Идеја

• Креатор на темата Креатор на темата And Rija
  • Време на започнување Време на започнување
deXterche напиша:
30 000, би отворил продавница за прехрана и ќе стаам 2-3 вработени, ако ги извадам парите, со истите ќе ја проширам...и се така нагоре и нагоре. Шансите да утнеш се 50-50(посебно во Струга-Охрид, како што се туристички градови), ама ако тргне се вадат големи пари. За да вложуваш во IT се премалце, ако гледаме реално.
Лоша идеја. Бизнисот со мини маркети умре. Секојдневно се затвара по некој. Луѓето во денешницата пазарат во супермаркети. Во маалски минимаркет купуваат само основни намирници - леб, млеко, цигари и слично, Супермаркетите добиваат набавни цени на производите кои ти никогаш нема да ги добиеш за минимаркетче. Не му давај лоша идеја на човекот :)

Мистичен напиша:
Лоша идеја. Бизнисот со мини маркети умре. Секојдневно се затвара по некој. Луѓето во денешницата пазарат во супермаркети. Во маалски минимаркет купуваат само основни намирници - леб, млеко, цигари и слично, Супермаркетите добиваат набавни цени на производите кои ти никогаш нема да ги добиеш за минимаркетче. Не му давај лоша идеја на човекот :)

Се сложувам, никогаш не би бил конкурентен во цена и во палета на продукти. Луѓето сакаат да купат се` на едно место, а не да го шетаат пола наало-леб од едно место, прашок за перење од друго, дезодоранс од трето итн. Сепак идејата полесно се добива кога ја имаш предвидената локација/простор, проценката на околината е многу важна. Во клинички центар на “тромеѓето“ помеѓу медицински, стоматолошки и фармацевтски факултет до пред 1-2 години имаше само една бурекџилница, е сега удри му го есапот колку добар бизнис е тоа.

Мој предлог е погонче за пвц и алуминиум дограма.
Имам работено многу работи од сите тие ова ми изгледа најпрофитабилно
Заработувачката е некаде 50% од репроматеријалот ,е сега треба да платиш работници,струја,вода ,кирија за хала меѓутоа ако тргне работата сето ова се маргинални трошкови .
Потребни ти некаде 4-5 машини кои се околу 20000 евра (турски или бугарски) германските се многу поскапи

Е сега работата е да создадеш имиџ во фирмата

Американците викаат 1 грам имиџ 100 кила вештина

Друг предлог е соларни ситеми бидеќи ел.енергија кај нас се повеќе се поскапува ,а сончеви денови има колку сакаш значи е профитабилно и од страната на тој што вградува ама жалосно е што куповната моќ кај нас е на маргините.

Трет предлог е пилана имаш доволно пари за гатер и циркулар во секое време се потребни летви и греди

толку сега засега ми текнува

Mnogu dobri predlozi Johnny....No!... problem e so plasmanot na plasticna stolarija i na gragjata. Celna grupa ti se gradeznite firmi, inzenering kompanii... i tn. Znaes deka odi mnogu tesko so naplata!? Neplakanje e nacionalen sport.... Ili istive nudat kompenzacija ili ne kupuva od kaj tebe, sekogas ima nekoj sto dava na kompenzacija.... koj toa moze da go izdrzi!?....kompenzacija po princip: Kreditiraj me pa koga ke ja napravam zgradata ke ti platam so stan! Da se nudi plasticna stolarija na nepoznati kupuvaci te. celna grupa siroka potrosuvacka po poracka (mali serii prozor-dva) e smesno....
Solarni sistemi e nesto interesno i mislam idnina!?

Мистичен напиша:
Незнам како е Скопје, таму имате Тинекс, Веро...во Струга кај што живеам јас има 2-3 супер маркети кои се во центарот и ретко кој би се забрал да оди до таму само за да испазари од сабајле. Доста се исплаќа мини маркет, само ако се погоди местото. Сите што отвориле до ден денес работат. Или пак во некое село да се инвестира за мини маркет е топ, би го опремил како Тинекс, ма цело село ќе го соберам :zlo:

And Rija напиша:
Mnogu dobri predlozi Johnny....No!... problem e so plasmanot na plasticna stolarija i na gragjata. Celna grupa ti se gradeznite firmi, inzenering kompanii... i tn. Znaes deka odi mnogu tesko so naplata!? Neplakanje e nacionalen sport.... Ili istive nudat kompenzacija ili ne kupuva od kaj tebe, sekogas ima nekoj sto dava na kompenzacija.... koj toa moze da go izdrzi!?....kompenzacija po princip: Kreditiraj me pa koga ke ja napravam zgradata ke ti platam so stan! Da se nudi plasticna stolarija na nepoznati kupuvaci te. celna grupa siroka potrosuvacka po poracka (mali serii prozor-dva) e smesno....
Solarni sistemi e nesto interesno i mislam idnina!?
Знам дека е така меѓутоа до некаде можеш да се осигураш со некој договор на нотар или пак да одбираш некој пореномирани компании и фирми ако има такви овде.
Додуша конкретно не можам да ти одговорам на прашањето ме стави во мат-ситација од која немам излез.
Освен со интуиција не знам како можеш да ги оцениш вистинските партнери со кои ќе соработуваш

Затоа во претходниот текст спомнав дека 1 грам имиџ заменува 100 кила вештина
Многу е битно да го изградиш потоа само собирај си заслужени плодови

deXterche напиша:
Незнам како е Скопје, таму имате Тинекс, Веро...во Струга кај што живеам јас има 2-3 супер маркети кои се во центарот и ретко кој би се забрал да оди до таму само за да испазари од сабајле.
Токму тоа сакав да го кажам додека го читав постот на Мистичен. Трговија во Скопје е со различен модел во споредба со другите градови во МК. Било кој, кој ЖИВЕЕЛ во Скопје и во друг град во МК, а сака да заработи со трговија, ја знае разликата.
Johnny Stulic напиша:
Знам дека е така меѓутоа до некаде можеш да се осигураш со некој договор на нотар или пак да одбираш некој пореномирани компании и фирми ако има такви овде.
Ех, теорија, но пракса (т.е. реалност во МК) е сосема друго. Од лично искуство, денешното станбено градежништво ти е бизнис кој потсеќа на систем од врзани садови. And Rija посликовито го објасни проблемот.

And Rija, што ти посакуваш да постигнеш со своите 30.000 евра, и за колку време би сакал тоа да го постигнеш? Што се твоите животни интереси? Од тоа зависи одговорот на твоето почетно прашање "Dali bi pocnale sopstven biznis, bi trguvale na berza, bi kupile drzavni obvrsznici, bi gi orocile vo nekoja banka."

Да се разбереме, 30.000 евра е гоооолема пара која може да се "јаде" долго време, зависно од тоа каква контрола имаш вр'з апетитот...

Vidi vaka Gorco. Me prasuvas sto sakam da postignam so vlozuvanjeto na 30000.- evropski?... Jas sum vraboten so nadprosecni primanja, no dodaten prihod ne e na odmet neli!? Sto bi rekle severnite ni sosedi "Lova ne zulja, nikako!" :)... znaci so ova vlozuvanje ne si ja resavam da kazam golata egzistencija... i zatoa bi rekol deka sum na "slatki maki"... Baram nacin vlozuvanjeto da bide sto posigurno i se razbira profitno, sto e na krajot na kraista celta na sekoj sto saka da vlozuva . Se razbira dokolku ponataka bi nasol pogolem interes vo novava rabota (nema da go recam biznis)... sekako deka bi ja napustil prvata i bi se posvetil 100% na novata... bidejki vtorata cel (pored profitot ili podobro kazano vadenje dobra plata)... bi mi bila da si kupam malku sloboda! Ili dokolku ja nema ili ima malku da se bavam so sopstvenite, a ne so problemite na rabotodavecot:)... Toa verojatno poveketo od nas go sakaat neli? SLOBODA. Znaci vtorata cel mi e samovrabotuvanje vo perspektiva. Mnogu ili malku, jas neznam no vo zemjite na EU ili SAD za edno rabotno mesto vo prosek se dovolni 15-20.000$... Znaci da rezimiram: Da se obogati covek so vakov vlog mozebi moze no na drugo mesto i vo nekoi drugi semi - nitu imam nekoj politicar za da vlezam vo sema, nitu mislam da nosam boi i lakovi od Kolumbija :).... Bi sakal da imam prihod od nekoi 300-400 Eu/mes.... da se razviva rabotata, barem eden cekor godisno, i kako rekov da se bavam so sopstvenite problemi! Nisto poveke! Mnogu e toa?

And Rija, што ти посакуваш да постигнеш со своите 30.000 евра, и за колку време би сакал тоа да го постигнеш? Што се твоите животни интереси? Од тоа зависи одговорот на твоето почетно прашање "Dali bi pocnale sopstven biznis, bi trguvale na berza, bi kupile drzavni obvrsznici, bi gi orocile vo nekoja banka."

Да се разбереме, 30.000 евра е гоооолема пара која може да се "јаде" долго време, зависно од тоа каква контрола имаш вр'з апетитот...[/QUOTE]

Uste gi zatvarate tie 30.000 evra ???
Toa e navistina dobra pricina Gvujo da pocne ozbilno da razmisluva za toa sto e mikro i mal biznis i da napravi nesto ozbilno na toj plan.
Covekov so para vo race se seta veke eden mesec, so zelba da investira, a od maalski granapi i plasticna dograma ne se mrdnuva.
I realno ne moze da se mrdne, poddrskata mora da e institucionalna , no nikako ne kako do sega so toa nevladinite aktivnosti i raznorazni INKUBATORI koi se vrabotuvaat sami sebe.
Eve imav kontakt i so nekolkumina koi se zalepija na oglasot na drzavata za pomaganje so 2500 evra na onie koi bi pocnale biznis i koi narednite tri godini (SIC:..taman do posle narednite izbori!!) ne bi se pojavuvale na zavod za vrabotuvanje...
Mi rekoa deka koga otisle da se rasprasaat prvo gi motale nataka navaka, gi tretirale kako prosjaci , a ne kako hrabri mladi luge koi sakaat sudbinata da ja zemat vo svoi race, a ne da cekaat ko socijalisticki mulci.....gi davele so razni smesni testiranja , za na kraj da im kazat deka polovinata od tie pari ke treba da ja dadat za biznis plan koj ke ja razraboti nivnata idea.....
Je....e Bog..BIZNIS PLAN ...koj treba da bide epten besplaten , a zainteresiranite duri da mozat da biraat pomegu edno 250 idei koja najmnogu ke se vklopi na nivnite nameri ili lesno ke se prilagodi.....
A toa najverojatno e taka zosto birokrative toa go gledaat kako moznost da drpnat uste nekoja para, a ne kako seme od koe treba da se dobie pogolem rod odkolku sto cinelo semeto :):)!!!
Inaku And Rija rasprasaj se malku kako mu odi na Zikol prozorci..tie brgu pocnaa, doduse so mnogu pogolem kapital i napravija prilicno samata naokolu, taka da dobro go zapoznaa pucanstvoto deka se prisutni na pazarot. Nivnata situacija kakva i da e ti e , bi ti bila dobar reper.....

And Rija напиша:
Vidi vaka Gorco. Me prasuvas sto sakam da postignam so vlozuvanjeto na 30000.
Ok, сега ми е јасно дека освен сигурност и слобода, незнаеш што сакаш да постигнеш со своите пари. Читајќи го целиот твој пост, од каде е јасно дека би сакал да седиш на две добри столици, единствен избор за тебе во овој момент би биле државните обврзници (повеќе инфо во банките и на http://www.finance.gov.mk/mk/zapisi/zapisi.htm) и денарските штедни влогови на период од 36 месеци со месечна исплата на камата. Се друго значи несигурност, откажување и седење на земја (фонд за животни трошкови) додека ја градиш големата столица. А добра идеја, која секогаш заедно оди со квалитетен бизнис план, тешко деке ќе ти биде дадена за џабе, посебно не по интернет форумите. Не заборавај, има МНОГУ слични инвеститори во МК како тебе, кои се прашуваат исто што и ти! Решението е да ги најдеш истите, и ако стварно ти се работи и имаш идеја, да се здружите во реализирањето.

Како велат во Капитал (http://www.kapital.com.mk): "... само идејата е капитал, се друго е пари..."

П.С. Можеби мојот одговор не е "креативен", но исто така, визијата што во моментот ја имаш за твоите 30000 евра, не е креативна :smir: .

Toa da gi orocis u banka e najlosata ideja sto moze da ja smislis...I najluzerska!
Drzavni obvrznici nema da ti dadat ti da kupis,posto direktno gi kupuvaat golemi igraci(ogromni se sumite) a tebe moze samo da ti gi preprodadat...t.e nivniot broker da ti prodade!
Sega...neznam so kakvi sredstva raspolagas i dali ovie 30.000 se edinstvenite...ili nekoj jack-pot od bilo koj varijant a rabotis za plata?
Imaj predvid deka ako kupis stan(a nemas takov tvoj) ke zatvoris eden gorcliv problem..ali ke gi potrosis parite..i kontaj tuka dali ti treba...t.e dali planiras da ostanes vrzan za eden grad podolgo vreme?Samo taka se isplati takva investicija!
Investicija u biznis?So sto se zanimavas?Sto rabotis?Samo ne mi kazuvaj deka ke otvoris mini-market ili pica na parce ili trafica...
Mora da imas precizen plan ne podlezen na izmeni i turbulencii...ako sakas tvoj biznis!I da bides spremen da go izdrzis nulta periodot...
Pozdrav!

Gorco. Me iznasmea! "Bajati" (deja vue) no sepak fala ti za ideite sto mi gi predlagas... Vizijata sto vo momentov ja imam kreativna ili ne ako...ja primenam idejava sto ti mi ja predlagas (iako Zevsus veli luzerska!) ke se vklopi vo moite ocekuvanja (procitaj pogore!) Oroceni vo Invest banka na 24 m. bi mi nosele kamata od 12% na god. nivo, sto mesecno bi iznesuvalo 300 Eur. Znaci kapitalot bi se dupliral za nekoi 8 godini. Se razbira dokolku makroekonomskata politika ne go izmeni kursot na stabilen denar... kako sto e eve veke 10-12 godini.
Zosto togas Gorco velis: "" А добра идеја, која секогаш заедно оди со квалитетен бизнис план, тешко деке ќе ти биде дадена за џабе, посебно не по интернет форумите""... Eve dzabe ideja:)... koja se vklopuva vo moite ocekuvanja (rekov 300-400)... dosta se i 300 !!! Ke mislam na forumov koga ke gi trosam ili mozebi reinvestiram :)....
A ona sto velat vo "Kapital"... samo idejata e kapital se drugo e pari... se slozuvam delumno! Samo neka kaze Zikov kolku jambolii prodal da go otvori Kapital :)
Pogledni nesto za ideite i na eden drug forum http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=33

Мислам,дека ке е наjдобро да ги инвестираш во своj бизнес.
Мора да е нешто,кое разбираш и во кое имаш интерес и познанија.

30 000 евро е добро за почеток.
Се зависи от тебе.

Balkan, VirtualVlad.... i vas vi blagodaram za podrskata i za idejata...
Bi ve zamolil malku pokonkretno! Balkan, ona sto jas znam da go rabotam bara mnogu pogolemi vlozuvanja (najmalku duplo pogolemi!)... a "ortak" se obidov da najdam, no nikoj nesaka da vlozi! Ili pak nemaat doverba vo mene :)...
VirtualVlad... dobrata vest e 30.000.- losata imam samo 43 godini! Pa lopatite (ne samo na zapad tuku i nasive) mi izgledaat malku pogolemi i poteski od porano. Taka da ne sakam tamu: i da kopam... i da pasam... na kraj i da platam za da se vratam kako sto napravija mnogumina koi imaat polovina od moite godini!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom