Windows XP vs. Windows VISTA

• Креатор на темата Креатор на темата Cyber lord
  • Време на започнување Време на започнување
Си ја имам Вистата на виртуелна машина сеа, чисто колку да си чепкам. ХР фор лајф.

xp e bolje od vista. ja poise se snajdov na xp otkolku na vista

xp e bolje od vista. ja poise se snajdov na xp otkolku na vista
Хехехе нема врска, тоа е така бидејќи вистата сеуште е нова, Стави си виста и поработи ја 3-4 месеци, и ќе видиш како ќе го смениш мислењето...Поздрав

Хехехе нема врска, тоа е така бидејќи вистата сеуште е нова, Стави си виста и поработи ја 3-4 месеци, и ќе видиш како ќе го смениш мислењето...Поздрав
Мислиш ќе има нерви да ја поработи 3-4 месеци? Сеуште нема хардвер кој може да се носи рамо до рамо со вистата. Има ПРЕмногу пропусти (да не ги набројувам сега може ги имам спомнато погоре). Ќе чекам SP1 за виста па може повторно ќе ја закачам, до тогаш XP рулз

Гледам сите сте ја наостриле до даска против Vista. Да ви кажам нешто. Сите почетоци се тешки. Ама вие пак се однесувате како старци што ич не поднесуваат промени. Vista ова Vista она. Супер си е windows-од само некои имаат спори PC-ја и то ти е. А за компатабилноста со некои програми еве пак ке повторам Vista е нов оперативен систем.

Успорува 15% од било кој ПЦ.
Без разлика дали е стар или нов :wink:

Se uste ne e vreme za Vista... ima mn bagovi... prvo da izlezat novi servis packovi pa ke moze...:):) se gleda deka na kraj Vistata ke bide najdobra!!:)

Како пресмета жити се.:vozbud:

Еве кај мене Вистата работи побрзо од ХР-то. Пробував со најчесто користени програми, нормална работа, шетање низ фолдери... неколку програми истовремено укучени и некои дуги работи (игри сеуште немам играно на Виста) ама Вистата побрза е. Значи не иста, него се забележува разликата доста јасно. Дали дека процесорот ми е 64битен или па нешто друго е причината стварно незнам.:toe:
Ама сепак верен останувам на ХР-то иако буквално се што ми треба можам и на Виста да правам сепак навикнат сум си на ХР и ќе терам уште на него.

64 битниот процесор има улога само кога имаш 64 битна верзија на Vista и 64 битна верзија на некоја програма. Тогаш би требало да се добие два пати поголема моќност на процесирање, затоа што во еден такт се извршува 64 битна инструкција, а не 32 битна.

64 битниот процесор има улога само кога имаш 64 битна верзија на Vista и 64 битна верзија на некоја програма. Тогаш би требало да се добие два пати поголема моќност на процесирање, затоа што во еден такт се извршува 64 битна инструкција, а не 32 битна.
Хехе, грешка си, само пропусноста е двојно поголема но не и брзината на извршување на процесите. Многу е мал бројот на програми кои се напишани за 64 битна архитектура, така да можеш дури и негативен ефект да добиеш ако таа програма што ја возиш е пишана за 32 битна архитектура.

Јане и ти си во заблуда, баш читав едно review на toms hardware, имаше споредба на vista и xp, испадна xp-то во графичка работа и до 50% побрзо, кај компресијата и конверзија на фајлови исто бегаше за 20-30%. Интересно беше што кај 3D апликации пишани во OpenGL, XP-то беше подобро и до 100%. Vista-та се покажа подобра само во видео обработка за некојси 5-10%.

Факт е дека е премногу баговита, треба да помине еден период да ги прележе сите "бебешки болести"

Да де, на тоа мислев, секако дека моќта на процесирање не се менува, освен со overclocking. :)

Факт е дека е премногу баговита, треба да помине еден период да ги прележе сите "бебешки болести"

Сервис пак еден е закажан да излезе во деќември.
Но интересна работа е што мајкрософт веќе почна да работи на својот нов оперативен систем Microsoft seven (7)

Како пресмета жити се.:vozbud:

Еве кај мене Вистата работи побрзо од ХР-то. Пробував со најчесто користени програми, нормална работа, шетање низ фолдери... неколку програми истовремено укучени и некои дуги работи (игри сеуште немам играно на Виста) ама Вистата побрза е. Значи не иста, него се забележува разликата доста јасно. Дали дека процесорот ми е 64битен или па нешто друго е причината стварно незнам.:toe:
Ама сепак верен останувам на ХР-то иако буквално се што ми треба можам и на Виста да правам сепак навикнат сум си на ХР и ќе терам уште на него.

Многу лесно...мораш да го преоптеретиш процесорот до крај за да видиш кај е побрзо.

Јас пуштив една захтевна 3д игра шо се вика Test Drive Unlimited.
Мерев fps и искочи 15 % поспоро на Vista пред се поради тоа што Аеро ми јадеше графичка и вистата сама процесорот.

Виста е побрза од XP само во Dx10 работи бидејќи за тоа е оптимизирана а тоа е докажано со Flight Simulator X пуштен на XP и Vista

Абе успорува :) ама се што е поново бара и повеке. Нели XP-то успоруваше на почетокот. XP претставуваше револуција во изгледот. На пример во 95, 98, 2000 стартното мени беше исто и за xp беа потребни многу појаки компјутери бидејки имаше револуција во изгледот. Иста е ситуацијата со Вистата и нетреба веднаш да се критикува дека нема врска ова она ми го кочи ПЦ ми намалува 15%. На двојадрен процесор не се забележува никакво успорување на компјутерот.

П.С. ова го сваќам како она со лисицата и грозјето. Неможе да го дофати па си вика "Ма сигурно е кисело".

Сте пробале на некој Аthlon 3000+ па забележале спор ПЦ

Еден двојадрен процесор и 512 рам(ако знеш да го исчистиш таскбарот од ѓубре) се доволни за Vista

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom