Рибник

• Креатор на темата Креатор на темата psjz
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 октомври 2014
Мислења
39
Поени од реакции
12
Не најдов нешто слично на форумов, па решив да отворам тема и да споделиме разни искуства, совети и размислувања во врска со оваа дејност. Дали мислите дека може да се заработи од ова? Каде би бил пласманот, кој вид на риба е најпродуктивен, цена, храна, место, извор на вода и сл. Лично јас мислам дека Македонија има екстра услови за ваков бизнис, но ипак потрошувачката на риба во Мк и општо на балканот е прилично мала за разлика од на запад и како што имам разбрано пласманот на рибата е секогаш голем проблем. Што мислите вие?

Oddamna vo moeto semejstvo se zbori za ova. Planiravme da otvorime ribnik vo edno Tetovsko selo kade sto ima priroden izvor vo sred edna niva koja planiravme da ja kupime. Spored presmetki ima dosta rabota no i zarabotuvacka. Ti trebaat strucni lica koi sto se razbiraat se za riba i odredena osobina koja sto e potrebna na ribata da prezivee. Kako temperatura hrana i sl. Dokolku ribata ti e kvalitetna ke imas golema pobaruvacka niz Marketi prodavnici isporaka i sl. Se zavisi koja riba ja sakate za isporaka.

Доста зависи и што риба сакаш да одгледуваш.Дали крап дали пастрмка,пошто се различни рибниците.

ne e losa idejata. samo prilicno e skapa investicija a parite bavno se vrakjaat
bitno e sto riba ke se vrte vo ribnikot i samo restoranite trosat mnogu riba

Имам двегодишно искуство со чување на крап и калифорниска пастрмка али тоа беше чисто онака од голем мерак. Уште како средниста ископав и бетонирав два на три метра простор со длабочина помалку од 1 метар. Имав некаде 20 крапа и 50 пастрмки ама работата беше шо ја ги купував како векје пораснати парчиња и ги чував од задоволство. Али ми се вртеле идеи за голем вистински рибник ако некогаш би имал пари што и како би било. Онака шо сум читал имам колку толку познавања од карактеристиките, навиките и начинот на живот на рибите, но сепак сум забележал некои сопственици стално се жалат имало слаба побарувачка, скапа била храната и слични работи.

Се враќаат и тоа брзо, Македонија увезува риба. Најбитните работи за започнување на ваков бизнис се локација, локација и локација. Мораш да знаеш прво каква риба ќе одгледуваш топловодна или ладноводна, значи дали е крап или пастрмка(најмногу се одгледуваат). Потоа мораш да најдеш соодветна локација, каде што прво ќе извршиш тестирање на квалитетот на водата, количината на проток на вода во сушниот период за да знаеш колкав капацитет на рибник да направиш итн итн. Има многу моменти. Доколку некој сериозно сака да започне со аквакултура, јас ги советувам да го побараат проф. Мишо Христовски, редовен професор на Ветеринарниот Факултет. Човекот ќе ве прими и ќе ви објасни буквално СЕ што треба да знаете за рибарството и одгледувањето на риба.

Dali ti kazaa sopstvenicite kako ide vo sekoja sezona od godinata? Ima sezoni koga e povisoka pobaruvackata kako na primer zima posni slavi i tn.

Dali ti kazaa sopstvenicite kako ide vo sekoja sezona od godinata? Ima sezoni koga e povisoka pobaruvackata kako na primer zima posni slavi i tn.
Точно, ја мислев ако на големо , повеќето луѓе во македонија порадо би зеле ослич или скуша него ли пастрмка ил крап пошто е ефтино. Но ајде сепак да не бидеме толку песимисти.

Последно уредено:
Крапот и пастрмката ти се најбарани кај нас, па затоа и ти е најисплатливо да ги чуваш нив. А за тоа дали се исплати, се зависи од повеќе фактори, од кои најзначаен е локацијата на рибникот:)

За секој бизнис важи формулата колку ке вложиш толку ке добиеш... Се разбира секој вложува колку што може. За рибник ти треба добра локација и многу знаење околу одгледувањето на рибите мораш да внимаваш и кога вработуваш во локалот тоа е битно за поверењето од муштериите. И една од најбитните работи за секој бизнис е добра реклама.

Точно, ја мислев ако на големо , повеќето луѓе во македонија порадо би зеле ослич или скуша него ли пастрмка ил крап пошто е ефтино. Но ајде сепак да не бидеме толку песимисти.
Da. Poise ti se isplaka oslic i skusa. No na primer ti da odgleduvas i pastramka kaliforniska mislim deka e da receme lesna za odgleduvanje i da ja davas po polovna cena nema li da razvies pobaruvacka i na pastramka? Eve sea ke ti kazem eden primer. Zamisli covek koj ima posna slava. Toj doaga kaj tebe i ti vika oslic daj 5 kg i skusa daj 5Kg da receme. Sigurno za slava nema da zeme 1-2 kila riba neli? Ete gi 10kg riba. Nema da dojdat uste? Ke dojdat 10 ete ti 100Kg riba. Ke dojdat 100 ete ti 1 ton riba. Pomnozi 500 so 120 i 500 so 170 kolku izlaga? Odzemi od toa hrana dopolnitelni trosoci ete ti zarabotuvacka od slava. Ama tue nema da bide samo ovie 100 ljudi ke bidat i marketite i prodavnicite i nadvor od stranstvo izvoz neli? Pa prijatele kolku ke zarabotis ti od 1 den na vakva sezona? Isto ti e i kaj bazenive. Rabotat leto samo imaat letna sezona oni zarabotuvacka. Me razbiras neli?

kolku sto znam za pastrmka trebe da bide recna voda,da e ladna i mnogu cista
a krapot bara potopla voda i pomatna. Na tikvesko ezero ima mnogu ribnici i odgleduvaat samo krap

Аквапоникс комбинација на риба во аквариум и земјоделски производи врзан систем, некои мислења?
Крап можи да се одгледува лесно така викаат, првото видео е помал систем домашна употреба, второто е фарма за лути пиперчиња (феферони) аквапоникс систем.

За крап е наједноставно и полесно. Некои дури и само ископаат широка јама со багер покрај некоја река и готово. Ја правев грешка шо ги ранев со многу пченка и фатија многу маст. После открив дека требало у мали количини да се дава пченка, а главната исхрана да се базира на пченица, соја, некои зрнести плодови. И така ке имат ниско ниво на масти. За пастрмката е прилично скапа храната, сув џигер го купував за 350 денари кило и го комбинирав со други работи. Ама и прилично брзо напредуваат.

Последно уредено:
Прво ако си за крап а не оди во кафезен систем на одгледување тогаш не ни пробувај да одгледуваш, Крапот за продажба, за да биде квалитетен не треба да има контакт со дното на водата. Не квалитетен = не може да го продадеш а тоа значи дека ќе треа да го храниш да не ти умре а што пак наведува дека тој ќе расти. Кога веќе ќе биде повеќе од 4-5кг можноста да го продадеш се еднаква на помалку од 1% значи со здравје да си го јадеш :D

За пастрмка ако немаш добар извор (планински) не се ни обидувај да правиш, 3 дена да пресуши изврот прости се од од сите живи пастрмки во рибникот, ако е тоа лето со екстра јако сонце кое ќе ти ги фаќа рибниците недај боже тоа може да биде и помалку од 24 часа...

Народот јаде риба, да јадат и замрзнати но јадат и свежи односно краповите треба да се живи а пастрмките „црни“ кога ќе дојдат да ги купуваат луѓето. Кога го работев тоа 2007-2012 во рибарница имало денови каде нисеа по 400-500 кила пастрмка 3 пати во работен ден.

Едно да знааеш ако се решиш на ова, со капацитет кој нема да биде редовен 365 дена нема да направиш пари. Ако цела година растиш и продаваш овај период (дек-јан) никој нема ни да ти ги земи освен твои пријатели а за да снабдуваш продавници треба да имаш цела година. Ако еднаш на некој му речеш дека немам сега можам да ти донесам за 2 месеци заборави дека тој тогаш ќе те побара да купи од тебе. Зборуваме за на големо што е 50-500 кила со твој превоз до нивни продавници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom