vcera napisha pogreshen fakt,deka Djovak H2H skorot go podobril koga Rafa bil raspadnat,2015 i 2016,shto prvo e pogreshno,ne moze da si raspadnat,a si stignal do finale, i vtoro, ako vekje imash takov pristap kon merenje na nivnite dueli,ne e fer da go ispushtish periodot do 2010 koga Djovak go imashe gluteinskiot problem shto go ebeshe na fizicki plan,pa koga go isfrli od upoteba se povampiri vo 2011.Do 2010 Rafa mu nabuta plus 10 pobedi, za da 2011 Djovak go isfrustrira i nego i cico Toni so sedum vo serija.
Не го претставувај тој проблем како да не можел да оди Новак, он во 2011 дојде како ГС шампион, повеќекратен Мастерс шампион итн, не дојде без 2 нозе. Зошто не ти речам нешто за 2011? За 2012? За некоја следна година? 2015 и 2016 беа години за заборав на Рафа, константно повреден и ровит, тој да, стигаше до завршниците на турнирите ради очајноста на конкуренцијата, ама далеку беше од своето ниво што се виде одма во 2017 каде освои 2 слема и играше финале на АО.
Нема зошто да баталиме, си правиме муабет. Традицијата не е последица само на староста на некој настан. Традицијата е нешто што се гради, и што е поврзано и со местото на кое што се случува. Не знам како точно да објаснам. Еве на пример фудбалските стадиони. Олд Трафорд бил во многу лоша состојба, така велат, не сум бил. Мислам дека ниту еден навивач не би сакал нов стадион за Јунајтед, наместо Олд Трафорд. Се разбира дека би сакале да се реновира, но нов стадион наместо Театарот на соништата не би сакале. Така се гради традиција. Напуштање на Олд Трафорд би било погубно за клубот и навивачите.
Тоа што финалниот мастерс е стар 52 години, не го прави да има традиција само по себе. Преклани беше Лондон, сега е Торино, догодина можеби ќе биде Пекинг, за 5 години може и да го укинат, никому нема да му биде гајле. Не е врзан со место, луѓе кој редовно го посетуваат, историја. Ништо. Се сеќавам еднаш Јелена Јанкович даваше интервју после победа на турнирот во Чарлстон, и рече дека препознава некоја тетка во публиката која со години редовно доаѓа на турнирот. Така се создава историја и традиција, не со милионски награди.
Луѓе ќе одат на Вимблдон, потоа на сите со години ќе прераскажуваат дека јаделе јаготки со шлаг, на Вимблдон. Никој нема такви приказни од халата во Торино.
pak i da skash ne moze da si podaleku od vistinata.Ne sekoja tradicija e vrzana so mestopolozbata pa da mora da bide na isto mesto.Tradicionalno oskarite se vo mart,april,lokaciski shpartat,tradicionalno prvi maj pravime skara,lokacija po izbor,tradicionalno gradovite pravat plostadski proslavi za nova godina,koj ploshtad,po izbor na majorot,tradicionalno olimpijadite se na sekoi chetiri godini,tradicionalno,olimpiskiot komitet odluchuva koj ke e domakjinot po odnapred podneseni aplikacii i da ne brojam ponatamu , tradicionalno,od pocetokot na open erata,na krajot na godinata,najdobrite osum,igraat zavrshen masters prvo vo grupi,a posle polufinale i finale nokaut,i krajno tradicionalno,ne e vrzan fiksno za edna lokacija,tuku sheta po svetot.I shto toa pogore mu ja namaluva ili zgolemuva vrednosta na Dimitrov shto go osvoi zavrshniot 2018 nasproti Cincinat 2018.Trajce od Krivogashtani ili Rajif od Delhi mozebi ne se sekjavaat kade bil zavrshniot masters 2018 godina,ama znaat oti go osvoil Dimitrov,no isto taka znaat deka 2004 finaleto na FA bil na Wembley,ama koj e osvojuvachot,jebem li ga.A patetichni tradicii od tipot jagodi i shlag na Wimby si imat vrska so vrednosta na odredena titula ,trofej, isto kolku shto jas imam vrska so naseluvanjeto na Mars.Jagodite se folklor,ne tradicija
pak i da skash ne moze da si podaleku od vistinata.Ne sekoja tradicija e vrzana so mestopolozbata pa da mora da bide na isto mesto.Tradicionalno oskarite se vo mart,april,lokaciski shpartat,tradicionalno prvi maj pravime skara,lokacija po izbor,tradicionalno gradovite pravat plostadski proslavi za nova godina,koj ploshtad,po izbor na majorot,tradicionalno olimpijadite se na sekoi chetiri godini,tradicionalno,olimpiskiot komitet odluchuva koj ke e domakjinot po odnapred podneseni aplikacii i da ne brojam ponatamu , tradicionalno,od pocetokot na open erata,na krajot na godinata,najdobrite osum,igraat zavrshen masters prvo vo grupi,a posle polufinale i finale nokaut,i krajno tradicionalno,ne e vrzan fiksno za edna lokacija,tuku sheta po svetot.I shto toa pogore mu ja namaluva ili zgolemuva vrednosta na Dimitrov shto go osvoi zavrshniot 2018 nasproti Cincinat 2018.Trajce od Krivogashtani ili Rajif od Delhi mozebi ne se sekjavaat kade bil zavrshniot masters 2018 godina,ama znaat oti go osvoil Dimitrov,no isto taka znaat deka 2004 finaleto na FA bil na Wembley,ama koj e osvojuvachot,jebem li ga.A patetichni tradicii od tipot jagodi i shlag na Wimby si imat vrska so vrednosta na odredena titula ,trofej, isto kolku shto jas imam vrska so naseluvanjeto na Mars.Jagodite se folklor,ne tradicija
ОК, кажав буквално се што имав да кажам на темата, кој го интересирало и читал што пишувавме сам нека си донесе заклучок. Не гледам никаква причина да продложиме со оваа дискусија.
Не го претставувај тој проблем како да не можел да оди Новак, он во 2011 дојде како ГС шампион, повеќекратен Мастерс шампион итн, не дојде без 2 нозе. Зошто не ти речам нешто за 2011? За 2012? За некоја следна година? 2015 и 2016 беа години за заборав на Рафа, константно повреден и ровит, тој да, стигаше до завршниците на турнирите ради очајноста на конкуренцијата, ама далеку беше од своето ниво што се виде одма во 2017 каде освои 2 слема и играше финале на АО.
dobro,poshtujem,greshka,ne trebashe da go pretstavam demek ne mozeshe da odi,da , imashe osvoeno povekje mastersi ,eden slem, da , stvarno , zgreshiv,,,,, arno ama ,dali istoto ne mozeshe da si go napishesh i za Rafa 2015/2016, go pretstavi raspadnat,deka ne moze da odi, a dojde kako nekolkukraten osvojuvach na slemovi,nekolkukraten osvojuvach ma mastersi, a i sekade kade se sretna so Djovak,stigashe do finale.E za vakvi diskusii zboram deka se palamudenje,mrazish crnci i rasizam
ОК, кажав буквално се што имав да кажам на темата, кој го интересирало и читал што пишувавме сам нека си донесе заклучок. Не гледам никаква причина да продложиме со оваа дискусија.
Ne be,zoshto,si pravime muabet
Prijatel,mavni si go od glavata toj idiotski pristap ,, ne znam kako e ,ama znam deka ne e taka kako shto kazuvash ti,,
Nema potreba sekade da palamudish ili si kontra, i plus da imash pristap ,,deka si najpameten,, .Ako neshto go znaesh,ima izdrzani argumenti ,ok,grizi,jadi,cepaj do kraj , ama vakvi nafrleni informacii i subjektivni tezi koi so nishto ne ja potkrepuvaat bazichnata sushtina na tvojot stav i diskusijata , nemoj ,bar ne na mene , generaciiski ne sum nitu ,, woke ,, nitu ,,tik tok ,, generacija
dobro,poshtujem,greshka,ne trebashe da go pretstavam demek ne mozeshe da odi,da , imashe osvoeno povekje mastersi ,eden slem, da , stvarno , zgreshiv,,,,, arno ama ,dali istoto ne mozeshe da si go napishesh i za Rafa 2015/2016, go pretstavi raspadnat,deka ne moze da odi, a dojde kako nekolkukraten osvojuvach na slemovi,nekolkukraten osvojuvach ma mastersi, a i sekade kade se sretna so Djovak,stigashe do finale.E za vakvi diskusii zboram deka se palamudenje,mrazish crnci i rasizam
Ок, немам намера да се објаснувам, не ми е поентата да омаловажам некаков успех на Новак, h2h е таков каков што е и нема назад. Друг беше муабетот, дека Надал после 2013 не постоел на другите подлоги што е ноторна лага и тешка глупост.
Ne be,zoshto,si pravime muabet
Prijatel,mavni si go od glavata toj idiotski pristap ,, ne znam kako e ,ama znam deka ne e taka kako shto kazuvash ti,,
Nema potreba sekade da palamudish ili si kontra, i plus da imash pristap ,,deka si najpameten,, .Ako neshto go znaesh,ima izdrzani argumenti ,ok,grizi,jadi,cepaj do kraj , ama vakvi nafrleni informacii i subjektivni tezi koi so nishto ne ja potkrepuvaat bazichnata sushtina na tvojot stav i diskusijata , nemoj ,bar ne na mene , generaciiski ne sum nitu ,, woke ,, nitu ,,tik tok ,, generacija
ne be druze,ti ne si sfatil,oti nema potreba da sfakjash, se si znaesh.Najverojatno doma nemash ogledalo.Kolku shto final four,champions league i ostanati sportski nastani bez fixna mestopolozba nemat tradicija,tolku nema i zavrshniot.No,sepak,shto vrska si ima ovoj muabet so kredibilitetot shto e povazno eden teniser da ima vo vitrinite,ili shto mu e pobitno,pehar od Shangai,ili pehar od ATP final masters.Taka pochna muabetot,ama so tvoite ,,argumenti,, i palamudacka diskusija, vidi kaj stignavme, do Aladin i Shazam i Zagor te-nej
Ај те молам влези на тенис експлорер и провери дали ова што го пиша има барем 1% вистина. Изземи ги само 2015 и 2016 зашо Рафа беше повреден и распаднат, а впрочем тој е периодот кога Новак набилда доста победи против него али ајде небитно не е сеа тоа предмет на дискусија. Ама одговори како што треба а не за инает да пишеш.
Пред спиење ти го прочитав коментарот и си викам ај утре ќе вратам и комплетно изумив два дена поминаа. Еве сеа и ме тагна дур пишувам
п.с. Новак не може да има повеќе пошто е секогаш на прво место хехе
Иначе извини сега проверив 2012 беше поразот од Росол, не 2013. Така да додади уште една сезона.
6 години по ред Рафа не помина четврто коло на Вимблдон и плус неколку пати испадна во прва недела на АО и УС Опен.
Исто така на последните 3-4 мастерси во сезоната вклучувајќи го и завршниот не постои Надал да не кажам цела негова кариера.
Ти ќе кажеш ради повреди, ја викам дека начинот на кој Рафа игра не му дозволува да биде во врвна форма повеќе од пола сезона, телото не му издржува. Прокува на 26 години и оттогаш бира на кои турнири ќе биде во својот "peak". Ноле и Фед почнаа да го практикуваат тоа на 32-3 години.
За хед ту хед Рафа вс Ноле.
Имаат 59 меѓусебни одиграно од кои 28 на земја, 27 на бетон и 4 на трева. Највеќе мечеви на земја имаат, а има дупло повеќе турнири на бетон на турот. Каков заклучок да извадам од ова, дека Рафа поретко стигнува до полуфинале и финале на бетон отколку Новак на земја?
Бтњ 20-8 за Рафа на земја, 20-7 на бетон за Ноле и нерешено 2-2 на трева. Доста изедначено, дури и за Надал би навивал (ако не изедеше лајна во Австралија и сега пред 1 недела) во следен дуел за да е 30-30 h2h.
За инает никогаш не пишувам, да тролав немаше реферати да редам. Според мене нијанси ги делат Фед и Рафа според нивните моментални успеси и рекорди и пробувам да го аргументирам тој став.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.