Родителите не треба многу да ги фалат своите деца

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Зборувајте им дека се прекрасни, надарени и посебни и тие навистина ќе веруваат во тоа, но сепак за подолг временски период комплиментите и поттикнувањето може да им штета на вашите деца, велат стручњаците.

Американските стручњаци тврдат дека премногу честите пофалби ги прават деца себични и да патат поради неуспешни врски, недостаток на емотивна топлина, насилно реагираат на критики, често стануваат неверни и неспособни да сочувствуваат со другите.

Тоа го покажало едно истражување на американските психолози од Универзитетот во Сан Диего, кои со помош на испитаниците ја процениле нарцисоидноста во 24 години.
Тие со помош на прашалници успеале да испитаат 16.000 деца на школска возраст.

Прашалникот имал повеќе тврдења како „мислам дека сум посебен“ и „во светот би било подобро кога јас би владеел“.
Со помош на овој прашалник научниците потврдиле дека денешните деца се за 30% повеќе нарцисоидни од децата во 1982 година.
Децата денес се повеќе насочени кон себе отколку претходните генерации, за што најмногу се криви родителите и учителите кои им даваат и премногу поддршка и им ја зајакнуваат самодовербата.

Извор:А1

Не треба да ги фалат. Децата сами треба да се докажат и да покажат што знаат и умеат!

инаку што е целта на темава?
што е финтата

Vlatko_Rusin напиша:
инаку што е целта на темава?
што е финтата
Борба против сидата, ебате.
Да ја прочиташ и да реплицираш ако имаш нешто да кажеш, што би била инаку финтата. :pos:

На темава... Голема доза на фалење и комплименти кај децата доведуваат до превисоко ниво на самодоверба и преценување на сопствената личност, а се што е премногу- не е на арно.:)

И после нормално, ќе станат себични, егоистични, нарцисоидни, снобови...

Шознам, не сум имал деца до сега пошо и јас сум дете. Значи не чини од дома да ме фалат по луѓето а? Да знам да им кажам:) Лоша работа е тоа нарцсоидноста... А ич не сум нарцисоиден, познавам многу луѓе што мислат дека се центар на светот (со коментари од типот абе ај тој е селанец ела ваму со нас...), ама неможам да ги сватам никако. Што ако некој е селанец или незнам што. Највероватно тоа е последица на домашното воспитување и влијанието на другарите и улицата. Впрочем со кој ке се дружиш таков си нели?

Да, дефинитивно се согласувам дека претерано фалење не чини. Ќе станат арогантни, самобендисани... Но, не треба ниту да се потценуваат и да им се вика ти појма немаш, не те бива и слично (има и такви родители). Треба реално да им се збори...

Фалењето не само на децата, туку и на сите други, се разбира повеќе од нормала кај секого преминува во нарцисоидност, возвишување...
Но, кој високо лето, ептен ниско пага, така да родители, полека со комплиментите! Бидејки од една страна шетет, а од друга важите деца се презадоволни-но за кратко време!

Глупо е кога родителите го фалат своето дете пред други деца.
Имав таква другарка од 1-4 одд, која ,,за се ја биваше,, и нејзините постојано ја пријавуваа на секакви натпревари и ја буткаа секаде, а тоа резултираше со омраза кон неа од другите деца. Мене не ми којзнае пречеше оти не се замарам, ама ги слушав коментарите од другите. Еве јас во прво одд ја глумев Снежана, и мајка и толку ме....шознам шо што наредната година ќерка и МОРАШЕ да ја глуми Снежана аген.
И то. Премногу фалење не е на арно =)

Една народна поговорка вели вака:
„Никогаш не се фали со здравје и со деца-не знаеш кога ке те изневерат“.Ова мислам дека се кажува.:jaj:

potpolno si vo pravo dafi nikoj nemoze da garantira za sebe a ne pa za nekoj drug,pa makar da stanuva zbor i za sopstvenoto dete...neznaesh kako i shto vo momentot ke napravish ti samiot a ne deteto:pipi:

Ако те бидвит те бивит,ако не џабе зборој.:vozbud:

А што е лошо ако си го пофалиш детето? Па сите знаеме дека децата се слика и прилика на своите родители...така да ако родителите ги караат своите деца или преќутат некое нивно добро дело то би значело дека себе не се ценат доволно, дека не се добри родители и генерално се неуспех како луѓе...

стварно не треба да се претерува со фалење на детето, затоа што детето така добива голема самодоверба и ги гази сите други под нозе,а таквите баш и не се омилени во друштво :toe: не викам дека не е добро по некој добар збор да слушне детето од родителот, ама се си има граници

А кој би дефинирал што е претерано фалење? Границата дали може некако да се измери.
Потрена е и стимулација, како на дете, така и на возрасен, како на ученик, така и на вработен...без тоа фалење напротив се дестимулира личноста. Ако детето наравило нешто добро-коректно, како би реагирало ако никој не му каже добро е, браво...? Тоа го тера да го направи следниот чекор во најмала рака ист, а и подобар.
Имав таква другарка од 1-4 одд, која ,,за се ја биваше,, и нејзините постојано ја пријавуваа на секакви натпревари и ја буткаа секаде
Тоа е друго, болни амбиции на родителите, самите да се испрчат пред друштвото или они што не постигнале детето да им постигне.

Пак некој ако знае, која е границата за претерана пофалба и пофалба?

Да,ем ги ќе силат многу,ем ќе му досадват на другите,јас лично МРАЗАМ ко ќе ме фали мајка ми.

Лесно е да се каже, ама оди направи го и измери го.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom