Kако настануваше библијата (реално)

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Постоењето на повеќе богови, запаѓа во апсурдна состојба.
Самата библија ни докажува дека има многу разни богови, тоа е последица на историскиот настанок на монотеизмот кај евреите и потоа таа еврејска вера ја превзедоа уз разноразни модификации, рисјаните.
И евреите како и сите други беа многубошци и нив ништо чудно не им беше да други народи имаат свои богови, но секако нивниот си го фалеа како најдобар, полна е библијата со такви примери:

Зашто Господ, вашиот Бог, е Бог на боговите и Господар на господарите, Бог голем, силен и страшен, Кој не гледа на лице и не зема дарови

Бог над боговите, Господ, говори и ја повикува земјата од сончевиот изгрев до запад

Бог застана во собранието на боговите, меѓу боговите изрече суд

Меѓу боговите нема таков каков што си Ти, Господи, и нема дела како Твоите

зашто велик е Господ и достоен за пофалба, страшен е Оне над сите богови

зашто Ти си Господи, Севишни на целата земја, повисок си од сите богови

Бидејќи познав, дека Господ е велик, и дека нашиот Господ е над сите богови

Славете Го Бога на боговите, зашто е вечна милоста Негова

Оти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе го убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек до добиток, и ќе се одмаздам на
сите богови египетски. Јас сум Господ

Кој е како Тебе
меѓу боговите, Господи?

Сега знам дека е Господ поголем од
сите богови, и тоа токму во она, со што тие се превознесуваат

Пазете го сето она, што ви го кажав. Не спомнувајте ги имињата на
туѓите богови; ова да не се чуе од устата ваша

Немој да им се клањаш на
боговите нивни, ни да им служиш, ниту да правиш што тие прават, туку урни ги ликовите нивни уништи ги.

Не мешај се со нив, и со
боговите нивни да не сврзуваш завет

Да не останат во земјата твоја, за да не те наведат на грев против Мене; зашто, ако им служиш на
боговите нивни, тие ќе ти бидат соблазан за тебе

И не клањајте се на
други богови освен на Господа, бидејќи името Негови е ревниво; Он е Бог ревнител

И ако речете: »зошто нашиот Господ Бог ни го прави сево ова?« Он ќе им одговори: »бидејќи Ме оставивте и им служите на
туѓи богови во своја земја, затоа ќе служите на туѓинци не во вашата земја

ако не притеснувате другоземец, сирак и вдовица, не пролевате невина крв на тоа место и не тргнете по
други богови за ваше зло

Ме оставија, вели Господ, и тргнаа по
други богови, ним им служеа и им се поклонуваа, а Мене ме оставија, и законот Мој не го пазеа

Поради тоа ќе ве исфрлам од оваа земја во земја, која не ја познавете ни вие ниту татковците ваши, и таму ќе им служите на
други богови дење и ноќе; оти Јас нема да покажам милост спрема вас

И ќе си одговорат – „затоа, оти тие го оставија заветот на Господа, својот Бог, и се поклонија на
други богови и ним им служеа

Господ Саваот, Бог Израилев, вели: еве, Јас ќе го посетам Амона, кој живее во Ноф, Фараонот и Египет,
боговите негови и царевите негови, Фараонот и оние што се надеваат во него

Последно уредено:
Let3 е упатен во рисјанството колку што си то упатен во квантната механика....

Упатен е и мислам дека е во право кога вика дека ти не веруваш во библијата, или не сакаш да веруваш не знам. А иначе во право си, не се разбирам од квантна механика но тоа што сум го сретнал во таа област ми звучи далеку подуховно отколку тоа што сум го сретнал во Библијата.

Упатен е и мислам дека е во право кога вика дека ти не веруваш во библијата, или не сакаш да веруваш не знам. А иначе во право си, не се разбирам од квантна механика но тоа што сум го сретнал во таа област ми звучи далеку подуховно отколку тоа што сум го сретнал во Библијата.

......[DOUBLEPOST=1454506182][/DOUBLEPOST]
Самата библија ни докажува дека има многу разни богови, тоа е последица на историскиот настанок на монотеизмот кај евреите и потоа таа еврејска вера ја превзедоа уз разноразни модификации, рисјаните.
И евреите како и сите други беа многубошци и нив ништо чудно не им беше да други народи имаат свои богови, но секако нивниот си го фалеа како најдобар, полна е библијата со такви примери:

Зашто Господ, вашиот Бог, е Бог на боговите и Господар на господарите, Бог голем, силен и страшен, Кој не гледа на лице и не зема дарови

Бог над боговите, Господ, говори и ја повикува земјата од сончевиот изгрев до запад

Бог застана во собранието на боговите, меѓу боговите изрече суд

Меѓу боговите нема таков каков што си Ти, Господи, и нема дела како Твоите

зашто велик е Господ и достоен за пофалба, страшен е Оне над сите богови

зашто Ти си Господи, Севишни на целата земја, повисок си од сите богови

Бидејќи познав, дека Господ е велик, и дека нашиот Господ е над сите богови

Славете Го Бога на боговите, зашто е вечна милоста Негова

Оти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе го убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек до добиток, и ќе се одмаздам на
сите богови египетски. Јас сум Господ

Кој е како Тебе
меѓу боговите, Господи?

Сега знам дека е Господ поголем од
сите богови, и тоа токму во она, со што тие се превознесуваат

Пазете го сето она, што ви го кажав. Не спомнувајте ги имињата на
туѓите богови; ова да не се чуе од устата ваша

Немој да им се клањаш на
боговите нивни, ни да им служиш, ниту да правиш што тие прават, туку урни ги ликовите нивни уништи ги.

Не мешај се со нив, и со
боговите нивни да не сврзуваш завет

Да не останат во земјата твоја, за да не те наведат на грев против Мене; зашто, ако им служиш на
боговите нивни, тие ќе ти бидат соблазан за тебе

И не клањајте се на
други богови освен на Господа, бидејќи името Негови е ревниво; Он е Бог ревнител

И ако речете: »зошто нашиот Господ Бог ни го прави сево ова?« Он ќе им одговори: »бидејќи Ме оставивте и им служите на
туѓи богови во своја земја, затоа ќе служите на туѓинци не во вашата земја

ако не притеснувате другоземец, сирак и вдовица, не пролевате невина крв на тоа место и не тргнете по
други богови за ваше зло

Ме оставија, вели Господ, и тргнаа по
други богови, ним им служеа и им се поклонуваа, а Мене ме оставија, и законот Мој не го пазеа

Поради тоа ќе ве исфрлам од оваа земја во земја, која не ја познавете ни вие ниту татковците ваши, и таму ќе им служите на
други богови дење и ноќе; оти Јас нема да покажам милост спрема вас

И ќе си одговорат – „затоа, оти тие го оставија заветот на Господа, својот Бог, и се поклонија на
други богови и ним им служеа

Господ Саваот, Бог Израилев, вели: еве, Јас ќе го посетам Амона, кој живее во Ноф, Фараонот и Египет,
боговите негови и царевите негови, Фараонот и оние што се надеваат во него

Let3,

еден убав ден, а можеби и порано, самиот ќе видиш дека самиот запаѓаш во противречности, кои самиот ги создаваш.

......[DOUBLEPOST=1454506182][/DOUBLEPOST]

Let3,

еден убав ден, а можеби и порано, самиот ќе видиш дека самиот запаѓаш во противречности, кои самиот ги создаваш.

Мики, таков ќотек јадеш по темите, толку изгледаш смешен и неубедлив, што понекогаш жал ми паѓа за тебе.

Мики, таков ќотек јадеш по темите, толку изгледаш смешен и неубедлив, што понекогаш жал ми паѓа за тебе.

Ставро,

ја‘ уопште не те жалам така да ајде ти, како експерт за све и свашта, подобјасни ни како настануваше Библијата...реално, не фантазерски.

.Let3,

Мики, ако има противречности, то е зато шо сум ги прочитал во библијата

Имам слушнато некои муабети за него[DOUBLEPOST=1454352060][/DOUBLEPOST]
Мики чудо си е чудо, не мојт некој да напрај чудо па да кажиш „Е ова чудо е лажно чудо“
epa so samo nekoi muabeti slusnato nemoes da se prais Nikola Tesla vo ramki na religijata

epa so samo nekoi muabeti slusnato nemoes da se prais Nikola Tesla vo ramki na religijata
не мојш, мора да седнеш и добро проучиш религиите нивни учења обреди свети книги идеи пораки.... Без барем по 5-6 години практикување на секоја религија не можеш ни да увидиш која е таа вистинската.

Мики, ако има противречности, то е зато шо сум ги прочитал во библијата

Let3,

правиш типична протестантска грешка, која никако не можеш да ја видиш: се повикуваш на Писмото, демек сега ќе зезнеш некого, а истото тоа Писмо токму тебе те побива.

Let3,

правиш типична протестантска грешка, која никако не можеш да ја видиш: се повикуваш на Писмото, демек сега ќе зезнеш некого, а истото тоа Писмо токму тебе те побива.
Мики правиш типично православна грешка, писмото го извртуваш и му ја менуваш смислата и содржината за да одговара на овоземни институции и особи

Последно уредено:
Мики правиш типиќно православна грешка, писмото го извртуваш и му ја менуваш смислата и содржината за да одговара на овоземни институции и особи

Let3,

Писмото е составено од Црквата и само во рамките од Црквата, Писмото точно се чита и толкува.
Толкувањето на Писмото по својот огревовен ум и за „по дома„, раѓа нови секти.

Let3,

Писмото е составено од Црквата и само во рамките од Црквата, Писмото точно се чита и толкува.

Во рамките на која црква? Постојат многу цркви под сводот небесен.

Последно уредено:
Во тамките на која црква? Постојат многу цркви под сводот небесен.
Таа што Мики ја одбрал и решил да биде точна, бидејќи за да биде точна, Мики треба да верува во неа, а за да верува, мора да е точна.

Let3,

Па то и велам, составувано уобличувано од страна на луѓе и нивни организации за нивни цели и по нивен терк и толкувања. И не е писмо туку се писма оти ги има многу многу многу, после тоа со векови е дотерувано, кратено, додавано, менувано селектирано, исфрлано попат на договори, гласања, преговориза да се остварат црковните а не божјите цели.

Таа што Мики ја одбрал и решил да биде точна, бидејќи за да биде точна, Мики треба да верува во неа, а за да верува, мора да е точна.

Нема поточна од МПЦ, тоа се знае. Каква среќа имал Мики да се роди во Македонија, точно под закрилата на најточната од сите точни рисјански цркви, со најточно од сите точни толкувања на Библијата. :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom