C/C++

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Фала ти за ова но ако може цела програма бидејки не сум нешто во најдобри односи со C++ односно завршувам со информатика оваа година
Тоа е цела програма друже. :)
Код:
#include <iostream>
using namespace std;
 
int main(){
int A [] = { 16,2,77,40,23,10,11,12,45,546};
int C [] = { 35,45,68,789,2,5,456,3,12,123};
 
for (int i=0; i++;i<10)
cout << A[i]-C[i] << endl;
}
 

Dare D

Ac
Член од
23 мај 2013
Мислења
7
Поени од реакции
0
ko moze da mi pomognes ova mi treba za po informatika za povisoka ocenka a ja ne go vladeam bas C++ znaci vaka soberi gi elementite na dve ednodimenzionalni nizi soodvetno. Taka e prasanjeto i ako moze da mi dades odgovor do 11:00. Fala odnapred :)
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
843
Поени од реакции
444
ko moze da mi pomognes ova mi treba za po informatika za povisoka ocenka a ja ne go vladeam bas C++ znaci vaka soberi gi elementite na dve ednodimenzionalni nizi soodvetno. Taka e prasanjeto i ako moze da mi dades odgovor do 11:00. Fala odnapred :)
На кој факултет има вакви прашања за повисока оцена :):
Инаку иста е програмата како таа погоре само смени знак

PHP:
#include <iostream>
using namespace std;
 
int main(){
int A [] = { 16,2,77,40,23,10,11,12,45,546};
int C [] = { 35,45,68,789,2,5,456,3,12,123};
 
for (int i=0; i<10; i++)
cout << A[i]+C[i] << " " << endl;
return 0;
}
 

Dare D

Ac
Член од
23 мај 2013
Мислења
7
Поени од реакции
0
На кој факултет има вакви прашања за повисока оцена :):
Инаку иста е програмата како таа погоре само смени знак

PHP:
#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
int A [] = { 16,2,77,40,23,10,11,12,45,546};
int C [] = { 35,45,68,789,2,5,456,3,12,123};

for (int i=0; i<10; i++)
cout << A[i]+C[i] << " " << endl;
return 0;
}
ne e za na fakultet za sredno e inace fala :D
--- надополнето: 23 мај 2013 во 10:11 ---
koj znak da smenam izvini vaka ?
 
Член од
28 април 2013
Мислења
8
Поени од реакции
0
Дечки ми треба помош, оваа задача треба да ја решам до 20 мај, може ли некој да ми ја реши пошто стварно не ја разбирам тапа сум за програмирање. Во задачава не треба да се користат готови библиотечни класи и функции (освен iostream). Ние работиме со компајлерот DEV C++. Ве молам ми треба за да ја задржам стипендијава на факултет. Задачата е:Да се креира класа Broj, преку креирање на соодветни header и implementation фајлови, која ќе ги содржи следните податоци:
·broj, кој претставува цел број.
Да се дефинира default конструктор, со кој податочниот член се иницијализира со вредност 0, конструктор со 1 аргумент кој е цел број, и конструктор со 1 аргумент кој е знаковна низа, т.ш. податочниот член на ова класа е цел број претставен преку оваа знаковна низа. Да се дефинираат следните функции членови на класата:
·функција која ја враќа моментната вредност во податочниот член на овој објект.
·int compareTo(Broj drugBroj), ги споредува 2-та броја нумерички, податочниот член на овој објект (broj) и drugBroj. Резултатот на функцијата е: -1 ако broj е помал од drugBroj, +1 ако broj е поголем од drugBroj, и 0 ако broj и drugBroj се еднакви.
·float floatValue(), ја враќа вредноста на податочниот член на овој објект (broj) конвертирана воfloat типот.
·int parseInt(char s[]), ја парсира специфираната знаковната низа s, чии карактери се децимални цифри или ‘–‘ знакот, и го враќа соодветниот цел број како int.
·Broj valueOf(char data[]), враќа објект од класа Broj чиј податочен член има вредност на целобројната репрезентација на специфираната знаковната низа data.
#include <cstdlib>
#include <stdio.h>
#include <iostream>
#include <string.h>
#include <sstream>
using namespace std;

class broj{
private:
string br;
public:

broj(string n="0"){br=n;}
int vredonst(string n){
return phraseInt(n);
}


string getbroj(){
return br;
}
float floatValue(){
float x;
x=(float)phraseInt(br);
return x;
}

int compareTo(broj drugBroj){
int x,y;
x=phraseInt(br);
y=phraseInt(drugBroj.br);
if(x>y)return -1;
else if(x<y)return 1;
else return 0;
}
int phraseInt(string a){
br=a;
istringstream buffer(br);
int value;
buffer >> value;
return value;

}
};
int main(int argc, char *argv[])
{
string a,b;
cin>>a>>b;
broj br1(a);
broj br2(b);
cout<<br1.getbroj()<<endl;
cout <<br1.phraseInt(b)<<endl;
cout<<br1.compareTo(br2)<<endl;
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
Mи фали само последната функција не сфаќам што сака да направи, и јас ја пишував во едно а нели вика треба да се направат тоа header и implementation , тие не знам како се прават
 
M

Mr.InF3ction

Гостин
Делот "преку креирање на соодветни header и implementation фајлови" треба вака :
Не сум сигурен дали е баш така во Dev c++ но од File - > new - > Class направи нова класа со Име Broj и само кликни OK, ќе креира 2 фајлови Broj.cpp (implementation file ) и Broj.h (
header) . Во Broj.h само декларираш променливи и функции додека во Broj.cpp пишуваш тело на функциите.
Вака би требало да изгледа кај тебе :
Broj.cpp
PHP:
#include "../include/Broj.h"
 
Broj::Broj()
{
 br = "0";
}
 
Broj::Broj(string br)
{
  this->br = br;
}
 
Broj::~Broj()
{
  //
}
 
Broj::vredonst(int n){
{
  return phraseInt(n);
}
 
Broj::getbroj(){}
{
  return br;
}
Broj.h

PHP:
#ifndef BROJ_H
#define BROJ_H
#include <cstdlib>
#include <stdio.h>
#include <iostream>
#include <string.h>
#include <sstream>
using namespace std;
 
class Broj
{
  public:
    Broj();
    Broj(string br);
    int vredonst(string n);
    string getbroj();
    virtual ~Broj();
 
  protected:
  private:
    string br;
};
 
#endif // BROJ_H
Нормално ќе ги додадеш и другите функци како погоре. Пример за функција со име parseInt() во Broj.h пшиваш само int parseInt(); a во Broj.cpp целото тело на функција така што на почеток треба да кажеш со Scope оператор ( :: ) дека функцијата е дел од класата Broj ( Broj::imeNaFunkcija ( parametri...) { //telo na funkcija }
 
Член од
12 мај 2013
Мислења
4
Поени од реакции
1
Може ли некој по стручен совет да добијам во врска со микросам академијата. затоа што ја имам веќе некој знаења .. што би ми препорачале вие? да одам или не .. 250 евра е курсот

______________________________________________

Еве неколку дополнителни информации. Летниот камп ќе се одржи во Прилеп, во траење од 7 дена (недела до сабота), сместувањето е во хотелот Сонце ГА, а предавањата ќе се држат во Институтот за Современи композити и роботика.

Курсевите кои се нудат се:
 • Основи на програмирање во C++/Java
 • Роботика
 • Математика со практична примена
 • 3Д дизaјн и моделирање
 • Веб дизајн и Дигитална фотографија

Секој курс содржи 30-35 часа интерактивно учење со практична работа на проект од искусни педагози и експерти од Микросам и Институтот. Бидејќи ми спомна дека си заинтересиран за прогамирање во Ц++ и имаш некоја основа, би бил во група со 7-9 други деца кои се на слично ниво на знаење. Секој курс се адаптира на учениците во групата кои ќе работат на различни проекти за нови знаења и практична примена. На пример, самиот курс може да опфаќа:

 1. Принципи на објект-ориентирано програмирање
  1. Дефинирање, користење и надградба на објекти и класи
  2. Користење на постоечки библиотеки
 1. Развој и имплементација на алгоритми
 2. Развој на комплетна апликација со UI
 3. Тестирање на апликација и проверка на резултати
 4. Пребарување на багови, грешки и подобрување на синтакса

А како дел од проектните задачи може да има на пример: Симулација на банкомат, каса-регистар, или школски дневник (оценики, редовност, итн.), Хотелски систем за резервација, цени и поплаки, Апликација за лични финансии и слично.
Сепак сето ова ќе биде финално дефинирано според групата на учесници на секој курс. Останатото време ќе има дружење со спортски и тимски активности: кошарка, фудбал, шах, пливање, видео игри, итн.
____
 

anevski

Manuel Neuer
Член од
26 февруари 2013
Мислења
16
Поени од реакции
12
Kod za calculator
#include <iostream>
using namespace std;
main()
{
int a,b, rezultat;
cout << "Kalkulator" << endl;
cout << "vnesete go prviot broj: ";
cin >> a;
cout << "vnesete go vtoriot broj: ";
cin >> b;
rezultat = a + b;
cout <<"Rezultatot e " <<rezultat;
char x;
cin >> x;
return 0;
}
--- надополнето: 4 јуни 2013 во 21:05 ---
 
Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Дали има некој што работел програмирање на алгоритми ? Конкретно ми треба за LZW (LZ77/78) алгоритмот, треба да го имплементирам во билокој програмски јазик (моментално пробувам во C++/C#) но имам одредени проблеми при поделбата на низата (внесениот стринг).
Значи, ако внесената низа е: abababb
првиот елемент во речникот ќе биде a
вториот елемент ќе биде b
третиот (затоа што веќе го има А) ќе биде ab
итн..
проблемот е кај оваа поделба, значи неможам да му ја најдам логиката т.е. потребната имплементација како да ја зголемувам поднизата се додека не наидам на подниза којашто не е внесена во речникот.
Секоја помош би била добредојдена :)
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.143
Поени од реакции
1.092
Kod za calculator
#include <iostream>
using namespace std;
main()
{
int a,b, rezultat;
cout << "Kalkulator" << endl;
cout << "vnesete go prviot broj: ";
cin >> a;
cout << "vnesete go vtoriot broj: ";
cin >> b;
rezultat = a + b;
cout <<"Rezultatot e " <<rezultat;
char x;
cin >> x;
return 0;
}
--- надополнето: 4 јуни 2013 во 21:05 ---
Za sto ti sluzi ovaa poslednata promenliva na kraj char?
Inace ova ti e samo sobiranje, vistinski kalkulator treba da ima barem uste mnozenje,delenje i odzemanje... :D Probaj toa da go napravis :D
 
L

Löwe

Гостин
Ај ако може што поскоро помош за ова
Napisi pseudo kod koj ni ovozmozuva naoganje na najgolemiot od 3 dadeni broevi a, b, c

Фала ви однапред.
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.143
Поени од реакции
1.092
Ај ако може што поскоро помош за ова
Napisi pseudo kod koj ni ovozmozuva naoganje na najgolemiot od 3 dadeni broevi a, b, c

Фала ви однапред.


Еве ти го кодот, па напиши го псевдо кодот од него...
PHP:
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
  int a,b,c,max=0;
  cout<<"Vnesete gi broevite :"<<endl;
  cin>>a;
  cin>>b;
  cin>>c;
  if(a>b)
  max=a;
  else max=b;
  if(c>max)
  max=c;
  cout<<"Najgolemiot broj e : " <<max<<endl;
  return 0;
}
 

Kajgana Shop

На врв Bottom