НАСИЛСТВО како се справуваме ние а како светот

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
А Арачиново је срце Македоније.
Еднаш те прашав дали тренираш или си стварно до толку...Такви глупости одамна немам читано така да не знам, по глупоќа тешко може да се мерат со било кој на форумов во моментов. Ти Арачиново си го видел на тв. Патриоти, антички македонци и бестрашни војводи...еве ви ја г-да албанци половина Македонија, аман не не тепајте по улици и автобуси. За другата половина договорете се со комшиите. Не, нетокму сте, дефинитивно

Еднаш те прашав дали тренираш или си стварно до толку...Такви глупости одамна немам читано така да не знам, по глупоќа тешко може да се мерат со било кој на форумов во моментов. Ти Арачиново си го видел на тв. Патриоти, антички македонци и бестрашни војводи...еве ви ја г-да албанци половина Македонија, аман не не тепајте по улици и автобуси. За другата половина договорете се со комшиите. Не, нетокму сте, дефинитивно
Продолжуваш со навреди. Јас тебе една работа те прашав најкултурно а ти не ми одговори - дали си Македонец и дали живееш во Македонија.
Што се однесува до темата како и за другите теми ми ги извртуваш зборовите. Имплицираш дека сакам јас лично да ја продадам "пола Македонија" и дека сум патриот, антички Македонец и бестрашен војвода (т.е. дека така се претставувам) што исто така не е точно. И капак на се кажуваш дека се плашам од тепачки а не ме ни познаваш. И не знам зошто ми се обраќаш во множина. Не треба да ме персираш јас сум си обичен човек.

@Lurtz ,глупав или не,тоа е еден од начините за решавање на проблемот,кој постои и се повеќе се продлабочува.
Секако дека има и други начини,кој подобар,кој полош,кој реален,кој нереален..

Најлошиот начин е ништо да не се прави и да се чека проблемот сам од себе да се реши.Со пикање под тепих,игнорирање и самозалажување,може само полошо да стане.

Муабетот ми е дека не треба да ги обвинуваме тие што се свесни дека проблем постои,и што предлагаат како тој да се реши,колку и да не ни се допаѓа таквиот предлог,колку и да е лош,не е полош од затварање на очите и ушите,глумење слеп и глув..

@Lurtz ,глупав или не,тоа е еден од начините за решавање на проблемот,кој постои и се повеќе се продлабочува.

Најлошиот начин е ништо да не се прави и да се чека проблемот сам од себе да се реши.Со пикање под тепих,игнорирање и самозалажување,може само полошо да стане.

Муабетот ми е дека не треба да ги обвинуваме тие што се свесни дека проблем постои,и што предлагаат како тој да се реши,колку и да не ни се допаѓа таквиот предлог,колку и да е лош,не е полош од затварање на очите и ушите,глумење слеп и глув..
Поентата е дека после рамковниот договор речиси и да не постои друго решение. Јас сум само реален. А тој што верува дека со ЦВРСТА РАКА или пак со ДЕБАТНИ КЛУБОВИ ќе ги разреши проблемите е фантазер (што би рекол Дарко Панчев). Рамковниот договор беше капитулација. Единствено ако некој смета дека Македонија е доволно моќна да го укине тој договор тогаш во ред. Јас мислам дека не е. А почитувањето на Рамковниот договор најмногу доведе до ова што го гледаме денес. Библиотека во Драчево со двојазична табла. Мислам тоа е најбитно нели. И да...не е само рамковниот и други работи требаше да се сменат уште од време на СФРЈ со преселби од Косово во МК, со државјанствата со куп други работи ама тоа е се завршено.

Јас мислам дека не си свесен колку луѓе го делат твоето мислење.Ми се чини дека во последниве години,тој број енормно се зголемува.
Доста луѓе,кои лично ги познавам,кои размислуваа како Лурц и за кои твојот став беше рамен на предавство,сега се согласуваат со тебе.
Па нормално дека бројот на луѓето ке се зголемува и ке се зголемува посебно со ваква поставеност на работите. Баш во претходните постови објаснив зошто е тоа така. Магичен круг. Насилство и параноја произведуваат уште повеќе насилство и параноја која после уште повеќе произведува насилство и параноја. И кое е решението на тоа . Уште повеќе параноја која уште повеќе ке носи насилство. И после бројот на луѓето што го смениле мислењето се зголемил. Многу јасно дека ке се зголеми.[DOUBLEPOST=1417719484][/DOUBLEPOST]
Да со тоа што да се разбереме, не заговарам отуѓување на дел од територијата или некаква размена на територија. Работите се менуваат и никогаш не се знае што ќе биде за десет години...
Ти можи и незаговараш , но процесот за кој се залагаш неминовно порано или покасно води кон тоа. Нема бегање од тоа чим така се постават работите.

Тоа не е никакво решение. Тоа е во догледно време поделба на државата. Јас учев во Цветан Димов до почетокот на 80тите. Тогаш имаше неколку турски паралелки и 1-2 албански, Најголемиот дел, можеби 90% бевме македонци. Сега, благодарение на тоа "решение", мнозинството се албанци, името му е тукуречи променето. Во населбата Бутел 1 и 2 имаше многу малку албанци. Сега, да не се повторувам, посебно во Бутел 2. Чаир беше до Џон Кенеди, сега е скоро до центар. А утре? Се е тоа благодарение на тоа, лажна надеж дека нешто ќе се реши. Да, ќе се реши, ќе си ги освојат сите овие населби и ќе продолжат натаму. Како што за 25 години се доселија ваму. Тоа е, целта на насилствата (затоа и ги нареков класичен тероризам) се остварува. Доколку бевме повеќемина кои размислуваат да не го продадат имотот, доколку службите си ја вршеа на времето работата како што треба, ќе беше многу многу поинаку. Секако, голема поддршка на овие проекти има даваа македонските власти, посебно од Глигоров наваму. Не знам зошто се залажувате дека откако ќе (ако е воопшто можно) ги исчистат овие населби и градови, тука ќе застанат? Дали можеш да ставиш бодликава жица на меѓите и пред школите? Затоа велам, лош чекор во продавање на териториите и нивно отцепување се отворена поддршка од мнозинството македонци за вакви идеи. Не сум патриот, не ги обожувам спомениците ама си го сакам ова парче од Македонија. Турчинот не успеал за 5 века,ние самите ќе успееме за 30 години.
Продолжуваш со навреди. Јас тебе една работа те прашав најкултурно а ти не ми одговори -
Што се однесува до темата како и за другите теми ми ги извртуваш зборовите. Имплицираш дека сакам јас лично да ја продадам "пола Македонија" и дека сум патриот, антички Македонец и бестрашен војвода (т.е. дека така се претставувам) што исто така не е точно. И капак на се кажуваш дека се плашам од тепачки а не ме ни познаваш. И не знам зошто ми се обраќаш во множина. Не треба да ме персираш јас сум си обичен човек.
Не Брутус, се лажеш. Ти не навредуваш нас македонците. Секој втор пост споменуваш сегрегација, та пресели го Зефљуш овде оти им пречело на господата од Карпош...кому му е гајле за над 80-100.000 македонци само во северно Скопје, Чаир, Бутел, Радишани, Чучер, кому е гајле што некој крв плукал за да оваа територија денеска се нарекува Македонија. Не сакаат сегрегација, не сакаат да се преселат? Убиј неколкумина, натепај, исечи...И да, познавајќи ги ставовите на некои мои колеги (кои случајно се жители на Аеродром, Н Лисиче и Козле, ако повеќемината таму буквално навиваат за вакво нешто, попрво би го трампале цел овој дел и сите споменати градови за малку мир. Превод за сегрегација на албански територии во Македонија е федерализација, немање контрола и централна власт и понатаму се знае што следува. Тој е преводот, а ти извртувај го како сакаш.
И верувајте си како вие сакате. Немам ни сила повеќе да пишувам ниту волја да објаснувам колку се за Македонија лоши тие размислувања.

Последно уредено:
Кој спомнал Радишани и Чучер и Бутел и не знам зошто зборуваш за цели населби. Ти реков битката е за секој ќош. А јас да сум ќе финансирам згради и би им ги доделувал на македонци да живеат на улицата карши каде што овие планираат да окупираат. убаво се сеќавам на улицата во бутел од пред 15 години каде имав пријатели. немаше ни еден албанец. Сега не знам дали остана некој Македонец. Прво им се досели мафијаш со ТРИ жени, па си донесе уште еден од косово и така почна пополека улицата да се чисти. И сега јас сум виновен за ова или државата? Сакаш да им држиме часови по култура и така магично ќе се разрешат проблемите? Не, ја викам тој што е последен останат во улицата да се пресели на 50 метри понатака во македонскиот дел. Да им ставиме крај на експанзијата. Ти колку што разбрав си од радишани, те молам кажи ми колку ти е убаво со соседот албанец со кој има проблеми цело радишани? Доколку немаше такви реакции од радишанци сега ќе имавте неколку фамилии такви во населбата и ќе си држевте дебати за мир и толеранција. Не знам дали гледаш дека имаат тактики од 70та навака да си окупираат места? И никој не може да ги спречи. А контрола во некои места во Македонија нема од 1990 (ако не и порано) и нема ни да има. не затоа што некој се пазари, не затоа што немаме сила, туку затоа што едноставно не смееме да имаме контрола.
P.S. Ти веќе ги имаш поделено твоите пријатели на некои што живеат таму и таму и на други што живеат кај тебе. Интересно...и после збориме за поделби...[DOUBLEPOST=1417721290][/DOUBLEPOST]
Па нормално дека бројот на луѓето ке се зголемува и ке се зголемува посебно со ваква поставеност на работите. Баш во претходните постови објаснив зошто е тоа така. Магичен круг. Насилство и параноја произведуваат уште повеќе насилство и параноја која после уште повеќе произведува насилство и параноја. И кое е решението на тоа . Уште повеќе параноја која уште повеќе ке носи насилство. И после бројот на луѓето што го смениле мислењето се зголемил. Многу јасно дека ке се зголеми.[DOUBLEPOST=1417719484][/DOUBLEPOST]
Ти можи и незаговараш , но процесот за кој се залагаш неминовно порано или покасно води кон тоа. Нема бегање од тоа чим така се постават работите.
А ај кажи ми како е можно да се спречи процесот? Дали мислиш дека остане се вака како што е, за 20 години Македонија ќе биде унитарна држава? Зборам за системов кој постои и како се поствени работите да функционираат?

А ај кажи ми како е можно да се спречи процесот? Дали мислиш дека остане се вака како што е, за 20 години Македонија ќе биде унитарна држава? Зборам за системов кој постои и како се поствени работите да функционираат?
Одма ке ти кажам дека како што се движат работите со ова темпо и 20 години се многу. Тука не гаам некој посебни илузии. Дали ке функционираме како Босна на пример каде да не се странците за 5 мин ке се распадни или физички ке се разделиме некој друг ке одлучи, ама тоа би било тоа ако работите продолжат вака како што тргнале.
Процесот како што се вака поставени работите во оваа карикатура од демократија неможи да се спречи. Како што и сам констатира работите барем во таа област се влошуваат секој ден и никаква сегрегација нема да поможи, напротив само ке го забрза процесот.

Тоа не е никакво решение. Тоа е во догледно време поделба на државата. Јас учев во Цветан Димов до почетокот на 80тите. Тогаш имаше неколку турски паралелки и 1-2 албански, Најголемиот дел, можеби 90% бевме македонци. Сега, благодарение на тоа "решение", мнозинството се албанци, името му е тукуречи променето. Во населбата Бутел 1 и 2 имаше многу малку албанци. Сега, да не се повторувам, посебно во Бутел 2. Чаир беше до Џон Кенеди, сега е скоро до центар. А утре? Се е тоа благодарение на тоа, лажна надеж дека нешто ќе се реши. Да, ќе се реши, ќе си ги освојат сите овие населби и ќе продолжат натаму. Како што за 25 години се доселија ваму. Тоа е, целта на насилствата (затоа и ги нареков класичен тероризам) се остварува. Доколку бевме повеќемина кои размислуваат да не го продадат имотот, доколку службите си ја вршеа на времето работата како што треба, ќе беше многу многу поинаку. Секако, голема поддршка на овие проекти има даваа македонските власти, посебно од Глигоров наваму. Не знам зошто се залажувате дека откако ќе (ако е воопшто можно) ги исчистат овие населби и градови, тука ќе застанат? Дали можеш да ставиш бодликава жица на меѓите и пред школите? Затоа велам, лош чекор во продавање на териториите и нивно отцепување се отворена поддршка од мнозинството македонци за вакви идеи. Не сум патриот, не ги обожувам спомениците ама си го сакам ова парче од Македонија. Турчинот не успеал за 5 века,ние самите ќе успееме за 30 години.
И верувајте си како вие сакате. Немам ни сила повеќе да пишувам ниту волја да објаснувам колку се за Македонија лоши тие размислувања.
Со болдираното не се согласувам.Причината за тоа што се случи во тие места не е некакво "решение",туку игнорирањето,пикањето под тепих и самозалажувањето дека проблемот ќе се реши сам од себе.

Со другото,горе-доле сме на иста линија,само што јас мислам дека не само што можеме бодликава жица да ставиме,туку можеме и крокодили да донесеме таму ако сакаме,ако решиме дека тоа треба да го направиме.

Можеме и многу други работи да направиме,кои мислам дека повеќе би ти се допаднале,ама за било што да направиме треба сите да согледаме дека имаме проблем,кој нема да се реши со ноевски пристап,со пикање на главата во земја.Така може само да уште повеќе да наебеме.Мислам дека тој игнорантски однос е нашиот најголем непријател во оваа битка.

@Brutus не е игнорантен,и со самото тоа,без разлика колку се разликуваат вашите идеи за тоа како би се решил проблемот,сте на иста страна.Со него многу полесно би нашле заеднички јазик одколку со некој од ноевите,кои за жал,ги има многу.

Веројатно сме, само во мене тиња па можеби и затоа последно време не бирам зборови...нешто со кое не се гордеам што се служам. Добивме нешто за кое многумина порано сонувале. Гнев, затоа што оди на лошо, а ништо не може да се стори во врска со тоа.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom