Dim Mak - најубиствена боречка вештина?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
а дали аикидото е реално ефикасно наспроти кикбоксот и џиткундото?

па ја мислам дека не можат да се стават у ист кош... пошо нели аикидото е повеќе зафат и кикбоксот се работи на удари... меѓутоа и двете дисциплини можат да ти се најдат у тепачка

No dobar aikido borec sekogash kje izbegne da bide soboren od BJJ. Duri i da e na kolena, kje se bori uspeshno.

Shturo: za mene poentata e ne da mu go razvalam cherepot na nekogo, pa bil toj i politichar od Atina, tuku da izbegnam da se tepam bez posledici po mene i po toj shto me napagja. Toa e vsushnost vrvot na majstorijata, a taa veshtina mislam deka samo aikidoto ja nudi.
Мисирков, ако си гледал аикидо ќе забележиш дека тоа е како балет. Нема борба туку само однапред планирани движења и се знае кој каде е падне а другиот накаде ќе го фрли. Значи само теорија а нула пракса. Тоа ја прави вештината безкорисна.
Сакаат да ме убедат дека аикидо вежбач ќе ја фати ногата или раката на некој што илјадници пати удрил во вреќа. Немој не ме радуј :)
Да ти доловам попластично, еве ја огромната разлика меѓу теорија и пракса...
Македонска брендирана боречка вештина За Нед До
За исклучителните способности на оснивачот на академијата "За Нед До" говори и уникатноста и единственоста на истоимената боречка вештина која премина во заштитен бренд кај нас, но и во светот.

Хахха, леле го гледав овој Фантомот ли го викаа на тв. 6 удари во една секунда :pos: Повеќе изгледаа 6 удари во 3 секунди.
Типов собрал пар кунг фу финти, гледал некое кик бокс и мма видео и се фали дека измислил вештина. Резили...
Џит Кун До е многу поефикасно од аикидо, ама пак лошото во џкд е тоа што си мислиш дека се знаеш а уствари знаеш по малку од се. Исто како што аикидо човекот мисли дека може сите да ги среди без проблем, ЏКД тренирачот мисли дека знае борење, бокс, кик бокс, џуџитсу, борба со нож стапови итн.

mixed martial arts, prv vakov mix napravil bruce lee, i go sozdadil jeet kune do -to kako posebna borecka vestina :tapp:

sum ja cital edna kniga od Bruce Lee na srpski "Metoda borbe" i stvarno e dobra :) a za ubistvena moze da bide sekoja borecka vestina samo zavisi od iskustvoto na borecot i slicno

Aikido е борачки спорт. Посебно специјализиран за борба со голи раце против оружје. НЕ би рекол дека е балет. Се употребува инерцијата и снагата на напаѓачот. Целата техника е во исфрлање на напаѓачот од баланс, затоа што кога тој напаѓа, тогаш е најранлив.
Имав прилика да гледам демонстрација на борби со мајстори од 7, 8 и 9 дан во Сиднеј.
Демонстрација на таа вештина ќе видите во било кој филм на Стивен Сигал, кој е и носител на 7ми ДАН
Елементите на АИкидо ги има во скоро секоја полициска служба во светот, но и во многу од другите борачки вештини. некои клипчиња:

Мисирков, ако си гледал аикидо ќе забележиш дека тоа е како балет. Нема борба туку само однапред планирани движења и се знае кој каде е падне а другиот накаде ќе го фрли. Значи само теорија а нула пракса. Тоа ја прави вештината безкорисна.
Сакаат да ме убедат дека аикидо вежбач ќе ја фати ногата или раката на некој што илјадници пати удрил во вреќа. Немој не ме радуј :)
Да ти доловам попластично, еве ја огромната разлика меѓу теорија и пракса...

Сигурен си дека е балет ? Аикидото не може да се применува на тренинг со голема брзина првин бидејќи ќе дојде до повреди ! А второ да точно е дека движењата се однапред планирани , на пример што ќе се случи доколку ти , тој , ти направиш ова , он ова. Аикидото е боречка вештина што доколку војниците во минатото би имало пракса ? Кога пред да оди во војна ќе се повреди што ќе ти е таков војник ? Со ептен мала брзина на изведувањето на техниките сум се здобил со повреди па не дај боже со поголема брзина. Во Аикидо има буквално борба , противникот (укето) за разлика од другите боречки вештини не нападнува само еднаш (и ти го фаќаш и го трескаш од земја како што го има во многу Боречки Вештини.) туку повеќе пати , можеби затоа ти изгледа како балет дека и двајцата борци се движат не стојат !

Dur ne se napravi sparing nema da se svati sto e efikasno,a sto ne e.. Imam trenirano aikido 3 godini i sve tehnikite se super.. So prviot sparing se poznava sto moze da ti koristi a sto ne.Najdobro e da znaes od se po nesto,da vidis kakvi se drugite vestini kako so naprail Brus Li.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom