АЕК со нов правилник со обврски за операторите

• Креатор на темата Креатор на темата head
  • Време на започнување Време на започнување
Ова се супер на хартија. Дали ќе биде спроведено во пракса? И, зошто да имам право да раскинам без пенали? Нека направат да можам јас да барам намалување на сметка и други поволности. Ако интернетот ми е супер, за канал два не се исплати да раскинувам договор.
bonus_smart.png

Модемот со WiFi е дел од понудата само онаму каде е овозможена услугата DOCSIS 3.0.

- 1.199 ден. (договор на 24 месеци)
- 1.599 ден. (договор на 12 месеци)
- 1.899 ден. (и еднократен надоместок за инсталација 4.498 денари со договор на неопределено)
Ценa за придружни елементи за инсталација на 3 услуги 449 денари.
Цените се со вклучен ДДВ.
Пакетот може да се купи само во реоните каде што има техничка можност.
Уредите се во сопственост на blizoo ДООЕЛ.
Цената на пакетот „СМАРТ“ во првите 4 месеци изнесува 599 денари месечно, а потоа 1.199 денари месечно.
Во првите 6 месеци корисниците ќе гледаат 150 дигитални канали, а потоа 90 дигитални канали.
Во пакетот се вклучени 100 бесплатни минути кон Vip оператор.

ДТВ Плус

Дигитална телевизија со висок квалитет и до 90 телевизиски канали со кристално јасна слика и звук. Видот на каналите ќе ги задоволат вкусовите на сите - од љубителите на филмови, гледачите на забавни и детски програми, до страсните спортски навивачи. ...повеќе информации
10Mbps/UN

Види ако ти изгасат 4 канали да речеме од 90 канали кои ти ги нудат, колку мислиш дека треба да ти се намали на сметката?

во 1199денари имаш интернет, телефонија и телевизија. Ако ги поделиме тие 1200 денари на трите услуги, вклучувајќи и цената за користењето на опремата ете од ракав добиваш по 400 денари за услуга.
400 денари да ги поделиме на 97 канали колку што добиваш во овој пакет добиваш околу 4 денари цена по канал, значи 4 исклучени канали би требало да ти намалат 16денари на сметката. А овие 4 месеци што плаќаш на старт по 600 денари тогаш?

Ја претеруваме искрено луѓето, и мене ми пречи што се гасат канали, но реално за 1200 денари да ти ги гарантира некој сите три услуги со по 100канали, интернет 30мб/с download i do 2mb/s upload мислам дека не е воопшто скапо. Овие тука треба да си регулираат одредени правилници мислам јас најпрво, па после да оди на пониско ниво.

@Greg Braden е браво бе, супер ти е математикава. Прво не се рачуна така, ама ајде нека ти биде. Второ, јас не им ги правам пакетите. Тие биле добрите и ми нудат 4 месеци помала претплата. Бре! Тоа е нивна маркетинг стратегија, никој не го бара тоа од нив. Трето, кога една фирма нуди услуга, не може на почеток да нуди "брда и долине", а после да биде пу пу не важи. Тоа во правото се нарекува измама. Четврто, зошто во салон немаат (немаа вчера) конкретна листа на канали? Сакам да знам ТОЧНО што плаќам. Без ситни букви од типот - каналите се подложни на промени. Ако ти како оператор не си способен да ги нудиш одреден период (10 год +) тогаш не ги ставај во понуда воопшто. Петто, до кога во МКД ќе постојат интернет провајдери што нудат ДО 10-15-30Mbps интернет? Како една Србија воведе ОД во договорите, а ние не можеме? Еве и 1Gbps да имам линк, ако во договорот стои ДО, тогаш и 1Mbps ја исполнува нивната обврска. Така? Претеруваме ние корисниците? Ма дај...

@Greg Braden е браво бе, супер ти е математикава. Прво не се рачуна така, ама ајде нека ти биде. Второ, јас не им ги правам пакетите. Тие биле добрите и ми нудат 4 месеци помала претплата. Бре! Тоа е нивна маркетинг стратегија, никој не го бара тоа од нив. Трето, кога една фирма нуди услуга, не може на почеток да нуди "брда и долине", а после да биде пу пу не важи. Тоа во правото се нарекува измама. Четврто, зошто во салон немаат (немаа вчера) конкретна листа на канали? Сакам да знам ТОЧНО што плаќам. Без ситни букви од типот - каналите се подложни на промени. Ако ти како оператор не си способен да ги нудиш одреден период (10 год +) тогаш не ги ставај во понуда воопшто. Петто, до кога во МКД ќе постојат интернет провајдери што нудат ДО 10-15-30Mbps интернет? Како една Србија воведе ОД во договорите, а ние не можеме? Еве и 1Gbps да имам линк, ако во договорот стои ДО, тогаш и 1Mbps ја исполнува нивната обврска. Така? Претеруваме ние корисниците? Ма дај...
Види во приватен бизнис сум имал „бизнис пакет“ кој за разлика од смешните суми на пакетите за дома има сосема друга сума 15тина пати поголема од ова и таму се гледа разликата и она што ти викаш гарантира.
Па ете направи ја ти поинаку математиката, али реалноста е таа. Тебе можеби те интересира да гледаш HBO, јас можеби и не го уклучувам (реално не гледам ни 1 час месечно тв иако ја плаќам, но кај телекабел само нет немало), друг гледа политички канали, албанец бара албански канали, црногорец бара црногорски и тн и тн.
И ти да си газда нема да можеш да угодиш на сите.

Се сложувам со тоа дека ова е подобра од никаква опција и неможност да раскинеш со некој оператор :bravobe:но и тука ќе има незадоволства и револт од страна на корисниците затоа што јас денес ќе склучам договор со некој кабелски оператор и ќе добијам 100 тв канали (тие и тие), толку минути разговор на телефон и одредена сума на ГБ интернет, НО ТУКА Е И :drk:ПРОБЛЕМОТ по неколку месеци некој друг за истите пари добива повеќе канали за гледање повеќе минути и повеќе сообраќај КОЈ МЕНЕ ОПЕРАТОРОТ НЕ Е ОБРЗАН ДА МИ ГО ПОНУДИ ПО АВТОМАТИЗАМ ЗАТОА ШТО СО МЕНЕ СЕ ОБРЗАЛ ПОД ДРУГИ УСЛОВИ. А тоа и те како ќе се случува погледнете што се прави во мобилната телефонија во трка за нови претплатници новите секој месец добиваат повеќе а оние старите кој ги :drk:затоа што веќе е врзано магарето и нема каде да бега :facepalm:.

На тебе да ти дадат и опција да станеш побогат Грујо ќе ти биде крив. Од овакви мрчатори не ја бива државата, не од Грујо, Бранко или ЉуБчо
Епа нека те ебат овие гореспоменативе чим ти е убаво со нив. Купи си вазелинче и гледај Македонија е вечна.

Нека направат сите кабловски оператори (зборам за СК) да можат на сите реони да се шират па ќе правиме муабет дали има смисла муабетов.

Тоа со пеналите е „ масло “ на АЕК и на претпријтијата
Кога се раскинува договорм единствено може да се бара надомест на штета, но треба да се докаже штетата. А каква штета може да настане ако ти го раскинеш договорот?
Затоа постоењето на АЕК е штетно.
Па кога потпишуваш договор ти се обврзуваш да ја користиш услугата и ако го раскинеш пред време они губат пари.

П.С Не сум правник ниту имам некое знаење за да дискутирам на тема договори единствено што знам е дека се што потпишуваме они имаат каде каде поголема корист и подобро се информирани и заштитени ако се земе во предвид дека имаат цели тимови на адвокати кои работат за нив.

П.С2 Постоењето на АЕК доколку си ја вршат работата може да биде корисно, но како и сите институции кај нас претпоставувам и они не се имуни на мито и корупција.

Колку време поминуваа додека се објави Правилникот во службен весник и биде донесен,и дали оваа значи дека одново ќе се прави потпишувања на нови договори ( нов Таблет ако некој се одлучи за Бум тв )??

Па кога потпишуваш договор ти се обврзуваш да ја користиш услугата и ако го раскинеш пред време они губат пари.

П.С Не сум правник ниту имам некое знаење за да дискутирам на тема договори единствено што знам е дека се што потпишуваме они имаат каде каде поголема корист и подобро се информирани и заштитени ако се земе во предвид дека имаат цели тимови на адвокати кои работат за нив.

П.С2 Постоењето на АЕК доколку си ја вршат работата може да биде корисно, но како и сите институции кај нас претпоставувам и они не се имуни на мито и корупција.
Тука е и проблемот.
Тие имаат тимови адвокати а ние имаме АЕК која треба да не заштити
А АЕК не не заштитува

Операторот има обврска за известување на претплатниците за сите предложени измени на условите во договорот во рок не пократок од 30 дена. Доколку претплатникот не ги прифаќа новите услови, може без казнени пенали да го раскине договорот.
Извадок од извор:http://www.akademik.mk/pravilnikot-za-opshti-uslovi
Значи ако не сакаш обнова на веќе постоечки договор оваа кажува слободно можи да не потпишеш ако е така :D

Зошто кај Близу, кај спортските канали ги има само СК 1 и СК 2 без СК3? да не ја тргаат?

Се сложувам со тоа дека ова е подобра од никаква опција и неможност да раскинеш со некој оператор :bravobe:но и тука ќе има незадоволства и револт од страна на корисниците затоа што јас денес ќе склучам договор со некој кабелски оператор и ќе добијам 100 тв канали (тие и тие), толку минути разговор на телефон и одредена сума на ГБ интернет, НО ТУКА Е И :drk:ПРОБЛЕМОТ по неколку месеци некој друг за истите пари добива повеќе канали за гледање повеќе минути и повеќе сообраќај КОЈ МЕНЕ ОПЕРАТОРОТ НЕ Е ОБРЗАН ДА МИ ГО ПОНУДИ ПО АВТОМАТИЗАМ ЗАТОА ШТО СО МЕНЕ СЕ ОБРЗАЛ ПОД ДРУГИ УСЛОВИ. А тоа и те како ќе се случува погледнете што се прави во мобилната телефонија во трка за нови претплатници новите секој месец добиваат повеќе а оние старите кој ги :drk:затоа што веќе е врзано магарето и нема каде да бега :facepalm:.

Епа сеа и ти, да не сакаш редовно сите поволности да ти следуваат. Правилников, ако се спроведува во пракса е одличен, затоа што ти дава можност да прекинеш без да плаќаш пенали, што значи дека моментот кога они нешто ќе те издупчат ти можеш да им кажеш чао. Ако нема таков момент, нормално ќе си тераш до крај. Ова што го збориш ти, не знам како би било по ново, ама досега, сите оператори и кабловски и мобилни нудеа можност да ги користиш услугите на неопределено време. Нормално, таму цената е поскапа, затоа што не склучуваш договор, туку е месец за месец.

Од друга страна, во однос на мобилните, имаше некоја одредба според која не може автоматски да ти се продолжува, туку мора да се изјасниш ти дали сакаш, не знам дали важи тоа и за кабелски, не сум го прочитал правилникот. Тоа би било лошо, ако значи дека по првите 2 години во оне на пример, мора да склучиш нов договор. Зошто да не можеш да си останеш на неопределено, додека се решиш да склучиш нов договор со нова тарифа или друг оператор?

Дали со новиот правилник постоечките договори ќе можеме сега да ги прекинеме?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom