Паписти во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
Навистина?

1. Кој го уфрлил? (име и презиме и свештенички чин)
2. Каде го уфрлил? (град)
3. Кога го уфрлил? (година)
4. Во која книга го уфрлил, со оглед дека тој дел не е додаден во Vulgata?
5. На кој собор, конгрес или собрание го уфрлил?
6. Поради што го уфрлил?(причини)
7. Каков е тој „православец“ кој смета дека го знае Исус Христос подобро одошто Исус Христос се знае самиот себе си, бидејќи Он не рекол дека Светиот Дух произлегува и од Синот?

Се надевам дека нема да ти биде претешко да одговориш на овие прашања, кога веќе изигруваш експерт за Христијанство.
Од вулгата потекнуваат сите подоцнежни преводи на библии. Нема друг извор.
Ако некоја Библија има дел кој го нема во Вулгата или има нешто шо го нема во Вулгата или не е преведено точно од Вулгата, таа Библија е еретички фалсификат настаната под влијание на сатаната и чија употреба ја води душата во пеколот.
Од пеколот нема да те спаси ни име ни презиме ни година ни место, само отфрлање на таква несвета книга и прифаќање на единствената вистинска света книга - Вулгата[DOUBLEPOST=1452445004][/DOUBLEPOST]
Но ти не си атеист, само така ги залажуваш луѓето. Ти горе велиш „папата е директен наследник на апостолите и нивната порака“. Со тоа се согласуваш со исправноста на апостолите и нивната порака. Ниеден атеист не се произнесува потврдно во однос на апостолската порака уште помалку за оние кои ги смета за нивните денешни доследни преносители.
Кај гледаш дека јас велам дека е таа вистинска и исправна порака?
само дека ја пренесуваат оонака оригинално како што беше изворно. Ако кажам дека некој неонацист ја пренесва оригиналната порака на Хитлер дали тоа значи дека сум неонацист? или дека некој ја пренесува оригиналната порака на Маркс дека сум марксист. Јас посматрам истражувам читам испитувам, јас смеам да прочитам и книги кои тебе не ти се дозволени, смеам и да размислувам на начин на кој тебе тие страшен и опасен, смеам да ги преиспитувам и споредувам работите, податоците, зборовите за кои тебе ти е речено дека не смееш, смеам под сомнеж да доведувам и настани и луѓе и толкувања и пишувања. Ти не смееш[DOUBLEPOST=1452445384][/DOUBLEPOST]
Има ли потреба нешто друго да се зборува за забегувањата на римокатолицизмот освен да се пренесат зборовите на нивните автентични претставници.
Римокатоличкиот поглавар за списанието Ла Република рекол: „не мора да верувате во бога за да одите во рајот. Доволно е ако имате чисто срце и ако ја слушате својата совест (суперего). Божјата милост е безгранична и безусловна, а сите ние имаме слободна волја да избираме како ќе живееме“.
Тоа значи дека секој еским кој не бил припадник на МПЦ, не бил крштен во МПЦ немал никогаш библија од МПЦ во живот а живеел исправно и безгрешно сепак ќе оди во пекол? исто и јапонец, филипинец, хотентот, амазонски индијанец....
Само член на МПЦ на кој истрениран поп на МПЦ му кажал дека има еден бог па тој поверувал баш во таа верзија на Бог ќе оди во рај??
Па према МПЦ само припадник на таа верска организација имаат шанси да одат во рај
Е да и Константин, пагански цар кој извршил масовни убиства, одел во војни, бил првосвештеник на пагански култ и тој со фалсификат стана „светец“

Последно уредено:
Исус живеел пред 2000 години, во време без печатници, кога информациите се пренесувале усно или книгите се препишувале една од друга рачно. Некој тука сака да ме убеди дека некој свет отец кој направил превод или толкување на документ од 6 век во 13 век е поверодостоен извор од римски историчар кој бил современик на Исус.

Исто е со Тито. Некое детиште од 20 години на луѓе од 70-80 години им кажува каков бил Тито и како се живеело во негово време.

Секој има право да верува во што сака, но неможе за приказна стара 2000 години да тврди дека само и само неговата вистина е точна.
Постојат околу 25 000 ракописи од првите векови од кој целиот Нов Завет неколку пати се заокружува. Веднаш по првите два века, штом дошло до оспорувања на учењето, за да нема сомнежи за тоа и идни времиња, одржан е првиот Вселенски Собор. На 7 Вселенски и многу други помесни собори усогласено едни со други се потврдени и запишани во канони гледиштата на христијанското спасително верување. Одлуките на Вселенските собори во основа се прифатени од скоро сите денешни христијански „цркви“.
Со оглед на истата почест која ја има Светиот Дух со другите ипостаси од Света Троица, се што е искажано од Светиот Дух преку луѓе се смета дека има иста тежина како и она кое е кажано од самиот Господ. Затоа и во самата Библија нештата кои Бог ни ги пренел преку апостолите и други библиски свети луѓе имаат иста вредност како зборовите непосредно искажани од Господ.
Што значи Бог се погрижил Вистината до верните баратели да стигне чиста и неизменета.[DOUBLEPOST=1452447509][/DOUBLEPOST]
Од вулгата потекнуваат сите подоцнежни преводи на библии. Нема друг извор.
Ако некоја Библија има дел кој го нема во Вулгата или има нешто шо го нема во Вулгата или не е преведено точно од Вулгата, таа Библија е еретички фалсификат настаната под влијание на сатаната и чија употреба ја води душата во пеколот.
Не е точно Септуингата се смета за уште постара целосно заокружена Библија. А од двете постари се илјадници издвоени делови во ракописи кои ги споменав.

Кај гледаш дека јас велам дека е таа вистинска и исправна порака? само дека ја пренесуваат оонака оригинално како што беше изворно. Ако кажам дека некој неонацист ја пренесва оригиналната порака на Хитлер дали тоа значи дека сум неонацист? или дека некој ја пренесува оригиналната порака на Маркс дека сум марксист.
Тебе самиот ти се испушти: „папата е директен наследник на апостолите и нивната порака“. Види погоре како атеистите пишуваат. Се е лажно во верувањето. Верувањата денес немаат врска со она што навистина некогаш се случувало. Ниеден атеист не вели: Ватикан е директен наследник на апостолите И НИВНАТА ПОРАКА.

Јас посматрам истражувам читам испитувам, јас смеам да прочитам и книги кои тебе не ти се дозволени, смеам и да размислувам на начин на кој тебе тие страшен и опасен, смеам да ги преиспитувам и споредувам работите, податоците, зборовите за кои тебе ти е речено дека не смееш, смеам под сомнеж да доведувам и настани и луѓе и толкувања и пишувања.
На христијаните не им се препорачува непотребно да читаат или да се свртат само кон развратни содржини. За се друго сметаме дека вистината од која се напиваме преку верата во нас е толку јак серум што нивните отрови не ни можат ништо. Затоа без никаква помисла од нешто дека може да ни се случи читаме секакви книги (освен развратните) доколку за тоа мислиме дека има некоја потреба.Токму спротивно, вие атеистите ги сметате христијанските пишани дела за опиум од кој треба да се бега и токму вие се плашите да ги читате светите отци. Затоа што она лажното во оние кои не сакаат да веруваат знае дека кога ќе ги отвори тие свети книги или ќе мора да ја признае вистината и да поверува или дополнително ќе стане порасипан поради негирањето на вистината. Со сигурност секој верник прочитал многу повеќе безбожни отколку што неверникот прочитал побожни дела.

Тоа значи дека секој еским кој не бил припадник на МПЦ, не бил крштен во МПЦ немал никогаш библија од МПЦ во живот а живеел исправно и безгрешно сепак ќе оди во пекол? исто и јапонец, филипинец, хотентот, амазонски индијанец....
Овде не зборуваме за оние на кои не им било проповедано. Само тие ги спасуваат своите души според совеста. Изјавата на папата зборува за оние кои знаат за Христос и христијанството и вели дека не е нужно да бидат верници за да „одат во Рајот“. Што значи не само да не бидат христијани, туку дури и не мора да веруваат во Бог како муслимани, евреи, впрочем и ескимите веруваат во Бог. Папата тврди дека дури и воопшто да не веруваат во Бог „ако имаат чисто срце“ ќе си ги спасат душите. Тоа е и противхристијанство и општо антипобожност..., ширење на безверие.

Последно уредено:
Папата тврди дека дури и воопшто да не веруваат во Бог „ако имаат чисто срце“ ќе си ги спасат душите. Тоа е и противхристијанство и општо антипобожност..., ширење на безверие.
Каков е тој бог што ќе остави некој да се мачи цела вечност само затоа што не верувал во него...? Свесен ли си колку е тоа бедно и мизерно? Зошто некој би обожавал такво мизерно суштество?

Не е точно Септуингата се смета за уште постара целосно заокружена Библија. А од двете постари се илјадници издвоени делови во ракописи кои ги споменав.
Библија е збир на стар и нов завет
Септуингата е превод на еврејската Тора - Стар завет и не е целосно заокружена библија. Во неа го нема новиот завет. А и таа не е верен и соодветен превод али тоа е друга тема.
После ова не се ни мачев да читам шо напиша друго. Ми стана јасно со каков соговорник имам работа. Ти не разликуваш Стар завет со Нов завет ни знаеш шо е тоа библија.

Каков е тој бог што ќе остави некој да се мачи цела вечност само затоа што не верувал во него...? Свесен ли си колку е тоа бедно и мизерно? Зошто некој би обожавал такво мизерно суштество?
Оној кој не верувал, ја одбивал очигледната вистина. Тоа значи одбивал благородност, осветеност, обожување... кое ни иде при секое свртување кон Бог како единствен извор на сите доблести. Спротивно неверувањето за последица носи своеволност, себичност, суетност, злобност, лажност... Неверниците создаваат своја лага и веруваат во неа независно што безброј пати им покажува дека ги води кон смрт и распад. Степенот на очигледност за Бог во се наоколку независно од претставата која општеството ја создава и лажливо ја живее не му дава простор на поединецот да се правда за да му се прости. Што го коштало човекот поединец да го замоли Бог да му се јави? Мислам дека тоа е многу малку, но ете заради гордата своеволност луѓето не сакаат тоа да го направат. Мизерноста е на страната на човекот. Значи самите не оставаат простор за простување.[DOUBLEPOST=1452452086][/DOUBLEPOST]
Библија е збир на стар и нов завет
Септуингата е превод на еврејската Тора - Стар завет и не е целосно заокружена библија. Во неа го нема новиот завет. А и таа не е верен и соодветен превод али тоа е друга тема.
После ова не се ни мачев да читам шо напиша друго. Ми стана јасно со каков соговорник имам работа. Ти не разликуваш Стар завет со Нов завет ни знаеш шо е тоа библија.
:) Сигурен сум дека се си прочитал.
Септуингата е книга во која може поради оштетеност да недостасуваат многу мали делчиња. Во основа тоа не е ракопис туку цела книга. Провери сам.

Последно уредено:
Оној кој не верувал, ја одбивал очигледната вистина. Тоа значи одбивал благородност, осветеност, обожување. Спротивно неверувањето за последица носи своеволност, себичност, суетност, злобност, лажност... Неверниците создаваат своја лага и веруваат во неа независно што безброј пати им покажува дека ги води кон смрт и распад. Степенот на очигледност за Бог во се наоколку независно од претставата која општеството ја создава и лажливо ја живее не му дава простор на поединецот да се правда за да му се прости. Што го коштало човекот поединец да го замоли Бог да му се јави? Мислам дека тоа е многу малку, но ете заради гордата своеволност луѓето не сакаат тоа да го направат. Мизерноста е на страната на човекот. Значи самите не оставаат простор за простување.
Која црна очигледност жити се?! Само на форумов имаш милион примери на очигледност каде аргументите ве газат како товарен воз!
Од бесмисленоста за прогонот на Адам и Ева, апсурдноста семоќно и сезнајно битие да биде судија, па се до контрадикторностите во самите стихови.....

Добро бре, кај и да те “сретнам“ само лажеш?! Свесен ли си колку е тоа бедно и мизерно? :bravobe:

:) Сигурен сум дека се си прочитал.
Септуингата е книга во која може поради оштетеност да недостасуваат многу мали делчиња. Во основа тоа не е ракопис туку цела книга. Провери сам.
Боже пази да сум прочитал и еден ред после таа катастрофа околу библијата шо ја напиша, имам аверзија према незнаење, појќе ценам да прашаш то шо не знаеш од колку да пишуваш на блеф надевајќи се дека соговорникот знае помалце од тебе (ако тоа е воопшто можно)
Околу Септуингата доста истражував и тоа пред години и мене ми се јасни работите и што е тоа и како настана и зошто и кога и сите проблеми врзани со неа и јасно можам да разликувам Стар од Нов завет канонски од некакнонски текстови. Од тебе не можам да научам ништо а ни да дискутирам со нечии претпоставки и незнаења.

Добро бре, кај и да те “сретнам“ само лажеш?! Свесен ли си колку е тоа бедно и мизерно? :bravobe:
Каде е лагата? Значи соверникот твој кажа дека изјавата на папата дека е доволно да си само добар човек била лага, и дека колку и да си добар, ако не веруваш немало да бидеш спасен! Провери, велат ако баба лаже, рог не лаже.

Боже пази да сум прочитал и еден ред после таа катастрофа околу библијата шо ја напиша, имам аверзија према незнаење, појќе ценам да прашаш то шо не знаеш од колку да пишуваш на блеф надевајќи се дека соговорникот знае помалце од тебе (ако тоа е воопшто можно)
Околу Септуингата доста истражував и тоа пред години и мене ми се јасни работите и што е тоа и како настана и зошто и кога и сите проблеми врзани со неа и јасно можам да разликувам Стар од Нов завет канонски од некакнонски текстови. Од тебе не можам да научам ништо а ни да дискутирам со нечии претпоставки и незнаења.
Со твојава самоувереност можиш мали деца да лажиш и заведуваш. :noze:

Која црна очигледност жити се?! Само на форумов имаш милион примери на очигледност каде аргументите ве газат како товарен воз!
Од бесмисленоста за прогонот на Адам и Ева, апсурдноста семоќно и сезнајно битие да биде судија, па се до контрадикторностите во самите стихови.....
Многу шеташ во одговорите. Надоврзи се на претходното. Сега одиш во сосема други теми, за кои мислам и сме разговарале. Така скоковито од една во друга тема со капциозни тврдења уште во старт не делуваш како поштен соговорник.[DOUBLEPOST=1452454017][/DOUBLEPOST]
не мора да го молиш, то ти е природно дадено да не можеш
Тебе природно ти е вродено или од некаде научи со глумење самоувереност да ги заведуваш децата и неуките?

Последно уредено:
Многу шеташ во одговорите. Надоврзи се на претходното. Сега одиш во сосема други теми, за кои мислам и сме разговарале. Така скоковито од една во друга трема со капциозни тврдења уште во старт не делуваш како поштен соговорник.
Еве ти биди поштен и објасни каде е таа очигледност? И на кој начин игнорирањето на темите што ги споменав, ја поништува нивната валидност? Еве, апсурдот кај случајот со прогонот си останува, и покрај тоа што е дискутиран, вие едноставно го занемарувате и терате понатаму.
Ако на Адам и Ева им било ускратено сознанието за добро и зло, тогаш која е поентата да бидат казнети? Како ќе знаат што е погрешно а што не, ако немаат сознание за добро и зло? Ао пак можеле да разликуваат, која е поентата да им забрануваш нешто кое веќе го поседуваат?
Или апсурдот Господ да биде судија! Ако се потекнува од него, тогаш тоа што ќе го прогласи за погрешно од кого потекнува? Дискутирано е за ова, да! Но апсурдите си остануваат, вие само ги игнорирате и продолжувате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom