Амиотрофична латерална Склероза или ALS

• Креатор на темата Креатор на темата stratUs
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.693
Локација
SW
Ме интересира дали во државава има здружение што им помага на болните со дијагноза ALS?

Последно уредено:
Ме интересира дали во државава има здружение што им помага на болните со дијагноза ALS?

Здружението на физиотерапевти на Македонија лани имаше конгрес во МАНУ каде се презентираа најновите медицински достигнувања за помагање, третирање и ослеснување на животот на лицата кои имаат АЛС. Е сега Министерството за здравство издаде регистер на ретки болести на национално ниво. Најубаво е да прашате таму и да дознаете доколку АЛС е застапена во тој регистер тогаш лицето има право на загарантирана помош и третман.

Здружението на физиотерапевти на Македонија лани имаше конгрес во МАНУ каде се презентираа најновите медицински достигнувања за помагање, третирање и ослеснување на животот на лицата кои имаат АЛС. Е сега Министерството за здравство издаде регистер на ретки болести на национално ниво. Најубаво е да прашате таму и да дознаете доколку АЛС е застапена во тој регистер тогаш лицето има право на загарантирана помош и третман.

Дали знаеш каде може да се најде тој регистер на ретки болести на национално ниво ? Го има некаде онлајн?

Дали знаеш каде може да се најде тој регистер на ретки болести на национално ниво ? Го има некаде онлајн?

И јас го барав онлајн но никаде го немаше, го најдов во Министерство за здравство, а го имаат и во Националната алијанса за ретки болести на Р. Македонија и Клиниката за детски болести.

Фала за информацијава.

Последно уредено:
случајно ми наиде на ФБ некој случај, дали и тоа е АЛС или не ?
Спинална мускулна Атрофија тип 1, кај која доваѓа до мутација на гени
http://www.slobodnadalmacija.hr/nov...avaju-na-okrutni-apsurd-u-hrvatskom-zdravstvu

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom