Docker: WARNING: Service "mrs" is using volume "/var/www/html" from the previous container

Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
Код:
 mrs:
  container_name: mrs
  image: trafex/alpine-nginx-php7
  ports:
   - 7777:80
  volumes:
   - ${PWD}/../metric-retrieval-service/:/var/www/html
  environment:
   - APP_KEY=base64:FsxTV1ZFyWnMwjACjZH7zXU/nHsXijbJomDowdDWJsk=
   - APP_DEBUG=true
   - APP_ENV=docker
   - APP_LOG_LEVEL=debug
   - APP_URL=http://localhost:7777
   - DB_CONNECTION=mysql
   - DB_DATABASE=newindex
   - DB_HOST=mysql
   - DB_PORT=3306
   - DB_USERNAME=user1
   - DB_PASSWORD=user1
   - CACHE_DRIVER=database
   - SESSION_DRIVER=file
   - QUEUE_DRIVER=database
   - JWT_SECRET=984japoihavpbkljfgz;84h-a4;alkdjf;jkb
#  healthcheck:
#   test: ["CMD", "curl", "-f", "http://localhost:80"]
#   interval: 30s
#   timeout: 10s
#   retries: 3
  depends_on:
   mysql:
    condition: service_healthy
Потрбна ми е помош до Docker посо севте го користа и кога пробувам да го заменам постоечкиот image со нов ми дава ерор WARNING: Service "mrs" is using volume "/var/www/html" from the previous container а го ресетирав докерот фабрички кога ке пишам docker images нема ниту една слика се е чисо го старувам процесот се симнува слика се стартува и ми фрла ерor евего docker-compose.yml фајло
 
Последно уредено:
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.306
Поени од реакции
12.427
greskata ti kazhuva deka imash nekoj star container od istiov image koj shto ti go koristi volume ot

version i services imash vo yml file ot staveno pretpostavuvam

aj probaj prvo ova: docker container stop $(docker container ls -q)

posle: docker system prune --volumes

samo pazi ova ima sve da ti izbrishe shto imash lokalno od stopirani kontejneri, images bez kontejneri, mrezhi bez kontejneri, cache ot, i site orphaned volumes

drugo gledam koristish i env varijabli vo docker-compose.yml file ot, ovie treba da ti se setirani vo .env...
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
greskata ti kazhuva deka imash nekoj star container od istiov image koj shto ti go koristi volume ot

version i services imash vo yml file ot staveno pretpostavuvam

aj probaj prvo ova: docker container stop $(docker container ls -q)

posle: docker system prune --volumes

samo pazi ova ima sve da ti izbrishe shto imash lokalno od stopirani kontejneri, images bez kontejneri, mrezhi bez kontejneri, cache ot, i site orphaned volumes

drugo gledam koristish i env varijabli vo docker-compose.yml file ot, ovie treba da ti se setirani vo .env...
фала се среди сега имам нов проблем го користам овој image wyveo/nginx-php-fpm и неможам никако да ги маунтирам фајловите од ларавел проектот
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.306
Поени од реакции
12.427
Тука ти е грешката

volumes:
- ${PWD}/../metric-retrieval-service/:/var/www/html

yml фајлот треба да ти е во root directory на проектот, треба да му ја кажеш локацијата/контекстот кај да избилда контејнер и кај се наоѓа Dockerfile, плус во Dockerfile правиш иницијално копирање на фајловите од проектот на твојата машина внатре во контејнерот...

Совет - ако си почетник не почнувај со готови images кои не се официјални и кои се одржуваат од трети лица. Напиши Dockerfile/docker-compose.yml фајлови самиот пошто вака никогаш нема да се снајдеш. Друго, научи и конфигурирање на apache за почеток, nginx е малку покомплициран за конфигурирање иако е подобра опција.
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
Тука ти е грешката

volumes:
- ${PWD}/../metric-retrieval-service/:/var/www/html

yml фајлот треба да ти е во root directory на проектот, треба да му ја кажеш локацијата/контекстот кај да избилда контејнер и кај се наоѓа Dockerfile, плус во Dockerfile правиш иницијално копирање на фајловите од проектот на твојата машина внатре во контејнерот...

Совет - ако си почетник не почнувај со готови images кои не се официјални и кои се одржуваат од трети лица. Напиши Dockerfile/docker-compose.yml фајлови самиот пошто вака никогаш нема да се снајдеш. Друго, научи и конфигурирање на apache за почеток, nginx е малку покомплициран за конфигурирање иако е подобра опција.
не да сум почетник врска немам цел живот сум на homestead ама слепциве на работа земела пороект кој е на docker и треба да се направи update од ларавел 5.1 на 6.4 ларавелот на хомстеад го ресив ама update na docker потеско друзе кази кој image да го користам за да мозе да се фура на него ларавел и php 7.3 ке ти бидам благодарен едно демо docker-compose.yml ако имас време и зелба :) фала однапред
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom