Дали треба во АРМ да се воведат верски службеници?

• Креатор на темата Креатор на темата Dallas Mavericks
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за или против вработување верски лица во АРМ?

• Вкупно гласачи
    39
  • Гласањето е завршено на .
Член од
5 јуни 2015
Мислења
696
Поени од реакции
445
Не најдов на форумот ваква тема, па затоа ја отворам темата.
Во Средата во весникот Дневник прочитав дека АРМ размислуваат да воведат верски службеници во редовите на армијата.
Еве линк http://www.dnevnik.mk/?itemID=B936DC0686662845AB466204D39AAACA&arc=1

Кое е вашето мислење околу тоа?

Јас знам дека има во многу развиени држави во армиите воведено верски лица, НАТО членките сите земји имаат во армиите верски лица, и во соседна Србија се подготвуваат да воведат верски лица во армијата.
Но според мене ова не е потребно да се воведе.
Поповите, оџите и останатите верски лица од останатите верски заедници со ова само си местат вработувања и ништо друго, така јас гледам на оваа работа.
Си го бркаат интересот и нормално ќе има тркање кој од верските лица да се вработи во АРМ и да лапа привилегии и да има корист.
Кај полицајците не плаќаат кога се возат во градски превоз, имам забележано и војниците почнаа да не плаќаат градски превоз, сега уште кога во АРМ ќе се вработат верските лица и тие нема да плаќаат градски превоз чисто како пример.
А уште многу други привилегии ќе си лапаат верските лица кога ќе се вработат во АРМ.
Дефинитивно сум против вработување на верски лица во армијата, но факт е дека тоа ќе се случи.

Во врска со големите болници и клинички центри во кои се прават сложени операции и каде виси животот на конец на пациентите, таму нека има посебни простории и вработени верски лица од верските заедници, па ако некој сака да се моли нека има можност, и онака нема многу на број големи болници во Македонија и не би се така многу вработиле верски лица.

У право си, тука е проблемот.
Маме им ебам, сакаат бесплатно да се возат во нашите автобуси.

bless.jpg

не е шала, еве што праве поп левел 80
cleric-level-80.jpg

назад на тема: На овие поповите изгледа им се намали приходот па бараат нови извори. Што е следно, на секое работно место по еден поп да има, за не дај боже

Не туку треба да им се даде предност на лицата со доброволен отслужен воен рок! :)

Колку што сфатив од текстот, целта било да можат верниците да се молат и ова не е првпат за ваква работа. Ама изгледа АРМ немаат пари за нив, а не пак за поповите и затоа даваат дипломатски одговор.

Многу теми некако глеам низ форумов за мешање религија-држава.
Кратко и јасно НЕ !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom