Писмо од братот на Мара Бунева, Борис Бунев, од 1945 г

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Da,da i ja go citav toa!
Aj koga ke imam vreme ke pravam sken na pismoto od vesnikot,pozdrav

Братот, те молам ти или некој друг дали може да ми каже каде можам да го најдам писмото на Борис Бунев скенирано, навистина би би благодарен доколку некој може да ми помогне околу тоа.

Благодарам однапред.

Некој да ми одговореше на моето прашање...

Ебаго, овде повеќе гледам за Шишман отколку за Борис Бунев и фамилијата,дај вратете се на темата. :eek: Oftopic

Cekaj malku, stop!

Nekoj celo vreme probuva u slucajot na Mara Buneva tetovkata da i turi tugja kapa i toa sto go napravila da go prepise na drugi celi i organizacija.

Ima dvajca brakja oficeri od koj sto edniot e ovoj Boris u bugarskata vojska.
Drugiot brat i ima zavrseno srpska oficirska skola i ima sluzeno za Kralj Aleksandar.
Dvajcata oci nejkele da si vidat.

Nejzinite motivi da go ubie Velja Prelic...hm....podobro da ne navleguvam u ova...seriozna kavga ke stane. Ama tesko deka bile najmnogu patriotski.
Uste potesko deka stanuva zbor za bugarski patriotizam.

Nekoj namerno i preku nea probuva da go podriva makedonskiot nacionalen identitet! (videna i procitana kniga).

A shugite od vmro-bnd, oni i najmala niska i nedorecenost i nedonapisanost vo istorijata sakaat da najdat pa da ja moderiraat i prepisat kako bugarska, kako mnogupati dosega.

P.S.
Na niv (bnd) na na drugite tnr. bugari: koga gi spomnavte crkvite vekje. Kako vistinski pravdoljupci i predadeni na vistinata i Boga lugje, da ve zamolam da postirate tema so mapi i tekst na koj sto ke gi napishete `bugarskite` svetci i hramovi na teritorijata na denesna Makedonija? Za da se znae `vistinata i pravdata`.

Kaj e onoj shugaviot ostap bnd i slicnite od taa organizacija da pishat nesto sem evtino da provociraat so postavuvanje nekakvi ploci i cvekinja? Posto oni racunaat deka nie nafta pieme.:pos:

Бизнисот на тие шуги е распространување на омраза спрема Македонците, сеење магла за македонската и бугарската историја, и правење инциденти. Каракачанов никогаш нема да го коментира писмото на Борис Бунев и слични на него.

Спомен плочата која денеска беше поставена во чест на Мара Бунева, на кејот во Скопје, од страна на бугарските здруженија во земјава, е целосно искршена од непознати сторители. ...

Плочата беше поставена денеска во присуство на Красимир Каракачанов, претседател на бугарската ВМРО-БНД откако претходно беше организирана и панихида за Mара Бунева во црквата Свети Димитрија. Бугарските здруженија во земјава и годинава, како и претходните години, се пожалија дека македонската држава не им дозволувала тие да се изразуваат како Бугари. Тие истакнаа дека Македонците кои живеат во Бугарија не биле Mакедонци туку Власи.:pos:

Во македонската историја Мара Бунева е контраверзна личност која им служела на бугарските интереси и делувала под директива на Ванчо Михајлов. Бунева се посочува дека учествувала и во убиството на македонскиот револуционер Димо Хаџи – Димов.

Инаку, на денешен ден пред 85 години Бунева на кејот на Вардар извршила атентат врз началникот на српската џандармерија во Скопје, Велимир Прелиќ, по што се самоубила.

За да се постави спомен обележје потребна е дозвола од општинските власти, во случајов за тоа е надлежен Град Скопје. Останува да видиме дали општината дала дозвола или организаторите самоиницијативно ја поставиле спомен плочата на Мара Бунева.
E.З.
http://www.mkd.mk/89979/crna-hronika/oskvеrnavena-spomen-plochata-na-mara-buneva/
.

Interesno, 99% od tie shto se narekuvaat Bugari, znaat za grobot na Mara Buneva, no ne znaat deka grobot na bugarskiot car Shishman e na teritorijata na Republika Makedonija. :)

Da se chudi chovek zoshto gi nema plocha da postavat, nema panihidi, nema organizirani poseti, nema lazhen bugarski patriotizam od lazhnoto "vmro"...?

VMRO se borelo za obedineta Makedonija, duri ni za vremeto na bugarskata instalacija na Vancho Mihajlov ne mozhele da go smenat toa narodno moto, a ovie pishuvaat deka se borel za obedinuvanje na Bugarija.

A koga kje razmislam, nema ni pametna plocha ni za "skopsko-bugarskiot" car Konstantin Tihi... :)))
Подобро напиши му дека ВМРО се борело за една цел Независна Македонија и независен Македонски народ но во етно-географските граници пред 1913 :) Е тоа што од нашето ВМРО произлегле некој непотребни фракции кои потпаднале под влијание на силната бугарска пропаганда тоа е јасно како ден епа нивните внуци на изродиве деновиве дошле и во Скопје , а само да знаат дека таа Мара Бунева немала ништо поврзано со бугарија бидејќи таа е терорист од Тетово (Вардарска Македонија) и самата фраза што ја изговорила пред нејзината смрт во болница "Ја сакам мојата татковина Македонија" ни покажува за нејзината наклоност и национална припадност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom