Американска пролет

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Не се секирај ти за мене @SparroW туку за својата сервилност и недостаток од лојалност кон интересеите на сопствениот народ и држава.
Искрено се мислам и на игнор да те ставам. После секоја „дискусија„ со тебе од што се присилувам да се се симнам на твое ниво -се чустувам како да станувам поглуп. Коге ќе се тргнам на страна од твоите демагогии веднаш чудесно се чуствувам подобро.

За тебе конкретно ми е јасно, ти си имаш должност да си ги браниш господарите. Но мака ми е за сите други овде што се држат во заблуда дека треба да ги подржуваме САД во репресиите кон црнците, зошто декам нашите црнци може исто да прават. А забораваат дека токму САД се тие што го финансираат, подржуваат, па и управуваат нашето малцинство.

Тоа што третина од власта се Албанци не значи дека не постои национализам и дека Албанците се многу ценети. Македонија како држава никогаш не направи ништо, никаков план ниту пак методи со кои Албанците би се поправиле како народ. Повеќето сеуште живеат во села, гангстеризам, и криминал. Најопасните населби во градовите во Македонија се населбите каде што живеат Албанци, затворите доминираат со Албанци. За тоа е најмногу виновен системот кој Македонија го има.

Добро, и? Што сакаш да кажеш со ова извртување на мојот претходен пост? Ги споредуваш Албанците во Македонија со црнците во САД?

Македонија како држава направи многу за Албанците со Рамковниот договор кој патем беше наметнат од САД и нејзините Европски сојузници. И тоа го добија со војна и убивање на Македонски војници и цивили, киднапирања, злосторства и раселување на жителите. Пред само 3 години имавме убиства на млади Македонци беа убиени поради верата. Тоа е терористички чин. Јас не памтам некогаш во САД црнците да имаат направено вакво нешто, напротив нив до пред 50 години ги бесеа и палеа на колци од страна на ККК.

Не се секирај ти за мене @SparroW туку за својата сервилност и недостаток од лојалност кон интересеите на сопствениот народ и држава.
Искрено се мислам и на игнор да те ставам. После секоја „дискусија„ со тебе од што се присилувам да се се симнам на твое ниво -се чустувам како да станувам поглуп. Коге ќе се тргнам на страна од твоите демагогии веднаш чудесно се чуствувам подобро.

За тебе конкретно ми е јасно, ти си имаш должност да си ги браниш господарите. Но мака ми е за сите други овде што се држат во заблуда дека треба да ги подржуваме САД во репресиите кон црнците, зошто декам нашите црнци може исто да прават. А забораваат дека токму САД се тие што го финансираат, подржуваат, па и управуваат нашето малцинство.

SparroW ти помага да ги тргниш тие глупави наочари кои ти го искривуваат фокусот и прават дистрозија во твоите размислувања.

И да те корегирам тој се спушта на твое ниво, не ти на негово :pos:

Актуелните расни и социјални немири во САД, сигурно не се случуваат заради „еднаквоста„ меѓу етничките заедници. Можеш ти да се обидуваш да си браниш господарите колку сакаш, немам намера да разглабам некои технички детали (што несомнено ќе ги извадиш).
Овде се коментираат актуелните настани, а тоа се расните и социјални немири што земаат замав во САД. Тоа се случува заради незадоволство и нееднаквост, и не би се случувале немири кога се би било во ред.

Еве јас им порачувам, нека повелат сега нека им понудат рамковен договор на афроамериканците. Нека ги почитуваат нормите кои така великодушно ги промовираат кон цел свет, норми за демократија, и за неупотреба на прекумерна сила.
Или тие норми се само за извоз?

Koja neednakvost?... Sekoja den crni ubivaat belci...Nikomu nisto....Crnite si imaat drtuga prikazna u glava...
Sakaat da ziveat vo "sloboden svet" za niv a toa bez rabota(wellfare) ...alkohol, droga nasilstvo free. Sakaat da parazitiraat u drzava koja sto bukvalno im nudi se na tacna.Pogledni gi protestite ....ograbvuvaat i palat prodavnici restorani ...koja e taa logika?Kakov e toj protest za ednakvost koga ti na komsijata crnec mu go ograbuvas i palis restorantot...?Go unistuvaat gradot kaj sto ziveeat...! Getata sami si gi pravaat zasto tamu mozat da si igraat kaubojci i indijanci.Amerika e drzava na stranci,crnci belci latino,azijci...itn...Neednakvost nema tuka. Tuka imas mediumski prikazni za pogolema gledanost...nisto poveke!

Koja neednakvost?... Sekoja den crni ubivaat belci...Nikomu nisto....Crnite si imaat drtuga prikazna u glava...
Sakaat da ziveat vo "sloboden svet" za niv a toa bez rabota(wellfare) ...alkohol, droga nasilstvo free. Sakaat da parazitiraat u drzava koja sto bukvalno im nudi se na tacna.Pogledni gi protestite ....ograbvuvaat i palat prodavnici restorani ...koja e taa logika?Kakov e toj protest za ednakvost koga ti na komsijata crnec mu go ograbuvas i palis restorantot...?Go unistuvaat gradot kaj sto ziveeat...! Getata sami si gi pravaat zasto tamu mozat da si igraat kaubojci i indijanci.Amerika e drzava na stranci,crnci belci latino,azijci...itn...Neednakvost nema tuka. Tuka imas mediumski prikazni za pogolema gledanost...nisto poveke!

On point :D: 10422146_416574678495408_1472993284993374861_n.jpg

Ако тебе те интересираа националните интереси на Македонија ќе беше поактивен на темите за Турција, Србија, Бугарија, работи кои навистина ја тангираат нашата држава, а на како заблудена овца да бараш илуминати, папетмастери по Интернет и да се бориш за правата на црнците во Америка.

Сигурно не си стапнал во Америка и целиот видокруг ти е изграден од Zerohegde и слични click-bait сајтчиња.

Црнците веќе имаат рамковен во Америка, имаат расни квоти. Еве во постот погоре ти објаснаа, црнците имаат се.
Не сум расист и сигурен сум дека има одговорни и работливи црнци, еве и претседателот им е црнец, значи работел, учел, бил одговорен и посветен. Забележливо е дека црнците-имигранти, значи новодојдени од Африка, Јужна и Средна Америка се поработливи од црнците родени во САД.

На црнците, да ги наречам староседелци, им градат affordable housing и им ги даваат за без пари - преубави куќи со дворче напред. За 4-5 години не можеш да ги распознаеш - ѓубре насекаде, ништо непоправено. На сред бел ден во време кога цел свет е продуктивен, кој на работа, кој на школо, тие си седат на скали пред некоја од куќите, возрасни мажи кои треба да работат и да сносат одговорност.

За конкретниов случај најинтересно беше како на почетокот фамилијата и пријателите на Мајкл Браун го опишуваа како gentle giant, човек кој не би стапнал ни на мравка, за подоцна да се дознае дека извесно време пред трагичниот настан истиот gentle giant ограбил продавница.

Имаш отворено тема за полициска бруталност и таму ништо не ти реплицирав од причина што можеби и сме истомисленици на таа тема, но да ги правиш црнците обесправени и да ја прекоруваш Америка заради третманот кој го имаат е смешно.

Изгледа воопшто не се разбираме овде. Како не разбирате дека мене лично ама баш ИЧ не ми е гајле ни за црнците ни за белците во САД (од аспект на расните тензии).

Јас само се чудам како тоа богаму нас САД ни продаваа муда за бубрези за демократија (извинете ми го францускиот), за права на малцинставата, и за неупотреба на прекумерна сила... А таму кај нив дома истите тие норми не се применуваат.
Толку не ви текнува да направите паралела со нашата ситуација која ТИЕ ни ја наметнаа (преку малцинството кое го контролираат, финансираат и помагаат). Чуден народ сме ние, толку да се сакал душманот... мме како од Стокхолм да имате земено синдром.

SparroW ти помага да ги тргниш тие глупави наочари кои ти го искривуваат фокусот и прават дистрозија во твоите размислувања...
Е аj жити бога ич не ми помагајте.
Ова кога ќе напишеш нешто против САД, одма се спушта дежурната екипа полтрони да ги брани. Се кркаат семинари и хонорарчиња, може и платички паѓаат... а момци?

Како и да е, дебатирајте на дискусијата ако веќе морате, а мене АД ХОМИНЕМ не ме дирајте.[DOUBLEPOST=1417022889][/DOUBLEPOST]
Сигурно не си стапнал во Америка и целиот видокруг ти е изграден од Zerohegde и слични click-bait сајтчиња.
Така а? Треба на аџилак и на поклонение да се иде?
Плус од СиЕнЕн и остали ММ ако не ги следам, ништо од напредување во НВО?

П.С. По милионити пат, не ме интересира „борење за правата на црнците„, ме интересира хипокризијата на САД кога се работи за внатрешна примена на истите тие норми што ни ги извезуваат ширум светот.

Последно уредено:
Изгледа воопшто не се разбираме овде. Како не разбирате дека мене лично ама баш ИЧ не ми е гајле ни за црнците ни за белците во САД (од аспект на расните тензии).

Јас само се чудам како тоа богаму нас САД ни продаваа муда за бубрези за демократија (извинете ми го францускиот), за права на малцинставата, и за неупотреба на прекумерна сила... А таму кај нив дома истите тие норми не се применуваат.
Толку не ви текнува да направите паралела со нашата ситуација која ТИЕ ни ја наметнаа (преку малцинството кое го контролираат, финансираат и помагаат). Чуден народ сме ние, толку да се сакал душманот... мме како од Стокхолм да имате земено синдром.
Amerika oteskogas imala i ke ima demokratija...Pravilata i zakonite vazat za site...crni beli zolti malcinstva.. itn...Te molam navedi koi toa normi ne se primenuvaat vo Amerika.
Makedonija ima demokratija ali vo mnogu mal stepen ...Normalno deka Amerika e taa sto ke poducuva...! Nemozes nasata situacija da ja nametnes kako krivica na drugite.Ako nie sprovedime barem 80-90% od Amerikanskata demokratija momtentalnata situacija ke bide minato.

Nemozes nasata situacija da ja nametnes kako krivica na drugite.Ako nie sprovedime barem 80-90% od Amerikanskata demokratija momtentalnata situacija ke bide minato.

Неукоста е голем проблем. Па токму тие се одговорни за нашиот проблем со нашето малцинство. А ако ти не знаеш кој ги наоружува, обучува, финансира, и управува, албанските сепаратисти и терористи... тогаш не си само неук, туку и наивен си пријателе.

Тоа второто, за ние да спроведеме 80-90% од „нивната демократија„... е за тоа ќе треба да испратиме агенти (што ги немаме) кај црнечките заедници, да ги финасираме (со пари кои ги немаме), да ги наоружаме (со оружје кое го немаме), и да ги обучиме да го користат тоа оружје.
После ќе треба и со автобус да ги вадиме црнците од Фергусон, ако војската и маринците ги притегнат. На крај ќе треба да ги седнеме САД и црнците на маса, и да им помогнеме да постигнат рамковен договор.

На наша жалост, немаме ние „таква демократија„ каква што САД имаат.

П.С. Наместо Бигус Дикус, боље да смениш во Батус Континенталис... ;)

САД се демократија, и тоа една од најголемите, ама јгб останало од порано секој да има оружје и да има секојдневно такви случки. Ако е точно како што кажуваат, значи немало прекумерна сила и оправдано тој Браун е застрелан. Знам додека бев у Мјурика зборував со ветеран кој беше црнец за случките што тогаш се дешаваа во Мајами кои беа слични на овие. И тогаш беше убиен млад тинејџер црнец од страна на обезбедување мислам. Но, ако подетално го разгледаш случајот оправдано реагирало обезбедувањето. Прекумерна полициска моќ има секаде во светот, јбг луѓе се полицајците а не роботи. Но, црнците коии голем дел живеат го гета сеуште веруваат дека сите ги мразат како пред пола век, исто како и браќава тука што мислат сеуште дека ги немаат сите права и едвај чекаат нешто да се деси да кршат.

Сега знам дека генерализирам, но така е во најголем дел од случаите, на изолиран случај се става некоја позадина која на некој трет му одговара. Расизмот е најосетлива тема у Мјурика, знам како белите родители ги учеа малите деца кои не го разбираат поимот расизат да не гo спомнуваат зборот "black" него "brown" за другите дечиња.

Си има еден куп проблеми американското општество, како и секое друго ама незначи дека не е демократско.

Napomena: Moram da se simnam na level podole vo diskusijava.

Па токму тие се одговорни за нашиот проблем со нашето малцинство. А ако ти не знаеш кој ги наоружува, обучува, финансира, и управува, албанските сепаратисти и терористи... тогаш не си само неук, туку и наивен си пријателе.

Aha vazi... bas taka e ...Posto Amerika ima golem kar\interesi od malcinstvata kako na primer nafta pari zlato....?

Тоа второто, за ние да спроведеме 80-90% од „нивната демократија„... е за тоа ќе треба да испратиме агенти (што ги немаме) кај црнечките заедници, да ги финасираме (со пари кои ги немаме), да ги наоружаме (со оружје кое го немаме), и да ги обучиме да го користат тоа оружје.
После ќе треба и со автобус да ги вадиме црнците од Фергусон, ако војската и маринците ги притегнат. На крај ќе треба да ги седнеме САД и црнците на маса, и да им помогнеме да постигнат рамковен договор.

На наша жалост, немаме ние „таква демократија„ каква што САД имаат.
Ocigledno deka ti voopsto ne go razbirash poimot demokratija. Taka da ponatamosna diskusija mislam deka ke bide nepotrebno gubenje na vreme.Se dodeka ti si zivees u sopstven kineski zid site drugi ke ti bidat krivi.

Неукоста е голем проблем
Bolodot itekako ja pogodi poentata na postov! No comment!

Зошто бе Азијати не убиваат полицајциве?
Детроит е град каде црнците се 82 проценти. Како изгледа Детроит денес?
washington-image001.jpg

Така е кога имаат Џокер "Is it because I'm black?".

Добро, и? Што сакаш да кажеш со ова извртување на мојот претходен пост? Ги споредуваш Албанците во Македонија со црнците во САД?

Македонија како држава направи многу за Албанците со Рамковниот договор кој патем беше наметнат од САД и нејзините Европски сојузници. И тоа го добија со војна и убивање на Македонски војници и цивили, киднапирања, злосторства и раселување на жителите. Пред само 3 години имавме убиства на млади Македонци беа убиени поради верата. Тоа е терористички чин. Јас не памтам некогаш во САД црнците да имаат направено вакво нешто, напротив нив до пред 50 години ги бесеа и палеа на колци од страна на ККК.

Поентата ми ја доловија повеќето членови тука. Се работи за повторувана практитка на глумење жртви.

САД ке владее со светот во наредните 20 години,а можно е ако им се вклопи мозаикот и наредните векови...
Каква американска пролет какви фантазии,па луѓето протестираат и тоа е дел од демократијата ... ке палат контењери уште 2 недели и се ке се заборави,не е ова Русија па веднаш тенкови,снајпери,бомби.
Убаво кажа некој погоре ако сакаш можеш да успееш во САД,земја на можности,црнец прецедател а немале права

Момци, сите вие што верувате дека демократијата е можна на сегашниот степен на еволутивен развој на човештвото... сите вие живеете во свет на бајки и приказни.
Ама тоа е ваше право. Како што еднаш го прашаа и Нео „Изборот е твој, ја сакаш плавата или црвената пилула„.

Инаку никако не ми јасно како не разбирате дека мааните и лошите особини на афроамериканците во САД, не се темата на дискусијава.
Дволичноста и двојните аршини за „демократија„ на САД, се.

Aha vazi... bas taka e ...Posto Amerika ima golem kar\interesi od malcinstvata kako na primer nafta pari zlato....?
И што да ти кажам сега, кога и со едноставни објаснувања не успеваш да разбереш каков ќар и интерес има САД од албанското малцинство овде, а богами и во соседните земји.
Всушност чим ова не го разбираш, ниту сакаш да го разбереш кога како на тацна ти е сервирано... тогаш не ми е баш јасно што бараш на овој подфорум.

Извини што ти реплицирав, и што се обидов да ти укажам на дупката (кратерот всушност) во твоето разбирање за светот окулу тебе. Не сакав да те вознемирам.
Ако некогаш осетиш немир, сега или при некое идно приспомнување за оваа кратка дописка... гуглај за когнитивна дисонанца.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom