Електрична vs. акустична изведба?

• Креатор на темата Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување Време на започнување

Електрична vs. акустична?

• Електрична

Гласови: 5 45,5%
  • Акустична

Гласови: 6 54,5%

• Вкупно гласачи
    11
П

Паган-др

Гостин
Електрична или акустична изведба на една иста песна? Сите знаеме дека скоро сите песни имаат и електрична и акустична изведба. Што ви лежи повеќе на душа? Електричната или акустичната изведба? На кои песни?

Прва на памет ми паѓа Layla од Eric Clapton:

електричната

акустичната

И нешто наше:

електричната

акустичната изведба на двете песни

Ваше мислење? Утки и погодоци на вакви изведби? :)

Не можеш да направиш ваква споредба. Можеш само да обратиш внимание на спремноста на вокалот, како ќе се снајде да отпее во живо. А гитарата е само за ритам, акустичната, како што знам.

Еве споредба

Не ми беше муабетот споредба, што е подобро туку лично што повеќе ви лежи на душа. Дали едната или другата изведба.

Па шо знам, зависи од песната, зависи од расположение ...
Layla на пример некако поарна ми е акустичната верзија. Али, има моменти кај шо појќе сакам да ја слушнам „електроснката“, како шо кажа погоре. Зато викам, зависи од моментот.

Како што спомнаа погоре, битно е до расположението. Почесто акустичните верзии се помеланхолични, поспори, порелаксирачки од оригиналите, според мене. Некогаш таа верзија - друг пат друга. Се до тоа ти како се чувствуваш во моментот. Еве пример на добри 2 верзии на 1 песна.

Во 90 посто од случаите сакам акустична верзија, некако подобро и поемотивно ги доживувам така песните... нормално има и исклучоци, ама најчесто бирам акустично. :)

Одсекогаш лично ми биле подобри за слушање акустичните верзии. Сега нормално дека има некој песни, каде што електричните верзии се далеку поубави, ама во глобала мене акустичните ми се поблиски. Поготово бидејќи акустична гитара обожавам да слушам (Paco de Lucia rullzz)
Еве 2 примери, каде што мене акустичните верзии ми се ДАЛЕКУ подобри од електричните...
и

акустична би бил и мој избор,ми звучи некако по мило има нежна боја,и дава посебен шмек на песната

нз.. некад добијам желба да слушнем акустика некад не. Углавно не :D

Деца не филозофирајте многу.
Ако сакате да пуштите или свирите верзија (електрична или акустична) од некоја песна , прво прашајте се каков амбиент сакате да создадете.

Акустика за уживање, електрика за пуздер :) мада сепак зависит расположение :)

Деца не филозофирајте многу.
Ако сакате да пуштите или свирите верзија (електрична или акустична) од некоја песна , прво прашајте се каков амбиент сакате да создадете.

Брутал Хеви Дед метал амбиент во Drop C \m/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom