Шах

• Креатор на темата Креатор на темата Billa Bong
  • Време на започнување Време на започнување
Дедо ми ме научи уште на 4-5 години(да движам фигури секако) иначе беше во репрезентацијата на Југославија тој на времето, само немам со кого да играм ретко кој знае да игра, а и да знае лошо игра... само татко ми ако го натерам еднаш у месецот да изиграме и толку од мојата пракса xD

--- надополнето ---

ja imam akaunt ajde da izigrame edna :)
Каде да играме, ако имаш акаунт на igrajmo.se ќе ти играм. :)

Дедо ми ме научи уште на 4-5 години(да движам фигури секако) иначе беше во репрезентацијата на Југославија тој на времето, само немам со кого да играм ретко кој знае да игра, а и да знае лошо игра... само татко ми ако го натерам еднаш у месецот да изиграме и толку од мојата пракса xD

--- надополнето ---

а твој деда те научио јел ?:D:D:D:

--- надополнето ---

јас те победував доста тамо :D

Татко ми како мала ме учеше да играм, одев и на часови бидејќи сакав барем еднаш во животот да го победам ама пуста желба остана само тоа. Немам играно со месеци, немам со кого, тој сега само на компјутер си игра и летото оди Струга на натпревари а и не се гледаме многу често во последно време.

Благодарение на дедо ми на некои 11-12 години научив да играм шах. Не дека сум Гаспаров па растурам се пред себе ама се заљубив во играва уште на прва. Штета што немам можност да играм почесто со некого.:)

Те предизвикувам на една партија :pipi:

Татко ми како мала ме учеше да играм, одев и на часови бидејќи сакав барем еднаш во животот да го победам ама пуста желба остана само тоа. Немам играно со месеци, немам со кого, тој сега само на компјутер си игра и летото оди Струга на натпревари а и не се гледаме многу често во последно време.

Прифатено..:)))

Прифатено..:)))
next може ? :))

добро што ме потсетивте ...време е да ја избришам прашината и од мојот шах ...кој е за нека си ги мести црните (мајсторот игра со бели)

кој е за шах слободно нека ми пише пп и нека испрате линк :)

Играм шах.Дури имам две книги едната е на српски skola kombiniranja од Vladimir Vukovic во неа навистина има објаснето многу,разни напади тактики и други работи но кој да чита а во другата книга ги има сите натпревари од 1935 до 1937 година помеѓу Dr. Aljehin i Dr. Eve и таа книга е интересна на крајот по собераните сите дуели dr. Eve е новиот шампион и тие таму користат разни тактики Индијска одбрана кралев гамбит али реков кој да чита. :D

Најреално играње е шах во живо е на на chesscube и слични такви сајтови. Бидејќи таму многу се мами. Се прават многу превари и итн...

Како се прават превари ќе ви го објаснам тоа со слики...

Еве да речиме на пример играат Deutscher Meister против Iµµortal

Deutscher Meister пред почнување на мечот со Iµµortal го има уклучено врвниот Шаховски програм Deep Junior 10
scaled.php

Deutscher Meister го има наместено програмот Deep Junior тој да започнува прв. Првиот потег na Deep Junior e e4.
А пак потегот е4 Deutscher Meister го игра против Iµµortal на chesscube.
kasparovchess1.png

Iµµortal го игра потегот c5.
Deutscher Meister г го игра исто така потегот C5 против Deep Junior.
Deep Junior oдигрува со коњот на F3.
Потоа Deutscher Meister одигрува истиот потег на chess cube против Iµµortal.
Iµµortal. oдигрува со коњот на ц6.
Deutscher Meister го одигрува истиот потег против Deep Junior.
Deep Junior oдигрува со коњот на C3.
Toj потег Deutscher Meister го одигрува na chesscube против Iµµortal.

Свативте ли сега како сето тоа се прави???

Е затоа Заптија ќе си играш брзопотезно на 5 минути или 3 мин.+2 сек. од потез. Така нема кој да те мести со Chessmaster или Fritz...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom