НАСИЛСТВО како се справуваме ние а како светот

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Теоретски да. Ама поделбата е веќе направена затоа треба да ја довришиме на начин кој на нас ни одговара. Ние бевме против тоа одвојување они го посакуваа. Сега ние треба да воведеме одвојување кое на нас ни одговара. Оадмна престанав да гледам дека сме едно општество. Факт е дека од секогаш во Македонија егзистирале две одвеони општества нашето и нивното. Не е можно веќе да се дружиме или не знам што и тоа е по нивна вина. Никој не ги тераше да имаат посебни класови каде ќе учат само на албански од градинка до факултет. Двојазичност се воведе во се и сешто смешно е дури. Поделбата е веќе започната одамна наше е да заштитиме што повеќе можеме.
Ти ова при свесна состојба го збориш? Мислиш со тоа што ќе шитнеш туѓ дел од државата, ќе куртулиш во својата елитна населба?

Не е.
Но, веќе подолго време ова се случува. Еве еден извадок, од еден период кога водев сметка за оваквите дела. Станува збор за вакви дела извршени само во период од месец два. Може да се види флагрантнтата густина на нападите на Албанци Муслимани врз дигнитетот, физичката сигурност и имотот на неалбанците немуслимани. И цело време е така.

Поразителен е фактот што тие кои треба нешто да преземат не само што не преземаат ништо во тој правец, туку прават работи кои одат во прилог на каузата која стои зад овие дела.

Мизерен е обидот да се минимизираат ваквите настани и одговорноста на власта за нивното континуирано случување, со глупави забелешки од типот - па и у Германија е така.

Поентата на горново ми е:
Евидентно е дека ТИЕ кои се повикани да го заштитат македонскиот народ, кои треба да превземат нешто околу ова, ама баш ништо не чинат, како пред неколку години така и сега (освен што селективно применуваат казни и давачки, правила и прописи).
Прашањето е, дали можеби народот треба да се организира надвор од институциите и партиите кои го предадоа?
Да, допираш до суштината на проблемот, но сеуште немаш објаснување како да се изведе тоа. Дали мислиш дека е возможно во Македонија да има власт која најнормално ќе ги спроведува законот еднакво за сите и во сите делови на Македонија? Ти заговараш некој пасивен отпор без да се знае исходот. кажи ми еден народ кој одеднаш се препородил и освестил и сите заедно без да бидат организирани го добил тоа што сите го сакале? Нема такво нешто. Секогаш има една две или три опции или она што ти го предлагаш некаков пасивен отпор. Кај нас и било каде треба да се десјтвува од внатре...ама тоа е друг муабет. Јас не викам дека ова што се случува е океј затоа што и во германија се случува истото туку ти кажувам за образец кој се случува секаде. И таму некои од луѓето ја обвинуваат власта за тоа што се случува и веројатно до некаде се во право. Погледни ја до некаде фејк акцијата на УЈП и примети ги реакциите. Контрола за фискална се споредува со државен терор. Сега ти ќе кажеш дека не трреба да ги гледаме реакциите туку да се продолжи со акциите како да не постои револт. Единствена причина зошто до некаде ги поддржувам тие што практицираат власт е тоа што меѓу нив има еден куп на кои не им е сеедно и прават што можат за да помогнат (интересен пример ми дадоа и сум се чудел дека некој кај нас седи и мисли на тоа како да ја заштитиме земјава од дојденциве, мислам реална случка од пред некоја недела). Другите не правеа апсолутно ништо.[DOUBLEPOST=1417531279][/DOUBLEPOST]
Ти ова при свесна состојба го збориш? Мислиш со тоа што ќе шитнеш туѓ дел од државата, ќе куртулиш во својата елитна населба?
Како би го шитнал некој Чаир? Чаир се наоѓа во рамки на Скопје. Познавам 10 Чаирчани Македонци и нема еден од нив што сака да продолжи да живее таму и не ги обвинувам. Таа е реалноста. И цајкан да стаат пред некој влез во зграда со 10 албански семејства и две македонски мислиш дека ќе смени нешто? Или па како ќе го шитнам Арачиново во кое не живее ни еден Македонец. Јас ти зборам да им се отворат школи, трговски и све да им се среди и да си живеат таму. Кога треба да плаќаат данок се оди со полиција и се зима данок. Тоа е тоа. Гетоизирање не значи откажување од земја. Земи ги црнечките маала во Америка. Си живеат на едно место и има проблеми само кога ќе решат да шетнат низ град.На Чаирчани би им направил населба веднаш до Чаир како што сакаа на протераните Арачиновци да им направат населба веднаш до Арачиново ама тогаш некои акко тебе обвинуваа за продавање на државата. 13 години подоцна нема ни еден Македонец во Арачиново.
P.S. како беше тактиката во Бутел и други делови од Ск (Ченто?). Албанец купува две три куќи и му дава на македонецот повеќе пари него што треба за да му ја даде на него. После тоа благодарение на неговото добро однесување цела улица почнува пополека да си го продава имотот и тоа за пониска цена. Сите се ќар освен македонците се разбира. Е сеа во последниве неколку години најмногу ради оваа предванчика власт тактиките се сменија продажбата иде мн тешко а имаат и некој меѓупартиски договор да не се чепкаат во одредени зони. Ти купи таму ама тука не можеш и обратно. Трагично но вистинито така е последниве 50 години само сега стана уште поинтензивно ради меѓуетничките односи.

Последно уредено:
Како би го шитнал некој Чаир? Чаир се аноѓа во рамки на Скопје. Јас ти зборам да им се отворат школи, трговски и све да им се среди и да си живеат таму. Кога треба да плаќаат данок се оди со полиција и се зима данок. Тоа е тоа. Гетоизирање не значи откажување од земја. Земи ги црнечките маала во Америка. Си живеат на едно место и има проблеми само кога ќе решат да шетнат низ град.
Пак да повторам. Ти можеш да си го шитнеш елитниот стан во елитната населба на албанци, можете да им дадете таму земјичка да направат зграда, да им изградите албанско школо, тоа е твое и ваше право. Многупати на форумов си го промовирал тој поим сегрегација. Дали си свесен дека потполно ти се поклапаат идеите со оние на бугарката Димовска и со идеите и незаинтересираноста на македонците од власта? Да се избркаат што повеќе македонци од Чаир, топаана и север (Тетово, Кичево...) за да се "гетоизираат" албанците. Ти тоа го нарекуваш сегрегација и сметаш дека тука се ќе сопре со проблемите, дека за вас каурите ќе настане мир?
Мое решение за проблемот е обратно...да им се додели по неколку згради за Скопје конкретно низ секоја населба во сите населби и општини, за да се разбие тоа гето во Чаир. А во Чаир да се донесе урбанистички план за згради, молови, лунапарк, базени, болница...

Последно уредено:
Пак да повторам. Ти можеш да си го шитнеш елитниот стан во елитната населба на албанци, можете да им дадете таму земјичка да направат зграда, да им изградите албанско школо, тоа е твое и ваше право. Многупати на форумов си го промовирал тој поим сегрегација. Дали си свесен дека потполно ти се поклапаат идеите со оние на бугарката Димовска и со идеите и незаинтересираноста на македонците од власта? Да се избркаат што повеќе македонци од Чаир, топаана и север (Тетово, Кичево...) за да се "гетоизираат" албанците. Ти тоа го нарекуваш сегрегација и сметаш дека тука се ќе сопре со проблемите, дека за вас каурите ќе настане мир?
Мое решение за проблемот е обратно...да им се додели по неколку згради за Скопје конкретно низ секоја населба во сите населби и општини, за да се разбие тоа гето во Чаир. А во Чаир да се донесе урбанистички план за згради, молови, лунапарк, базени, болница...
Јас не живеам во елитна населба, иако и да живеам не знам што тоа менува. А тоа што ти не ја согледуваш реалноста тоа е друго. Во Чаир се останати луѓе кои нема кај да одат. Моето мислење ништо не значи бидејќи немам никаква власт. Реалноста е друга - во основните школи во Чаир учат минимален број македонски ученици. Во Чаир веќе има албанско средно школо. И без моето мислење Чаир за 10-20 години ќе биде албански аеродром или карпош или кисела вода. Тоа што мислиш дека треба да има 25% албанци во секое маало и дека тоа е решението е твое право но јас не се согласувам со тоа мислење.

Јас сум против теории на одвојување. Напротив токму одвојувањата кумуват на ваквите појави. Најголемото одвојување се случи со рамковниот договор со што огромен дел од македонските Албанци престана да го учи македонскиот јазик, се направи поделба во општеството и слични работи. Одвојувањето не е решение напротив треба да се делат само оние кои не се способни да ги прифатат цивилизиациските вредности на 21 век. На сите други колку и да се малку треба да им се овозможи простор за интегрирање во општетсвото. Јас се надевам дека со средување на некој други параметри и кога македонските Албанци ќе разберат дека од национализам и насилство не се преживува и кога ќе раберат дека образпванието и изучувањето на македонскиот јазик е единствениот пат кон интегрирање тогаш малку работите ќе се променат. Дотогаш на тие малку што го разбрале тоа не треба да им се одзима можноста за инегрирање. Затоа јас сум против РАНДОМ насилство и генерализација.

Јас сум против теории на одвојување. Напротив токму одвојувањата кумуват на ваквите појави. Најголемото одвојување се случи со рамковниот договор со што огромен дел од македонските Албанци престана да го учи македонскиот јазик, се направи поделба во општеството и слични работи. Одвојувањето не е решение напротив треба да се делат само оние кои не се способни да ги прифатат цивилизиациските вредности на 21 век. На сите други колку и да се малку треба да им се овозможи простор за интегрирање во општетсвото. Јас се надевам дека со средување на некој други параметри и кога македонските Албанци ќе разберат дека од национализам и насилство не се преживува и кога ќе раберат дека образпванието и изучувањето на македонскиот јазик е единствениот пат кон интегрирање тогаш малку работите ќе се променат. Дотогаш на тие малку што го разбрале тоа не треба да им се одзима можноста за инегрирање. Затоа јас сум против РАНДОМ насилство и генерализација.
500 години не научија ама надежта последна умира.

Јас не живеам во елитна населба, иако и да живеам не знам што тоа менува. А тоа што ти не ја согледуваш реалноста тоа е друго. Во Чаир се останати луѓе кои нема кај да одат. Моето мислење ништо не значи бидејќи немам никаква власт. Реалноста е друга - во основните школи во Чаир учат минимален број македонски ученици. Во Чаир веќе има албанско средно школо. И без моето мислење Чаир за 10-20 години ќе биде албански аеродром или карпош или кисела вода. Тоа што мислиш дека треба да има 25% албанци во секое маало и дека тоа е решението е твое право но јас не се согласувам со тоа мислење.
Таа твоја сегрегација, ќе ни ја подели државата на половина. Не е белким дека си сериозен со вакви идеи.

Не беше проблем Зефљуш во Карпош туку безбедноста која тукуречи ја немаме. Толку ли е тешко нешто да се разбере?

Таа твоја сегрегација, ќе ни ја подели државата на половина. Не е белким дека си сериозен со вакви идеи.

Не беше проблем Зефљуш во Карпош туку безбедноста која тукуречи ја немаме. Толку ли е тешко нешто да се разбере?
Да тоа е моето мислење. Државата е одамна поделена уште кога прифативме етнички партии и задолжителна албанска партија во власта. А Зеф Љуш во Карпош не беше проблем за тој ко тебе што живеел...каде и да живееш. Рокната албанска музика на пролет, играње оро пред зграда, возење 100 по уличките. Доаѓаше полиција редовно на повик но работите не се сменија. А како да се сменат кога пола од нивните родители се криминалци. Ќе викнеш родител тој професорот ќе го истепа место да го искара детето. Ако немаш разбирање со некого не ти помага полиција. Тоа ти е како кога ќе се скараат двајца комшии онака јако и знаеш дека кога тогаш ќе пукне. Џабе ти е безбедност и се. Ама ај живеј во светот на бајките и евроинтеграциите и надевја се дека луѓето од грчец може да бидат најфините соседи на свет.

Nie Makedoncite sme mnogu tvrdokoren narod, plus i mladinava ni e hardcore ( so iskluchok na seljaci, tatini mazi i fegeti ) , mnogu lugje bi se zainteresirale za idejava.
Da se prikluchat site raperi, pankeri, rejveri i se u toj stil , bi mozhele da se obedinime jako i da napraime revolucija. Samo kazhuvam... :)
:)
Jas, sprotivno na tebe, mislam deka makedonskiot narod e eden od "najmekite" vo pogled na toa kolku sranja moze da istrpi na svoja glava, a da ne reagira vo svoja korist. Nie da bevme hardcore, nemase da dozvolime vo sopstvena drzava da se plasime za svojot zivot ili zivotot na nasite deca, nemase da dozvolime sekoj den po edno nase dete da krka noz od balistite, za sekoe ubieno makedonsko dete desetkratno ke vratevme, da bevme hard ke bevme barem eden mal del slicni na Izrael, e toa e hardcore, razbiras? Kako na primer letovo, im ubija 3 ili 4 deca na Izraelcive i ovie ja krenaa cela Gaza vo vozduh zaedno so uste 2 iljadi i kurus Palestinci. Kolku sto e Izrael hc, tolku sme nie mekusi, get over with. Eve na primer ti, kolku oni te tepaat tolku ti poveke gi sakas, oni te koljat ti bi parada na mirot so cvekinja:tapp:

Да тоа е моето мислење. Државата е одамна поделена уште кога прифативме етнички партии и задолжителна албанска партија во власта. А Зеф Љуш во Карпош не беше проблем за тој ко тебе што живеел...каде и да живееш. Рокната албанска музика на пролет, играње оро пред зграда, возење 100 по уличките. Доаѓаше полиција редовно на повик но работите не се сменија. А како да се сменат кога пола од нивните родители се криминалци. Ќе викнеш родител тој професорот ќе го истепа место да го искара детето. Ако немаш разбирање со некого не ти помага полиција. Тоа ти е како кога ќе се скараат двајца комшии онака јако и знаеш дека кога тогаш ќе пукне. Џабе ти е безбедност и се. Ама ај живеј во светот на бајките и евроинтеграциите и надевја се дека луѓето од грчец може да бидат најфините соседи на свет.
За да вам таму не ви пречат, ги "префрливте" ваму? Не вие буквално туку вашата македонска власт. А дека се тие гетоизирани тоа тешко. Вие македонците таму неколку населби сте ставени у гето, не се тие.
Да се согласи човек да му земат половина држава за некој божемен мир на својот задник. За греота

ФАКТ дека најголемиот број критични тепачки,односно со бодење,доаѓа од арнаутите.А зошто е тоа така,има 2 причини

1.Полицијата ги казнува Македонците кои ќе нападнат/вратат на арнаутите,им лупа казни и 300 чуда
2.Најголемиот број од "ултрасите" во Македонските навивачки групи се партиски пионерчиња,вработени во клубовите и не смеат да писнат против зборот на партијата и полицијата,поврзани се со полицијата и се кодошат меѓу себе,на никој не му е чист гзот и си ги држат како кутриња на ланец,ако покушаат да направат нешто одма го затегаат ланецот.Жива вистина.
3.Арнаутите пак,спротивно од нас.Полицијата прогледува низ прсти поради тоа што они се како стадо,си се држат меѓу себе кога се работи против Македонци,а од партија им викаат БРАВО,а на ТВ ќе излезе ќе прочита дека сака мир и соживот,и тука завршува се.

Во последно време гледам се измајмунисаа и нашиве,почнаа и они да бодат,еве 3ца мои познаници се избодени од наши деца,кои што ги дели еден булевар,за банални причини,а ниту еден арнаут нивен немаат чепнато,иако они имаат избодено и нивни другари,и нивни познаници.Но полесно им е меѓу себе да се брцаат и тепаат и мразат,отколку да се обединат против нив.Јас не сум навивач,не навивам за никого освен за Македонија,но кога би видел Македонец загрозен од арнаут,секогаш би помогнал и сум помагал.Едноставно не можам да разберам се бодат деца кои живеат преку улица,иста возраст,до вчера играле баскет заедно а наеднаш едниов станал навиЈач на еден клуб,другиов на друг,и ај ќе се тепаме(ај тоа го разбирам) ама да го избрцаш...

За да вам таму не ви пречат, ги "префрливте" ваму? Не вие буквално туку вашата македонска власт. А дека се тие гетоизирани тоа тешко. Вие македонците таму неколку населби сте ставени у гето, не се тие.
Да се согласи човек да му земат половина држава за некој божемен мир на својот задник. За греота
Вашата македонска власт? Чекај сега нешто не разбирам, ти си албанец? И вие македонците таму...не си ни во Македонија? Пола држава да му земат? Јас никаде не реков дека се согласувам некој да одземе нешто а најмалку пола Македонија.

Вашата македонска власт? Чекај сега нешто не разбирам, ти си албанец? И вие македонците таму...не си ни во Македонија? Пола држава да му земат? Јас никаде не реков дека се согласувам некој да одземе нешто а најмалку пола Македонија.
зборуваш за гетоизација. Албанците се шират, не се гетоизираат. Ти како македонец од онаа страна на Вардар се гетоизираш. Ќе ги гетоизираш сите села околу Скопје и повеќе од 1/3 од Македонија?
Доколку е и како што ти велиш (а не е затоа што одвојување на албански територии под уметнички назив сегрегација, во и вон градовите значи федерализација и чекор понатаму до конечен распад на државава), ти ги сметаш македонците од Чаир, Кичево, Гостивар...за жртвени овци кои тебе ти се непотребни и колатерална штета за твојот мирен сон? Не ја бидува работава

Последно уредено:
зборуваш за гетоизација. Албанците се шират, не се гетоизираат. Ти како македонец од онаа страна на Вардар се гетоизираш.
Доколку е и како што ти велиш (а не е затоа што одвојување на албански територии под уметнички назив сегрегација, во и вон градовите значи федерализација и чекор понатаму до конечен распад на државава), ти ги сметаш македонците од Чаир, Кичево, Гостивар...за жртвени овци кои тебе ти се непотребни и колатерална штета за твојот мирен сон?
прво не ми одговори дали си етнички Македонец? Второ не постои оваа и онаа страна на Вардар. И на двете страни на Вардар живее мнозинство Македонци и двете се македонски страни. За да ти објаснам попрецизно што мислам зборам за поделба на микро ниво. Земи го на пример Аеродром, во населбата се изградија толку многу нови згради и тоа одвоени од старите згради што можеш комплетно етничкиот состав да го смениш. не можеш Скопје да го поделиш кога имаш населба/маало со еден етнички состав па друго маало населба со друг етнички состав. Сепак во целина во градов живеат 22% албанци ако ги земеш селата. Во урбаниот дел тој процент е далеку помал. Следува битка за секоја улица и ќош, исто како во Израел.

Насилство прави оној што како прво не е 100% саглам во главата и како второ оној што не се плаши од законот !
Нормален човек колку и да е незнам нервозен, иритиран од нешто и сл. невозможно е физички да нападне друга личност ... колку и некој некому да смета проблемите се решаваат или со разговор/дискусија или пак едноставно со игнорирање !
Законите важат селективно, некој може за помало дело поригорозно да биде казнет а некој друг за поголемо дело да помине полесно, има секакви заебанции во правниот систем ако воопшто може да се нарече правен систем што е повеќе од смешно !
Едноставно има луѓе што имаат некаков грб зад нив и за нив законот не важи, такви ги има и кај Македонците и кај Албанците а од таквите патиме ние кои се трудиме да ги почитуваме законите, мирот и слободата !
Е сега некој претходно спомнал да се носело некакво ладно оружје во себеси како за самоодбрана ... знаете ли дека ако некаде изненадно ве претресат и ви го најдат ладното оружје во вас воопшто нема ни да ве прашаат зашто го носите оружјето, никој нема да ви поверува на тоа дека ви е за самоодбрана туку ќе сметаат дека сте биле во план за физички напад врз некого/некои !
Најлоши па се нападите кои се на етничка и религиска база бидејќи навистина е нон-сенс некој некого да напаѓа без никаква реална причина во името на религијата или поради некакви национални и политички побуди !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom