Bushcraft

  • Креатор на темата Креатор на темата Dr. Wish
  • Време на започнување Време на започнување
Dr.Wish Секоја печурка што не си сигурен дали се јаде не ја чепкај. А кај нас има неколку што се многу лесни за разликување, но не преферирам теоретски со слики да објаснувам, ова на терен е многу полесно.

Еве нешто интересно:

https://www.youtube.com/watch?v=O4cKzOUCnj8

https://www.youtube.com/watch?v=wwlLZNPfFhI .

Напомена ако ова го пробувате на терен обавезно на крај да се размонтира.
 
Секоја печурка се јаде еднаш.

Ако те послужи среќата да не е отровна може и два, три и повеќе пати.

Ако не те послужи среќата - само еднаш :S
 
100 % сигурен, буковката мислам никој нема да ја промаши .Е сега има една се вика трат ама таа е паразит( не е печурка симбиот) и е сува ко камен ,не се јаде а се користи да потпалување идеално држи жар и нема гајле од вода.
http://upload.wikimedia.org/wikiped...0_G2.jpg/1024px-Fomes_fomentarius_2010_G2.jpg
Да, да, да... Баш баба ми ми кажуваше дека со изронет трат, кремен и (веројатно карбон) парче челик палеле оган.[DOUBLEPOST=1417548256][/DOUBLEPOST]Каде можам да најдам кремен? Има ли некои сигурни места тука со добар кремен? Реки? Езера?
 
Да, да, да... Баш баба ми ми кажуваше дека со изронет трат, кремен и (веројатно карбон) парче челик палеле оган.[DOUBLEPOST=1417548256][/DOUBLEPOST]Каде можам да најдам кремен? Има ли некои сигурни места тука со добар кремен? Реки? Езера?
Isto sakam i ja priroden da najdem :)
 
Ее кога ќе ми направеа како мал свирче од врба и ќе ми кажеа ,, Свири додека свириш, после ќе се исуши и нема да свире'' и цел час квичење :).
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UTXhmQNw9I0
Еве и неколку стапици за фаќање плен.
Its-a-Trap.jpg
apachefoodtrap_art.jpg
 
Да не стане темава линкотека за стапици.
Кората од бреза е одлична за поталување оган не е битно дали е сува или влажна. Доколку најдете оборено или гнило стебло не е лошо да си земете малку. Убаво е кога во природа се пали оган (затверен секако) без уотреба на хартија, а брезата гори како луда.



.

НАПОМЕНА ПРЕД ДА СЕ НАПУШТИ МЕСТОТО КАДЕ ШТО СМЕ ЗАПАЛИЛЕ ОГАН ЗАДОЛЖИТЕЛНО ТРЕБА ИСТИОТ ДА БИДЕ ЦЕЛОСНО ИЗГАСНАТ.
 
eMilanist pretpostavuvam ova se tvoi sliki :D Ili se lazam? :D
 
Нормално дека се мои;).....од пред некое време.
Убаво би било да се потрудиме барем тоа што можеме да го сликаме и презентираме убаво.
Ако најдете здрава бреза, тогаш земете само мал дел од кората, да му овозможиме наа дрвото непречено да се развива.
 
Да не стане темава линкотека за стапици.
Кората од бреза е одлична за поталување оган не е битно дали е сува или влажна. Доколку најдете оборено или гнило стебло не е лошо да си земете малку. Убаво е кога во природа се пали оган (затверен секако) без уотреба на хартија, а брезата гори како луда.



.

НАПОМЕНА ПРЕД ДА СЕ НАПУШТИ МЕСТОТО КАДЕ ШТО СМЕ ЗАПАЛИЛЕ ОГАН ЗАДОЛЖИТЕЛНО ТРЕБА ИСТИОТ ДА БИДЕ ЦЕЛОСНО ИЗГАСНАТ.
Имам дома 3 ќесиња кора од бреза, околу 2кг. :) Сакам да направам масло, ама слабо стојам со слободно време и можност за кампување.
 
Што мислите за ова?Доста е ефективна техника за правење мала природна рерна,без бремногу жар да се направи на страна :)

 
Potseka na indijanska sveka :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom