Кајганата на св.Петар

• Креатор на темата Креатор на темата katinakatalina
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Ајде кајганџии, знае ли некој од каде потекнува оваа фраза, изрека, зошто толку е скапа оваа кајгана или св.Петар скапо го чинело!?

Паа имам слушнато дека некој трговци му ја изеле кајганата на св.Петар па овој ги натерал платат по златник или така нешто..и овие го проколнале и така натаму...Незнам дали е точно :D

Паа имам слушнато дека некој трговци му ја изеле кајганата на св.Петар па овој ги натерал платат по златник или така нешто..и овие го проколнале и така натаму...Незнам дали е точно :D
Незнам ни јас од каде потекнува ама знам дека се споредува со нешто кога ке купиш многу скапо а си можел да го најдеш за поевтино...велат дека е српска изрека.

па јадел во некој од оние скапите фенси ресторани, каде ти даваат полупразна чинија, а ти наплаќаат астрономска цена.

а вие google немате ли па да побарате кајгана и петар

Незнам ни јас од каде потекнува ама знам дека се споредува со нешто кога ке купиш многу скапо а си можел да го најдеш за поевтино...велат дека е српска изрека.
Еве едно од толкувањата, не ја најдов на македонски, ама веројатно знаете до толку

Sigurno ste se bar jednom u životu zapitali šta znači izraz "Košta ga kao Svetog Petra kajgana"?

Ovaj izraz obično se upotrebljava kada neko preplati neku stvar ili uslugu, kada je neko prepvaren u prodavnici ili kada treba da plati neku veliku štetu koju je sam izazvao ili neko od njegovig bližnjih. Izraz je nastao iz jedne stare narodne priče:

Jednom su Bog i Sveti Petar krenuli da obiđu svet. Noć ih zateče pred jednim selom i oni zamoliše neku ženu da ih primi na prenoćište. Žena bi ljubazna, isprži im kajganu i upozori ih da joj je muž pijanica, da se vraća kasno noću i da može da se desi da im nanese zlo. Bog i Sveti Petar rekoše da se ne boje pijanice i odoše na spavanje.

U pola noći, dođe pijani muž i kada vude onu dvojicu, pomisli da su lopovi i stade štapom tući po Svetom Petru . Kad dobi dobre batine, Sveti Petar zamoli Boga da se zamene za mesta, jer više ne može da trpi batine. I Bog pristade. U tom času, pijanica pomisli da bi trebalo malo da potkači i drugog, pa ponovo opauči Svetog Petra.

Tako je Svetog Petra skupo koštala pojedena kajgana i gostoprimstvo.

Ајде кајганџии, знае ли некој од каде потекнува оваа фраза, изрека, зошто толку е скапа оваа кајгана или св.Петар скапо го чинело!?
Или бил глуп тенеќе, па го излажале и скапо му ги продале јајцата. Или бил џет сет, па си купувал скапи јајца од некој ендемичен вид папагали. Трето нема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom