Според Ивица Антевски кирилицата е грчка азбука?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Мисирине, Благој Конев ли е исторически източник ? Кажи от кои средновековни изворни документи се знајат тија работи, кои ги пишеш.
Аз тв'рдја, че такива нјама.

shovinist напиша:
Мисирине, Благој Конев ли е исторически източник ? Кажи от кои средновековни изворни документи се знајат тија работи, кои ги пишеш.
Аз тв'рдја, че такива нјама.

А тебе само Конески ли ти се гледа во целиот список? :D

Имаш убаво индексирано, па можеш да ги побараш изворите и да ја провериш точноста.

Мистичен напиша:
Читајќи го неговиот блог, наидов на еден текст кој вели така, а текстот можете да го читнете доколку кликнете TУКА.
Коментари? Посебно драги би ми биле стручните коментари на HomerMakedonski.

Zlaten maliot procital nesto ama ne go razbral kako sto treba.

Se izvinuvam vaka, a sto strucnjak e HM? Lingvist, filolog...?

Както и да го сукаме вие македонците и ние бугарите,Климент Охридски е взел повечето букви от г'рците.Това си личи нај-вече в печатните букви - П,Г,Д,Л.За типичните славјански звуци като Б,Ш,Ж и други е преиначил малко с'ответните букви от глаголицата на Светите братја.
Г'рците па нема што да се дујат заштото и тјахната азбука са ја д'нлодвали от некаде - сега точно не мога да се сетја к'де сам го чел.

Misirkov you are dumn fool and fucking liar. The glagolic and cyrilic alphabets are BULGARIAN as well as all "macedonian nation" except the albanians and other gypsies :))) Actually I meant you were bulgarians. Now you are a mere trash with no history and no future!

hi Samuel...

боли вистината?

bye Samuel. (нема да правиш ти тука кариера изгледа :wink: )
-------------------------------------------------------------------------------------

да се нема никаква основна култура, да дојдат, да се претстават, да дискутираат...

јок бре

ќе направат корисник и директ ќе се испокакаат...

копуци бе, букари

Г'рците па нема што да се дујат заштото и тјахната азбука са ја д'нлодвали от некаде - сега точно не мога да се сетја к'де сам го чел.

Grckoto pismo (za tnr. arhaicen grcki jazik) poteknuva od fenichanskoto t.e. grcite go koristele fenikiskoto no potoa go "adaptirale" vo grcko!

Izgleda deka eden od klucovite za mnogu dilemi za nasata rana istorija (i opsto za Balkanot) e vo glagolicata?! Zatoa se mnogu bitni naodite na Prof. Radivoje Pesic za Vinchanskoto pismo. Vo negovata kniga "Po tragite na Slovenite", Pesic vo delot "Sistematizira na Vinchanskoto pismo" prvata pismenost ja pomestuva od Mesopotamija na Balkanot. Isto taka so svoite naodi ukazuva deka nema sansa "Slovenite" da se dojdenci na Balkanot vo 7 vek -- a tezata deka navodno se dojdeni vo 7. vek od politichki pricini ni e nalozuvana so sila od germanskata, ruskata i ostanatite istoriski shkoli!

Pesic ne e samo fenomenalen naucnik tuku e i GOLEM prijatel na Makedonija - covek vo vistinskiot i najdlabok smisol na toj zbor! Jas na Pesic definitivno bi mu podignal spomenik!

Администраторите да си ебат пичката мајна!

што ми триеш с'обштенијата бе мисир-вампир? Кое не ти хареса от написаното? Това не е форум ,а фиро-форум ,ако ме разбираш правилно. Ако не ме рабираш си еби пичката путка лелина!

Дундата нека ти биде занимација додека си на бан, а постот нема да го избришам - нека биде нем сведок за твојата глупавост.

Пријатно и недовидување! :)

Konstantin напиша:
Мистичен напиша:
Читајќи го неговиот блог, наидов на еден текст кој вели така, а текстот можете да го читнете доколку кликнете TУКА.
Коментари? Посебно драги би ми биле стручните коментари на HomerMakedonski.
.Zlaten maliot procital nesto ama ne go razbral kako sto treba.
Se izvinuvam vaka a sto strucnjak e HM? lingvist , filolog...?

Дозволете
Уште еднаш,заблагодарувајќи до вем-мастерот за мислењето му кон мене ,на форумите на кои настапувал обично ,ХМ споменувал дека е аматер од областите кои го интересираат . И во јазикословието и во останатото.

Недеј!

што ми триеш с'обштенијата бе мисир-вампир? Кое не ти хареса от написаното? Това не е форум ,а фиро-форум ,ако ме разбираш правилно. Ако не ме рабираш си еби пичката путка лелина!
Пријател, не се излагај така грозно. Просто нјама за какво да се јадосваш....или и ти си б'лгарски македонец...со кротце, со Благо и со малко кјутек...Не е проблем че приказват глупости, а проблем е че 60 години наистина водјат страшна кампанија срешту единствените си соседи ...пријатели....каде бјаха преди 60 години????

Молја те не излагај Б'лгарија!

Имам чуден впечаток дека темата која ја воскресна е мртва веќе 4 години :nesum:

Вистина

А тебе само Конески ли ти се гледа во целиот список? :D

Имаш убаво индексирано, па можеш да ги побараш изворите и да ја провериш точноста.
Сакам само да те прашам. Или по друг начин - да попитам ....историчарите си правјат историјата...а ние народа ...виновни ли сме че историчарите и политичарите си измислјат историјата и политиката. Не е ли по-добре да се т'рси обштото между нас а не различното...Всеки разумен човек си т'рси другари а не врагове. За што е тази омраза...От с'рбите ли ја наследихте. Зашто ние б'лгарите винаги ви имаме за другари и братjа....а сега искате да сме ви врагове? Зашто! Питам се аз!

hi Samuel...

боли вистината?

bye Samuel. (нема да правиш ти тука кариера изгледа :wink: )
-------------------------------------------------------------------------------------

да се нема никаква основна култура, да дојдат, да се претстават, да дискутираат...

јок бре

ќе направат корисник и директ ќе се испокакаат...

копуци бе, букари
Да! Право етова което казваш, но буклуци и идиоти има во овој белиј свет! Но омразата ражда омраза...това е лошото.Нито Македонија нито Бугарија могат да си позволјат такива излишни спорове. Но това идва от друго мјасто. Не знаеш ли...Разделјај и владеј ...стара римска сентенција.

Поздрав до сите Македонски учесници на темава. Едно големо БЛАГОДАРАМ за тебе Мисирков, бидејќи инофрмациите кои ги даваш се прекрасни и секогаш имаат документиран извор. Алал да ти е брату.

А вие бугарчиња ете гледате брат ви горе колку е културен и начитан!!! Да можевте ќе ве замолев да размислувате , ама ...
Браво за одлуката на модераторот кој решил да го остави за прекрасен пример на бугарската инетелегенција.

Дијан, фала на понудата за братство, ама НЕ, БЛАГОДАРИМЕ. Ние пробавме да сме пријатели со сите вас комшии, ама незнам што не казнил Господ со толку подли суштества насекаде околу нас. Има добри и свесни луѓе и кај вас, иако се малку, ама другари и браќа немој, немој молим те... тешко е значењето на овие зборови, далеку сте вие од другарство и братство!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom