Генерална дискусија ОИ Рио 2016

• Креатор на темата Креатор на темата ColdSky
  • Време на започнување Време на започнување
Osven Bosevska imase i drugi od toj period. Meskovska, Miladinovski... i uste nekoi, sega ne mi teknuva... sigurno go znaes podobro od mene...

Tie se fakticki od taa posledna generacija na sportisti, sto kolku-tolku probale da napravat nesto. Skromno, no povekje od ovoj ocaj denes. So vrvni rezultati sekogas sme stoele slabo. Sekoja cest na isklucoci.

Koi se kvalitetni sportisti od Makedonija koi sega imaat 21-30 godini? Kolku se? Toa e cela edna decenija.

Цаци Миладиновски ми е добар другар, живеевме куќа до куќа пред да се пресели за Дубаи.

Никогаш нема да заборавам како се подготвуваше за Сиднеј 2000. Олимписки беше отворен за рекреативци а за него имаа одвоено една патека. Никаква помош од спонзори, од МОК...од една плата му се состоеше цел систем на поддршка.

Единствен начин да станеш квалитетен спортист, особено во поединечни спортови е да одиш надвор на млади години.

Цаци Миладиновски ми е добар другар, живеевме куќа до куќа пред да се пресели за Дубаи.

Никогаш нема да заборавам како се подготвуваше за Сиднеј 2000. Олимписки беше отворен за рекреативци а за него имаа одвоено една патека. Никаква помош од спонзори, од МОК...од една плата му се состоеше цел систем на поддршка.

Единствен начин да станеш квалитетен спортист, особено во поединечни спортови е да одиш надвор на млади години.
Не знаев дека се преселил :) му збоктисало све, порано и тренер беше, еден од поталентираните наши пливачи што низ миљон нервози пројдоа со федерацијата.

Уште еден медал за Србија.Младата Тијана Богданович обезбеди финале во таеквондо категорија до 48 кг.Сепак нема да бидат овие ОИ толку трагични за нашите северни соседи...

За Атина Бојаџи и Евгениј Поп Ацев кои беа/се светски прваци во маратонско пливање излишно е да се трошат зборови. Заклучок е дека Македонецот не е за тимски спорт, знаеме сите зошто а за индивидуалниве спортови ретко кој има интерес зошто се скапи и ретко кој има менталитет да ги издржи :)

Увек ми беше/ми е чудно, зошто Поп Ацев и Стефановски не се пријавуваат за ОИ, ваљда може да имаат добар резултат и на пократка релација...

Уште еден медал за Србија.Младата Тијана Богданович обезбеди финале во таеквондо категорија до 48 кг.Сепак нема да бидат овие ОИ толку трагични за нашите северни соседи...
како што ми изгледа и најдобри ќе им бидат пошто како што викаат србите си отиде баскузот дома :D

Не знаев дека се преселил :) му збоктисало све, порано и тренер беше, еден од поталентираните наши пливачи што низ миљон нервози пројдоа со федерацијата.

Не само што се пресели, стана Светски баран тренер. Тука врвот му беше да биде асистент на ДИФ. :pos:

Dubai’s loss is Shanghai’s gain. World-renowned swim coach, Alex Miladinovski, who hails from Macedonia, the land of Alexander the Great, has come to Wellington.

http://www.wellingtoncollege.cn/shanghai/school-life/wellington-staff/physical-education

Не само што се пресели, стана Светски баран тренер. Тука врвот му беше да биде асистент на ДИФ. :pos:

Dubai’s loss is Shanghai’s gain. World-renowned swim coach, Alex Miladinovski, who hails from Macedonia, the land of Alexander the Great, has come to Wellington.

http://www.wellingtoncollege.cn/shanghai/school-life/wellington-staff/physical-education
Браво, многу ми е мило.

аууу каква интересна броба србинкава и корејкава сепак корејкава победи минимално ама одлична беше Тијана не им ја важеа жалба и изгуби со 7:6[DOUBLEPOST=1471485197][/DOUBLEPOST]Србите се бунеа а ништо чудно и да беа у право дека на време ја бутна ама судиите не се сложија а кај ќе се сложат кога сите косооки у жири :D

Последно уредено:
Фросе шо биднало со Лохте, нешто го ограбиле, па се барало од него да остане во Рио, па немам појма шо и како...

Увек ми беше/ми е чудно, зошто Поп Ацев и Стефановски не се пријавуваат за ОИ, ваљда може да имаат добар резултат и на пократка релација...

http://tvnova.mk/sport/drugi-sportovi/evgenij-pop-acev-ne-obezbedi-olimpiska-norma/

Се пријавуваат ама не ги бива. :)
Голема е разликата во квалитет меѓу натпреварувања како ОИ и Светска Лига.Тоа што ја освои Светска Лига, Поп Ацев го прави најдобар маратонец отприлика колку што освојувањето на Библ го направи Фени најсилен клуб на Балканот.

Ама едно е да го спремаш телото на 30км+ трки, друго е сред сезона да прешалташ на 10км. Сосема поинаков е тренингот за маратонско пливање а и воопшто не е за потценување да пливаш у канадско езеро на минус миљон или река во Аргентина во која ништо не се гледа. Издржливоста е битна. Претера сеа и ти малце, не можеш подеднакво добро и двете во исти временски период. Осама Мелули во Лондон што не зеде злато и на 10 км и на 1500м во базен? :)
Јас на едно државно првенство реков ќе пробам на 800 слободно, посебна програма имав секако а дотогаш пливав макс 400. По првенството мислам дека на 50 и 100 слободно со календар можеа комотно да ми мерат.

Алистер Браунли и брат му Џони one-two за Team GB во триатлон, злато и сребро.

Знам дека е различно да се спремаш за Светска Лига (30 км) и ОИ (10 км), ама тоа не го менува муабетот дека врвните маратонци се докажуваат на ОИ, а Светска Лига е споредно натпреварување. Поп Ацев да имал можност сигурно порано ќе се спремал за игриве, ама веројатно е свесен дека таму конкуренцијата секако ќе го изеде и дека е недораснат за вакво натпреварување, па затоа си се ориентирал на Светска Лига, наместо да земе подолг период да се спрема на пократки патеки за евентуален и веројатно само симболичен настап на Олимпијада.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom