Дебата за права на жените

• Креатор на темата Креатор на темата kikoengovski
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 декември 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво ,
Значи имам еден проблем.. дебатираме за 2 дена на темата Жена може да биде претседател.
Ми треба помош од некој кој ќе ми состави 1 реченица која ќе биде аргумент (поднаслов) или подтема на која ќе се зборува во еден дел од дебатата.. поточно одговор на прашањето Зошто жената може да биде претседател. Пример една сум составил :

За претседател може да биде секое лице кое на денот на избирањето има наполнето 40 години.
Потоа следи објаснување дека во законот не стои дека лицето треба да биде маж туку дека треба даима 40 години. и слично....Во факт ми треба како некоја друга тема не иста со оваа но сепак да биде во врска со тоа зошто жената може да биде претседател .. нешто со правата на жената дека се еднакви со мажите.. но ми треба добро формулирана реченица!

Фала ви многу ако составите напишете коментарт, кој се разбира повеќе од дебати од типот Worlds Style нека ме адд на скајп : kiril.engovski1

Од кога им се дадоа права на жените почнаа да ни се качуваат на глава. Се знае жена за што е, а не да ти биде претседател или маж у куќата. Дедо ми арно викаше на времето, магарето ако не слуша ќе го удриш, жената ако не слуша она ќе те удри тебе. И во право бил, повеќето модерни жени се само лигави и размазени. :duel:

Темава ќе отиде у сасим погрешна насока и ќе заврши со војна измеѓу стриктно патријахални маШишта и Андронешто.
Еве ти реченици кои опфаќаат се' што треба да биде опфатено според мене.

1. Жената може да биде претседател бидејќи според сите истражувања, психолошки, статистички и невролошки, нема квалитетна и квантитативна евиденција која укажува на тоа дека полот детерминира работоспособност, интелект, количина на знаења или било кој друг атрибут потребен за некој да биде поставен на државна функција, претседател.

2. Единствениот фактор кој играл улога во тоа жените најчесто низ историјата да не бидат претседатели или владетели (случајот не е секогаш таков, има жени кои биле) е тоа што одредени уредувања ја инхибирале жената стриктно од идеолошки причини да превземе таква државна функција, а земјите во кои жените имале таква функција, според историските записи, не покажуваат помала функционалност и успешност поради тој фактор изолиран самиот по себе, но можеби покажуваат други дисфункционалности од други фактори што никогаш не може да се потврди со сигурност.

Темава ќе отиде у сасим погрешна насока и ќе заврши со војна измеѓу стриктно патријахални маШишта и Андронешто.
Еве ти реченици кои опфаќаат се' што треба да биде опфатено според мене.

1. Жената може да биде претседател бидејќи според сите истражувања, психолошки, статистички и невролошки, нема квалитетна и квантитативна евиденција која укажува на тоа дека полот детерминира работоспособност, интелект, количина на знаења или било кој друг атрибут потребен за некој да биде поставен на државна функција, претседател.

2. Единствениот фактор кој играл улога во тоа жените најчесто низ историјата да не бидат претседатели или владетели (случајот не е секогаш таков, има жени кои биле) е тоа што одредени уредувања ја инхибирале жената стриктно од идеолошки причини да превземе таква државна функција, а земјите во кои жените имале таква функција, според историските записи, не покажуваат помала функционалност и успешност поради тој фактор изолиран самиот по себе, но можеби покажуваат други дисфункционалности од други фактори што никогаш не може да се потврди со сигурност.

Ќе послужи ова фала.

Од кога им се дадоа права на жените почнаа да ни се качуваат на глава. Се знае жена за што е, а не да ти биде претседател или маж у куќата. Дедо ми арно викаше на времето, магарето ако не слуша ќе го удриш, жената ако не слуша она ќе те удри тебе. И во право бил, повеќето модерни жени се само лигави и размазени. :duel:
Сакаш да кажеш дека досегашниве претседатели и премиери(мажи) ептен за пример се/беа па нема смисла на жена да и даваме таква моќ, пошто се ни е розево во државава па може да зезне нешто?

П.С Јас би го мењал Грујо за Меркел :X3:

Јас со нетрпение го чекам денот кога на пример во фудбалот , ракометот итн.... нема да има женска и машка лига посебно, туку во самата екипа да мора да има процентуална застапеност на жените. Ако биди да биди ;).

Прочитајте убаво ми треба добра реченица ... немам време не ме интересира мене лигата .Кој може навистина нека состави и нека пише.

Бразил се супер пример за тоа . Дискутабилно е колку е успешна зашто видовме пред светсково "под тепих" какви проблеми криела.

Прочитајте убаво ми треба добра реченица ... немам време не ме интересира мене лигата .Кој може навистина нека состави и нека пише.
Ти толку си смотан од муабетиве да не можеш да составиш реченица?
Како дебатираш, а реченица не знаеш да составиш? Свашта има по светов...

Ти толку си смотан од муабетиве да не можеш да составиш реченица?
Како дебатираш, а реченица не знаеш да составиш? Свашта има по светов...

Што е следна тема..."Како го поминавте зимскиот распуст?"

Ako zhenite se na vlast, svetot bi bil podobro mesto za zhiveenje.

,,,,nemoit da bijt pretcedatelka ,,,oti sami si se izborija za ramnopravnost,,,,zhenite de,,:facepalm:,,

,,,,aj vaka,,po koj osnov zhenata ne mozhe da bide pretsedatelka, kazhete mi barem edna prichina,,
,,,primerot vo poslednive 10tin godini,,,napravete sporedba pomegju,,,

,,,obama -vs-Merkel,,
:icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom