Литературниот живот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата santino
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 август 2010
Мислења
3.518
Поени од реакции
5.385
Пред неколку дена од страна на студентите и колегите ми беше поставено прашање за литературниот живот во Македонија во последниве неколку години.
Всушност нив ги интересира нивото на литературниот живот. Дали се одржуваат литературни настани и колку често се одржуваат истите (како поетски читања, литературни беседи и сл.).
Каков е односот помеѓу писателите, бидејќи еден од студентите (македонист) имаше интересна забелешка дека според тоа што прочитал до сега во македонските весници и портали и слушнал од пријатели Македонци, литературниот живот и односот помеѓу писателите и поетите го потсетува на животот на руските писатели од 19 век, каде што писателите се собирале во приватни домови, читале свои дела, пишувале еден за друг, се критикувале и сл. Искрено мене ова ми беше малку чудно, бидејќи навистина не ја знам најдобро оваа проблематика.
Исто така сакаа да знаат дали има лиетратурни списанија и сл. Т.е. сѐ што е поврзано со литературниот живот во Македонија.

Искрено барав на форумов ваква тема, но не најдов.
Па целта на темава е секој кој има било какви информации, кој е запознаен со проблематиката или учествува во вакви настани да го каже своето мислење.
И во иднина секој може да информира за престојни литературни настани и случувања во Македонија.

Баш искрено ме заинтересира муабетов, воглавно и тоа што одев на интервју во издавачка куќа. Колку што успеав да разберам клуб Матица организира нешто во тој стил. Меѓутоа што точно не сум сигурна. Како и да е може да се праша таму ќе ве информираат најубаво.
Ама изгледа постои :) Нели не сме 19 век во Македонија де :)

Е и да за поезија знам дека често се збираат, нарочито со ова Поетри Слем. Одат по градови. Значи не е на исто место. Само ми изгледа монотоно истите фаци. Ама па и реално тие се и добро е што потикнуваат и млади.

Баш искрено ме заинтересира муабетов, воглавно и тоа што одев на интервју во издавачка куќа. Колку што успеав да разберам клуб Матица организира нешто во тој стил. Меѓутоа што точно не сум сигурна. Како и да е може да се праша таму ќе ве информираат најубаво.
Ама изгледа постои :) Нели не сме 19 век во Македонија де :)

Е и да за поезија знам дека често се збираат, нарочито со ова Поетри Слем. Одат по градови. Значи не е на исто место. Само ми изгледа монотоно истите фаци. Ама па и реално тие се и добро е што потикнуваат и млади.

Искрено не знаев дека Матица организира вакви настани. Баш ќе прогуглам да видам дали ќе најдам нешто.
Инаку за поетскиве читања по градовите и во Скопје делумно знам. Сум одел неколку пати, а имам и познаници, кои пишуваат и читаат поезија. :)
Всушност писателите наши се тие, чат-пат по некој нов ќе се појави и после тоа ќе исчезне. Мене исто ме интересираше каков е односот помеѓу нив. :)
И да, за малку ќе заборавв. Имаме ли ние некое литературно списание на ниво на држава? :)

Искрено не сум љубител на поезија, ама ликовите што пишуваат поезија ми се нарочито интересни како личности. Многу поразлични од другите. Тоа како они знаат да пренесат емоција, неможе секој.
За односот очигледно им е добар, од причина што доста често ги организираат тие настани и често се дружат.

А за списание, мислам дека стрикно за тоа нема. Кај нас мине жолт печат само, па и тоа не мине :)
Да се најде чат пат, некоја статија во некој списанија и весници хмхм е реално.
Баш ќе разгледам и распрашам, ме интересира и мене дали постои такво нешто. Чисто сумљам мада :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom