Позитивни и негативни ликови во историјата на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Bridger
  • Време на започнување Време на започнување
А да не се разболел/да не го отруле, каква ќе беше приказната? Сигурно поинаква:)[DOUBLEPOST=1444729584][/DOUBLEPOST]
Пријателе ги заборави Цар Душан и Лазар Колишевски како позитивни. А во негативните заборави да ги додадеш Ченто, Панко Брашнаров, Павел Шатев, Венко Марковски и тн. Патем, имаш многу убав јузернејм.
Па другар, не ги заборавив туку да не испадне колумна па морав да скратам нешто :)

Toa се писмата кои Исократ му ги пишел на Филип хвалејќи го како најголем водач кој заслужува да биди водач на целиот хеленски свет блаблабла.... и наговарајќи го да како хелен тргне против персија и ја казни за неделата која таа му ги направи.Како и да е Филип не го фермал многу, не ни сакал да се замајава со неприател кој не му ги загрозувал интересите, Филип си создал едно големо моно царство, под своја власт ги стави хеленските народи и држави и имал доволно и сила и вештина како војсководец да му се спротивстави на било која тогашна сила не требајќи да оди преку пола свет и бара слава. Да дојдоа персиците, ќе ги дочекаше филип со македонска фаланга и сојузнички грчки војски на своја земја, како шт персиците биле поразени на своја земја од страна на македонската војска така ќе беше поразена и во македонија. Само што немаше да се ослабнува со непотребни освојувања и немаше да се создадат завери, интриги, меѓусебни ривалства и на крај граѓански војни во тка ослабено царство
Апсолутно не се согласувам. Основата на победите на Александар всушност не се наоѓаат во тоа што имал појака војска. Да, веројатно биле поспремни бидејќи долго време го планирале походот и знаеле што, каде и како ќе прават. Веројатно биле и поорганизирани, Александар како подобар војсководец се погрижил за тоа. НО! Најголемата подлога за успех во битките и во самиот поход се наоѓа токму во тоа што битките се одиграле на персиска територија. За да се разбере тоа, треба да се знае персиското државно уредување. Сатрапии, често асоцирани со римските провинции, делови на кои е поделена персиската територија. Со нив управува сатрап. Колку е поснаодлив и колку подобро ја управува сатрапијата, толку сатрапот е подопадлив во очите на Големиот Крал (се знае кој, нели). А колку повеќе те сака владетелот, толку повеќе репутација ќе добиеш, а со тоа и повеќе парички. И пази го сеа апсурдот, да речам дури и самоуништувањето на Персија. Како што навлегува Александар во одделните сатрапии, секој сатрап самостојно застанува во одбрана, не бараат помош. И во битката кај Граник, и во одбраната на градовите, сакаат тие да бидат тие кои ќе го победат натрапников за да ја добијат наклонетоста на Дариј. Нормално, губат и Александар победува и освојува градови, Персија губи клучни стратешки точки, се додека конечно Дариј не се судри со него кај Исос. Е тука во директен судир се истакнува квалитетот на Александар како војсководач. Ова е битката која може да заврши било како, но Александар ја обезбедува победата (после тоа јасно станува дека џабе е секако отпор, али ајде, имаме пак голема битка кај Гавгамела која е дефинитивно одлучувачка).

Така што, не може со сигурност да се каже дека Дариј и неговата војска би биле поразени и во Македонија. Доколку тој ги организирал како што треба, доколку имал однапред скоцкан план, во таква ситуација се би можело да се случи. Да, Македонците би имале домашна предност, но како што гледаме, домашниот терен си има и свои слабости. Ако напаѓачот ги увиди и ги експлоатира тие слабости, оној кој се брани тешко дека ќе може да направи нешто. И ова да го поврзам со друг настан во друго место и друго време, битката кај Беласица меѓу Самуил и Василиј II.

Така што, не може со сигурност да се каже дека Дариј и неговата војска би биле поразени и во Македонија. Доколку тој ги организирал како што треба, доколку имал однапред скоцкан план, во таква ситуација се би можело да се случи. Да, Македонците би имале домашна предност, но како што гледаме, домашниот терен си има и свои слабости. Ако напаѓачот ги увиди и ги експлоатира тие слабости, оној кој се брани тешко дека ќе може да направи нешто. И ова да го поврзам со друг настан во друго место и друго време, битката кај Беласица меѓу Самуил и Василиј II.
Kaj Ис, се појави Дариј со своја персиска војска побројна од македонската, ни сатрапи на папрати
И изгуби

Kaj Ис, се појави Дариј со своја персиска војска побројна од македонската, ни сатрапи на папрати
И изгуби
Секако, тоа е битка 50-50 која ја победува Цанета благодарение на неговата способност, тука нема збор.

И преферирам Исос, како што е оригинално на стагорчки, бидејќи тоа име го користеле тогаш :)

Секако, тоа е битка 50-50 која ја победува Цанета благодарение на неговата способност, тука нема збор.

И преферирам Исос, како што е оригинално на стагорчки, бидејќи тоа име го користеле тогаш :)
a не преферираш “басилеус Aлександрос хо мегас“ ко шо беше користено тогаш?

оригиналното не е на асирски или персиски?

оригиналното не е на асирски или персиски?
Good point. Мада старогрчкиот тогаш е lingua franca, јазикот на дипломатијата. Секој човек кој се бавел со било што поврзано со политика морал да го знае и старогрчкиот термин, додека асирскиот или персискиот не морале. Мада кога ќе размислам у право е @Let 3 за ова, подобро е да се користи адаптираниот термин поради транскрипцијата нели. Нели не викаме философија (како што е на старогрчки) туку филозофија, не викаме медикина (латински) туку медицина :)

Good point. Мада старогрчкиот тогаш е lingua franca, јазикот на дипломатијата. Секој човек кој се бавел со било што поврзано со политика морал да го знае и старогрчкиот термин, додека асирскиот или персискиот не морале. Мада кога ќе размислам у право е @Let 3 за ова, подобро е да се користи адаптираниот термин поради транскрипцијата нели. Нели не викаме философија (како што е на старогрчки) туку филозофија, не викаме медикина (латински) туку медицина :)
Не не, мене ме интересираше зошто баш на старогрчки милуваш? Да не намирисав гркофил!?:-)

Не не, мене ме интересираше зошто баш на старогрчки милуваш? Да не намирисав гркофил!?:)
Не биди битушанец сеа и ти, знам дека си поарен за да имаш такви предрасуди :D Вистината е дека сум при крај со изучувањето на старогрчкиот кој е најбитен јазик од тој период бидејќи сите извори кои ги имаме ние историчарите се напишани на старогрчки. И многу нормално е нели, кога ќе го проучуваш настанот низ документи, името насекаде ќе го сретнеш напишано на старогрчки, а не на асирски или персиски. Затоа сметам дека посоодветна терминологија при научни расправи е старогрчката верзија. Ама во вакви интернет дискусии, сеедно стварно.

А добро ете да признаам, на лично ниво сакам да го истакнувам фактот дека сум еден од ретките денешни луѓе (особено во државава) што го знаат јазикот на тие луѓе бидејќи како историчар ми се битни и со голем интерес ги проучувам, би рекол дека за некои работи и им се восхитувам. На старите нормално, а од денешните преку таквото ми е да ги читам што пишуваат и према нив немам никаква „филија“ (старогрчки збор :D ).

Не биди битушанец сеа и ти, знам дека си поарен за да имаш такви предрасуди :D Вистината е дека сум при крај со изучувањето на старогрчкиот кој е најбитен јазик од тој период бидејќи сите извори кои ги имаме ние историчарите се напишани на старогрчки. И многу нормално е нели, кога ќе го проучуваш настанот низ документи, името насекаде ќе го сретнеш напишано на старогрчки, а не на асирски или персиски. Затоа сметам дека посоодветна терминологија при научни расправи е старогрчката верзија. Ама во вакви интернет дискусии, сеедно стварно.

А добро ете да признаам, на лично ниво сакам да го истакнувам фактот дека сум еден од ретките луѓе што го знаат јазикот на тие луѓе бидејќи како историчар ми се битни и со голем интерес ги проучувам, би рекол дека за некои работи и им се восхитувам. На старите нормално, а од денешните преку таквото ми е да ги читам што пишуваат и немам никаква „филија“ (старогрчки збор :D ).
Добро ај ако не друго може да се вадиш со старата изрека...Know your enemy. Старогрчкиот, латинскиот тоа биле јазици како што е денес англискиот. Една од причините поради која ги губиме расправите со Грците е поради фактот што сите извори од тоа време се или грчки или прогрчки:-). Како и да е, секогаш сум мислел дека знаењето на било кој јазик е богатство така да само напред.

За дискусијата да има смисол, треба да се договориме според кои критериуми некој би го сметале за позитивна или негативна личност во македонската историја.

Исто така, треба однапред да се одреди дали истите критериуми важат за различни историски периоди.

Помош ми треба литература за Филип Втори треба есеј да пишувам ако може некој да ми даде податоци , линковии било каква литература...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom