RAP i Hip Hop - pomos na studentka

• Креатор на темата Креатор на темата kakapopo
  • Време на започнување Време на започнување

Pomos na studentka koja saka da pise diplomska za makedonski hip hop

• Вкупно гласачи
    6
Znaes li dali moze da se kupi ebook od knigite ili dali moze nekako na drug nacin da se nabavi? mnooooogu bi mi cinelo da citam barem malku nesto za makedonska hip hop kultura ama tuka nema sansa da najdam nesto.[DOUBLEPOST=1534877708][/DOUBLEPOST]I dali zna nekoj kade moze da se gleda filmot Сложувалка od Aleksandar Koviloski?

Книгата;
https://kupikniga.mk/product/hip-hop-kniga/

Документарецот го има на јутјуб.

Бабаџан Бабаџан бре баба јашасан бабаџан ашколсун бре суратот бабаџан турците велеја рисјани велеја ценеја никој да пцуе алал да му е на тој бабаџан кога гледаш оџата се симнал од џамијата запустил аман дури и молитва што пејал а бре Оџа Бен Јусуф Биргинди но што да прави кога пту море пту машала види ги Арбуле си татко со мајка трудна соз Бабаџанот не е рано за шо поганиот стариот чауш Мизо Мират опули се сурат бре што сурат ќе беше вера ќе беше невестата арбулева ја тера решен да се качи мачи трудна на дрво леле срање на брање зелени сливи и тоа на врвот сус бре пезевенк Арбуле да не мислиш дека јаска кускуле аа каур бати газо смрден бесен разврза кесе на зборој лесен веднаш проколна Мурат суратот а бе немој грев Алахов в куранот да бе но видел џабе и кренат од сурат чауш Мурат шубе абер нема и се скубе сам тој зема да спасува се качи и тој тува небаре кучка глува но е душа курназ и кум и си вели ба му мајката му но си стој на принципот свој и гледаш го оџата се пентари тој аман бре оџо заман не аман ама оџа Бен Јусув решен е од дрво ја симна трудната арбулева а таја тука веднашки дете роди одма џева дигнаа само унери пак и пак оти на мадињата беше со сливи знак оу што ќе беше ова слово чедо Рисјаново и Алахово писна оџа ту да е скраја и викна тогај на собраната раја и џган шо беше збран славете го Царот ваш македонски сос име Бабаџан

Leleee ne znam zosto ama ne mi tekna deka filmovi vo mk cesto mozat na Youtube da se gledat. Na google ne mi dojde predlog za YouTube. Fala vi :)

Zdravo pak jas, vasite predlozi mnogu mi pomagaa fala vi!

Vo momentov ja analiziram pesnata "safra" od SAF na sociokulturni faktori (politika, istorija, noviot nacionalizam vo mk, itd) ama oti ne zboram dobro makedonski i ne razbiram se na sto referirat mislev deka mozebi tuka moze nekoj da mi pomogni.. citatot e:

„Варварски принцови порано освојувачи изгубени во времето како во магла гуски. но крушите паѓаат под круши велиш не се лути но соколите се претворија во утки“

Znaci so varvaskite princovi referirat na politicari od drugite zemji (grcija, bugarija, srbija )neli? I tie sega poveke ne se aktualni i se zaboravija. Kruskite koji pagaat pod krusi znaci deka porano bese taka i deka sega istoto go pravat politicari? A sto znaci toa so sokolite koji se pretvorija vo utki?

Ako ima nekoj idea sto znaci, bi bilo super :)[DOUBLEPOST=1537193751][/DOUBLEPOST]Zaboraviv nesto: barav na internet simbolika od sokolot i utkata vo literatura ama mislam deka od oblast do oblast se razlikuvaat znacenija, tako da ne sum sigurna koja simbolika tie dve ptici imat vo makedonskata oblast..mnogu znacenija najdov na internet i sega ne znam na koja referirat vo pesnata..

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom