Добро е што сум не јасен и не ме сваќат лугето.
Што помалку се тоа подобро.
Тоа значи дека тоа што сум го пишал е точно.
Не то значи дека појма немаш прво за што се прај муабет тука.
Буда бил кој бил ама е прилично неважен за науката оти сите имаме барем по едно средно завршено а тој нигде не е спомнат додека пак сигурно можам да набројам стотина други што биле спомнати.
Логичка последица на ова е дека Буда е неважен за науката - барем не за науките што се изучуваат до средно.
Втора работа што сакам да ја оспорам е што некој спомна како Архимед и Аристотел биле филозофи а не научници. Филозофија до скоро е синоним за наука.
Така да немојте на лупате безвезе. Аристотел е последниот човек што успеал да го собере цело човеково знаење на познатиот свет. Архимед, Аристотел, Питагора, Талес итн итн. биле
математичари - во школски превод се занимавале со математиката кралица и робинка на науките.
Знате што е еден од најголемите ако не и најголемиот чекор на човештвото досега ? Тркалото. Едноставна работа ама прилично значајна.
Архимед го се занимавал со лостови, ја измислил пумпата (како сврдел што турка вода нагоре низ цефка), воспоставил пропоции помеѓу некои фигури итн итн.
Аристотел нема да кажувам ништо посебно само ќе речам дека земете учебник по било која наука и на првата страна е спомнат.
Питагора и питагорината теорема за правоаголни триаголници ја има дадено основата на апсолутно се што не опкружува денес. Поточно, ако не беше питагорината теорема денес многу малку од работите што не опкружуваат и се човечки креации немаше да постојат.
Да се навратам уште еднаш на концептот - научници - филозофи. Филозоф е научник ако се однесува на луѓе од подалечното минато. Њутон се занимавал со приодна филозофија - денес викана физика. Да го броиме за ненаучник и него ли?
И уште нешто... Ако му ги борчам цифрите на арапите, математика на античките грчки филзофи, законите на движењето на Њутон, хелиоцентричната теорија на Коперник, теоријата на релативноста на Ајнштајн, радиото на Тесла, компјутерите на некој таму, теоријата на еволуција на Дарвин итн итн инт
прашувам што му должам на Буда? Пажња: Одговори од типот на посотењето, духот и слични апстрактно дубиозни концептин не се прифатливи. Конкретни концизни одговори од типот на:радио, компјутер, закон на..., формула за..., итн итн