Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Излегувај од водата!

Конгестија

...е состојба која се појавува како последица на разликата помеѓу телесната температура и температурата на водата.

Симптоми:
- замор ( немаш контрола над сопствените движења )
- кожата ти се ежи
- имаш црвенило и чешање
- чувство на мачнина
- пречки во видот
- изненадна главоболка

Не влегувај во вода после јадење, особено ако оброкот бил многу обилен.
Избегнувај да пливаш и ако си гладен, зашто организмот се исцрпува брзо.

Веднаш излегувај од вода!
Немој да пливаш наредните 3-4 часа.

Ако симптомите не поминуваат или се влошуваат, обавезно БАРАЈ ЛЕКАР!

Izgoretini od sonce

Simptomi:

-crvenkasta do jako crvena boja (purpurna) promena na bojata na kozata
-kozata e zeska i cuvstvitelna
-izgoretinite od sonce se pojavuvaat 1-6 casa posle izlaganjeto na sonce
-najjaki se vo prvite 24 casa
-potoa popustaat i preminuvaat vo isuncana boja na tenot

-plikovi ispolneti so tecnost koi moze da predizvikaat cesanje
-mozat i da puknat posle nekoe vreme
-kozata se lupi i peruta i go otkriva dolniot rozev nezen sloj na koza
-crvena so plikovi prekriena koza
-mornici,jeza,treska,
-temperatura
-macnina,dehidracija

-vakvi teski opekotini se smetaat za opekotini od prv stepen

-bolka i nadrazlivost na ocite povrzani so preterano izlozuvanje na ultravioletovite zraci

Pobarajte lekar:

-ako na izgoretinite od sonce se pojavat plikovi
-groznica
-temperatura
-macnina

-teskite izgoretini treba strucno da se lecat poradi postoenje na opasnost od infekcii
-ocen lekar mora da ve tretira ako imate bolki vo ocite,pecenje i cuvstvo kako da "imate pesok vo ocite"

Prva pomos vo domasni uslovi:

-ako imate vo domasnata apoteka kortikosteroidi vo tableti
-miruvanje i slicen medicinski tretman kako kaj pogore navedenite opekotini

-ako imate losion i krema od neven stavajte oblogi od losionot (20-tina min.),a potoa mackajte se so kremata
-alojata e isto taka mnogu polezna i efikasna

-pomognete si so hidroterapija (ladno banjanje vo polna kada pri sto vo vodata se dodava nekolku lazici soda bikarbona ili jabolkov ocet

-stavajte ladni oblogi ili tecna pudra za ublazuvanje na cesanjeto
-zemete acisal ili aspirin
-ladno tusirajte se pocesto vo tekot na denot
-pijte mnogu tecnosti
-nikako alkohol
-ne gi cepkajte i nameno probusuvajte plikovite
-suvite delovi od izlupenata koza vnimatelno otstranete gi
-nanesete antisepticka mast ili hidrokortizonska krema
-ako imate temperaura pijte mnogu tecnosti i

Javete se na lekar obavezno.

-Preventivno sekoja godina pred izlozuvanje na sonce podgotvete go organizmot so vnesuvanje na golemi kolicini kalcium,vitamin B-6,i obavezna krema so visok stepen na UV-zastita.

-Na sonce ne se izlozuvajte barem prvite denovi podocna od 10,30 casot pretpladne i ne porano od 17,00 casot popladne,no, samo po 20-tina minuti.

-soncanjeto do voda e pojako
-na pogolemi visocini i na juznite geografski sirocini sonceto e isto taka pojako

-nosete naocari za sonce so UV-zastitno staklo so siva,kafeava ili zelena boja
-poglednete si ja sopstvenata senka. Ako e pokratka od vasata visina - ostanete pod senka
-nosete komotna i svetla obleka,sesir so sirok obod i cevli ili sandali,ne odete bosi.
-redovno i pocesto vo tekot na denot mackajte se so zastitnata krema za soncanje.

Гледам, умеете да дадете лек секому, па ај дајте ми мене некој совет...

Пред две недели ме стегна грло проследено со еднодневна температура. Ама грлото продолжи да ме боли со намален интензитет. После неделаипол, пак силна болка во грлото и пак температура(еден ден). Отидов на лекар, ми рече грлото барут ми било:zid: и ми препиша амоксиклав 2х1. Еве ги допивам,ама уште ме реже!!! Не пијам ништо што може да иритира, не пушам цигари, избегнувам климатизирани простории, се однесувам дисциплинирано како учениче-бубаличе. Чаре???

Ви благодарам однапред:)

Очигледно дека ларингот ти отишол.
Пиј млак чај од камилица,никако топол.
Млака супа,млака храна.Никако ладно,никако жешко.Труди се помалку да зборуваш,за да не ги иритираш гласните жици,немој никако мед, или прополис-никако!!!

Ако ме прашаш мене,би ти препорачала да појдеш кај друг лекар,да ти ги види гласните жици и да ти даде соодветна терапија.

Никако мед, никако прополис??????????? Зошто? Од кај па сега тоа?? Нели секогаш за грло тоа се препорачува? Се шинав од бутање мед и прополис чиј вкус не можам да го сварам!!! Аууу, ме замисли...ај ако не ти е мака, објасни ми зошто не??

Затоа што прополисот е многу остар и за грло помага,но за гласни жици никако,само ги надразнува уште повеќе.И медот исто.Многу е јак и ги затегнува,наместо да ги опушти жиците.
Веројатно си приметила дека и кога си сосема здрава а земаш мед или прополис,понекогаш се засркнуваш.Не е од што е слатко,туку од што во себе има млеч и полен,кои се многу јаки и на гласните жици им помагаат да се затегнат.
Од искуство ти кажувам.Затоа не ти проаѓа,а особено режењето во грлото од таму ти доаѓа.Ако ги земаш,престани,додека да помине.
Тоа само покажува дека сум во право,не ти е грлото,туку гласните жици ти се парче.:)
Ќе биде добро,не се секирај,само не ги конзумирај деновиве.

Bibika (ili nekoj drug ako znae).
Dali suva usna i grlo moze da bide znak za visok secer?
I koi se znaci i simptomi (ako gi ima )pokacen secer u krv?

IsidoraD напиша:

Da toa se simptomi za postoenje seker vo krv,no se i simptomi na mnogu drugi bolesti i sostojbi.Pa taka jas ti sovetuvam da mnogu ednostavno si ja resis dilemata da pojdes do maticniot lekar koj so mnogu ednostaven test ke ti ja resi dilemata.Ajde ne mu ja misli

IsidoraD напиша:
па....тие со дијабетис имат ацетонски здив во устата, пречесто уринираат, јадат многу а слабеат.....а сува уста и грло не мора да значи дека е то

И Бејби и Тина се во право,но сепак еве нешто повеќе за дијабетесот.

Што е шеќерна болест (дијабет)?
  • Дијабет настанува кога во организмот го нема доволно хормонот - инсулин. За да може да работи нашиот организам , мора да обезбеди неопходна енергија, слично како што за да работи автомобилот мора да има бензин. Организмот ја добива оваа енергија, така што храната која ја прима ја разградува до гликоза, која понатаму главно ја користи за енергија. Овие процеси се случуваат во цревата и во црниот дроб, а се потпомогнати со одредени ензими.
  • Гликозата преку крвотокот патува низ целиот организам, но таа не може да се употреби за енергија од страна на клетките, додека не навлезе во нивната внатрешност. Инсулинот преставува клуч кој што овозможува гликозата да навлезе преку зидот во внатрешноста на клетките. Ако нема доволно инсулин гликозата ќе се натрупува во крвта, клетките нема да имаат доволно енергија за нормална работа, а тие луѓе ќе се чувствуваат болни.
  • Инсулинот се произведува во панкреасот- жлезда која е сместена во стомачната празнина , позади желудникот. Во панкреасот постојат мали островца од клетки кои произведуваат инсулин. Остатокот од панкреасот произведува ензими неопходни за варење на храната во цревата.
Типови на дијабет

Постојат два главни типа на дијабетес: тип1 и тип2. Децата и младите луѓе обично добиваат тип 1 кој се јавува заради недостиг на инсулин. Луѓето кои добиваат дијабетес во постарата возраст, обично добиваат тип 2 дијабетес- кога имаат инсулин, но тој не делува нормално. Иако ретко и во детската возраст може да се јави дијабет.

Како се добива дијабет?

Дијабетот т ип 1 настанува ако се оштетени клетките во панкреасот , кои заради тоа не можат да создаваат доволно инсулин. Одговорот на прашањето зо што некој добива тип 1 дијабет е комплициран. Делумно ова може да се должи на гените кои детето ги наследува од неговите родители. Покрај тоа , може да е резултат на претходна вирусна инфекција. Кај некои луѓе ваква инфекција влијае на имуниот систем , така да тој наместо да се бори против предизвикувачите на инфекција, ги напаѓа нормалните, здрави клетки на панкреасот, кои создаваат инсулин. Дијабетот кај децата најчесто започнува на возраст од 12 -15 години, но некои деца може да го добијат многу порано, а кај други може да започне подоцна.

Какви проблеми предизвикува дијабетот?

Иако количината на инсулин се намалува постепно, човекот најчесто се разболува акутно (оддеднаш). Кога ќе размисли ќе сфати дека и претходно се жалел на следното:
  • Бил постојано жеден.
  • Многу мокрел, дури станувал и ноќе да мокри.
  • Изгубил во тежина.
  • Чувствувал поголем замор од обично.
Лицето е:

-дехидрирано ( изгубило многу течности),
-има чујно дишење,
-понекогаш е конфузно,
-со пореметена свест.

Со едноставни тестови докторот ќе ја испита крвта и урината, за да види дали има диајбет. Со одговрачка терапија (користејќи инфузија за да се надокнадат течностите), пациентот ќе се чувствува повторно добро (обично веќе за неколу часа). Ако тестовите покажуват дека се работи за дијабет тогаш треба да се започне со третман со инсулин.

БОЛЕСТИ НА ОРГАНИТЕ ЗА ДИШЕЊЕ

Најчести болести на органите за дишење се:

-болестите на носот,
-болестите на Гркланот и грлото
-болести на душникот и дишните птишта
-болестите на белите дробови

1. БОЛЕСТИ НА НОСОТ

-воспаление на слузницата на носот,(кивавица),
-екцем во носот,
-чир во носот
-и појава на крварење од носот.

КИВАВИЦА се јавува како
-акутна(рхинитис) кај вирусни инфекции,нстинки и грипови
-хрониччна-при затнати ноздрви,отечена слузница и при постење на полипи
-алергиска-како незаразно воспаление на слузницата на носот,осетливост на алергенси(намалена одбранбена способност на организмот.

ЕКЦЕМ ВО НОСОТ - настанува како последица на
-постојана хронично дразнење на носната слузница,
-поради воспаленија,
-шекерна болест,
-бубрежни заболувања,
-алерги и слично.

ЧИР ВО НОСОТ - е последица на
-потешки инфекции на слузницата со црвенило и болка,
-образување на гнојни огништа,
-црвенило,и негово ширење на горе кон очите ,често пати и заватени очните капаци.

КРВАРЕЊЕ ОД НОСОТ - е појава на
-повремено и зачестено крварење од носот,
-се јавува при зголемен крвенпритисок,
-срцеви болести,мозочни заболувања,
-цироза на црниот дроб,
-тромбози и сл.

2. БОЛЕСТИ НА ГРКЛАНОТ И ГРЛОТО - најчести заболувања се

ЛАРИНГИТИС - воспаление на гркланот,
ФАРИНГИТИС - воспаление на грлото,

карактеристично за овие заболувања се
-силни болки,
-отежнато голтање,
-зборувзње и дишење,
-кашлање
-температуре.

Причини се
-други инфекции,
-ладна или жешка храна
-газирани пијалоци и слично

3. БОЛЕСТИ НА ДУШНИКОТ И ДИШНИТЕ ПАТИШТА-најчести болести се
-воспаленијата на душникот и
- дишните патишта(бронхитис) и
-бронхијалната астма

ВОСПАЛЕНИЕ НА ДУШНИКОТ-воспалението е заболување на слузницата на душникот а се карактеризира со
-отежнато дишење и
-зачестени кашлања,

причини се најчесто
-присуства на туги тела,
-прашини,
-хемиски суспстанци,
-отрови и слично

БРОНХИТИС-се јавува како самостојна болест и е воспаление на слузницата на дишните патишта.Може да биде акутен и хроничен.

АКУТЕН БРОНХИТИС е посебна болест –воспалителен процес на дишните патишта а често пати е пропратено со
-голема кашлица,
-сипаниците,
-тифус и слично.

Основен знак е
-силно кашлање,во почеток суво, а потоа со густ шлајм,
-се слуша кркорење,
-ненавремено лечење доведува до

ХРОНИЧЕН БРОНХИТИС - се карактеризира со
-долги хронични кашлања,навечер и наутро,
-болки во градите,
-често пати се проследени со инфекции и бактериолошки заболувања.
-Исплуканиот секрет е со жолто зелена боја.
-Зголемен интензитет е кај пушачите и пропратен е и пушачкиот бронхит

БРОНХИЈАЛНА АСТМА е хронична имунолошка болест на дишните патишта.

Знаци се
-бледа боја,
-отежнато дишење,
-запирање на здивот и гушење,
-добивање на напад,
-тешко исплукување на балгами и слично.

Причини се
-прашина,
-професионално работа со прашини и отрови,
-пушење,
-консумирање на некои видови храна и пијалоци,
-стресни и емоционални проблеми,
-климатски услови ,
-наследни предиспозиции,
-намалена одбрамбена способност и други болести и заболувања.

4. БОЛЕСТИ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ - најчести заболувања се

ПНЕВМОНИЈАТА И БРОНХОПНЕВМОНИЈАТА

ПНЕВМОНИЈАТА е воспаление на белите дробови со акутен или хроничен вид на алвеолите,каде наместо воздух во нив се наталожени штетни материи и отрови, поради што тие неможе да функционираат.

БРОНХОПНЕВМОНИЈАТА е заболување каде се зафатени делови од белите дробови,најчесто од воспалителни процеси,со ненадејни трески и високи температуре,кашлање,со свирење на дишењето,губење на апетит,забрзан пулс,потење,ова заболување може да придонесе и за други заболувања.

5.ДРУГИ БОЛЕСТИ

-настинки,
-грип,
-голема кашлица,
-црна или магарешка кашлица,
-тумори,
-рак и друго

Полицистични бубрези

Што се подразбира под полицистична бубрежна болест?

Полицистична бубрежна болест, означува наследна состојба, која се карактеризира со појава на цисти (мали меури полни со течност) во бубрезите. Најчеста е т.н. адултна форма, но кај деца може да се јави и инфантилната форма.
Овие форми меѓусебно се разликуваат по начинот на наследување и по времето кога најчесто се пројавуваат.
Зафатени се и двата бубрези, но цистите може да се развијат прво во едниот, а подоцна во другиот бубрег.

Цистите растат, компримирајќи го здравото бубрежно ткиво и доведувајќи до пореметување во бубрежната функција. Полицистичната бубрежна болест е една од водечките причини за бубрежна инсуфициенција во светот, зафакајќи луѓе од различно етничко потекло.
Не постои излекување, но болеста може успешно да се менаџерира.

Кои се симптомите?

Во раните стадиуми може да нема никакви симптоми (асимптоматски). Понекогаш, болеста се дијагностицира случајно во тек на медицинско испитување заради други поплаки (на пр. уринарни инфекции). Порано, болеста се откривала дури откако ќе се развие бубрежна инсуфициенција.
Денес, со раширената употреба на ултразвучното испитување може да се открие многу порано, дури во некои случаи уште пренатално (во матката).
Кај понапредната болест може да се јават следните симптоми:
  • Болки во слабините
  • Зголемен и болен абдомен.
  • Крв во урината.
  • Висок крвен притисок.
  • Уринарни инфекции.
  • Бубрежни камчиња.
Како се наследува?

Полицистичната бубрежна болест е предизвикана од генска абнормалност. Кај адултната форма, родител со полицистична бубрежна болест има 50 % шанса да добие дете со истата болест. Останатите 50% (децата кои не го наследиле генот кој се поврзува со ова заболување), веќе не пренесуваат болест на нивното потомство (болеста никогаш не прескокнува генерација).
Понекогаш болеста може да се јави и во фамилии, во кои претходно немало случаи на такво заболување. Се смета, дека ова може да е резултат на различно наследување, или се работи за свежа генска мутација. Браќата и сестрите на овие болни немаат болест, но таа е присутна кај 50% од нивното потомство.
Присуството на абнормални хромозоми може да се открие со специјални испитувања на крвта. За паровите, кои имаат вакво заболување важно е генетско советување.

Чести компликации

Некои од честите компликации на полицистичната бубрежна болест вклучуваат:
  • Висок крвен притисок .
  • Крварење во бубрезите.
  • Инфекција на една или повеќе цисти .
  • Цисти во црниот дроб (секогаш незначајни)
  • Анеуризма на мозочни крвни садови.
  • Развој на бубрежна инсуфициенција во средните години на животот
Како се поставува дијагнозата?

Цистите обично започнуваат да растат во тек на тинејџерските години. Дијагнозата на полицистична бубрежна болест вклучува бројни тестови:
  • Физикален преглед, како што напредува болеста бубрезите се зголемуваат и може да се пипаат.
  • Ултразвучен преглед.
  • Рентгенски испитувања
  • Компјутеризирана томографија.
Опции за третман

Лице со полицистична бубрежна болест може да живее нормално се додека не пропадне околу 90% од фунционирачките бубрези.
Не постои излекување, и не е можно обновување на бубрежната функција. Сепак, редовните контроли може да превенираат и намалат некои од компликациите и да го продолжат бубрежното преживување. Во третманот може да се применат следните опции:
  • Редуцирање на протеините во исхраната.
  • Третман на покачениот крвен притисок.
  • Дијализа, со која се обезбедува филтрирање на крвта преку специјална мембрана за да се отстранат насобраните токсини.
  • Хируршко отстранување на еден или двата бубрези (многу ретко, само ако се многу големи или ако предизвикуваат болка која не може да се менаџерира).
  • Трансплантација на бубрезите
Каде да се обратите за помош?
  • Нефролог
  • Клиника за нефрологија, нефролошка амбуланта

бибика или некој друг, дај поможете ми нешто. Се испржив вчера на плажа, лом ми е кожата, имам све ова што ми е болдирано...а дали може да ми останат некои флеки или лузни на кожата, нешто последици од то.....?
kaze te mi plisssss
smrc, sve me boli:(
а inace se mackam so edni 2 kremi za izgoretini(so ekstrakt od kamilica) i za obnovuvanje na kozata(so ribino maslo)

bibika напиша:
Izgoretini od sonce

Simptomi:

-crvenkasta do jako crvena boja (purpurna) promena na bojata na kozata
-kozata e zeska i cuvstvitelna
-izgoretinite od sonce se pojavuvaat 1-6 casa posle izlaganjeto na sonce
-najjaki se vo prvite 24 casa (поќе ќе да се:)
-potoa popustaat i preminuvaat vo isuncana boja na tenot

-plikovi ispolneti so tecnost koi moze da predizvikaat cesanje
-mozat i da puknat posle nekoe vreme
-kozata se lupi i peruta i go otkriva dolniot rozev nezen sloj na koza
-crvena so plikovi prekriena koza
(ова уште ми се нема десено)

-mornici,jeza,treska,( треска ме фаќа од се што ќе фатам поладно од мене, стакло, метал, дури и од ладно ветарче)
-temperatura
-macnina,dehidracija(ако пијам течности после то ми се повраќа и од мирисот на кремите ми се лоши, а убо мирисаат)

-vakvi teski opekotini se smetaat za opekotini od prv stepen

Pobarajte lekar:

-ako na izgoretinite od sonce se pojavat plikovi (уште ми се немат јавено)
-groznica
-temperatura
-macnina
и стомакот ме боли:(

tina89 напиша:
бибика или некој друг, дај поможете ми нешто. Се испржив вчера на плажа, лом ми е кожата, имам све ова што ми е болдирано...а дали може да ми останат некои флеки или лузни на кожата, нешто последици од то.....?
kaze te mi plisssss
smrc, sve me boli:(
а inace se mackam so edni 2 kremi za izgoretini(so ekstrakt od kamilica) i za obnovuvanje na kozata(so ribino maslo)

Luzni i fleki nema da imas!!! Ako si umna.")
Zavisi kade si. Pojdi na lekar.Mozno e da imas i toploten udar,baska izgoretinite.Ne se plasi,ne e nisto strasno.Kremite sto gi upotrebuvas se ok.Ne izleguvaj na sonce NIKAKO.Ne se razladuvaj so ladna voda,sok,ne se banjaj vo ladna voda.Se da e mlako.
Pij mnogu te;nost,jadi ovosje,lezi i prikvecer,pojdi na lekar.
Mozebi i ne e toploten udar,no sepak losenjeto i gadenjeto na mirisite i na hranata,me asociraat na toa.Ce ti dadat terapija i za 2 dena-nova!
Ako si vo Ohrid,ajT do "Malarichna".:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom