Sungerot Bob
Живеј го животот
Не, треба да се излегува на протест, да се бара правдина.Значи решението е да се излегува од дома во друштво со десет другари вооружени со ножеви?
Знаеш, народот ја води државата, не неколкумина.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не, треба да се излегува на протест, да се бара правдина.Значи решението е да се излегува од дома во друштво со десет другари вооружени со ножеви?
Народот никогаш не водел ниедна држава во светот никогашНе, треба да се излегува на протест, да се бара правдина.
Знаеш, народот ја води државата, не неколкумина.
![]()
Okay, ne mora da se slozhime vo se , no jas kje ti go pojasnam poimot hardcore / mislev hardcore u bash takva smisla kakva shto kazha, kolku mnogu sranja tolku iljadi godini mozhe da istrpi i seushte da ' ne mozhe ' da napravi neshto konkretno okolu toa po pat na nasilstvo a seushte si funkcionirame i gi prebrdouvame sranjata koi shto ni tezhat.
Jas, sprotivno na tebe, mislam deka makedonskiot narod e eden od "najmekite" vo pogled na toa kolku sranja moze da istrpi na svoja glava, a da ne reagira vo svoja korist. Nie da bevme hardcore, nemase da dozvolime vo sopstvena drzava da se plasime za svojot zivot ili zivotot na nasite deca, nemase da dozvolime sekoj den po edno nase dete da krka noz od balistite, za sekoe ubieno makedonsko dete desetkratno ke vratevme, da bevme hard ke bevme barem eden mal del slicni na Izrael, e toa e hardcore, razbiras? Kako na primer letovo, im ubija 3 ili 4 deca na Izraelcive i ovie ja krenaa cela Gaza vo vozduh zaedno so uste 2 iljadi i kurus Palestinci. Kolku sto e Izrael hc, tolku sme nie mekusi, get over with. Eve na primer ti, kolku oni te tepaat tolku ti poveke gi sakas, oni te koljat ti bi parada na mirot so cvekinja![]()
Ne mozham da ti opisham kolku si vo greshka.Клин со клин избива, насилството со насилство се уништува, што не ви е јасно?
A vsuhnost kolku povekje pravime muabet za NASILSTVO tolku povekje kreirame NASILSTVO!Okay, ne mora da se slozhime vo se , no jas kje ti go pojasnam poimot hardcore / mislev hardcore u bash takva smisla kakva shto kazha, kolku mnogu sranja tolku iljadi godini mozhe da istrpi i seushte da ' ne mozhe ' da napravi neshto konkretno okolu toa po pat na nasilstvo a seushte si funkcionirame i gi prebrdouvame sranjata koi shto ni tezhat.
Nie sme meki , vo dusha da... zatoa ne mozheme da palime, koleme itn itn. No, fakt e deka kje opstoime... toa go pishuva vo tajnite skripti pred mnogu iljadi godini, sega se otkriva vistinata za Makedonija ali da ne zabeguvame na drugi temi.
A za toa deka bi me kolele dodeka jas go vodam Marshot na Mirot ne mi se veruva, toa kje bide mnogu pozitivna stvar i ne bi se desila nikakva frka. Plus ako ti taka se chustvuvash ne znachi deka i drugite.
Izrael na Izraelcite, Makedonija na Makedoncite.... nema sporedba so drugi drzhavi, tuka e razlichno , tamu e razlichno i taka nataka. Vo nikoj sluchaj ne zboram za tepanje... vo sekoj sluchaj zboram za ljubov.
Zakluchokot od deneshniot muabet e deka nasilstvoto mozhe da se reshi samo po pat na LJUBOV! Kraj. [DOUBLEPOST=1417547805][/DOUBLEPOST]
Ne mozham da ti opisham kolku si vo greshka.
Toa e beskraen proces i se toa e ednakvo na nasilstvo.
Ретко се сложваме ама за ова си во право.Ти ова при свесна состојба го збориш? Мислиш со тоа што ќе шитнеш туѓ дел од државата, ќе куртулиш во својата елитна населба?
Значи ти велиш од Македонија една педа не даваме, ама западно од Вардар нит ме интересира што прават, нити сакам да знам, нити да одам. Нивно е само да плаќаат данок додека може да се земи а после , е после ке си носиме пасош.Јас не живеам во елитна населба, иако и да живеам не знам што тоа менува. А тоа што ти не ја согледуваш реалноста тоа е друго. Во Чаир се останати луѓе кои нема кај да одат. Моето мислење ништо не значи бидејќи немам никаква власт. Реалноста е друга - во основните школи во Чаир учат минимален број македонски ученици. Во Чаир веќе има албанско средно школо. И без моето мислење Чаир за 10-20 години ќе биде албански аеродром или карпош или кисела вода. Тоа што мислиш дека треба да има 25% албанци во секое маало и дека тоа е решението е твое право но јас не се согласувам со тоа мислење.
Ретко се сложваме ама за ова си во право.
Со цел ум некој пропагира гетоизација како решение на проблем.[DOUBLEPOST=1417568413][/DOUBLEPOST]
Значи ти велиш од Македонија една педа не даваме, ама западно од Вардар нит ме интересира што прават, нити сакам да знам, нити да одам. Нивно е само да плаќаат данок додека може да се земи а после , е после ке си носиме пасош.
Ако ти е цел држата и формално правно прво да се федерализира а после да се подели на два дела тогаш си на прав пат.
И немој да мислиш дека нема Албанци кои стануваат и легнуваат со таа мисла исто како што има и Македонци што легнуваат и стануваат со мисла за етнички чиста територија. Но пази има и луѓе кои не мислат така и од двата доминантни етникуми. Да ги наречеме потолерантни. Е тие се тие што ги држат сите на купче. Но кога ситуацијата се носи во насока на гетоизација тогаш и тие најтолерантните ке си одат секој во својот табор и толку од работата. А ти буквално за тоа се залагаш во надеж дека ке го решиш проблемот. Нема со тој став ништо да решиш, само што уште повеќе ке ја докомплицираш работата, дотолку што и единствено решение би било поделба во права смисла на зборот. Ама не поделба каква ти што замислуваш.
Ти си ги секол вените и после се чудиш оти крвариш. Па веќе деценија и повеќе се води ваква политика, незнам зошто ова што го постира ти е некако чудно или изненадувачко. За вака како што е поставена работата ( онака баш како што сакаш да биди) вакви сценарија воопшто не би требало да те изненадуваат, уште помалце да ги користиш како некој аргумент во твоја полза. Се ствара параноја, се наметнува страв на секој чекор и луѓето реагираат на тоа како што реагираат. Ако секој ден слушаш како некој нападнале на улица или такви слични работи, утре и ти ке носиш оружје за да се заштитиш( иако претходно никогаш не си носел) од нападите. И еден ден со толку страв и параноја во твоите мисли некој ке го прими или ке го примиш,пошто и тој другиот се плаши од истото како пред некој ден со дечките што застанале да поможат.И следниот ден и вие влегувате во статистиката и после некој друг ке си речи дај јас нож да си носам со себе, види што се дешава на улица. Магичен круг. И така ситуацијата од ден на ден само ке се влошува и влошува како што и можеш и сам да забележиш. Ова само еден пример ти доловувам како работата може да стане многу лоша многу брзо.Учениците од тетовската гимназија „Кирил Пејчиновиќ" кои наставата ја следаат на македонски јазик од утре на училиште ќе одат во друг објект за кој договор треба да се постигне денеска.
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/vo-tetovo-od-utre-srednoshkolcite-se-vrakjaat-na-nastava
А повели ти твоето дете праќај го во етнички мешано школо (пола македонци пола албанци). Знаеш што дружба ќе падне.Пооооооо.
Сценарио...за какво сценарио зборуваш? Некој намерно ги буцка така да прават или генетски им е тоа? Јас памтам уште пред 15 години дека имаше вакви глупости. Доволно е да има три класа албанци и ќе има проблеми. Се закачаат па ако има проблем ете ти ги нивните соплеменици и соселани доаѓаат...иначе сте приметиле дека во аеродром нема веќе проблеми во хемиско и другите 2-3 школи таму што се? Е па ги поделиле во различни смени и секое школо има голем одмор во различно време.Ти си ги секол вените и после се чудиш оти крвариш. Па веќе деценија и повеќе се води ваква политика, незнам зошто ова што го постира ти е некако чудно или изненадувачко. За вака како што е поставена работата ( онака баш како што сакаш да биди) вакви сценарија воопшто не би требало да те изненадуваат, уште помалце да ги користиш како некој аргумент во твоја полза. Се ствара параноја, се наметнува страв на секој чекор и луѓето реагираат на тоа како што реагираат. Ако секој ден слушаш како некој нападнале на улица или такви слични работи, утре и ти ке носиш оружје за да се заштитиш( иако претходно никогаш не си носел) од нападите. И еден ден со толку страв и параноја во твоите мисли некој ке го прими или ке го примиш,пошто и тој другиот се плаши од истото како пред некој ден со дечките што застанале да поможат.И следниот ден и вие влегувате во статистиката и после некој друг ке си речи дај јас нож да си носам со себе, види што се дешава на улица. Магичен круг. И така ситуацијата од ден на ден само ке се влошува и влошува како што и можеш и сам да забележиш. Ова само еден пример ти доловувам како работата може да стане многу лоша многу брзо.
Јас не велам дека ти ова што го тврдиш дека не е така и дека нема инциденти. Јас велам само дека инцидентите од година во година стануваат се почести , посебно откако населението е се повеќе разделено. Значи наместо инцидентите да се намалат, тие од година во година стануваат се почести и погруби и како решение пак се нуди уште повеќе разделеност кои и така доведоја до се почести и почести инциденти. И да најверојатно имаше и пред 15 години вакви инциденти, но колкав беше нивниот број споредено со сега и колкав беше нивниот број ајде пред 20 или 30 години. Неможно е да нема инциденти. Во една зграда каде има 20 фамили , една најмалце ке се погоди да прави проблеми што ке им пречи на останатите . Во една уличка секогаш ке се најди една куќа што оди контра со сите. Во едно чисто етничко училиште пак ке има инциденти од некаков тип. Можи нема да бидат на национална база , ке бидат на љубовна. Но сепак се инциденти и сепак некој ке настрада. Што ке предложиме тогаш. Чисти полови и етнички училишта? Во прва смена женски, во втора машки и сите еднонационални. Значи инциденти имало и ке има, кој на етничка , кој на друга основа. Како би се држеле тие во мал и занемарлив број е работата. Очигледно ова со поделбата не покажа некои значајни резултати, напротив тие се се почести и почести.Сценарио...за какво сценарио зборуваш? Некој намерно ги буцка така да прават или генетски им е тоа? Јас памтам уште пред 15 години дека имаше вакви глупости. Доволно е да има три класа албанци и ќе има проблеми. Се закачаат па ако има проблем ете ти ги нивните соплеменици и соселани доаѓаат...иначе сте приметиле дека во аеродром нема веќе проблеми во хемиско и другите 2-3 школи таму што се? Е па ги поделиле во различни смени и секое школо има голем одмор во различно време.
И сеа ти мене обвини ме дека ја пропагирам нешто.
Јас мислам дека не си свесен колку луѓе го делат твоето мислење.Ми се чини дека во последниве години,тој број енормно се зголемува.Сценарио...за какво сценарио зборуваш? Некој намерно ги буцка така да прават или генетски им е тоа? Јас памтам уште пред 15 години дека имаше вакви глупости. Доволно е да има три класа албанци и ќе има проблеми. Се закачаат па ако има проблем ете ти ги нивните соплеменици и соселани доаѓаат...иначе сте приметиле дека во аеродром нема веќе проблеми во хемиско и другите 2-3 школи таму што се? Е па ги поделиле во различни смени и секое школо има голем одмор во различно време.
И сеа ти мене обвини ме дека ја пропагирам нешто.
Да со тоа што да се разбереме, не заговарам отуѓување на дел од територијата или некаква размена на територија. Работите се менуваат и никогаш не се знае што ќе биде за десет години...Јас мислам дека не си свесен колку луѓе го делат твоето мислење.Ми се чини дека во последниве години,тој број енормно се зголемува.
Доста луѓе,кои лично ги познавам,кои размислуваа како Лурц и за кои твојот став беше рамен на предавство,сега се согласуваат со тебе.
Целта полека се постигнува. Се согласуваат оние кои живеат во скопските македонски гета Аеродром, Центар, Карпош и уште неколку населби. Оние кои живеат од дедовина, сега во мешани средини, не мислат така освен оние кои веќе се отселиле или кои имаат проблеми пред се заради одредени "мерки" на минатите и сегашната власт.Јас мислам дека не си свесен колку луѓе го делат твоето мислење.Ми се чини дека во последниве години,тој број енормно се зголемува.
Доста луѓе,кои лично ги познавам,кои размислуваа како Лурц и за кои твојот став беше рамен на предавство,сега се согласуваат со тебе.