Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
Za site so elektro fakuletet i drugi barani struki fatete da si aplicirate za resident viza za Nov Zeland.
Web sajtot ti e
http://www.immigration.govt.nz/
Sve sto ti treba e barana struka, polaganje angliski so minimm 6.5 IELTS I barem dve godini staz vo taa struka I sekako barem 3000 evra za aplikacija.

Strukite treba da si gi proverite tuka
http://skillshortages.immigration.govt.nz/

So sreka

Може ли само линк за assessment на работниот стаж да направиме. Не можам да најдам, за електро инжењер се работи, со искуство од 10 години.

Може ли само линк за assessment на работниот стаж да направиме. Не можам да најдам, за електро инжењер се работи, со искуство од 10 години.

Pred da pocnes ozbilno da razmisluvas treba da ja proveris tvojata struka dali se naoga na listata na potrebni struki. Ako ja ima odi na kalkulatorot
https://www.immigration.govt.nz/pointsindicator/

I proveri kolku poeni imas vo zavisnost od stazot. Minimum za uspeshna aplikacija e 135 poeni.

Колку што видов пишува дека минимум е 100 поени а ние имаме 135, и а професијата ел. инженер.

Ми треба за assessment на работно искуство, како што има за австралија посебно биро- нешто како e http://www.engineersaustralia.org.au/
кое врши евалуација на skills.

зошто не аплицирате за сина карта - таа е работна виза што ја добиваат граѓаните на држави кои не се во ЕУ?
Се издава за период од 1-3 години и на пример за Франција ти дава право за работа кај определен работодавец и истата може да се обновува. не ви треба ни бугарски пасош , ни посредник - едноставно си договараш со одреден работодавач и доколку ги исполнуваш условите - ќе си средиш сам. Таа чини 241€ , а продолжување на плус една година е 87€

Колку што видов пишува дека минимум е 100 поени а ние имаме 135, и а професијата ел. инженер.

Ми треба за assessment на работно искуство, како што има за австралија посебно биро- нешто како e http://www.engineersaustralia.org.au/
кое врши евалуација на skills.

Sporeduvash dve razlicni drzavi. Megu AU I NZ procedurata ima slicnosti no ima I razliki. Sertifikacija za diplomite vo NZ se pravi vo NZQA.govt.nz a stazot go dokazuvas na tvojot case officer od emigracija.

Minimum ti treba 135 poeni, ako imas ispod tie poeni nikogas nema da te izvlecat na EOI expression of interest, taka da realno 135 poeni e granicata za uspeh.

lion888 како што сфатив на страната за евалуација треба и документи за равота да пратиш.
http://www.nzqa.govt.nz/qualificati...or-an-international-qualification-assessment/

Ама сега друго ме буни. Погледни во делот за дипломи пишува да се пратат оригинали??? Не ми е јасно зошто да пратам оригинали кога секаде бараат копии заверени на нотар и преведени од судски преведувач.
Дали доколку пратам преведени заверки ке ја спроведат евалуацијата.

Ако пратам оригинал диплома и се изгуби од нашиов универзитет на свети никогаш ќе земам нова.

Sent from my Z205 using Tapatalk

зошто не аплицирате за сина карта - таа е работна виза што ја добиваат граѓаните на држави кои не се во ЕУ?
Се издава за период од 1-3 години и на пример за Франција ти дава право за работа кај определен работодавец и истата може да се обновува. не ви треба ни бугарски пасош , ни посредник - едноставно си договараш со одреден работодавач и доколку ги исполнуваш условите - ќе си средиш сам. Таа чини 241€ , а продолжување на плус една година е 87€
каде се аплицира за оваа сина карта?
дали треба да имам работодавач најдено или прво аплицирам па одам на пр. германија и си барам работа?
Благодарам

дали треба да имам работодавач најдено или прво аплицирам па одам на пр. германија и си барам работа?
Благодарам

Сината карта е невозможна опција за најмалку 90% од оние што сакаат да живеат и работат во Германија. Истата се базира на веќе спремен и склучен работен договор со германска фирма на позиција со плата од најмалку едно 4000 евра месечно. Треба да имаш признаено високо образование, веројатно стаж, работен договор како што реков којшто ги исполнува условите и одиш во амбасада и аплицираш. Минорен е бројот на луѓе што доаѓат во Германија на таа основа. Лично познавам еден тип Србин со 20 години искуство во ИТ вклучувајќи го и Мајкрософт што неможе да најде таква работа па ќе го депортираат за 20ина денови.

Мене лично ми се појаснија многу работи околу Германија и Германците со последнава бегалска криза. Попрво би прифатиле неписмени муџахедини со фалсификат пасоши отколку да ни дозволат нам Балканците и сите од Источна Европа (надвор од ЕУ) да живееме и работиме таму. Има некоја најава за олеснување на процедурите за нас од Балканот (Македонија, Србија, Албанија, Косово, БиХ) некаде после 2017, но чисто се сомневам. Германија, верувал или не, има строги закони и процедури за мигранти, но само за легалните, будалите што аплицираат по амбасади за визи, одат по курсеви Германски и полагаат испити за тие визи, одат по курсеви во Германија наместо да работат на црно и потоа плаќаат даноци за сето ѓубре што влегува како му се посака да живее на социјала.

Благодарам
за Франција за да добиеш сина карта потребен ти е договор за работа со француски работодавач и тоа на не помалку од една година со договорена во него плата ,како минимум да е за 1,5 повисока од средната плата во Франција http://www.immigration-professionne...ault/files/fckupload/Arrete_du_29-05-2015.pdf
Висината на платата се пресметува секоја година и за 2015 претендентите за сина карта во Франција се должни во договорот за работа да покажат и договорена сума не помала од 53 331 евра за година (бруто).

Се решив да ја отворам оваа тема како надополнување на темата за Бугарско државјанство. Се е со причина поттикната од неколку членови на напоменатиот форум, кои сакаат да започнат живот надвор од Македонија. Со темата сакам да опфатам неколку прашања
-Каде е најдобро да се замине
-Трошоци на живот во споредба на примањата
-Каде и како да се најде работа
-Каде и како да се пријават за престој
-Кои дипломи, уверенија и документи стекнати во Р. Македонија важат и во Европската унија
-Нострификација на документи
-Отворање на фирми во ЕУ
-Дефицитарни кадри
И се општо што ве интересира, па повелете

Кадe и како да сe најдe работа ?

Кадe и како да сe најдe работа ?

Има повеќе начини, првиот пат кога бев во Минхен, бев нешто над два месеци, не најдов работа, преживував преку рециклирање, немав пасош, а без тоа не можев да најдам работа.
Следниот пат, пред да почнам да возам ја проверував листата на дефицитарните кадри, пак ништо.
Со пасошот може да се бара лесно,но не ја знам процедурата

Се решив да ја отворам оваа тема како надополнување на темата за Бугарско државјанство. Се е со причина поттикната од неколку членови на напоменатиот форум, кои сакаат да започнат живот надвор од Македонија. Со темата сакам да опфатам неколку прашања
-Каде е најдобро да се замине
-Трошоци на живот во споредба на примањата
-Каде и како да се најде работа
-Каде и како да се пријават за престој
-Кои дипломи, уверенија и документи стекнати во Р. Македонија важат и во Европската унија
-Нострификација на документи
-Отворање на фирми во ЕУ
-Дефицитарни кадри
И се општо што ве интересира, па повелете
швицарскаа ти га немииттт аллоооо :place::place::place::tapp::tapp::tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom