Дали докторите треба да веруваат во некое божество?

• Креатор на темата Креатор на темата macedon89
  • Време на започнување Време на започнување
Ко ќе фати зорт - сите вербата му ја полагаат во науката. .

Причам ти причу....

Ако Те фане зорто‘, каде од „напредната„ наука (медицината, нели....) ќе Ти побараат пар десетак тисуча Еура за хируршки зафат, што ќе пра‘иш:

1. Папагалски ќе го преповторуваш и афирмираш „напредокот„ од медицината или,
2. Ќе трчаш наоколу, молејќи и кукајќи по фоднови и по спонзори, кои би Ти дале доволно финансии за хируршкиот зафат, а на „напредната„ медицина ќе и‘ ја споменуваш мајката, поставена во недозволени полови односи?...

А?...:icon_lol:

Причам ти причу....

Ако Те фане зорто‘, каде од „напредната„ наука (медицината, нели....) ќе Ти побараат пар десетак тисуча Еура за хируршки зафат, што ќе пра‘иш:

2. Ќе трчаш наоколу, молејќи и кукајќи по фоднови и по спонзори, кои би Ти дале доволно финансии за хируршкиот зафат, а на „напредната„ медицина ќе и‘ ја споменуваш мајката, поставена во недозволени полови односи?...

Па спореди животен век и стапка на смртност во годините кога црквата била таа која појаснувала од кај се болестите и како се третираат и денес.
Кога на пример во 13 век ќе ти пукнеше слепо црево попо ќе те испрскаше со света вода и ќе ти промрмљаше нешо од писмата и ти ќе си умреше, Денес за 20 минути ќе те оперираат за 3 дена си дома за 2 недели возиш точак. Кога црквата го водеше народот и беше одговворна се умираше од маларија, сипаници, тетанус, инфекција, чир, тифус.....
Кога науката почна да се грижи за луѓето - голем број болести се искоренети, за голем број други се најде лек а за останати - се продолжи животниот век и квалитет на живеење. Едно време поповите не се ни капеа сметајќи го тоа за грев.
Ако се капиш редовно Мики - ти си еретик!

Па спореди животен век и стапка на смртност во годините кога црквата била таа која појаснувала од кај се болестите и како се третираат и денес.
Кога на пример во 13 век ќе ти пукнеше слепо црево попо ќе те испрскаше со света вода и ќе ти промрмљаше нешо од писмата и ти ќе си умреше, Денес за 20 минути ќе те оперираат за 3 дена си дома за 2 недели возиш точак. Кога црквата го водеше народот и беше одговворна се умираше од маларија, сипаници, тетанус, инфекција, чир, тифус.....
Кога науката почна да се грижи за луѓето - голем број болести се искоренети, за голем број други се најде лек а за останати - се продолжи животниот век и квалитет на живеење. Едно време поповите не се ни капеа сметајќи го тоа за грев.
Ако се капиш редовно Мики - ти си еретик!

Погоре напишаново, не е одговор на моите прашања, а нападот секогаш бил најдобрата одбрана, така?...

Причам ти причу....

Каква врска има напредокот на медицината со парите потребни за хируршки зафат??????!!!!!!

Впрочем, ако ја земаш Македонија како репер, онда гадно си се заебал.... Уосталом меѓу најдобрите 50 дравствени системи во светот е и оној на „Комунистичка“ Куба (види мајката „комунизам“ шо ти прави а? Не за друго, него добар дел од америве идат да се лечат таму - башка и скоро да е бесплатно здравството таму..).. Македонија као у фудбал меѓу 85 и 100.. ццц ..

Еве ти статистики за да видиш... Годините кога се направени се различни со оглед на законските промени во државите што се направени во меѓувреме...

http://www.photius.com/rankings/healthranks.html

http://www.businessinsider.com/best-healthcare-systems-in-the-world-2012-6?op=1

http://www.who.int/countries/cub/en/

http://thepatientfactor.com/canadia...zations-ranking-of-the-worlds-health-systems/

Така да не мешај баби и жаби... не тролај, не манипулирај и не мафтај..

Дали некој лекар верувал, верува или ќе верува во некое божество е апсолутно негова лична (приватна-интимна) работа, затоа што него као професионален човек што од кого зависи животот на неговите пациенти, недозволено му е да изиграва вуду врач, тапшајќи ги по рамо пациентите дека ако имаат верба, палат редовно свеќи у црква, се молат у џамија или носат шеќер и масло, се ќе биде ОК со нивното здравје..

П.С. Модераторот може комотно да ја фрли у канта оваа тема, затоа што по свему судечи до сега, пак ќе се кака на релација, верување-неверување, и слични говнарии, шо благе везе немаат со лекарот и неговата лична религиозна определба и професионалниот пристап..
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:04 ---
офтопик
....можеби господ не...но Драган Вучиќ сигурно....на негов концерт дете со детска парализа станало од количка и си заминало

:pos::pos::pos::pos::pos:

ЦАРЕ!!!!!!!! ахахахахахаххааххахахах
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:06 ---
А можеме да кажеме и обратно: дека излечениот пацинет му благодари на Бога, оти Бог го излечил (пациентот) преку лекарот...

Ко ќе ми го објасниш тоа „ПРЕКУ“, е тогаш можда ќе подразмислам дали да верувам во Бога.. ок? :ROFLMAO:

Каква врска има напредокот на медицината со парите потребни за хируршки зафат??????!!!!!!

Немет никаква врска: едноставно, одиш на лекар, му ја кажуваш болеста, лекарот прави дијагноза, сугестибилно Ти вели дека си здрав, и Ти, онака среќен, излегуваш од ординација, здраво „сугериран„, и продужуеш со здрав и среќен живот, и до својата смрт продужуеш да ја афирмираш медицината...:pos:..која, нели, бесплатно и „нетехнолошки„ Те излечила...:pos:
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:31 ---
Ко ќе ми го објасниш тоа „ПРЕКУ“, е тогаш можда ќе подразмислам дали да верувам во Бога.. ок? :ROFLMAO:

Може, еве веднаш ќе го обајснам: преку к** си ми со Твоиве глупости..
Задоволен?...:icon_lol:
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:38 ---
Впрочем, ако ја земаш Македонија како репер, онда гадно си се заебал....

Во ред, еве ќе ги земам у предвид Буркина Фасо и Тринидад и Тобаго...
И сега?...:icon_lol:

Немет никаква врска: едноставно, одиш на лекар, му ја кажуваш болеста, лекарот прави дијагноза, сугестибилно Ти вели дека си здрав, и Ти, онака среќен, излегуваш од ординација, здраво „сугериран„, и продужуеш со здрав и среќен живот, и до својата смрт продужуеш да ја афирмираш медицината...:pos:..која, нели, бесплатно и „нетехнолошки„ Те излечила...:pos:
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:31 ---

Абе зелен.. :pos:

Шо не ти е јасно? Медицината напредува независно дали ти имаш пари во државава да си платиш третман за телесно и душевно здравје...
Додека, ти, јас и остали, пишуваме огласи за дарување крв, или праќаме СМС за некој таму негде да направи операција од којзнае колку евра во Германија и Швајцарија, заради Х причини, некој таму од истата таа земја, си го добива тоа гага.. И сеа?

Може, еве веднаш ќе го обајснам: преку к** си ми со Твоиве глупости..
Задоволен?...:icon_lol:
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:38 ---

Не... :D

П.С. Лаки мало нервозан, а?(y)

П.П.С. А значи ти Бога преку к** го доживуваш? Кој е тој среќен Отец, де сподели? Јако, јако.. секоја чеС за потфатот! (y)

Во ред, еве ќе ги земам у предвид Буркина Фасо и Тринидад и Тобаго...
И сега?...:icon_lol:

Земи ги, и иди лечи се таму.. ако ти е арно.. ;)

Абе зелен.. :pos:

Драго ми е, јас сум МИКИ1.
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:58 ---
П.П.С. А значи ти Бога преку к** го доживуваш?

Ова е од Тебе напишано, што е очигледно, а не од мене...:D
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:59 ---
Земи ги, и иди лечи се таму.. ако ти е арно.. ;)

Значи и кај нив медицината е „напредната„ као и кај нас, така?...:sneaky:

Драго ми е, јас сум МИКИ1.
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:58 ---

слушај, дај не какај и не тролај. .збори за темава.. аман више.. ко крлеж си досаден.. ако имаш нешо паметно да кажеш, кажи, не замарај со испревртени прашања и смотани фрази - демек поставуваш неодговорени прашања (питање дали сам знаеш што пишуваш).. :facepalm:

Ова е од Тебе напишано, што е очигледно, а не од мене...:D
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 18:59 ---

Само извлеков дедуктивен заклучок... ништо поќе... делата говорат сами од себе...

Значи и кај нив медицината е „напредната„ као и кај нас, така?...:sneaky:

Не се праи мутав, ти пратив линкови, барај... и читај.. в ред е да кажеш дека не знаеш англиски, не е ништо срамно и страшно... човечки е... :cool:

Погоре напишаново, не е одговор на моите прашања, а нападот секогаш бил најдобрата одбрана, така?...
колку пари кошта лекување на леукемија во МПЦ?

Луј Пастер верувал во Креатор и оној со јабуките што му паѓаат на глава исто така. :)

Ако почнат да веруваат тогаш ќе треба да престанат да лажат за некои болести и дијагнози, а исто така ќе треба и да престанат да фафоризираат одредени лекарства.

колку пари кошта лекување на леукемија во МПЦ?

Според учењето до Црквата, тешките болести се нарекуваат „...Божја посета..„, што значи, штом некој заболел од таква болест, Бог му ја допуштил болеста за негово смирение...
Лечњето не „кошта„ ништо, изразено во пари, освен молитвите кои монасите можат да ги упатат „...до горе...„ и да се надеваат на милоста од Севишниот.

П.С.
Колку кошта лечење карцином на панкреас во нашиот здравствен систем?

Според учењето до Црквата, тешките болести се нарекуваат „...Божја посета..„, што значи, штом некој заболел од таква болест, Бог му ја допуштил болеста за негово смирение...
Лечњето не „кошта„ ништо, изразено во пари, освен молитвите кои монасите можат да ги упатат „...до горе...„ и да се надеваат на милоста од Севишниот.

П.С.
Колку кошта лечење карцином на панкреас во нашиот здравствен систем?
Нели нема карцином во панкреас... тоа само дедо боже му дошол на посета

Темава е ептен ужасно поставена....секој лекар е под заклетва да проба да помогне колку може, а ако не може - тогаш праќа кај друг.

А тоа што луѓето му благодаруваат на Бог....сигурна сум дека и лекарот го изгушкале и кажале фала. Едно. Друго, наша узречица си е Фала Богу. Трето, како што кажа Мики, може се осеќаат дека Бог им го пратил лекарот.

Како што споменав во една дискусија овде, комунизмот и христијанството се многу слични ии имаат исти корени и кога владееа комунистите лекувањата и хирушките интервенции беа бесплатни (башка и кревет во болница и јадење ти даваа тогаш комуњарите) Така да ако црквата треба да подржува и поздравува некој систем кој е сличен на нејзиниот - тоа се комунистите.
Нели Мики и тебе како христијанин и верник ти е мило и убаво на душата еден систем кој нема на народ да му зема пари за лекувања?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom