FILM CLUB (КРУГ 4) (195. The Time Machine: 25.03-07.04.2024)

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.550
Поени од реакции
2.511
Сега брзо го гледав пак, реков да му дадам уште една шанса, па ќе пишам затоа одма....

Streets of Fire

Ми го погоди Мунго филмот :icon_mrgr:... обожавам (Б) филмови од 80тите поради таа филгуд атмосфера, музиката и симпатични/ андерграунд глумци какви што за жал нема повеќе ко у случајов М.Парé или Б. Пакстон (гејм овер мен гејм овер) али овој филм ми е редок исклучок и не го можам...Рик Моранис у нетипична улога за него (намерно) наместо како што била намерата да биде со тоа смешен спротивен ефект имаше кај мене тука ми е многу чуден и неинтересен...уште па и мушкоданкана демек bad-ass што се праеше :rolleyes: колку ми беше одбивна немам зборови...В. Дефо колку и да му лежат уврнути улоги овде изгледа многу глупо/геј...Не му давам (уште) послаба оцена поради Дајан Лејн:love: (иако тука се обидуваше да изглуми нешто дека пее, опраштам јој) ...и огромното влијание врз еден од најдобрите Capcom beat-em-up евр Final Fight

репликите ко да ги читаат...
Музиката ништо посебно не ми беше...
Сетовите reused...
И акцијата тапа...за Волтер Хил стандарди...што беше толку импресивна борбата на крај па што ја повтори пак у тој со Сталоне и Момоа, beats me...удри rock-bottom со 50ти/80ти миксов, ништо чудно што била откажана планираната трилогија (ко што прочитав...).

3/10
:toe:
 

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.004
Поени од реакции
15.326
Да го фатам јас последниот воз за Ирина па за новиов порано ќе се качам.

Прво, да видиме што пропуштиле лузерите што не го гледаа филмов

upload_2019-6-24_23-21-10.png

И ТАТА БИ СИНЕ! :giggle:


Енивеј, мене не ме освои премногу филмов искрено, што да кажам, различен е од останатите македонски и награден е за тоа со оценката, ама не можам да кажам дека ми се допадна колку што ми се допаѓа на пример Мирно Лето, а мене Мирно Лето ми е омилен македонски филм, па веројатно тој ми е мерна единица за македонскиве филмови. Не беше филмов лош пер се, ама некако... ми немаше динамика, ништо особено не се случуваше најголем дел од времето, а мене тоа во филмови ми е проблем, не сакам саатипол филмови што може комотно да се сместат во 15 минути. 5 реда текст имаше секој лик. Тоа ме потсеќа на Тарковски и советската филмографија. Не го сакам Тарковски. Уште една замерка ми е тоа што ми имаше некаква чудна транзиција на ликовите. Пола филм ги мачеше вина и грижа на совест, за да поминат една ноќ заедно и кога требаше следниот ден вината да удри најсилно проследена со каење, да ми се однесуваат безгрижно и заљубено без некакво чувство на грешност, што знам ми беше тоа несвојствено искрено особено што добар пола саат и повеќе ги мачеа внатрешни конфликти и немири. Од друга страна, техничките работи и глумата беа доста задоволителни. Арнериќ кога ќе ја видиш во каст одма знаеш дека at some point гола ќе се прошета, свака и част. Другите исто добри, ама никој од нив не прошета дојки пред камера па нема шаутаут за нив.


7/10
 
Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.016
Поени од реакции
6.670
Се вратив пак на Letterboxd и вечерва си земав за право да си го средам акаунтот, па здружете ме ако сакате :rolleyes:

Username - Naum[DOUBLEPOST=1561509541][/DOUBLEPOST]Можеле барем малце пореално да го изглумат интрово и концертот, ептен очајно изгледаше :D
Па и киднапирањево беше греота, звуците од боксовите беа ала Bud Spencer. Шамарањево во кафетеријата... мислев комедија ќе е нешто филмов. Дијалозите беа греота, среќа музиката ми беше онака добра па ми правеше барем малце побрзо да минат. Глумата воопшто да не ја коментирам...да не претерам ама на граница на Tommy Wiseau беше. Среќа стварно што постоеше музиката, не знам како ќе издржев да го догледам да беше без неа. Двајца со оружје исплашија 10 цајкани со оружје :D Fuck it, ради музиката еден левел повеќе од The Room е. Ми нема поента филмов,едвај чекам да видам останати мислења и што позитивно сте виделе. Not my cup of tea I guess.

Не ми се верува дека се двоумам помеѓу 4/10 и 3/10... Како и да е, се што е под 5 ми е на исто ниво скоро,така да, за да изгледа малце пошмекерски ќе му дадам 4/10.
 
Последно уредено:
Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.016
Поени од реакции
6.670
За до крајот на 2019 ли е филмов? :love:
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.718
Поени од реакции
2.523
Огнени улици (1984)

25 години се поминати откако е направен филмов. Во време кога во Холивуд сè уште можело жанровски да се експериментира. Така е и настаната оваа рокенрол бајка како што е претставена на почетната шпица, што се случува на некое друго место во друго време. Многу слично на најавата не еден друг филм, „во една далечна галаксија, многу, многу одамна…“. Покрај тоа, заедничко е што и двата се наменети на тинејџерската публика.

Приказната е најкласичната од бајките, принцезата треба да се мажи за смотаниот принц, но лошиот вештер ќе ја украде и тогаш доаѓа скромниот дечко кој по големи патешествија ќе ја ослободи принцезата. Крајот малку отстапува од нормата. И ликовите се такви, излезени од истиот калап. Како и главниот глумец, кој освен што добро изгледа, воопшто не е за улогата што ја има.

Она по што филмот се двои, тоа се сценографијата којашто е мешавина од тековни и стилови од неколку декади порано, камерата и целиот визуелен впечаток од сочинет од светла, сенки и рефлексии и секако музиката која можеби е и причината што филмот не е отиден во заборав.

Сето заедно изгледа како оживеан стрип. Високо стилизиран. Инспирација за „Градот на гревот“ на Тарантино.

8/10
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.550
Поени од реакции
2.511
Инспирација за „Градот на гревот“ на Тарантино
? Откаде па ова...не можам да видам никаква поврзаност а и Син Сити е правен според стрипот на Френк Милер кој е можно од тука да е инспириран
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.809
Поени од реакции
83.986
А и прашање е колку има режирано од Sin City Тарантино, не верувам да е повеќе од една-две сцени, сепак Милер и Родригез се главните во филмот.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.483
Поени од реакции
33.585
Nisto sme bez zlate... Pisete do koga trae predlogot i koj e sleden ako zlate ne uspee da ne stavi u red, da se probame sami...

Streets of fire

Mnogu out of character predlog od mungos, content kinda guy mi e. Interesen predlog, iako ako udri samo na nostalgicna zicka bi bilo. Glasen film, fast cuts, mi se dopagase kako izgleda, duri malku bladerunner vibes mi imase. Iako nekoi tranziciski sceni so screen tear bea ludilo sepak ne potfrli ko so znaat vakvite filmovi da potfrlat - udri jak opening so site finti i posle zaboravi kako se snima i editira, do krja imase eksperimentalni kadri (barem za vakvi filmovi u toa vreme), brzi i vnesuvaa dinamicnost za da ne zdosadi. Koga prv pat se pojavuva dafoe... Chills, koja joker faca e. Diane lane bozica.

Uglavno toa e pozitvata.

Losoto e sto filmot e krajno klise. Se osekas kako da si go gubis vremeto ako na moment zaboravis deka se zabavubas i probas da se investiras. Srekja ima mnogu momenti koi se borderline cringe pa te potsekaat sto gledas, kako samarot sto i go vrza i ja onesvesti za da se vrati sam u gradot. Zanemev.

Bi mu dal visoka ocena, no u posledno retko gledam filmovi i sakam koga, da mi ponudi nesto poveke. Uostalom ovoj ke bese osvezuvanje. Vaka u sushava... Se osekam kako da mi potrosi vremeto a ne me zabavuvase dovolno za da se iskupi.

5/10
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.311
Поени од реакции
57.752
Има посебно место во рајот за гледање филмови како Streets of Fire и The Outsiders. Таквите филмчиња од 80-те се категорија сама за себе и така треба да се гледаат. И не знам како да му објаснам на Њотомир Први дека не може филм со Дајан Лејн да е под 6ка. Значи 6ка во старт.

Филмот е тоа што е, сведоштво за едно време и една култура која повеќе не постои. За некоја несреќа и втор дел има филмот, ако се сеќавам добро. Секоја чест што нашле пари за тоа :)
 
Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.016
Поени од реакции
6.670
@Corvus е следна ко што гледам. А денеска е deadline day за Streets of Fire.
 

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.004
Поени од реакции
15.326
Од каде да го симнам филмов?
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.718
Поени од реакции
2.523
Откаде па ова...не можам да видам никаква поврзаност а и Син Сити е правен според стрипот на Френк Милер кој е можно од тука да е инспириран
Стилистички ми беше многу сличен. Градот на гревот како да се случува три улици понатака од огнените улици. Иста атмосфера, слични карактеризации, во едниот бојата беше од неонските светла и оганот, во другиот додадена/оставена за сличен ефект.
Може нема врска, но таков впечаток имав.

Него вторник сме, нема нов филм... :confused:
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.550
Поени од реакции
2.511
Стилистички ми беше многу сличен. Градот на гревот како да се случува три улици понатака од огнените улици. Иста атмосфера, слични карактеризации, во едниот бојата беше од неонските светла и оганот, во другиот додадена/оставена за сличен ефект.
Може нема врска, но таков впечаток имав.

Него вторник сме, нема нов филм... :confused:
Видов една изјава од Ф.Милер дека главна инспирација му биле ноариве со Богарт и Кегни.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom