З
Зорт
Гостин
Јас пак инсистирам дека оваа дискусија е за тука. За да се префрлиш на сосема нови хипотези за објаснување на појавите околу нас, треба да ги исцрпиш сите очигледни, поедноставни, досега прифатени теории.
Значи за да измислуваме фантазии, прво треба да научиме се она што е досега докажано и прифатено, во спротивно ризикуваме веќе опишани појави погрешно да ги претставиме.
Исто како со брзите адаптации. Во ниту еден пример на такви адаптации нема ништо мистериозно што би не принудило одговор да бараме длабоко во фантазиите. Веќе ти кажав кои се прифатените, сосема реални, објаснувања за истите брзи адаптации. Нема потреба од фантазии.
Кои индиции воопшто ги имаш за да влегуваш во овие размислувања? Не велам дека се неточни, туку воопшто надвор од подрачјето на докажливоста. Кои ти се индициите за твоето тврдење и дека воопшто овие сили се механизмот на еволуцијата?
Уште на самиот почеток - дали темава е или не е за тука - не се согласуваме, а за остатокот не вреди ни да се спори. Очигледно е или дека зборуваме за различни работи или дека размислуваме на различен начин.
Она што ти го нарекуваш фантазија вообичаено е познато под името философија. Конкретно се работи за волунтаристичка философија. Факт е дека практичната примена на философијата не е премногу голема ама факт е и дека има луѓе кои се интересираат за тој тип размислувања.
Она што ти го нарекуваш мистични хипотези не се мистични, но се хипотези, а јас очигледно барам докази за нив во секое поле и од науката и од животот воопшто. Велиш дека прво треба да се проучат постојните хипотези? Кои се тие? Која е, според тебе, природата на материјата? Зошто го сметаш тврдењето дека материјата поседува особини на воља и свест мистично а твоето тврдење дека вољата и свеста се резултат на некаков хокус-покус не е мистично.
Ти укажав во кој поглед ме интересираат брзите прилагодувања. Доколку се покаже дека брзината со која се случуваат промените е поголема од брзината која што би требало да се очекува врз основа на теоријата за веројатност тоа би значело некаква индиција дека се работи за нешто повеќе од случајност. Дури и да го нема тој доказ повторно не можеш случувањата со сигурност да ги припишеш на случајност. Едноставно не можеш да имаш доказ за такво нешто. Се надевам дека го разбираш ова.
Зошто сум приврзаник на волунтаризмот а не на некое друго гледиште е, претпоставувам, повеќе резултат на некаква интуиција одошто на свесен доказ. И во секој случај не е дискусија за ова место.