Ербас за историја: Прво прелетување на Ла Манш со авион на електричен погон

• Креатор на темата Креатор на темата StarScr3am
  • Време на започнување Време на започнување

StarScr3am

Ѓавол
Член од
22 септември 2009
Мислења
798
Поени од реакции
219
Веб-сајт
twitter.com
Пилотот Хјуз Дувал влезе во историјата по утринското прелетување на каналот Ла Манш со авион на електричен погон.
Авионот Airbus E-Fan 2.0 е на електричен погон и полета во чест на првиот пилот пионер Louisa Blériota кој во 1907 година прв го прелетал Ла Манш и тоа од Франција до Довер. Летал 37 минути, а тогош тоа било голем успех за воздухопловството.

Компанијата Airbus сега со своето летало означи пресвртница во историјата на воздухопловството бидејќи ова е прво прелетување на каналот со авион кој исклучиво е придвижен од електрична енергија.

повеќе на:
http://www.filozofirame.mk/airbus-z...nje-na-la-mans-so-avion-na-elektrichen-pogon/

Јас сум глуп. Кој е ќарот од ова прелетување на каналот?

Јас сум глуп. Кој е ќарот од ова прелетување на каналот?
Каналот е како имагинарна мерка за успех за најразлични подвизи.. Тие четириесетина километри се ништо за летање ама поентата е во како се прелетани. Сега 40, до година 100 а за некоја година ако не и побрзо лондон/париз <> њујорк на струја ќе е стандард процедура, после ќе измислат на сончева да им се полнат авионските батерии и така оди приказната...

јас само со 20 кила гориво од калиев нитрат и шекер ке го прелетам Ламаншот побрзо од звукот. Каков е овој "погон" кој го гонел авионот и зошто?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom