Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Кајги
Си се радувам деновиве.. неколку души, американци ми го пофалија многу англискиот па дури и акцентот дека ми е ептен добар, еден дури се зачуди коа му реков дека не сум од Америка :jeeee:
Викаме глупи се американциве ама стварно знаат да ценат и да те испочитуваат со добар бакшиш кога те гледаат дека работиш ко коњ. (y)

Тоа ти е кајги, сега изгледа ќе треба пак да возам точак на дожд.. овде времево се мења на секој пола саат. o_O

Кајги... животот стварно бил курва, а тоа најдобро ќе го осетиш на своја кожа доколку си роден во Македонија. Цел живот се трудиш, вложуваш максимум и некои работи што ќе ги заслужиш ги добиваат мамини и татини синови. Ми се гади од земјава мора да се кројат планови за што подалеку од тука.

Секоја организација, здружение, совет и слично срање или поточно секоја организација чија формална основна цел не е остварување профит, туку заштита на некакви си права или промоција на некои вредности или пак спроведување на одредени активности претставува најголем КАНЦЕР во општеството. Во нашето оптштество барем, не би знаел тоа како е во другите држави. Од ова ги одделувам политичките партии кои сепак се знае дека постојат за да дојдат на власт и да ги користат благодетите кои ги создава таа позиција. Тие барем отворено и без срам кажуваат што сакаат.

Од друга страна невладините организации и здруженија претставуваат најлицемерниот слој во оваа државичка. Збир на луѓе, претежно со низок степен на интелегенција и слаба способност за расудување, со ептен лоши комуникациски вештини и уште полошо читање кои се собираат некаде и на одредено место за "општествена" кауза или нечие туѓо добро. Со еден збор пијавици, неписмени и бескорисни суштества. Индиректни послушници, покриени со некаков знак на неопределеност/невладиност. Често продадени души за само едно појавување на телевизија или на групна слика каде што наводно случајно се сликани, а не за да бидат видени.

Абе ако сака некој стварно да помогне прво и основно ќе го направи тоа со вистински средства, а не со фикција или само со појавување. Второ никој не мора да знае дека се помага, барем не мора да се нагласува. Ако правиш нешто од што мислиш дека е добро дело, самата совест треба да ти биде доволна за да се осеќаш горд на самиот себе. Не е неопходно камери и 100 слики на фејсбук за тоа.

Да не почнам пак со организицијата на црвениот крст или општинските младински совети. Катастрофа, жал ми е за децата кои ги злоупотребуваат како волонтери да вршат одредени работи. Ги злоуптребуваат и тоа на големо. А овие зелени глави, за слика на фејсбук ќе облечат тоа мантилот црвен крст и мислат дека нешто навистина работат. Деца од 16-17 години навлегуваат во најлошиот табор на лешинари и неработници и така се научуваат цел живот. Волонтираат и мислат дека полесно ќе стигнат така до некоја службеничка работа каде што ништо не се работи, а се зема пари.

Срамота, стварно срамота, жив резил.

Поише од администрација мрзам уфилман асистент на факултет.

Пред 1 недела бев до факултет да видам што како треба да се подмири за да си ги соберам документите и да си фатам џафте.У спут да ги пофалам тетките што работат на студентски на машински дека се најфините на цел свет и само за нив ми е жал што нема да ги видам пак.Нема везе ми кажуваат дека треба да земам потпис и оценка од еден предмет за да ми го заверат семестарот и да може да си земам се што е мое.И идам дома прво стигање пишување меил на професорот и ми враќа одма после 2 саати дека утредента(петок) во 11:30 да бидам кај него во канцеларија.И ја идам посабајлечки до Борис, се враќам пешки идам пак до факултет и стигнувам во 11:36.И чукам кај него,заклучено.СИ викам ај може не е дојден, прашувам една госпоѓа тука да не го видела случајно професорот таа ми вика само што замина.Немој бе?!?!? Дојде на 6 минути ? Нема везе јас доцнев не е тој виновен и одам да го побарам каде што ми кажаа.Стигнувам таму чукам на врата, пак заклучено.И го слушам гласот на тој асистент што ми беше , чукам на таа врата добар ден добар ден , извинете што ви пречам вака и вака го барам професорот да не знаете каде е ? Тој ми вика у деканат има работа нема да заврши наредни 2-3 саати. Во ред фала ви многу и ако може да ми кажете кога ќе биде повторно на факултет ? И ми одговара братов ќе си дојдеш од понеделник па ќе го најдеш и такви цинична насмевка и се врти си продужува муабет со колегата.Си викам ах бе ти се може и си се курчиш, али ај тоа е што да се прави кога сум глуп и не учам ќе мора да им преќутувам на вакви ко тебе.Си ја свиткав опашката и си заминав.На патот накај дома ми текна дека од студентски тетките кажаа дека професорите на 2ри имаат некој си совет таму шо ти ја знам локална пијанка ваљда, и вчера му пишав меил на професоров ми врати да дојдам денес у 10.Нема везе си го почекав 45 минути за да ми каже дека асистентот требало оценка да ми стаи(овој од погоре малце).Чукам на врата, извинете што ви пречам во работата професорот тој и тој ме прати да ми ставите оценка, дали ќе можете? Ме гледа и ми климнува само со глава мислиш лек за рак куца у ворд па не може да одговори.Низ глава одма ми поминува мислата ти ебам лепрата ќорава ти дадам една меѓу рогови ќе се чудиш.Ме бара таму , ми вика ти ли си Филип.Тој сум.Ми става оценка и ми го фрла индексот.Сакав да му кажам само дека за неговата седмица учев последен пат во средно четврта година прво полугодие.Али нема везе нека живее во заблуда дека предметот му е многу јак , у уста да те ебам копиле едно некултурно.Затворам врата , се враќам од прошетката назад кај професорот ми става уште еден потпис повели ,фала многу пријатно и извинете викам што задоцнив минатиот пат.Нема гајле уживај се случува, убав одмор.Има разлика така? Епа има бе македонче ѓеврек да продаваш да викаш повелете пријатно јадење ѓеврекот ќе ми биде поубав 10 пати.Ама што ли беше тоа култура така ? Нема везе ја сум со средно , не знам ни зошто лупетам.Утре идам конечно да си завршам се таму и да расчистам , да си земам документите и да ги почастам тетките нешто ситно.Едина светла точка на факултетот ми беа они ќе повторам уште еднаш.Жал ми е што потрошив две години од животот на ништо али научив една многу битна лекција.Моето дете после средно ако е дилајла ко мене ќе работи 1 година па после ако сака нека упише факултет.

За крај, сочуство до сите уфурани професори,асистенти со недостаток на култура кои мислат дека се алфа и омега во државава.Еден ден ќе ви се намочам на дипломите,памтете ми го зборов

Kej,

Најтешко е кога во животот ќе згасне млад живот посебно од Болест.

Кајганџии ве известувам дека нашиот заеднички кајганџија кој најмногу беше активен на фудбал Боки, денеска почина во 11 ч од мозочен удар, после кратко боледување.

@Boki.Mkd

Нека му е лесна земјата,

Моментално најголем проГлем во животов ми е што Batman Arkham Asylum ми крашнува for some reason. Безвеза работа. :mad:
On the bright side, вриштев на Пласибо which is nice. Брајан симпатијо најубава :love:

Дебелкото што води емисија на сител 3 вика дека фудбал играле нашиве.Ништо не ми е јасно,ја гледај на трибина да видим некое македоснско знаменце,ама ништо,горе животинско цартство.Искрено се надевам дека беше ироничен,или пак сепак не.

На една тема пишуваш дека во Македонија 2015 е подобро за живеење отколку во Југославија енитајм, во друга тема пишуваш дека се е подобро од седење дома и плата од 200 евра, макар изгубил глава во Ирак, Авганистан, ватевр, за ситна пара. #КајганаПатриотиРепрезент

Кажете што сакате за бугарите, али во нивно време биле балканската Прусија.

jYazSSK.png

Бугарите во тоа време и беа познати под прекарот „Балканска Прусија“, имаа најголема и најдобро опремена армија од сите балкански држави, но што им донесе сето тоа, како и оригиналната Прусија, и од таа Бугарија денес нема ништо.

Се враќам од диско
Ми заврши ебаната испитна сесија што ми трае од 10 мај јеботе
Се направив полутиква а утре треба да возам накај Охрид. Јеботе мене ми се вртат црни мисли на сите прерано заминати другари. Имам неполни 20 години, а доживеав двајца другари да ми умрат? Еве денес е 4ипол години откако почина Гораст.
Не можам да прекинам да ја слушам песнава ебате.
И кога ќе ти кажат дека животот е непредвидлив ќе се смееш така? :place::place::place:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom