Криза во врската

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Повелеле една пообемна тема ... прашања на кило ... :pusi: :smir:

Што за вас значи криза во една врска?
Што најчесто може да донесе една врската во криза?
Како всушност препознавате што е моментална криза, а што крај на една врска ... дали ја има, колкава и која е границата помеѓу овие два поими?
Дали кризата може да премине во крај и дали тоа зависи само со несоодветни постапки во дадениот момент?
Дали треба некако да се реагира во таква ситуација или треба да се остави време да оладат двете страни ... која би била или е поуспешната варијанта за да се поврати и продолжи врската?
Што би направиле ако сте вие тие кои ги фатила кризата, а што ако е тоа вашиот партнер ... што би барале од него ако сте тоа вие и дали би чекале да му помине и би направиле се` што ќе ви побара ако е тој?
Дали после неа, врската ако се продолжи, секогаш е подобра од претходно?
А како да се излезе од една криза во врската која не сакате да заврши?

И за крај, дали кризата во врската има врска со љубовта кон партнерот или едноставно секому може да му се случи, иако љубовта е сеуште тука? Победува ли љубовта се` или не?

:umorno:

Дивајн напиша:

Како всушност препознавате што е моментална криза, а што крај на една врска ... дали ја има, колкава и која е границата помеѓу овие два поими?
Дали кризата може да премине во крај и дали тоа зависи само со несоодветни постапки во дадениот момент?
Дали треба некако да се реагира во таква ситуација или треба да се остави време да оладат двете страни ... која би била или е поуспешната варијанта за да се поврати и продолжи врската?
Што би направиле ако сте вие тие кои ги фатила кризата, а што ако е тоа вашиот партнер ... што би барале од него ако сте тоа вие и дали би чекале да му помине и би направиле се` што ќе ви побара ако е тој?

И за крај, дали кризата во врската има врска со љубовта кон партнерот или едноставно секому може да му се случи, иако љубовта е сеуште тука? Победува ли љубовта се` или не?

Што значи криза, кога времето што го поминувате заедно не е како порано и се сведува врз караници за ситници.
Во врската до криза најчесто доаѓа кога не може да се изнајде повеќе компромис.Кога дури и маните кои биле слатки сега вознемируваат и нервираат.
Исто така може да дојде и до некои надворешни проблеми како на пример изневерување, некоја тајна и итн. кои можат да доведат до криза.
Крајот на една врска се гледа кога веќе не можете да поднесете една личност или уште подобро тоа да се предвиди пред да дојде до таа крајна фаза.
Зависи од тоа што довело до кризата до тоа дали може да се земе одмор од се и да дојде до продолжување на врската и најдобрата варијанта ако е љубовта силна а доверба сеуште има, кризата да биде совладана.
Сепак, зависи само од личностите кои се во врска дали ќе биде подобро или не, дали ќе победи љубовта или не...

E па вака,незнам искрено колку можам да дадам комплетен одговор,ама ќе пробам.

Според мене,многу е нормално да се доживее или да се има криза во врската или бракот.Тоа е нормална ситуација, која што не верувам дека ниеден пар ја прескокнал.Мислам дека криза во врска може да настане од презаситеност, монотоност во врската или пак кога врската ќе премине во навика.
Мислам дека таа пречка т.е криза може да се надвладее, меѓутоа за тоа треба многу добра комуникација помеѓу партнерите - да разговараат за се што им лежи на душа, а не да таложат се во себе и одеднаш и за најмала ситница да пукне тиквата и да дојде до раскинување.Значи ако се појави некој проблем одма да разговараат за тоа, а не да го избегнуваат и така за секој нареден проблем.
Мислам дека на секој пар може да им се случи да имаат криза во врската без разлика на тоа дали премногу се сакаат или не.
И да.Мислам дека љубовта може да победи,но сепак,пак ќе речам за тоа е потребна комуникација.

Дивајн напиша:
Состојба во која врската почнува да стои на стаклени ноџиња, кога е разнишана нејзината стабилност и стои само прашање како ќе заврши сето тоа (крај или подобрување на состојбата). Можеби и кога размислуваш дали е подобро да останеш со партнерот или да прекинете.
Дивајн напиша:
Една врска која е на почеток не познава кризи, тие најчесто доаѓаат кога се работи за подолга врска. Многу фактори можат да доведат една врска во криза, ајде ќе се обидам да наведам некој пример според мене што би можело да биде тоа.
Намалена доверба (пр. некои сомнежи, поради неверство, недоволна отвореност меѓу партнерите итн.), која се` почесто предизвикува расправии.
Кога едниот форсира нешто, а другиот не е подготвен да се одвиваат пребрзо некои работи. Притисокот создава незадоволство, не знаеш на кој начин веќе да објасниш дека сакаш полека да се движите и тоа си носи нови расправии и бескрајни дијалози.
Кога во врската едниот е пасивен „учесник”, па другиот е незадоволен затоа што чувствува дека само тој се труди. И повторно се појавуваат караници.
Сепак, без разлика што и да напишам друго, се` ми се сведува на расправии. А самите тие не се појавуваат од нигде-никаде, мора нешто да ги поттикне.
Дивајн напиша:
Ако постои и кај двајцата заинтересираност да се надмине таа криза, таа може да се надмине и врската да стане уште поцврста од тоа што била. Никој не може да гарантира дека се работи за моментална, но може да биде таква ако се трудат и двајцата да биде надмината. Крај на врска за време на криза би бил ако едниот не покажува знаци дека сака да се средат односите, ако одбегнува разговори и не прифаќа компромис.
Една криза не мора да значи дека неминовно ќе е „почеток на крајот”. Се` зависи од тоа што сакаат двајцата. А за да знаат што сакаат, мора да се направи отворен муабет, па дури и ако немале некоја асална комуникација време би било да ја создадат.
Дивајн напиша:
Можеби е најпаметно двајцата да се искажат што би било подобро да се направи, за на крај да излезе како поуспешна варијанта.
Според мене не е баш најпаметно да се остави и батали целата ситуација, со време треба да се направи обид.
Дивајн напиша:
Ако ми значи човекот и врската, ќе седнам и ќе разговарам. Само, лошо е (а се случува) ако при разговорите забегате со муабетите, не се концентрирате на конкретниот проблем, разврзувате цели драми за нешто од порано и така проблемот си останува на истото место. За да не дојде до вакво нешто, затоа цело време тупам дека треба отворено да се зборува, секој проблем да се решава пред да се натрупаат повеќе. Затоа што, кога ќе дојде една ваква криза, не е возможно да не се спомнат и некои глупости кои останале како тежина од порано. И наместо да се сконцентрираш на вистинскиот проблем, да се најде коренот и да се отстрани, двајцата се замараат со тоа што поминало.
Дивајн напиша:
Ако се продолжи со врската, но ако се расчистат сите пречки, тогаш може да биде подобра од претходно. Може добри заклучоци да се донесат, да се научи нешто ново и да го запознаеш уште подобро партнерот.
Дивајн напиша:
Како што кажав и погоре, само со искрен и отворен разговор.

Дивајн напиша:
Ова прашање ќе го оставам за подоцна.

:hot:

Им благодарам на тие кои со читање стигнаа до крајот на постов:thx::pos:

Цитат од Дивајн - „И за крај, дали кризата во врската има врска со љубовта кон партнерот или едноставно секому може да му се случи, иако љубовта е сеуште тука? Победува ли љубовта се` или не?”

ке се обидам јас ова да го одговорам..
Љубовта е тука и секогаш ке биде тука, иако понекогаш намалено но сепак никогаш нема да можете да ги заборавите оние слатки мали магични моменти исполнети со бакнежи воздички прегратки и што уште не! - НИКОГАШ!
Тоа се случува секому како што кажа Форчн при намалена доверба најчесто заради внесување некој нов бран емоции во врската.. Намалени заради чудно однесување на партнерот/ката или слично „неконвенционално” однесување..
Се решава, пак ке се согалсам со Форчн, само со отворен муабет и СКОНЦЕНТРИРАНОСТ НА ТЕМАТА!
Патем за она дали победува љубовта се?
Во никој случај ова неможе да е вистина..Иако во оние случаеви кога заради тоа што некоја личност ја сакаме после некој лош и бурен период остануваме со таа личност и понатаму - тоа само можам да го препишам на лудост,несигурност во своите одлуки или милион други фактори!
На пример колку и да сакам некоја личност евентуален пример ми е девојката- Нема да бидам себичен да ја држам во врска со мене само заради тоа што ја сакам - во случај кога таа ке сака да прекинеме или ке посака друг. Иако ке ме боли и тоа многу сепак ке знам дека било добро дело. (бар по мое) Ке мислам дека ете е срекна со некој .. а ке се јадам однатре жив зошто не сум можел да бидам тој.. тоа некоја личност може да ја фрли во депресија(што може да биде погубно) или некој со поинакви сфакања тоа што му било недостаток да се труди да го искорени и да го претвори во своја врлина/доблест!

епа толку од мене..се надевам не пишував збунувачки..

Криза во врската може а и не мора секој да препознае. Еден од партнерите ќе ја нарече криза, друг пауза или просто "крај, завршив со типов/типкава" , како и да ја оквалификува некој од партнерите (ако не размислуваат на прв поглед исто) ќе значи натпревар, себедокажување или полнење на сопственото его.
Кога зборуваме за двајца кои поминале некој животен пат, имаат визија за тоа како се гледаат утре како индивидуи и каков човек бараат до нив, тогаш несомнено може да стане збор за криза.
Зборот криза во една врска јас би го дефинирал малку посложено отколку самиот збор "криза". За една врска да кризира, треба да има минато, но да има и иднина. Ако еден од партнерите размислува поинаку во тие моменти, тогаш не се е загубено, само тој/таа си ги наметнува своите ставови толку себично да може дури да дозволи егото или сопственот интерес да го стави пред самата врска. Ако има таков/таква и се препознава во мојот пост и му/и дава повод за размисол за тоа дали се работи за криза или само се обидува така да ја оквалификува тогаш со сигурност ќе знае каков потег понатака да повлече. Погледнато отстрана мојот пост не би требало да има никаков удел во ничија врска, напротив, не тоа ми е целта; целта ми е да најдам соодветна дефиниција на реченицата "криза во една врска".
Зошто споменав пауза? Имаше една тема со тој наслов на која што не најубаво се сеќавам како одговорив, но паузата не мора да ја има и ако ја има не секогаш има скриено значење. Може да има и најискрени намери партнерот/партнерката кога ќе го побара тоа од вас, се со цел другата половина да се пронајде самиот/самата себе т.е. како што другиот го запознал. Да не излезе после како во песната на Елена "не знам што ти стана, но главен турбофолкер стана".
Што сака да каже авторот т.е. Јас!?
Луѓе, во светот има многу бои, се е шарено...Сакајте се искрено, со срце и секогаш ќе имате бел образ пред самите себеси, за другите нема да коментирам.
Моето присуство на форумов го гледам како место на кое можам демократски да се искажам по дадена тема, не со цел да се допаднам некому туку напротив, да споделам искуство и да бидам правилно разбран.
Резиме: како сакате наречете ги моментите на зреење на вашата врска, криза, пауза, или без тоа, на крај вие сте тие кои треба свесно и со срце да одлучат дали да упаднат во врска или да задржат некој со сите расположливи средства.

Almighty Nane напиша:
ako se ima razbiranje i doverba sto i da e ka pomine

многу голем Лаф кажа..патем нели не би дошло до некоја поголема криза околку сево ова е присутно?

За мене криза во една врска значи моментот кога почнува да владее некаква монотонија, кога никому ништо не му се зборува, кога од се` им дошло преку глава на партнерите, па веќе почнуваат да избледуваат и да се губат чувствата кои ги држеле заедно.

Најмногу, нешто што дискутиравме во една друга тема ... оставање од партнерите врската да се одвива сама по себе, значи незаинтересираност да се одржува, сеедно дали од двете или само од едната страна.

Мене ми е ептен мала границата меѓу кризата и крајот ... бидејќи мислам како што напишав, ако се работи за двајца рамноправни партнери, после една таква криза, врската би требало да заврши. Е сега, доколку некој од партнерите нејќе да прифати крај и се труди на било каков начин таа врска да продолжи, ќе продолжи ваљда, ама не би било тоа тоа. Ама добро, не сите можат реално да проценат што им треба, а што не ... има и такви кои би останале во една таква крпена врска, од незнаење ...

Нормално е да премине во крај една врска во криза, а може да продолжи само доколку несоодветно се размисли и остане во неа.

Треба да се реагира со факти на маса што се случува и пријателско разидување на двете страни ... повраќање на таквата врска би било само уште едно поминување низ истите работи.

Ако не е заедничка кризата, ако е само кај мене, би побарала да ме сфати дека неможам понатаму со него и мирно да прекинеме. Ако е до него, а ми го каже истото, ќе прифатам без оглед што чувствувам. Подобро ќе патам некое време, отколку да го гушам до моментот кога ќе почнам и јас сама да се гушам во врската.
Пауза не би побарала и не би прифатила ... не верувам во неа и мислам дека најмалку од се` една пауза може да ми ги разјасни чувствата.

Да не генерализирам (секогаш верувам во исклучоци), ќе кажам дека мислам дека повеќе има шанси да е полоша отколку подобра врската после кризата. Може да биде лажно подобра првите неколку денови, но ќе се врати на старата песна кад-тад.

Достоинствено. Луѓе сме и нормално е да ни се случуваат и работи кои не ги сакаме, па можеме само да ги прифатиме, да се обидеме да ги преболиме некое време и да продолжиме понатаму.

И за крај, дали кризата во врската има врска со љубовта кон партнерот или едноставно секому може да му се случи, иако љубовта е сеуште тука?
Кризата, мора да има врска со љубовта. Можам да се искарам со партнерот кој го сакам, може два дена да не пијам кафе со него, може милион такви нормални работи да направам, но неможам да почувствувам монотонија или неподносливост со или кон некого што го сакам.

Победува ли љубовта се` или не?
Да, љубовта победува се`, но кога има љубов, неможе да дојде до една криза каква што ја замислувам јас, така да ...:umorno:

...kakva lisica...ahahaha...prvo prashanja pa "cheka u senka" i posle rastur od obraslozenija...hahahaaa...se zezam malce...

...do kriza moze da dojde radi monotonija vo vrskata ili poradi toa sto edniot od partnerite moze da se zaljubi vo nekoj drug...ete toa moze da donese kriza vo vrskata mnogu e prosto i ednostavno...negleam drugo inache moze i u retki sluchaevi da bide kriza poradi golema nemashtija(bezparica)...toa

Ljupco напиша:
...kakva lisica...ahahaha...prvo prashanja pa "cheka u senka" i posle rastur od obraslozenija...hahahaaa...se zezam malce...

...do kriza moze da dojde radi monotonija vo vrskata ili poradi toa sto edniot od partnerite moze da se zaljubi vo nekoj drug...ete toa moze da donese kriza vo vrskata mnogu e prosto i ednostavno...negleam drugo inache moze i u retki sluchaevi da bide kriza poradi golema nemashtija(bezparica)...toa

Да, да, а сега освен што се растурив од образложувања, ќе се растурам и од препрашувања за тие што сте кратки ...:vozbud:
Значи, што со таа криза и како да се среди тој проблем според тебе ... дообјасни си ...
А и друго ... си имал некогаш некоја таква криза? Како завршила?

Дивајн напиша:
Да, да, а сега освен што се растурив од образложувања, ќе се растурам и од препрашувања за тие што сте кратки ...:vozbud:
Значи, што со таа криза и како да се среди тој проблем според тебе ... дообјасни си ...
А и друго ... си имал некогаш некоја таква криза? Како завршила?

...neznam zasto ama neshto i bash sea nemozam da se setam-majkata...ccc...privremena amnezija -e toa ke e,koa ke mi tekne ke ti shepnam...ok???:back:

Дивајн напиша:

1. Kriza vo edna vrska znaci sostojba vo koja partnerite nemaat veke nacin kako da komuniciraat, sostojba vo koja i dvajcata se naogaat pod eden golem znak prasalnik dali da prodolzat ponatamu zaedno, sostojba na zamatenost i preispituvanje dali vrskata e vo red, dali funkcionira kako i site drugi ljubovi....... Krizata moze da dojde i poradi ona sto site najmalku go sakame a toa e neverstvo, ljubomora i posesivnost.
2. Edna vrska moze da ja donese vo kriza: premnogu pominatoto vreme zaedno(zasitenost eden od drug), vlijanieto na tugi mislenja od sredinatata, flert, razlicni stavovi, ljubomora, posesivnost .......i na kraj ona koe najmalku go ocekuvame a toa e prestanuvanje na ljubovta kaj eden od partnerite.
3. Pa, momentalna kriza e onaa koja pocnala so nekoe nedorazbiranje, raspravija ...No koga krizata e rezultat na prestanuvanje na ljubovta kaj edniot partner ili naklonetosta kon druga licnost togas podobro e za dvajcata da go prekinat zaednickoto ...pa makar da se raboti i za pominati godini zaedno...
4. Vo vakvi krizi podobro za dvajcata partneri e da oladat, da pomine edno izvesno vreme vo koe i dvajcata ke se preispitaat i ke znaat dali ponatamu sakaat da ja prodolzat taa vrska ili ne.
5. Ako licno jas sum "napadnata" od edna takva kriza (nedorazbiranja, razlicni stavovi, ljubomora od negova strana, posesivnost i sl) , iskreno bi mu predlozila na partnerot deka mi treba vreme da se sredam sebesi i moite misli ....Ako smetam deka vo mene nema poveke ljubov ja raskinuvam taa vrska....
Ako se raboti za partnerot, ne bi prebrodila kriza koja se vika neverstvo i ljubomora koja preminuva vo posesivnost. Ako mu treba vreme, vo koe se bara sebesi, bi storila se za da mu olesnam vo toa , no dokolku se raboti za vnatresno sreduvanje, mu go davam baranoto vreme.
6. Ako posle edna kriza se prodolzi vrskata znaci deka ja dokazuvame silinata na taa zaednicka ljubov, nejzinoto znacenje za nas i se razbira deka taa ponatamu ke odi podobro otkolku sto bila.
7. Kriza se slucuva vo sekoja vrska.........Vazno e da se ispitaat pricinite od kade istata doaga, da se ispravat greskite (dokolku e mozno) i da se odi ponatamu bez nivno povtoruvanje......Ljubovta se razbira deka na kraj pobeduva......:back:

Идеална врска, без кризи на долги патеки, нема.Во текот на таа врска се појавуваат проблеми,било да се проблеми на едниот партнер или заеднички кои директно влијаат на врската.Како резултат на тие влијанија(имам проблеми со факултет,со работа,домашни проблеми..)кои ми создаваат притисок,реагирам нервозно,толеранцијата ми е намалена и сл.Секој проблем може да се реши ако се сака,така да овие дразби од надворешноста(кои се јавуваат само кај едниот партнер,без закани за врската) можат да создадат само минимални кризи,кои со голема љубов се решаваат.Но ако се појават прашања од типот дали ми е овој партнер доволен,дали јас навистина го сакам,што би било без него,или во краен случај се појави и трета особа,тогаш е подлабока криза,која има тенка линија со крајот на врската.До овие прашања може да доведе трета особа или долготраен ефект на лични проблеми(намалена љубов).
Кога кавгите ни се почести,нервозата секој ден е се поголема,сексуалниот живот намален,подолго време размислуваме,наместо да зборуваме,тогаш има криза во врската.Во зависност од причината на кризата(кои погоре ги кажав) кризата поминува за некој краток период или стасува до линијата на крај.
Треба да се реагира кога ќе почуствуваш дека не е се како што било,зошто оставањето на простор дека се тоа само од себе ќе помине,не носи ништо добро(ова од искуство).Ако кризата е од моја страна,очекувам да зборува со мене,да ми покаже дека се се решава.Но ако е од негова,тогаш правам се за да ја надмине кризата(ако го сакам)ако му треба простор ќе добие,секогаш разговарам за проблемот,му покажувам дека го сакам премногу,дека не треба ова што го имаме да го уништи.
Во зависност од причината која довела до криза,после неа е подобро,но некогаш и полошо(ако е кај мене кризата полошо е).Ако има љубов,со големо трпение кон партнерот,целосна подршка,давање и паузи ако му се потребни,простување на постапки,може да излезе од кризата и таа врска да успееш да ја задржиш(ако свати што губи,ќе ти биде најубаво на свет,но ако и после ова го маваат кризи,слободно тури пепел,бидејќи нема љубов,крајот е неминовен).
На секого му се случуваат кризи,ако љубовта е обострана ќе ги надмине кризите,но ако не е,ќе помине врската во минато завршено време.

..."shansata e vtor zbor za kriza"...znachi pozadi sekoja kriza se krie nekoja shansa...za neshto novo...znachi vo sekoja smisla na krizata mozno e da se iskoristi i da se dobie mnogu-kako gledano od ekonomski aspekt taka i od ljuboven aspekt...kriza si e kriza...i e shansa golema za neshto novo da se dobie...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom