AI и што потоа

• Креатор на темата Креатор на темата Lokvan
  • Време на започнување Време на започнување
Зурла ајбе не ја јеби темава со рамноземјашки срања, модератор нека избрише ова. Тука збориме за скилсови за работа овој телеграм линкови ми пушта.

Зурла ајбе не ја јеби темава со рамноземјашки срања, модератор нека избрише ова. Тука збориме за скилсови за работа овој телеграм линкови ми пушта.
Screenshot_2025-11-17-00-00-17-51_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg

Многу е наивно да се рече дека "blue collar" работници се соочуваат со помал ризик споредено со white collar.
Еве, пример ќе ја земам нашата рудиментарна економија.
Покрај тоа што се жалиме колку станаа скапи
-мајстори
-електричари
-плочкари
-земјоделски производи
-автомеханичари
-интериерни дизајнери
-водоинсталатери
итн.
Мислам дека една големо недоразбирање е дека ваквите професии ќе бидат помалку заменливи отколку ИТ-евците.
Очигледно не сте промптале АИ со конкретни прашања од тие сфери. Јас сум запрепастен искрено колку добро АИ-то објаснува некои такви работи од типот (ЛУПАМ):
-Еј чет џпт, како можам сам да си наместам плочки во ВЦ?
Има да ви објасни све чекор по чекор како да сте 5 годишњак. Ќе ви каже колку материјал ви треба, што е најповолно, pro's and cons и тн и тн. Како да ги наместите, ќе ви даде ресурси, ќе ве guide-a чекор по чекор како тоа да го направите, можете со слики да му го пратите просторот и тн и тн.
Пред некој ден користев некоја АИ алатка за да ми даде идеја за како да ја уредам собата. И бев искрено позитивно изненаден. Зошто би давал стотици/илјадници евра некој да ми издизајнира ентериер, кога можам со 20 долари субскрипција да добијам 500 комбинации ?
Секако, ова не е баш така едноставно, за многу од стварите можеби ќе ви требаат некои пософистицирани машини кои се скапи, потребно е искуство, потребен е тим од луѓе и тн и тн.
Но, поентата ми е, дека многу често и многу така лабаво се користи онаа фраза дека "физикалците" нема баш лесно да бидат сменети, со која јас тотално не се согласувам, бидејќи АИ-то, покрај тоа што може за 0 време да ви искуца солиден код, за исто толку време може да ви ги каже сите детали и сите информации што ви се потребни за да си го реновирате вц-то на пример...
Ќе ви каже се од а-ш, дури и ќе ви направи листа и ќе ви предложи каде можете во МКД истите алати и материјал да го најдете, зависно од намената.
Или да инвестирате во лупам, вертикални градини и да вадите земјоделски производи со многу малце напор и тоа да ви биде оптимизирано без да ви зема голем дел од вашето време.
Така да, ако мислите дека физикалците ќе бидат сигурни, тогаш мислам дека се лажете. Се согласувам, во ИТ индустријата зема голем замав АИ, ама воопшто не е далеку од blue collars... Особено со финиот развој во поглед на роботиката.
Поентата ми е дека и blue collar се потенцијално под ист удар од АИ како и white collar. Со тоа што можеби blue collar работите се неколку години назад (или напред, зависи како гледате) во однос на компјутерџиите.

Да не сватите погрешно, сепак не е исто кога некој професионалец ќе ви го реновира кровот на вашата куќа отколку тоа вие сами да си го правите, но од оваа дистанца, и те како можам да видам како побарувачката за вакви професии ќе стане помала, благодарение на АИ.
Секако, доколку гледаме песимистички кон АИ.

Многу е наивно да се рече дека "blue collar" работници се соочуваат со помал ризик споредено со white collar.
Еве, пример ќе ја земам нашата рудиментарна економија.
Покрај тоа што се жалиме колку станаа скапи
-мајстори
-електричари
-плочкари
-земјоделски производи
-автомеханичари
-интериерни дизајнери
-водоинсталатери
итн.
Мислам дека една големо недоразбирање е дека ваквите професии ќе бидат помалку заменливи отколку ИТ-евците.
Очигледно не сте промптале АИ со конкретни прашања од тие сфери. Јас сум запрепастен искрено колку добро АИ-то објаснува некои такви работи од типот (ЛУПАМ):
-Еј чет џпт, како можам сам да си наместам плочки во ВЦ?
Има да ви објасни све чекор по чекор како да сте 5 годишњак. Ќе ви каже колку материјал ви треба, што е најповолно, pro's and cons и тн и тн. Како да ги наместите, ќе ви даде ресурси, ќе ве guide-a чекор по чекор како тоа да го направите, можете со слики да му го пратите просторот и тн и тн.
Пред некој ден користев некоја АИ алатка за да ми даде идеја за како да ја уредам собата. И бев искрено позитивно изненаден. Зошто би давал стотици/илјадници евра некој да ми издизајнира ентериер, кога можам со 20 долари субскрипција да добијам 500 комбинации ?
Секако, ова не е баш така едноставно, за многу од стварите можеби ќе ви требаат некои пософистицирани машини кои се скапи, потребно е искуство, потребен е тим од луѓе и тн и тн.
Но, поентата ми е, дека многу често и многу така лабаво се користи онаа фраза дека "физикалците" нема баш лесно да бидат сменети, со која јас тотално не се согласувам, бидејќи АИ-то, покрај тоа што може за 0 време да ви искуца солиден код, за исто толку време може да ви ги каже сите детали и сите информации што ви се потребни за да си го реновирате вц-то на пример...
Ќе ви каже се од а-ш, дури и ќе ви направи листа и ќе ви предложи каде можете во МКД истите алати и материјал да го најдете, зависно од намената.
Или да инвестирате во лупам, вертикални градини и да вадите земјоделски производи со многу малце напор и тоа да ви биде оптимизирано без да ви зема голем дел од вашето време.
Така да, ако мислите дека физикалците ќе бидат сигурни, тогаш мислам дека се лажете. Се согласувам, во ИТ индустријата зема голем замав АИ, ама воопшто не е далеку од blue collars... Особено со финиот развој во поглед на роботиката.
Поентата ми е дека и blue collar се потенцијално под ист удар од АИ како и white collar. Со тоа што можеби blue collar работите се неколку години назад (или напред, зависи како гледате) во однос на компјутерџиите.

Да не сватите погрешно, сепак не е исто кога некој професионалец ќе ви го реновира кровот на вашата куќа отколку тоа вие сами да си го правите, но од оваа дистанца, и те како можам да видам како побарувачката за вакви професии ќе стане помала, благодарение на АИ.
Секако, доколку гледаме песимистички кон АИ.
Dizajner e white color po sekoja defincija.

Za toa deka mozhe da ti dade instrukcii chat gpt, mozhe. Megjutoa za sekoj zanaet ne se instrukciite problemot, tuku majstorlukot lezhi vo tehnikata. I za da ja usovrsis taa tehnika e rabota za cel zivot.

U prevod, nemas nikakvo fajde od AIto tuka, dzabe gi znaes cekorite ako si faten u race.

Ona sto se greska site so zborat za zanaet i na temava, e toa deka tie se low entrance profesii. Ako doktor ili inzene gi iskockal mladite godini mesto se obrazova, taa vrata e zatvorena. Za zanaet, dur te drzi zdravje moes da pocnes bilo koga, ne ti treba godini pred znaenje. E sea razmislete so kje se desi so pazarot, ako imas eden kup lugje po prirorda ambiciozni koj nemaat raboti i resvaat da rabotat plockari. Ne treba da si genijalec, ponuda i pobaruvacka :)

Dizajner e white color po sekoja defincija.

Za toa deka mozhe da ti dade instrukcii chat gpt, mozhe. Megjutoa za sekoj zanaet ne se instrukciite problemot, tuku majstorlukot lezhi vo tehnikata. I za da ja usovrsis taa tehnika e rabota za cel zivot.

U prevod, nemas nikakvo fajde od AIto tuka, dzabe gi znaes cekorite ako si faten u race.

Ona sto se greska site so zborat za zanaet i na temava, e toa deka tie se low entrance profesii. Ako doktor ili inzene gi iskockal mladite godini mesto se obrazova, taa vrata e zatvorena. Za zanaet, dur te drzi zdravje moes da pocnes bilo koga, ne ti treba godini pred znaenje. E sea razmislete so kje se desi so pazarot, ako imas eden kup lugje po prirorda ambiciozni koj nemaat raboti i resvaat da rabotat plockari. Ne treba da si genijalec, ponuda i pobaruvacka :)

Епа сеа, ако си фатен у раце...
Зборувам дека АИ-то го прави тој процес на т.н "физикалци" многу поедноставен. Веќе не треба да се чудиш и да прашуваш 100 луѓе како нешто по дома треба да се изведе, што материјал ќе ти треба, како да поминеш поефтино и тн и тн... Сето ова веќе го имаш на дланка.
Дури мислам дека и изведбата, колку и да си фатен у раце, ти е олеснета, особено пошто можеш да праќаш слики на АИ real time и да добиваш одговор. И истото е доста добро. Знам од свое искуство при местење ламинат.
Лупам - ќе почнеш со 1 плочка, ќе го промпташ... па на 10 наместени, добро е/не е добро и тн и тн... За "фатеност во раце", постои youtube каде што има објаснувања за секое парче од светот.
Како да ти кажам... за едноставни домашни изведби како местење плочки, АИ-то ти го сведува тој процес на едноставна шема налик местење намештај од Јуск или Икеа. Може уште не е дојдено до таму, ама за брзо време ќе дојде, и тоа е неминовно. Со тоа, драстично ќе се намали побарувачката на занаетчии за "ситни домашни изведби", бидејќи АИ-то ќе ги прави овие работи многу едноставни. Башка што целото знаење што ти го треба за вакви работи веќе ти е на тацна. Останува само изведбата.
Ако наместам плочка криво или наопаку, 100% дека АИ-то ќе го препознае тоа и ќе ми даде до знаење дека треба да се среди, и како. А верувам дека за неколку години ќе има и визуелизации како да се направат овие работи.
Aма поентата ми е таа, дека АИ-то полека но сигурно, овие да речам физички работи, ќе ги сведе на иста тежина како да местиш икеа намештај.
Е сеа големи комплексни проекти како згради и тн е веќе друга работа. Исто како и големи enterprise IT проекти.

Мајсторот денеска може многу лесно да направи статичен сајт за да се рекламира/брендира. Исто така може и фатениот во раце ИТ-евец да си намести плочки дома.
Едниот е фатен во раце, другиот е фатен во нешто друго (за да не звучам арогантен). Ама и двајцата, благодарение на АИ, полека но сигурно ќе немаат потреба еден од друг и ќе можат сами да си ја завршат работата.

П.с мајсториве денес што се експерти во изведба и рацете позлатени, што да ти зборувам. Добар дел од нив се исто фатени у раце, фаќаат кривини, работат плукни-залепи... Нема човек што не се пожалил од мајстор во македонијава. Така да и тоа не ти држи баш нај-нај.

Последно уредено:
20 години уназад имаш на youtube визуелно да видиш што како се мести, како се менува. Можеш да најдеш за секој штраф на колата.
Јас научив сам да си сменам сијалички и скршен ретровизор. Ама оди научи од youtube да смениш ламела или да центрираш тркала.
На бербер гледате како пред вас шишаат, па пак одите, не чекате другар или брат да ве шиша, има и такви, ама колку.
Колку плочки накриво ќе залепиш, или ќе ја згрешиш дозата за лепакот. Затоа прво се почнува од чирак, па после мајстор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom