде после Втората светска војна.

Потоа имаш докази за топење на глечерите, поларниот мраз, нешто што природно е неможно да се случи толку брзо.
Научниците дури имаат и "реконструирано" мали глобални заладувања и затоплувања во минатото, но таму промената се случувала со векови, милениуми.

Доказите, фактите се тие, ти одлучуваш во што ќе веруваш. А во секоја ситуација ќе се најде некој што ќе профитира. Тоа е сосем друго.

И на крај краева, не постои никаков доказ, показател дека затоплувањето е природно. Како што имам кажано, пак ќе кажам, зголемена сончева активност последниве години, децении нема, зголемена тектонска активност нема, промени кај океанските струи (барем не пред 2 децении) нема и тоа е тоа.

Верувај во што сакаш. :)

--- надополнето ---

@ Human, мамутите се најдени замрзнати додека се во движење, се хранеле и сл., што значи дека смрзнале за неверојатно брзо време. Секако дека природата може тоа да го изведе, како што викаш, "преку ноќ" :).

Точно, пронајдени се мамути во мраз, сосем зачувани со храната во нивните стомаци, несварена.
Тоа може да биде последица на некое невреме или слично.
Може да биде последица на некаква си ненадејна смрт, или нагло паѓање на атмосферски притисок, како што понекогаш се случува на Антарктикот. :)

@NeptunGate Не разбирам зошто се расправаш со мене, очигледно не разбра шо ти напишав. Јас реков дека луѓето не можат да кажат со сигурност на шо се должат климатските промени на Земјата, а не пак на Марс. Не реферираф на то дека нема податоци од Марс, ами дека нема доволно за да се утврди од оваа планета на која живееме.

И не беше упатен кон тебе вториот дел од постот, разбрав дека не ја подржуваш теоријата за глобалното затоплување создадено од човекот.

@Human Очигледно не сакаш или едноставно немаш капацитет да ги разбериш моите постови, незнам како да ти напишам пак истиот одговор го добивам од тебе. Така да кревам раце, ако сакаш да ја продолжиш дискусијата препрочитај ги неколкуте постови од мене напишани и пробај да ги разбериш во суштина. Пошто гледам уште си убеден дека било, пази “утврдено“, дека има глобално затоплување создадено од човекот. Ако досега не разбра колку не си во право нема апсолутно никогаш да разбериш.

@Human Очигледно не сакаш или едноставно немаш капацитет да ги разбериш моите постови, незнам како да ти напишам пак истиот одговор го добивам од тебе. Така да кревам раце, ако сакаш да ја продолжиш дискусијата препрочитај ги неколкуте постови од мене напишани и пробај да ги разбериш во суштина. Пошто гледам уште си убеден дека било, пази “утврдено“, дека има глобално затоплување создадено од човекот. Ако досега не разбра колку не си во право нема апсолутно никогаш да разбериш.

Јас убаво те прашав кои се причините за некои, наводно да направат, да не убедат дека глобалното затоплување е причинето од човекот и мислам дека сосем добро ти објаснав зошто не би успеале во тоа. Па и покрај се, Копенхаген беше неуспех...
Потоа убаво ти дадов податоци за температурите, нивото на ЦО2, сечењето на шумите и фактот дека тоа совршено се совпаѓа со големиот индустриски развој и дека такво нагло зголемување на температурите по природен пат е неможно.
Па сега, ако ти неможеш да ги поврзеш тие и ако не можеш да го најдеш човекот виновник за тоа, верувај во што сакаш, што да правам...

Јас убаво те прашав кои се причините за некои, наводно да направат, да не убедат дека глобалното затоплување е причинето од човекот и мислам дека сосем добро ти објаснав зошто не би успеале во тоа. Па и покрај се, Копенхаген беше неуспех...
Потоа убаво ти дадов податоци за температурите, нивото на ЦО2, сечењето на шумите и фактот дека тоа совршено се совпаѓа со големиот индустриски развој и дека такво нагло зголемување на температурите по природен пат е неможно.
Па сега, ако ти неможеш да ги поврзеш тие и ако не можеш да го најдеш човекот виновник за тоа, верувај во што сакаш, што да правам...

Смешен си сине да ме верваш. Ете и јас ти двам два едно до друго графици, еден со зголемување на температурите и еден со зголемена сексуална активност и сега кажи ми ти дали по автоматизам то докажва дека токму сексуалната активност ја менува глобалната клима?

И ти истото ми го кажваш, два графици без никаква врска еден со друг. Копенхаген беше неуспех токму поради тоа што овие теории кои ти ги цитираш беше докажано дека се базирани на лаги и неосновани хипотези. Разбираш сега?! Значи светскиот научен круг ги дискредитираше и затоа пропадна т.е. ги фатија во лага! И сеа ти уште му верваш, кога официјално се знај дека е срање.

А глобалните климатски промени се природни и во склоп на нормала.

И пак ќе ти кажам ти имаш право да верваш во шо сакаш, твое легитимно право е, ама да ме убедуваш овде дека користиш научни податоци е смешно.

Смешен си сине да ме верваш. Ете и јас ти двам два едно до друго графици, еден со зголемување на температурите и еден со зголемена сексуална активност и сега кажи ми ти дали по автоматизам то докажва дека токму сексуалната активност ја менува глобалната клима?

И ти истото ми го кажваш, два графици без никаква врска еден со друг. Копенхаген беше неуспех токму поради тоа што овие теории кои ти ги цитираш беше докажано дека се базирани на лаги и неосновани хипотези. Разбираш сега?! Значи светскиот научен круг ги дискредитираше и затоа пропадна т.е. ги фатија во лага! И сеа ти уште му верваш, кога официјално се знај дека е срање.

А глобалните климатски промени се природни и во склоп на нормала.

И пак ќе ти кажам ти имаш право да верваш во шо сакаш, твое легитимно право е, ама да ме убедуваш овде дека користиш научни податоци е смешно.

Види, си измешал некои работи.
Самитот во Копенхаген, пропадна не заради тоа што некои политичари и научници смениле некои бројки во нивните емаил контакти, туку заради фактот што на државите многу повеќе им одговара фабриките, т.е. индустријата да си остане онаква каква што е, главно базирана на фосилни горива (нафта, јаглен) кои ја загадуваат планетата. Да, ја загадуваат, ама за бизнисот тоа е добро.
Само заради тоа пропадна Копенхаген, а и целите од Кјото не беа исполнети заради тоа, и тоа главно од САД, кои до пред некое време беа најголемите испуштачи на ЦО2 во атмосферата. Денес шампион во тоа е Кина.

Потоа, дај ајде прикажи ми податоци за зголемената сексуална активност и како тоа сексот има влијание на климата, па да видиме колку е точно....

Јас во повеќе наврати имам спомнато, "Верувај во што сакаш", а тоа значи дека јас тебе не те убедувам или присилувам да веруваш во нешто. Тоа е твоја работа.
Пак ќе ти спомнам, податоците се тука, фактите се тие, е сега ти треба да ја пронајдеш само поврзаноста меѓу човекот и затоплувањето.
Од друга страна пак, нема докази дека глобалното затоплување е предизвикано од природата. НЕМА!

И да, користам научни податоци, тоа ти се податоци добиени со мерење, во текот на многу години, на многу локации, кои се детално проучени и преставени на јавноста од бројни институции ширум светот (сите имаат добиено слични резултати), така да, не станува збор за некои (ај сеа ќе го употребам тој збор) квази научници или политичари. :)

Ништо брат џабе си трошам зборој, ако знаеше за шо разговараме досега сигурно ќе разбереше.

То ми е поентата и мене, ДА многу е поважно да работат сите фабрики и индустрии и да ранат милијарди гладни луѓе за поефтини пари. ДА апсолутно е поважно од неоснованото „спасување“ на планетата. Зошто планетата не е во опасност и ние многу малце можи да сториме околу глобалните климатски промени.

Многу ти се мешат работите и сфаќам дека со никаков пристап нема да ти објаснам, прво не разбираш сарказам, второ не знаеш шо точно претставуваат работите шо ги постираш како “докази“ и ги интерпретираш шпекулативно, трето и без навреда ти го велам не ми си на ниво за да дискутираме очигледно премногу шанси ти дадов. Сега за сега чао!

Ништо брат џабе си трошам зборој, ако знаеше за шо разговараме досега сигурно ќе разбереше.

То ми е поентата и мене, ДА многу е поважно да работат сите фабрики и индустрии и да ранат милијарди гладни луѓе за поефтини пари. ДА апсолутно е поважно од неоснованото „спасување“ на планетата. Зошто планетата не е во опасност и ние многу малце можи да сториме околу глобалните климатски промени.

Многу ти се мешат работите и сфаќам дека со никаков пристап нема да ти објаснам, прво не разбираш сарказам, второ не знаеш шо точно претставуваат работите шо ги постираш како “докази“ и ги интерпретираш шпекулативно, трето и без навреда ти го велам не ми си на ниво за да дискутираме очигледно премногу шанси ти дадов. Сега за сега чао!
Brzo se otkaza a :) ti preci ignorantnost,neznaenje ,lagi...od najvisok stepen

Нема смисла појќе да се повторваме, поентата е докажана. Е сеа ако нема можност или желба да се сфати то е веќе друг проблем, проблем на психологија.

Не знам стварно шо ми/ти се меша, ете во претходните мои постови убаво ти разјаснав се, од користа на некои, па се до штетата на други.
Реалноста е таа, ако им требаа даноци ќе ги воведеа пред 30 години (мада и постојат доста закони за тоа), но ти објаснав погоре.

Изгледа не се работи за знаење/незнаење туку се работи за тврдокорност, игнорантност.
Ти побарав докази за тоа како е затоплувањето предизвикано по природен пат - не видов докази. Нешто мора да го предизвикува, тоа е...
Се надевам дека не ме сфаќаш погрешно, тука само дискутираме. :)

--- надополнето ---

А што знаење имаш покажано пак ти?
Ништо, само добар си во копирање линкови и видеа и дофрлање...

Не знам стварно шо ми/ти се меша, ете во претходните мои постови убаво ти разјаснав се, од користа на некои, па се до штетата на други.
Реалноста е таа, ако им требаа даноци ќе ги воведеа пред 30 години (мада и постојат доста закони за тоа), но ти објаснав погоре.

Изгледа не се работи за знаење/незнаење туку се работи за тврдокорност, игнорантност.
Ти побарав докази за тоа како е затоплувањето предизвикано по природен пат - не видов докази. Нешто мора да го предизвикува, тоа е...
Се надевам дека не ме сфаќаш погрешно, тука само дискутираме. :)

--- надополнето ---

А што знаење имаш покажано пак ти?
Ништо, само добар си во копирање линкови и видеа и дофрлање...

Ама шо е то шо треба да ти го докажам?

Како да ти докажам дека природата е природна? Интуитивно ако ти ова не го сфаќаш, значи безнадежна е дискусијата.

Ај ти докажи ми дека водата е водена!

Ама шо е то шо треба да ти го докажам?

Како да ти докажам дека природата е природна? Интуитивно ако ти ова не го сфаќаш, значи безнадежна е дискусијата.

Ај ти докажи ми дека водата е водена!

Е па пријателе, тогаш џабе дискутираш, џабе имаш најмногу мислења на темава, пошто вака не испаѓаш многу поразличен од верницине во Религија.....
Џабе ти се сите тези, сите тврдења, џабе ти е се ако немаш докази.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom